A "keresztény rockzene" biblikus?
Mielőtt azt mondanád, hogy a zene semleges, és ízlés kérdése, hogy ki milyet szeret, fontold meg a következőket:
A "keresztyén peep-show" biblikus? Hiszen a tánc - ahogyan némelyek állítják - semleges, és ízlés dolga, ki milyet néz vagy táncol. A "keresztyén akciófilm" biblikus? Hiszen a film, a mozgókép semleges, nemde? A "keresztyén bulvárlap" biblikus? Hiszen az újság, mint olyan, semleges!
Mi a rock? "A rockzene társadalmi hatásai közül a legkomolyabb, hogy megnövelte a szakadékot a háború után felnövekvő tinédzserek és szüleik között. ... A rock mindig a lázadást és a nem beletörődést szimbolizálta és szimbolizálja ma is."
Szakadék létrehozása a szülők és a gyermekek között, a lázadás biblikus? Nem csak a múltban történt ez, a rockzene - mint írják - MA IS ilyen!
Nem lényeges, hogy hány "keresztény rockzenekar" van, mennyire elismert, vagy hányan szeretik. A kérdés az, hogy biblikus-e? Más szóval Istennek tetsző-e, vagy sem?
Nagyon kíváncsi vagyok azok érveire, akik szerint az!
"És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata." (Róma 12:2)
Érdekes, hogy erre nem reagáltál: " Elárulom, hogy sem zongora, sem hegedű és még sorolhatnám mik nem voltak és miket nem használtak az első századi keresztények! Vagyis ha nem használtak, akkor szerinted most miért megengedhető, mennyivel megfelelőbb mint mondjuk a gitár? Azért mert Te úgy ítéled meg? Ha egyik sem volt, egyiket sem használták, akkor miért is fogadod el az egyiket? Ez kettős mérce!"
Vajon miért?
Most rockzenétől és kereszténységtől kicsit elvonatkoztatva:
Tisztelet a kevés számú kivételnek,
de itt tényleg senki nem tud különbséget tenni az igényes szórakozás és egy vallási szertartás között?
Komolyan???
@ 44
Ha megjelölnéd, hogy hányas számútól vársz választ, talán reagálna. Egyikük biztosan, mert nekem úgy tűnik, hogy nagyjából három-négy embernek üzengetsz egyszerre, csak nem jelzed, hogy éppen kinek. :)
Korábban a 38-as voltam 16:16-kor, ha tőlem is akarnál kérdezni valamit.
"Tisztelet a kevés számú kivételnek,
de itt tényleg senki nem tud különbséget tenni az igényes szórakozás és egy vallási szertartás között?
Komolyan???"
Erre írtam: "Azért elítélsz, megítélsz egy másik embert, mert nem ugyanazt a zenei műfajt szereti mint Te?"
Szerintem elég egyértelmű volt, hogy neked írtam.
Nem tudom, csak tippelek, hogy te vagy egyedüli 51%-os és veled beszélgetek. Nem látszik, hogy a te kommentjeidre reagálok?
"Gyüliben imádkozunk, lagziban ugribugrizunk. És nem fordítva.
Így már érted? Ha nem, akkor szívesen idézek hozzá a Bibliából is."
"Csak komolyzenei aláfestéssel lehet imádkozni? Én zene nélkül szoktam! Bocsánat, nem tudtam! :)"
De a 39-es válasz is neked szólt (illetve a kérdezőnek) a 35-ös kommentedre.
@ 47
Az ugribugri én voltam, a többi nem. Úgy látszik mégis csak többen vagyunk 51%-osak, arról nem is beszélve, hogy pár órája még 45-ös voltam :)
A nekem szánt kérdésedre a válaszom:
Nem csak komolyzenére lehet imádkozni. De ugribugrira meg egyáltalán nem lehet imádkozni. Ez nem is ízlés dolga. Van erre vonatkozó lelkiségi irodalom bőven, utána lehet olvasni.
