Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ihat-e egy keresztyén bort?

Hoffman József kérdése:

Ihat-e egy keresztyén bort?

Figyelt kérdés
Kíváncsi vagyok, hogyan vélekednek a hívők erről. Aki szerint igen, szeretném, ha meg is indokolná.

2015. jan. 15. 21:53
 81/117 anonim ***** válasza:
Dehogy érkezett meg... Jézus mondott olyat, hogy a szájukkal tisztelnek, de a szívük messze van tőle. Azzal, hogy minden pitlicsári dolgot csak arra használ fel, hogy másokat megítéljen, és magát felmagasztalja, nagyon de nagyon messze van a krisztusitól... Inkább leszek bűnös ezerszer és gyilkos, rabló, parázna, mint olyan, aki egyetlen egyszer is megítél bárki mást, vagy bűnösnek kiált ki másokat miközben a Biblia szövegét veri a másik képébe.
2016. febr. 24. 07:54
 82/117 anonim ***** válasza:
81 -bizony, egy súlyos ítélkezés közben mondtad el ezt... nem vetted figyelembe,hogy bizony változhatott az elmúlt időben a kérdező, és úgy írta a 79-et, te pedig a régi beírások alapján ítélkezel felette
2016. febr. 24. 08:11
 83/117 anonim ***** válasza:

Olvastam a linkelt írásokat. Jó az okfejtés, a logikázás, ám a másik oldalról legalább ennyire alátámasztható az ellentéte is.

"Pállal kapcsolatban: az, hogy mit csinálnak most a zsidók a páska során - pl. hogy bort isznak - az nem jelenti azt, hogy Jézus idejében is ezt tették. De ha tették is, nem ez volt az egyetlen, amit helytelenül tettek abban az időben. "

A zsidók mind a mai napig erősen követik a vallási előírásokat, szokásokat tehát a törvény alatt vannak és nem igazán világiasodnak, amely törvényről azért az egyáltalán nem mondható el hogy kitörli az új, inkább csak egésszé, teljessé teszi. De tovább lépve ha tették is, ahogy írtad, most nem is az a kérdésem, hogy helyesen vagy helytelenül tették-é vagy sem, hanem hogy ha tették, akkor mi alapján tették? Vajon ők maguk értelmezték volna félre, az írástudók a "bor" fogalmát? Vagy az idők során annyira "lement a szint", hogy elkezdtek alkoholt fogyasztani. Tudom, írás tudónak, illetve "írás hallónak" lenni két külön dolog, de most egyenlőre csak fogalmakról van szó.

Az okfejtéseidet végig olvastam tehát, nagyon tetszik logikus, próbál objektív lenni, csak az Igét követve.

Még az Úrvacsorával kapcsolatos cikket nem találtam meg a 3. részt az is érdekelne.

2016. febr. 24. 10:59
 84/117 anonim ***** válasza:
Illetve az a kérdés is felmerült bennem, hogy eddig ugyebár (legalább is jó ideig) ez a dolog fel sem merült, aztán kb 2000 év múltán megjelent néhány gyülekezet, amely kifejezetten tiltja. A furcsaság nem is ez, hanem inkább az, hogy miért pont most. Hiszen ha ennyire "egyértelmű" a tiltás az Ige szerint(és biztos vagyok benne, hogy megtért keresztények, egyházi vezetők, teológusok is agyaltak ezen az elmúlt két évezredben), akkor miért pont most "jutott el" oda a gondolat sokaknál (pontosabban néhány embernél a "közelmúltban", aztán elterjedt az eszme), hogy nem úgy van az.
2016. febr. 24. 16:05
 85/117 Pietrosol ***** válasza:

# 84!

Ez annyira nem újkeletű hozzáállás. Javaslom, hogy olvasd el Hamvastól a bor filozófiáját! Abban elég részletesen kifejti ezt a pietista műbalhét.

2016. febr. 24. 17:24
 86/117 A kérdező kommentje:

Re: #81

"Inkább leszek bűnös ezerszer és gyilkos, rabló, parázna, mint olyan, aki egyetlen egyszer is megítél bárki mást, vagy bűnösnek kiált ki másokat miközben a Biblia szövegét veri a másik képébe."

Egy rettenetes tévedés terjed a mai keresztyén - vagy inkább magát keresztyénnek valló - világban: a "ne ítélj" hamis filozófiája. Rengetegen osztják a fenti hozzászóló véleményét, hogy a keresztyéneknek tartózkodniuk kell mindenféle ítélkezéstől. De valóban ezt tanítja a Biblia?

Pál még ezt merte írni a galatáknak:

"De ha szinte mi, avagy mennyből való angyal hirdetne is nektek valamit azon kívül, amit nektek hirdettünk, legyen átok." (Gal 1:8)

Mi ez, ha nem kőkemény ítélkezés a tévelygések felett?

van egy remek könyv - javaslom mindenkinek - ami az ítélkezésről beszél. E.W. Lutzer: Ki vagy te, hogy ítélkezel?

Alcíme ez: Meg kell tanulnunk különbséget tenni igazságok, féligazságok és hazugságok között!

Így kezdi: "Volt idő, amikor az igazság számított. valójában időnként az igazság olyan sokat számított, hogy a szeretet hiányzott. (...)

Napjainkban átestünk az ellenkező végletbe. A szeretet lépett az igazság helyébe, és ami az egységet illeti, fontosabb lett bármely más tantételnél, - beleértve az evangéliumot is. Jobb elviselni az eretnekséget, halljuk az érvelést, mint szeretetlennek látszani a világ előtt. Így, az egység lobogója alatt, szinte bármilyen tantételbeli elhajlást tolerálunk, és az erkölcsi elvek megsértését gyorsan megbocsátjuk."

