Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A "keresztény rockzene" biblikus?

Hoffman József kérdése:

A "keresztény rockzene" biblikus?

Figyelt kérdés

Mielőtt azt mondanád, hogy a zene semleges, és ízlés kérdése, hogy ki milyet szeret, fontold meg a következőket:

A "keresztyén peep-show" biblikus? Hiszen a tánc - ahogyan némelyek állítják - semleges, és ízlés dolga, ki milyet néz vagy táncol. A "keresztyén akciófilm" biblikus? Hiszen a film, a mozgókép semleges, nemde? A "keresztyén bulvárlap" biblikus? Hiszen az újság, mint olyan, semleges!

Mi a rock? "A rockzene társadalmi hatásai közül a legkomolyabb, hogy megnövelte a szakadékot a háború után felnövekvő tinédzserek és szüleik között. ... A rock mindig a lázadást és a nem beletörődést szimbolizálta és szimbolizálja ma is."

Szakadék létrehozása a szülők és a gyermekek között, a lázadás biblikus? Nem csak a múltban történt ez, a rockzene - mint írják - MA IS ilyen!

Nem lényeges, hogy hány "keresztény rockzenekar" van, mennyire elismert, vagy hányan szeretik. A kérdés az, hogy biblikus-e? Más szóval Istennek tetsző-e, vagy sem?

Nagyon kíváncsi vagyok azok érveire, akik szerint az!

"És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata." (Róma 12:2)

2015. jan. 28. 10:09
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/136 Szeressük egymást ***** válasza:
100%

Leszogezem, hogy en kereszteny rock alatt nem nemzeti kereszteny meg szellemi analfabetak szerzemenyeit ertem, hanem ujjaszuletett hiteles emberek zeneire gondolok. pl. Petra nevu zenekar. Bar nem mozgok otthon ebben a mufajban.

Ha ilyen valodi kereszteny szerzok muveirol van szo, akkor szerintem sem a mufaj a lenyeg, hanem a szellemiseg. A rockzene bar tobb pusztitast vegzett a vilagban mint ami hasznot csinalt, attol meg nem jelenti azt, hogy az egesz az ordogtol van. Onpusztito bulikultura felmagasztalasa helyett lehet olyan csatornakent is hasznalni, amely Isten fele forditja a fiatalokat, es tenyleg megvaltoznak, idvessegre jutnak emberek.

Asperrimus bemasolta a bibliabol, hogy David is pogozott az Ur elott. :-D

"Dávid pedig teljes erejéből táncol vala az Úr előtt"

2015. jan. 28. 12:04
 12/136 anonim ***** válasza:
56%

# Lucifer

Nem rossz, de szerintem nem szakrális zenének szánták.

A szakrális zenének további kritériuma az is, hogy egy meghatározott szertartás (mise, zsolozsma, imaóra) meghatározott imájához kapcsolódik. Én ezt nem tudtam sehova sem beazonosítani, ami persze nyilván az én hibám.

Hozzak példákat? Oké. Utánam említették a gregoriánt. Hozzátenném a bizánci egyházzenét is. rengeteget találsz belőlük a YT-n is.

Én most egy libanoni szír rítusú maronita zenét linkelek. Ez a keresztény szakrális zenének a legősibb rétegéhez tartozik, gyakorlatilag egyidős Krisztus Egyházával. És arrafelé még ma is népszerű, nem cserélik le évente :)

https://www.youtube.com/watch?v=BUbKFiZ-ZyU

2015. jan. 28. 12:11
 13/136 Szeressük egymást ***** válasza:
100%

Pal apostol is rocker lett volna hogy megmentsen nemelyeket. :-D

1Kor 9:22. ...Mindeneknek mindenné lettem, hogy minden módon megtartsak némelyeket.

2015. jan. 28. 12:11
 14/136 anonim ***** válasza:
100%

Tehát azt mondod, hogy attól még, hoyg kereszténynek nevezünk valamit, mondjuk egy kitalált keresztény peep-show-t mondunk, attól még a peep-show maga nem keresztény. Azt mondod, hogy a rockzene egy lázadó stílus, tehát nem keresztény. Az, hogy anno milyen társadalmi helyzetben ütötte fel a fejét, attól még egy zenei stílus kedvelése legalábbis az esetemben nem az, hogy mit képviselt esetlen anno. (Amúgy ez nem állja meg a helyét, mert ha ismernéd a nagy klasszikus rockzenészek szövegeit, közel sem a lázadás határozta meg a szövegeket.)

