A "keresztény rockzene" biblikus?
Mielőtt azt mondanád, hogy a zene semleges, és ízlés kérdése, hogy ki milyet szeret, fontold meg a következőket:
A "keresztyén peep-show" biblikus? Hiszen a tánc - ahogyan némelyek állítják - semleges, és ízlés dolga, ki milyet néz vagy táncol. A "keresztyén akciófilm" biblikus? Hiszen a film, a mozgókép semleges, nemde? A "keresztyén bulvárlap" biblikus? Hiszen az újság, mint olyan, semleges!
Mi a rock? "A rockzene társadalmi hatásai közül a legkomolyabb, hogy megnövelte a szakadékot a háború után felnövekvő tinédzserek és szüleik között. ... A rock mindig a lázadást és a nem beletörődést szimbolizálta és szimbolizálja ma is."
Szakadék létrehozása a szülők és a gyermekek között, a lázadás biblikus? Nem csak a múltban történt ez, a rockzene - mint írják - MA IS ilyen!
Nem lényeges, hogy hány "keresztény rockzenekar" van, mennyire elismert, vagy hányan szeretik. A kérdés az, hogy biblikus-e? Más szóval Istennek tetsző-e, vagy sem?
Nagyon kíváncsi vagyok azok érveire, akik szerint az!
"És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata." (Róma 12:2)
Kedves előző!
Hát még mindig nem érted?
Először a rockzenét magát kell megvizsgálni a bemutatott módon! Azt a rockzenét, amit a világ használ önmaga szórakoztatására. Ha a világi rockzene átmegy ezen a szűrőn, akkor lehet arról beszélni, hogy keresztyén dicsőítésben fel lehet-e használni. Te - és sokan mások is - ezt a lépést nagyvonalúan szeretnék kihagyni, és mindjárt a "keresztyén" rockzenét vizsgálni. Azonban a "sima" rockzenére adott válasz dönti el, hogy a "keresztyén" rockzenének lehet-e létjogosultsága!
Rockzene: Hangok sorozata. A szűrőn átment, mert a hangok sorozata sem nem Istenellenes, sem nem dicsőítő. Önmagában nem rossz, nem gonosz. Az üzenet teheti gonosszá, de Te általánosítasz, a rockzene 99%-a nem gonosz üzenetű.
A keresztény rockzene szintén hangok sorozata, önmagában tehát nem gonosz. A szövege dicsőítő, és Istent magasztaló. A szűrőn tökéletesen átment.
Kérdező! Általánosítasz és egyben szűk látókörűen mérlegelsz. Tökéletes a keresztény rockzene, arra, hogy azáltal is magasztaljuk Istent és Jézust. Hallelujah!
" A rockzene olyasmi, amellyel általában a kultúra elnyomja Isten valódi ismeretét? IGEN, a ROCKZENE olyan!
Ha valaki ezt nem látja (nem akarja látni), akkor azzal én már mit tehetek? "
Szerencsére semmit sem , mivel már pár évtizede vége a keresztény terrornak:)) A többség nem fog sumer kultúrából összeollózott össze plagizált vallást követni , amit kizárólag államhatalom használt fel arra , hogy az embirkákat vak engedelmességre sarkallja. Annyi erővel , hogy szerinted a rockzenét kéne eltörölni , szerintem meg a vallásokat.
Kérdező!
Az internet az amerikai hadsereg által kifejlesztett rendszer, eleinte kifejezetten hadászati célokra készült!
És most te ezen írogatsz!
EZ VAJON BIBLIKUS????
Újólag szeretnék mindenkit biztosítani arról, hogy nem azért tettem fel ezt a kérdést, hogy aztán elítélhessem azokat akik nem így látják ezt a dolgot! Soha nem állítottam olyat, hogy aki "keresztyén" rockzenét hallgat, annak nincs vagy elveszíti az üdvösségét. De attól még, hogy kegyelemből van üdvösségünk, hit által, az nem jelenti azt, hogy bármit megtehetünk, amit csak akarunk. A keresztyén szabadságunk nem terjed ki arra, hogy bűnben éljünk. A hívők nem mennek ítéletre, de attól még számot kell adniuk arról, amit e testben cselekedtek. Ezért emeltem fel a szavam, hogy a rockzene megvizsgálására hívjak fel minden keresztyént, mert egyre jobban terjed a gyülekezetekben és a hívők személyes életében is.
