A "keresztény rockzene" biblikus?
Mielőtt azt mondanád, hogy a zene semleges, és ízlés kérdése, hogy ki milyet szeret, fontold meg a következőket:
A "keresztyén peep-show" biblikus? Hiszen a tánc - ahogyan némelyek állítják - semleges, és ízlés dolga, ki milyet néz vagy táncol. A "keresztyén akciófilm" biblikus? Hiszen a film, a mozgókép semleges, nemde? A "keresztyén bulvárlap" biblikus? Hiszen az újság, mint olyan, semleges!
Mi a rock? "A rockzene társadalmi hatásai közül a legkomolyabb, hogy megnövelte a szakadékot a háború után felnövekvő tinédzserek és szüleik között. ... A rock mindig a lázadást és a nem beletörődést szimbolizálta és szimbolizálja ma is."
Szakadék létrehozása a szülők és a gyermekek között, a lázadás biblikus? Nem csak a múltban történt ez, a rockzene - mint írják - MA IS ilyen!
Nem lényeges, hogy hány "keresztény rockzenekar" van, mennyire elismert, vagy hányan szeretik. A kérdés az, hogy biblikus-e? Más szóval Istennek tetsző-e, vagy sem?
Nagyon kíváncsi vagyok azok érveire, akik szerint az!
"És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata." (Róma 12:2)
Még egyszer utoljára teszek egy kísérletet, hogy érthetővé tegyem ezt a dolgot a rockzenével kapcsolatban.
Megj.: az emberi példa végül is jó. Az ember tökéletesen alkalmatlan rá, hogy Istent dicsőítse. Ezért jött el az Úr maga, és halt meg a bűnös emberért a kereszten, hogy alkalmassá tegye Isten dicsőítésére. Nem tudok róla, hogy Jézus a rockzenéért is meghalt volna.
Amikor elolvasok az interneten egy cikket, vagy meghallgatok egy prédikációt, akkor az internet csak közvetíti ezeket nekem, de nem változtatja meg azok tartalmát.
A zenének azonban már önmagában is van üzenettartalma. A zene akkor is képes üzenetet közölni, gondolatokat, érzelmeket kelteni, ha nincs szövege.
Meglehet, hogy régebben a mára klasszikusnak mondott zenét is felhasználták némelyek dorbézolásaik során, de alapjában nem ez volt a jellemző rá. Akárhogyan is volt, ez mára megváltozott. Ma már nem kapcsolódik hozzá ilyen jelentéstartalom.
Mondok egy példát: Amerikában egy időben jegygyűrű elsősorban nem a házasságot, hanem a katolikus egyházhoz tartozást szimbolizálta. Ezért a nem katolikus közösségek körében a jegygyűrű viselése negatív jellegű tett volt. Mára azonban ez feledésbe merült. Ma már senki nem gondol arra, hogy aki arany jegygyűrűt visel, az katolikus, hanem azt, hogy házas.
Akár milyen is volt az ún. klasszikus zene régen, ma már nincs pejoratív általános jelentése.
Nem így van azonban a rockzenével! A rockzene istentagadó kulturális közegben született, és ez a jellege ma sem változott meg. A rockzene nem csupán hangok sorozata, hanem átitatja ez az istentagadó jelleg. Amikor keresztyén színezetű szöveghez társítják, akkor is magával hozza ezt gonosz jellegét. Ráüti a bélyegét a zenére. mint egy számítógépes vírus, ami beépül a programokba, megfertőzi, és káros hatásúvá teszi azokat. (Megjegyzendő, hogy a "keresztyén" rockzenei szövegek sem érnek nyomába sem a klasszikus keresztyén énekeknek!)
A zene tehát önmagában üzenetet hordoz, a rockzene pedig egyértelműen keresztyénietlen, istenellenes üzenet közvetít. Ezért nem lehet még a leglelkibb szöveggel sem Istent dicsőíteni a használatával.
Ezzel azt hiszem elmondtam már, amit lehet a témáról. Reménylem, hogy lesznek, akik elgondolkoznak a dolgon. Még ha itt nem is ismerik be, hogy hibáztak.
Az Úr adjon tisztánlátást mindenkinek!
Most kaptam ezt az írást a "Ne ítélkezz" hamis filozófiájának második részéről. Ide illik, ezért megosztom:
Ahogy a jegygyűrű mást jelentett, ahogy az internet más célt szolgált, ahogy a klasszikus zenét máshogy művelték anno, úgy a rockzene üzenetének sincs semmi köze ahhoz, amit itt teregetsz. A keresztény rockzenének meg pláne nem. Csúsztatsz általánosítasz, és olyan dolgokról mondasz véleményt, amit még csak messziről sem ugatsz.
A belinkelt cikkről meg nem óhajtok vitát nyitni, de nem csodálom, ha tetszik neked, mivel egy rakás csúsztatás van benne. Mondok egy teológiait:
"„Akiket Én szeretek, megfeddem és megfenyítem: légy buzgóságos azért, és térj meg.”