@14:45-ös válaszoló!
Akkor javaslom tisztázzuk ezt a témát, egyszer és mindenkorra.
A kérdés az, hogy mi az, ami téged érdekel? Az, hogy a saját felfogásod szerint gyakorold a vallásos cselekedeteidet, és arra keress igazolást, vagy az, hogy az ókeresztény minta szerinted? Ha előbbi a célod, akkor ne is olvasd tovább ezt a kommentet, teljesen fölösleges! Aki a szerint a minta szerint akarja csinálni a dolgokat, ami a kereszténység elején volt, az megérti, hogy akkor nem tomboltak a keresztények magukból kivetkőze, ahogy most egyesek teszik. Még egyszer elmondom, hogy teljesen világos legyen: Nem tomboltak. Majd erre mindjárt azért teszek még egy kitérőt. Tehát lényegében nem a hangszerekről van itt szó, hanem az ahhoz való viszonyról, használatról. A zongorát és a hegedűt teljesen fölöslegesen kevered ide a gitárhoz. Megjegyzem, gitár és gitár is különbség van, mert egy akkusztikus gitár ugye máshogy szól. Ezeket a hangszereket azonban felesleges a rockzenéhez keverni, mivel nyilván nem azért találták ki, hogy olyan hatást érjenek el vele, mint a rock koncerteken. Ha pl valaki zongorával lejátsza Ludwig Van Beethowentől a "Moonlight Sonata"-t akkor az nem lesz egyenlő a "keresztény" rockkal. Azok, akik a "keresztény" rockot népszerűsítik, is jól tudják, éppenséggel ezért nem is foglalkoznak ezekkel. Az ókeresztény dokumentumok sehol sem beszélnek arról, hogy a keresztények Isten úgy dícsérték volna, ahogy ma teszik a karizmatikusok. Mit is mondott nekik Pál? "És becsületbeli dolognak tartsátok, hogy csendes életet folytassatok" (1Thess 4,11). Az ókeresztény istentisztelet ennek a mintájára is történt. Sehol sincs arról feljegyzés, hogy az Urat úgy dicsérték volna, ahogyan ti teszitek. Szóval nem is tudjátok visszavezetni az óegyházra a gyakorlásotokat.
De van még egy eldöntendő kérdés. Kik voltak akkor azok a vallásos emberek, akik az isteneiket tánccal, és multtsággal dícsérték a kereszténység létezésekor? Ismét a történelem ad erre választ. A történelem megőrizte számunkra, hogy a Dec 17-25 között tartották a rómaik Szaturnusz isten ünnepét, amit nagy táncos vígadalommal ünnepeltek. Ez még jobban megerősíti, hogy a mai, modernizált istentiszteleteknek semmi, de semmi közük sincs ahhoz, ami az óegyházra volt jellemző, éppen ezért meggyőződésem szerint az ilyen "istentisztelet", ahol showműsort csinálnak az igéből nem is lehet kedves Isten előtt. Nyilván, akit nem érdekelnek a kereszténység gyökerei, nem fog ezzel foglalkozni, hiszen őt csak az érdekli, hogy a saját vallása gyakorlását gyakorolja. Akit azonban érdekel, hogy az első századokban mit hittek/gyakoroltak a keresztények, annak ezek döntő információk.
Természetesen az egy más kérdés, hogy ki mit hallgat otthon, bár azért egy keresztény ember véleményem szerint nem fog az "Erős vár a mi Istenünk" gyülekezeti ének után Marylin Mansont hallgatni. Ez azonban mindenre igaz. És még valami: Te nekem ne akard megmondani, hogy mi férne rám, oké, :-) ? Köszi.
48-as! Ki beszélt arról, hogy Ákost, vagy Pintér Bélát vagy bármelyiket is imádkozás helyett hallgatna bárki is?
A kérdés nem az volt, hogy keresztény rock zenére lehet-e imádkozni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!