A végtelenségig sem akarom húzni a dolgot. Aki akarta, már eddig is megértette, miről van szó. Még az alábbiakat leírom, hátha mégis elgondolkoznak a dolgon néhányan. Ha nem, hát nem. Mindenkinek magának kell számot adnia a magáról Istennek.
Ismét előkerült az internet ügye. Lehet-e hívőként használni? Vajon ugyan az a kategória-e, mint a rockzene?
Valóban, az internetet kezdetben hadászati célokra fejlesztették ki. Mint sok minden mást is, amit ma a hétköznapi életben használunk, rég elfeledve, hogy milyen célból hozták létre. Ilyen pl. a konzerv, több speciális műanyag, a GPS stb. Másrészt az, hogy valami hadászati célt szolgál, még nem jelenti azt, hogy az automatikusan bűnös dolog. Pál is több példát vett a harcászat területéről. Lásd a lelki fegyverzetről szóló metaforáit.
Az internet ma egy olyan általános üzenetközvetítő csatorna, mint általában a zene. Az internet nem azonos a rajta tárolt és továbbított információval. Ahogy zenéből is van jó és rossz, úgy internetes tartalomból is van jó és rossz. Nem az internet nyomja el Isten valódi ismeretét, hanem ha olyan weboldalakat néz valaki, melyek ezt teszik.
Amikor valamit vizsgálunk, akkor nem általános kategóriákat kell vizsgálni. Általános kategóriák a "szerszám", "gomba", "baktérium", "zene", stb. Ahogy korábban utaltam már erre, a gombák között is vannak ehetőek és mérgezőek. Nem lehet egy kalap alatt vizsgálni az összes gombát. Az egyes gombákat kell megvizsgálni, hogy ehetőek-e.
A zenét sem lehet egyben vizsgálni, mert a zene egy általános kategória, egy fogalom, amely mindenféle hangszeres vagy énekhangra vonatkozik. Mivel a Biblia említ zenét, így a zene általában nem lehet bűnös. Pl. Ézs. 23:15 említi a parázna nő énekét és zenéjét, tehát nyilvánvaló, hogy van olyan zene, ami nem kedves az Úrnak. Hogy milyen stílusú volt a parázna nő éneke, nem tudjuk. De azt megtudjuk ebből, hogy VAN olyan ének, zene, ami bűnös.
A rockzene már egy konkrét kategória, mert pontosan körülhatárolható, hogy milyen jellegű zenére vonatkozik. Míg a "zene" önmagában nem hordoz üzenetet, addig a rockzene már igen! Nyilván a rockzenének is vannak alkategóriái, melyek fokozatosan alakultak ki, de a rock (pop, jazz stb.) zene mégis már egy konkrét jelenség, amit meg lehet vizsgálni.
Vajon a rockzene tényleg 99%-ban elfogadható, és csak a nyíltan sátánista zenekarok rosszak?
Nézzük meg, mik a rockzenének és származékainak főbb témái:
- Lázadás: "Én a magam ura akarok lenni! Senki ne akarja megmondani nekem, hogy mi helyes vagy helytelen, mit tehetek, vagy mit nem! Én! Enyém! Nekem!" Önzés, büszkeség, gőg. Erről szól a zeneszámok jó része. Gyakran obszcén, durva, káromkodó szavak kíséretében. Ha nem egyes szám első személyben beszél az előadó, akkor erre buzdít: "Ne engedd, hogy megmondják neked, hogy...", stb. Rengeteg ilyen jellegű zeneszám van. A fiatalok zabálják az ilyesmit. Ez még nem sátánista, de vajon biblikus? A szülő meg csodálkozik, hogy gyermeke, aki a tőle kapott okostelóján egész nap ezt hallgatja, engedetlen neki, sőt lázad ellene, a tanárai, mindenki ellen. A tekintélytisztelet napjainkban tapasztalható rohamos erodálódásának a rockzene nem csupán kísérőjelensége, de egyenesen a fő mozgatórugója! A rockzene elősegíti, hogy az emberek ne fogadjanak el önszántukból maguk felett semmilyen tekintélyt. Ebből kifolyólag Isten tekintélyét sem fogadják el.
Itt jegyezném meg, hogy az ún. "keresztyén" rockzenei dalok nagy része sem Istenről, hanem az emberről szól. ÉN szeretlek Jézusom..., ÉN kérem, hogy adj nekem ezt vagy amazt..., Olyan nagyon hálás vagyok neked, ezért add NEKEM amit kérek...