Néhány további kulcsmondat a könyvből:

"Elveszítettük a képességünket, hogy megítéljük a világot, mert elveszítettük a képességünket önmagunk megítélésére."

"Úgy gondoljuk, jobb eltűrni a tévedést, mint az igazságot védelmezve csúnyának látszani."

"A szeretet a gyülekezeten belül vonzza a világot; a szentség a gyülekezeten belül meggyőzi a világot".

Szentség pedig nem létezik az igazsághoz való ragaszkodás, és ha kell a tévedések elítélése nélkül!

"Az az érvelés, hogy az egység fontosabb, mint az igazság, valamint a szeretet fontosabb, mint az igaz tanítás, a velejéig hamis."

A magam részéről mindig kész leszek kiállni a bibliai igazságok mellett, még ha ezért némelyek szemében csúnyának és szeretetlennek is fogok látszani.

Még valami: még senki sem jutott a mennybe, mert szeretett, ha valaki a mennybe szeretne jutni, ahhoz IGAZSÁGRA van szüksége!

Nem szabad félreérteni Jézusnak az egymás szeretetére és az egységre való felhívását. Ő az egységet és a szeretetet az Ő igazságában parancsolja meg, nem azon kívül!

2016. febr. 24. 22:06
 87/117 A kérdező kommentje:

Ez a 3. része a borról szóló tanulmánynak:

[link]

2016. febr. 24. 22:12
 88/117 anonim ***** válasza:
Jézus alkoholmentes musttá változtatta a vizet, majd azt mondták, hogy a jó mustot adják először, majd amikor beteltek vele, akkor adják a rosszat. Jézus a jót adta akkor. Miért adnák akkor a rossz alkoholmentes mustot, amikor már elteltek vele? Látod, ebből is látszik, hogy mekkora marhaságokat vonultattál fel itt, bizony Jézus nagyon is alkoholos bort adott a násznápnek.
2016. febr. 25. 06:29
 89/117 anonim ***** válasza:

Köszönöm! Még tegnap megtaláltam és el is olvastam az este...de még mindig nem győzött meg, sőt leírtam a fentieket az elmúlt 2000 évről, és az újkori "igazságokról".

"Még valami: még senki sem jutott a mennybe, mert szeretett, ha valaki a mennybe szeretne jutni, ahhoz IGAZSÁGRA van szüksége! "

Az igazság a szeretet, az egész Ige ebben áll, "szeresd felebarátodat, mint magadat". Nem én mondom. Onnantól, hogy elkezded tovább boncolgatni, és igazságokat keresni már megkülönbözteted magad a testvéredtől, és még meg is bélyegzed magad, talán még őt is. Az írástudók is az igazságot keresték, és ez alapján különböztették meg magukat testvéreiktől, közben sajnos valami eltűnt, a szeretet, s nem egyből tűnt el, hanem hosszú idő után.

Én nem ítélem el a borfogyasztókat, sem a nem fogyasztókat, de nem azért, mert mert ennyi meg annyi kutatás után erre jöttem rá, vagy mert ő valami szerint erre jogosult, hanem egyszerűen erre vezet a Szentlélek. Ha egy társaságban vagyok vele, és őt bántja az alkohol fogyasztás nem iszom, ha nem bántja iszom, de tudom hol a határ és tudom hogy a részegség már rossz, nem azért mert biológiailag ilyen meg olyan bomlást okoz bennem, hanem képes szétszakítani emberi kapcsolatokat sőt ami még rosszabb mindennél, az Istennel való kapcsolatot is, ha nincs mérték. Az alkoholizmus komoly probléma, de annyi meg annyi megtért, keresztény testvért ismerek, akinek semmilyen lelkifurdalást sem okoz egy kis bor, boldogan él, szereti a testvéreit és szabad akarata van. Sőt, olyat is ismerek, aki hosszas alkoholizmus után tért meg, és mostanra egy mértékletes ember, korlátok nélkül, de nem korlátok nélkül a rosszra, és tudja a határt, azelőtt ez a határ nem létezett számára még fogalom szintem sem, de utána sem a törvény betűi alapján keletkezett benne. Továbbá egy kis észrevétel: ha ennyit kell kutatni egy kis igazság után ami valljuk be annyira mellékes a valódi kincshez, Jézus Krisztushoz képest, mégis mit gondolna az egyszerű ember visszamenve a korai evangéliumot hirdetők körébe... ez most meg akar menteni, vagy tudományos kiselőadást akar adni Biblia boncolgatással :)) Félre ne értsen senki, nem cinikus megjegyzés volt csak fura volt látni, hogy ez az új szemlélet mennyi kérdést vet fel, teljesen jogosan, egyáltalán a feltevés létével kapcsolatban is.

Mindenesetre érdekes volt látni ezeket az érveket, de én továbbra sem tartom semmivel sem igazabbnak azt aki iszik egy keveset annál aki nem iszik egy kortyot sem, ugyan úgy testvérem mindkettő.

2016. febr. 25. 13:09
 90/117 anonim ***** válasza:

Bocsánat, ezt nem olvastam hozzá:

"Ő az egységet és a szeretetet az Ő igazságában parancsolja meg, nem azon kívül!"

Amit írtam fent, azt ennek fényében is írtam. Kell annál nagyobb igazság, ha valakiben ez Jézus Krisztus által, a Szentlélek működésével megvalósul, kitisztul, hogy "Szeresd felebarátod, mint magadat"? :)

2016. febr. 25. 13:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!