Tehát a bibliai szeretet semmiképpen nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül hagyom a spirituálisan és morálisan veszélyes dolgokat. "
Egy: Kiknek mondta? Azoknak, akik teljesen elszakadtak az Istentől és saját magukat felmagasztalták. Nem azoknak, akik nem azt a kulturális elvárást teljesítik, ami Jézusnak is tetszik.
Kettő: Ki mondta, hogy figyelmen kívül kell bármit is hagyni?
Három. Jézus nem azt mondta, hogy Te fedjél meg bárkit is, erre nincs jogalapod. De ha Te Jézusnak képzeled magadat...
Négy: A legfontosabb. Jézus senkinek nem mondta ebben a részben, hogy bűnös. Ő meg tud úgy fedni, hogy nem ítél, de Te nem.
Öt: Jézus tudja, hogy mi alapján fedjen meg és hogy, Te nem. Istent játszva megmondod nekem, hogy milyen zenét hallgassak mindenféle elcsúsztatott, önmagyarázott bibliai részek, és kiollózott magyarázatú emberi koholmányok alapján, melynek többsége még csak a témához sem vág.
Rendkívül sajátos bibliaértelmezésed nélkülözi a kellő megalapozottságot, így nem tudok vele azonosulni.
Vagy nem értetted meg, hogy milyen kontextusban használta az idézett igeverset a cikk szerzője, vagy szándékosan forgatod ki a szavait.
Nem miattam kell senkinek elhagyni a rockzenét! Hiszen ki vagyok én? Senki.
Ha a Biblia alapelveinek összevetése a rockzenével nem vezet erre valakit még az itt ismertetett szempontok alapján se, akkor hajrá, csapjon a húrok meg a dobok közé. Nem engem kell a rockzene helyénvalóságáról meggyőzni, hanem az Urat!
Itt és most nem látom értelmét, hogy folytassuk ezt a vitát.
Aki teheti, javaslom szerezze meg, és olvassa el Dr. Kőrössy Soltész Katalin: A „keresztény” rockzene – Érvek és ellenérvek c. könyvét.
Nélkülözi a kellő megalapozottságot? Értem, tehát a részedről annyival le van tudva, hogy aki vitatkozik veled, az hülye.
Elárulok valamit. Nincs olyan, hogy bibliai alapelvek. Aki ebben az összetételben használja ezt a két szót, én már messziről tudom, hogy törvényesedik.
Tit 1:15 Minden tiszta a tisztáknak: de a megfertőztetetteknek és hitetleneknek semmi sem tiszta; hanem megfertőztetett azoknak mind elméjük, mind lelkiismeretük.
És mielőtt jönnél a felületes értelmezéssel, hogy akkor ezek szerint a gyilkosság is tiszta, vitatkozz Pállal és a Bibliával. Ha megtértél volna, tudnád, hogy Istent dicsőítő, Jézust magasztaló keresztény rock számok tiszták Isten szemében. Igen, jól írtad, ki vagy te? Ki vagy te, hogy tisztátalannak mondod, amit Isten megtisztított. Isten előtt megtért, tiszta szentek énekét két hangszer miatt, mely nem ad mást, csak zenei hangokat, tisztátalannak állítod, mert nem tetszik a stílusa. Nekem meg a klasszikus nyenyerétek nem tetszik, a hátam borsózik attól. És? Kit érdekel.
Folyton emberi agymenésekkel, könyvekkel jössz. Te megválogatva fürkészed emberek teológiáit, és magadévá teszed mindazokat, amik szájad íze szerint valók, vagy amelyekkel könnyedén át tudják mosni az agyadat. Hogy ez bibliailag mennyire nem így van, amit te csinálsz, a Bibliát gyilkosok, paráznák írták. Miért nem vizsgálod meg azokat az embereket is? Mózes gyilkos volt. Dávid parázna. Pál keresztényüldöző. Nem sok igaz ember van benne. Noé, Jób, Jézus. A többi csaknem negyven írója bűnös volt. Kik vitték az örömhírt? Pásztorok. A nép közül megvetett, „alja” emberek. Te biztos először megvizsgáltad volna, hogy ki mondja, aztán azt, hogy mit. Nem véletlenül hoztam fel a szeráfok példáját, amivel persze nem tudsz mit kezdeni.
A betű megöl, a kegyelem megtart. Te a törvény embere vagy, fürkészed az írásokat, és skatulyázod azt, ami a szív hústábláiba van írva. Neked nincs ott, mert akkor nem az írásokból akarnád kitalálni Isten dolgait. Írástudó vagy, okos ember. Mint kétezer évvel ezelőtt Jézus korában az írástudók.