- Szex. A popzenei számok legnagyobb része valamilyen módon a szexualitásról (szerelem, szex, csajozás, fiúzás stb.) szól. Lehet ez lágyabb szerelmes dal, vagy durva obszcén szexualitást hirdető. De mindig szigorúan csak házasságon kívüli kapcsolatokról szóló. Mondjon valaki egy popzenei számot, amely a házasságról, családról, a párkapcsolatok Isten által szabott keretein belül való megéléséről szólna! Nem is lehetséges ilyen rockzenét írni, hiszen jellegéből adódóan a rockzene nem alkalmas ilyesmire.(Mielőtt valaki lázas keresgélésbe kezdene ilyen számok után, a lényeg akkor is az, hogy a fiú-lány kapcsolattal foglalkozó számok nagy része a mihamarabbi ágyba bújásra ösztönöz, nem a hosszú távú, tartós kapcsolatra). És akkor ne is beszéljünk a homoszexualitásról, melynek szintén zászlóvivője, legnagyobb népszerűsítője a rockzene. Nem is csoda, hiszen a rockzene ahogy mindig, most is a fennálló erkölcsi normák lerombolásának legfőbb eszköze.
- Alkohol, drogok, szabados életmód. A másik alapvető téma. Élj a mának, bulizz, ne törődj semmivel! Lehetőleg úgy tedd ezt, hogy azzal minél többeket megbotránkoztass.
Lehet, hogy van még néhány jelentéktelenebb téma, amelyet néha elővesznek a rockzenei előadók (pl. hazafiasság, de abból is dominánsan a nacionalista, más népek elleni gyűlöletre irányuló forma), de a számok 90-95%-a biztos, hogy ebbe a három fő kategóriákba sorolható.
Na most, fogják ezt rockzenét némely "felvilágosult" keresztyének, és ebből szeretnének Isten dicsőítésére alkalmas eszközt készíteni. A zene nem rossz önmagában. De a rockzene a zenének egy olyan bűnös felhasználási módja, amely már gonosszá teszi azt! Így alkalmatlan Isten dicsőítésére!
Kérdező! Az utolsó hozzászólásod rockzenére vonatkozó bekezdéseit átmásolom, de a zene helyére élőlényt illesztek, a rockzene helyére az ember szót. Ahogy már tettem ilyet a bitumen esetében a 114-es válaszomban tettem, és ezt tettem a 118-as válaszomban amit válaszoltál a bitumenre, visszakonvertáltam a zenére, hogy látható legyen a kettős mércéd. Ez igaz az emberre is, amit is abszolválok Neked.
’Az ember már egy konkrét kategória, mert pontosan körülhatárolható, hogy milyen jellegű élőlényre vonatkozik. Míg az, hogy élőlény önmagában nem hordoz üzenetet, addig az ember már igen! Nyilván az embernek is vannak alkategóriái, melyek fokozatosan alakultak ki, de az ember (héber, görög stb.) mint élőlény mégis már egy konkrét jelenség, amit meg lehet vizsgálni.
Vajon az ember tényleg 99%-ban elfogadható, és csak a nyíltan sátánista emberek rosszak?
Nézzük meg, mik az embernek és származékainak főbb témái:
- Lázadás: "Én a magam ura akarok lenni! Senki ne akarja megmondani nekem, hogy mi helyes vagy helytelen, mit tehetek, vagy mit nem! Én! Enyém! Nekem!" Önzés, büszkeség, gőg. Erről szól az emberi életek jó része. Gyakran obszcén, durva, káromkodó szavak kíséretében. Ha nem egyes szám első személyben él az ember, akkor erre buzdít: "Ne engedd, hogy megmondják neked, hogy...", stb. Rengeteg ilyen jellegű felfogás van. A fiatalok zabálják az ilyesmit. Ez még nem sátánista, de vajon biblikus? A szülő meg csodálkozik, hogy gyermeke, aki a tőle kapott okostelóján egész nap ezt hallgatja, engedetlen neki, sőt lázad ellene, a tanárai, mindenki ellen. A tekintélytisztelet napjainkban tapasztalható rohamos erodálódásának az ember nem csupán kísérőjelensége, de egyenesen a fő mozgatórugója! Az emberek elősegíti, hogy az emberek ne fogadjanak el önszántukból maguk felett semmilyen tekintélyt. Ebből kifolyólag Isten tekintélyét sem fogadják el.