Gondolom nem tartasz karácsonyt, hiszen ennek az eredete közel sem biblikus, de remélem nyakkendőt sem hordasz, mert bármennyire is divat ma, nem más, mint egy hadászati egyenruha volt anno, ami nagyon nem biblikus. Amit te keresel, az a külcsín. A vesék és szívek vizsgálója pedig az Isten. Lehet kívül csillogó, ha belül rohad. Farizeusi, ahogy az első is írta. Te azt nézed, hogy mit csinálok, az Úr meg hogy miért.

2015. jan. 28. 12:23
 15/136 anonim ***** válasza:
Kim Walker, a Jesus Cultureból a galád! Kérdező! Te nem vagy tisztában dolgokkal. Halvány fogalmad sincs, hogy miről beszélsz.
2015. jan. 28. 12:24
 16/136 anonim ***** válasza:
56%

"Már hosszú évek óta mindig azt mondják nekem

Nem szeret engem a plébános

Megértem azt, hogy nem szimpatizál velem

Mert a lelkem sátános "

♡♡ :P

2015. jan. 28. 12:27
 17/136 anonim ***** válasza:
93%

Én úgy gondolom nem a zene típusa a lényeg hanem ami kijön a szádon. Élet vagy halál jön ki az ember száján, tehát ha egy dal Jézust dicsőíti akár keményebb akkor is dicsőítésnek számít.

És a nyelveken szólás is nagyon fontos. Nálunk a gyülekezetben szoktunk közösen nyelveken szólni (Jn 4,23 lélekben, és igazságban imádják az Atyát: )

2015. jan. 28. 12:35
 18/136 anonim ***** válasza:
7%

Tisztelt Hoffman József!

Természetesen nem biblikus, több okból kifolyólag sem. Egyrészt a rock zene a világban született, az USA-ban, a keresztények soha nem is foglalkoztak vele, gyanítom, hogy a neoprotestánsok voltak azok, akik először átvették, hiszen ők terjesztik. Másrészt Ószövetség nem mérvadó ebből a szemszögből, hiszen ennyi erővel a többnejűséget is lehetne igazolni, ahogy a mormonok akarták, hogy az Ószövetségben is olvashatunk arról, ez meg értelmetlen. Harmadrészt pedig, nincs bizonyíték arra, hogy a korai keresztények istentiszteletein ütötték volna a dobot, illetve egyéb zeneszerszámokat használtak volna, és erős zenei kíséret mellett magukból kivetkőzve táncoltak, buliztak volna. Én olvastam ókeresztény dokumentumot, ahol megemlítették a korai keresztények istentiszteletét, de ilyenekről nincs feljegyzés. Szóval ez már egy elvilágiasodott találmány, ami messze áll a korai keresztények lelkületétől.

2015. jan. 28. 12:38
 19/136 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Én is szeretnék kérdezni tőled, ha megengeded! :) Ákos Igazán című dalában mi az ami szerinted nem "keresztényi"?

Még egy kérdés: Ha a dal szövege gyönyörűen dicsőíti Istent, akkor maga a zene az ami szerinted nem "keresztényi" (az, hogy gitároznak, dobolnak stb.)? Ha nem "keresztényi" akkor szerinted a sátántól van?

Köszönöm ha válaszolsz! (egy másik 54%-os válaszoló)

2015. jan. 28. 12:58
 20/136 anonim ***** válasza:
100%

Eszembe jutott kérdező, hogy ha ennyire irtózol ezektől a zenéktől bizonyára nem hallgatsz ilyet és nem is ismered Ákosnak ezt a dalát.

Bemásolom neked, örülnék, ha elolvasnád, mert csak úgy lehet rá reagálni. Köszönöm! :)

Dalszöveg

"A tükör összeroppan

Így még homályosabban

Lát, ki látni vél

De többet remél

Bárkinél

A szemnek láthatatlan

De száz meg száz alakban

Érzékelhető

Az eltűnő időben is

Ott van Ő

Én nem kérek mást

Csak elég időt

Igazán

Érteni, keresni Őt

Aki félt és remél

És meghív, hogy láss

Igazán

Csak időt

Én nem kérek mást

Ha álom csak az élet

Egyszer mindenki felébred

Egy tiszta hajnalon

Várja borzalom

Vagy irgalom

Én nem kérek mást

Csak elég időt

Igazán

Érteni, követni Őt

Aki félt és remél

És meghív, hogy láss

Igazán

Csak időt

Én nem kérek mást

A véges nézi a végtelent

Találgatja, hogy mit jelent

De káoszból rend

Gyilkosból szent

Nem lesz, csak akkor

Ha Ő

Benned is megjelent

Én nem kérek mást

Csak elég időt

Igazán

Érteni, szeretni Őt

Aki félt és remél

És meghív, hogy láss

Igazán

Csak időt

Én nem kérek mást "

2015. jan. 28. 13:13
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!