Jajj, te nem folytatod a vitát. Akkor miért kezdted,, és miért folytattad eddig? A te vitatkozásod bölcselet a mi válaszaink vitatkozások? Egy kissé nagy az ego, nem? Ha nem folytatod, legyél tökös, és ne válaszolj erre a válaszra már. Mindenkinek csak jót tennél vele. Elárulok egy nagy titkot, magadnak a legnagyobbat.
Jak 3:1 Atyámfiai, ne legyetek sokan tanítók, tudván azt, hogy súlyosabb ítéletünk lészen.
Ha nem válaszolsz, nem fogok én se. Tedd meg a kedvemért. Remélem Isten egyszer felnyitja vak szemeidet, és látóvá tesz még ítéleted előtt.
Azt kívánta az utolsó hozzászóló, hogy az Úr nyissa fel a vak szemeimet. Nos, felnyitotta, de nem úgy, ahogyan az előző kommentelő szerette volna.
A magam részéréről ténylegesen befejezettnek tekintettem ezt a vitát, és nem volt szándékom további hozzászólást írni. Azonban ma reggel az Úr szólt hozzám az Igén, és más módon is, ezért mégis szólnom kell még néhány dolgot. A vitát nem szeretném folytatni, csak elmondom amit az Úr a szívemre helyezett. Ez a pár nap szünet remélem hasznos volt arra is, hogy mérsékelje az indulatokat.
"Mert belopózkodtak valami emberek, akik régen előre beírattak ezen ítéletre, istentelenek, kik a mi Istenünknek kegyelmét bujálkodásra fordítják, és az egyedüli Urat, az Istent, és a mi Urunkat, a Jézus Krisztust megtagadják." (Júd 1:4)
Hogyan fordítják némelyek Isten kegyelmét bujálkodásra? Úgy, hogy azt mondják: "Isten szeret téged! Mivel Isten szeret téged, mindegy mit teszel! Mert Ő úgyis elfogad téged! Ezért élvezd csak az életet! Tégy, amit csak akarsz, mert Isten kegyelme majd gondoskodik mindenről!"
Ismerős ez a fajta gondolkodás? Nem? Lehet így is mondani: "Ne legyél törvényeskedő! Isten minden zenét elfogad! Használd csak nyugodtan azt, ami kedves neked! Ne törődj azokkal, akik figyelmeztetnek, hogy nem helyes amit teszel! Ők csak farizeusok, akik meg akarnak kötözni téged, korlátozni akarják keresztyén szabadságodat! Élj csak, ahogy jónak látszik neked! Isten elfogad téged, bármit is csinálsz!"
Mit is mond az Ige? "Mert belopózkodtak valami emberek ... kik a mi Istenünknek kegyelmét bujálkodásra fordítják". Isten kegyelmét nem lehet kifogásként használni a bűneinkre, hanem arra kell vezéreljen, hogy szentül éljünk!
"Mint nappal, ékesen járjunk, nem dobzódásokban és részegségekben, nem bujálkodásokban és feslettségekben, nem versengésben és irigységben: Hanem öltözzétek fel az Úr Jézus Krisztust, és a testet ne tápláljátok a kívánságokra." (Róma 13:13-14)
Manapság népszerűtlen az a nézet, hogy fel kell szólalnunk a tévtanítások, a helytelen (az Igével ellentétes) gyakorlatok ellen. Gyakran halljuk, hogy a tanításban mindig állítsunk, és ne tagadjunk valamit. Akik azonban erre intenek, vagy nem olvasták az ÚSZ-et, vagy ha olvasták, nem értenek vele egyet. Az Úr Jézus és apostolai ugyanis szintén megcáfolták a tévelygést, és arra biztatnak, hogy mi is tegyük ezt. Tiszta lelkiismerettel nem kerülhetjük el, hogy ne szólaljunk meg! Ha nem teszünk semmit egy nyilvánvaló tévtanítás ellen, VAGY HA MEGFORDULUNK ÉS ELMEGYÜNK, mi is rászolgálunk a rossz hírű "béres" névre, aki nem törődik a juhokkal, és elszalad, ha jön a farkas. Legyek én is ilyen? Nem! Egyértelmű kötelességünk megvédeni Isten nyáját a tévedésektől, és megerősíteni az igazságban! Erre figyelmeztetett engem az Úr, és ezért szólaltam meg mégis, noha nem állt szándékomban.
Mindezeken felül egy testvér ma délután éppen az Ezékiel 33:1-9-ből prédikált, ahol az Isten által rendelt őrállókról van szó. Ha Isten megbíz bennünket azzal, hogyha veszélyt látunk, fújjuk meg a trombitát, de nem tesszük, akkor Isten rajtunk kéri számon a mulasztásunkat.
Ráadásként nemrég kaptam meg a "Ne ítélj" hamis filozófiájáról szóló cikkek 3. részét, ami szintén megerősített abban, hogy nem ítélkezés, ha felhívjuk a figyelmet valami rosszra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!