Itt jegyezném meg, hogy az ún. "keresztyén" emberek nagy része sem Istenről, hanem az emberről szól. ÉN szeretlek Jézusom..., ÉN kérem, hogy adj nekem ezt vagy amazt..., Olyan nagyon hálás vagyok neked, ezért add NEKEM amit kérek...
- Szex. Az emberek mindennapjainak legnagyobb része valamilyen módon a szexualitásról (szerelem, szex, csajozás, fiúzás stb.) szól. Lehet ez lágyabb szerelmes illető, vagy durva obszcén szexualitást hirdető. De mindig szigorúan csak házasságon kívüli kapcsolatokról szóló. Mondjon valaki egy emberi csoportot, amely a házasságról, családról, a párkapcsolatok Isten által szabott keretein belül való megéléséről szólna kizárólag! Nem is lehetséges ilyen népet írni, hiszen jellegéből adódóan az ember nem alkalmas ilyesmire.(Mielőtt valaki lázas keresgélésbe kezdene ilyen népek után, a lényeg akkor is az, hogy a fiú-lány kapcsolattal foglalkozó emberek nagy része a mihamarabbi ágyba bújásra ösztönöz, nem a hosszú távú, tartós kapcsolatra). És akkor ne is beszéljünk a homoszexualitásról, melynek szintén zászlóvivője, legnagyobb népszerűsítője az ember. Nem is csoda, hiszen az ember ahogy mindig, most is a fennálló erkölcsi normák lerombolásának legfőbb eszköze.
- Alkohol, drogok, szabados életmód. A másik alapvető téma. Élj a mának, bulizz, ne törődj semmivel! Lehetőleg úgy tedd ezt, hogy azzal minél többeket megbotránkoztass.
Lehet, hogy van még néhány jelentéktelenebb téma, amelyet néha elővesznek az emberek (pl. hazafiasság, de abból is dominánsan a nacionalista, más népek elleni gyűlöletre irányuló forma), de az emberek 90-95%-a biztos, hogy ebbe a három fő kategóriákba sorolható.
Na most, fogják ezt az embert némely "felvilágosult" keresztyénnek, és ebből szeretnének Isten dicsőítésére alkalmas eszközt készíteni. Az élőlények nem rosszak önmagukban. De az ember az élőlényeknek egy olyan bűnös csoportja, amely már alapvetően gonosz! Így alkalmatlan Isten dicsőítésére!’
Megjegyzés: Azért örülök, hogy Isten gondolatmenete nem egyezik a tiéddel.
Általánosítasz. Veszed a zene kategóriát általánosan, és elfogadsz belőle egy kis részletet. A klasszikus zene szólt régi váraknál, úgynevezett „bulikban”, hegedűszóra Beethovenre ittak, részegedtek le. Ez a fajta stílus mára lett klasszikus, visszafogott stílus, ami eredetileg egyáltalán, sőt, közel sem Isten dicsőségére született. Egynémelyig a varázslást abszolválta, lásd csak példaként Varázsfuvola. Miért fogadsz el olyat, ami anno egyáltalán nem Istendicsőítésre volt hivatott, hanem a dorbézolásra, és evilági dolgokra?
És bekategorizálod a rockzenét, mint bűnös dolgot. Holott a rockzene csupán zenei hangok sorozata. Nem egyéb. A szöveg az, ami megadja az értelmét. Ha a szövegben azt mondom, hogy nem lehet gyilkosból szent, csak ha Ő benned megjelent, ez mitől önfelmagasztalás? Ez Krisztus dicsőítése. Tehát megdől teljesen az önös értelmezésed. Ez azért van, mert halványlila fogalmad sincs, hogy mit takar a keresztény rock. Valami általános nagy félretudakozott maszlag van a fejedben, amire ráhúzol mindent. Ez tudatlanság.
Nem érted gondolom ezt a részt sem:
Rm 14
6 A ki ügyel a napra, az Úrért ügyel: és a ki nem ügyel a napra, az Úrért nem ügyel. A ki eszik, az Úrért eszik, mert hálákat ád az Istennek: és a ki nem eszik, az Úrért nem eszik, és hálákat ád az Istennek.
3. A ki eszik, ne vesse meg azt, a ki nem eszik; és a ki nem eszik, ne kárhoztassa azt, a ki eszik. Mert az Isten befogadta őt.
Nincs azzal gond, ha nem hallgatsz rockzenét, de az, hogy megveted azt, aki igen, és dicsőíti az Istent, de Te kárhoztatod, az már baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!