Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ihat-e egy keresztyén bort?

Hoffman József kérdése:

Ihat-e egy keresztyén bort?

Figyelt kérdés
Kíváncsi vagyok, hogyan vélekednek a hívők erről. Aki szerint igen, szeretném, ha meg is indokolná.

2015. jan. 15. 21:53
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/117 anonim ***** válasza:
100%

"az alkohol csak eltérít Istentől! "

Ittam a csikaró hasamra egy kupica Unicumot. Ateista lettem?

2015. jan. 17. 20:37
 42/117 anonim ***** válasza:

Igazán köszönöm Pietró! :)

"Ha nem akarok nem iszok..."

De tudod mi van akkor ha akarok??-és nem iszok!

Nem tudood mert nem tudhatod! :)

Lehhet,hogy a te felfogásod más...de akkor se helyes "reklámozni" a borokat,és tudod miért nem?

Azért mert sokan félre értik azt amit TE mondani szeretnél!

Bizzztos vagyok benne,hogy te nem vagy alkoholista,viszont vannak emberek akik a szabadulást várják,és ha azt olvassák,hogy "Ó SEMI BAJ EGY POHÁR" akkor biztos vagyok benne,hogy soha nem váltóznak meg.

2015. jan. 17. 21:32
 43/117 anonim ***** válasza:

Akit az erős Isten megszabadít, az szabad lesz. Nem egy ingatag "jaj, bármi visszaránthat" ember lesz. Ha ilyen ingatag, akkor el kell gondolkodni, hogy megszabadult-e vajon, és megszabadította-e, vagy csak nagyon szeretné. Mert szerintem nem. Bár lehet, hogy tévedek. De ez így logikus. Akit Jézus megszabadított, teljesen szabaddá lett. Nem félig meddig.

A finom jó bor mértékkel fogyasztva nagyon is remek orvosság, erősítő, és egészséges. Aki nem bírja megállni egy pohárnál, az ne igyon. Aki nem bírja megállni egy feleségnél, az ne nősüljön, de attól még a nősülés nem vétek. Aki nem bír felállni az internet mellől, mert függő lesz, az ne internetezzen, de attól még nem kell megítélni mindazokat, akik leülnek az internet mellé.

Lehet nélküle élni? Persze, kenyér nélkül is remekül el lehet élni, ahogy sok százezren teszik is, de attól még a kenyér nem megvetendő. És a kenyér mellé ezernyi ilyen példát fel lehet sorolni.

Ez a kérdés nem szól másról, mint arról, hogy hogyan ítéljétek meg az embereket. Nem tartod a szombatot? Nem vagy Isten népének tagja. Nem beszélsz nyelveken? Nem töltekeztél még be a szent szellemmel. Nem jársz házról házra? Nem vagy tagja az utolsó időkben elválasztott kicsinyke nyájnak. Alkoholt iszol? Nem vagy keresztény.

Még testiek vagytok, és azt nézitek, hogy ki mit csinál vagy nem csinál. Folyton megbotránkoztatjátok az embereket, a Bibliát lóbálva magatok előtt. Döngetitek a melleteket, hogy keresztények vagytok, mert nem isztok, nem esztek, szombatot tartotok, nyelveken szóltok, alamizsnát osztotok, házról házra jártok, ebbe vagy abba a gyülekezetbe jártok, de észre sem veszitek, hogy csupán tetteitekkel megítéltek másokat, és a cselekedetekkel akartok tetszelegni Istennek és embereknek egyaránt, holott erre alkalmatlanok vagytok. Nincs ember, kit Isten a tettei alapján megtart. Mert ha magatoktól cselekednétek bármit is, ami által Isten megtartana, volna mivel dicsekednetek, de nincs ilyen. Isten az, aki megszabadít, kegyelemez, akinek kegyelmez, megtart, akit megtart, aszerint, ahogy akarja. Nem általatok van menekülésetek, nem a antialkoholizmusotok vagy megtartóztatásotok, ami megtart, hanem a kegyelem.

Legyetek eszerint ti magatok is kegyelmesek felebarátaitokhoz, és ne azt nézzétek, hogy mi mindent tesznek, amit ti nem, hanem azt, hogy Isten egy vérből nemzett titeket, minket, és egy jó testvér nem a rosszat vágja a másik fejéhez, hanem a jót hirdeti neki. Sokat értek, drágák vagytok, és drága véren váltott meg Titeket az Isten. Kicsinyhitű, testi testvéreim! Lesz@rom, hogy mennyi bor folyt le a torkodon. Ha rabja voltál, adj hálát, hogy már nem vagy az, és dicsőíttessék az Atya az által, aki issza, mert Isten csodálatos gyümölcsének nedűjét issza.

Szívből ajánlom a Róma 14-es fejezetét. Egy sor ebből:

Rm 14,3

A ki eszik, ne vesse meg azt, a ki nem eszik; és a ki nem eszik, ne kárhoztassa azt, a ki eszik. Mert az Isten befogadta őt.

2015. jan. 17. 22:05
 44/117 A kérdező kommentje:

Sajnálom, hogy megütközést keltettem néhány keresztyén testvéremnek, akik a mértékletes borozgatás hívei voltak. Mégis szükségét éreztem, mert az érkezett válaszok alapján is úgy látszik, hogy sokan vannak tévedésben ebben a kérdésben, és azt hiszik, Isten jóváhagyja a kis mértékű borivást. Pedig nem. A Biblia egyértelműen elítéli bárminemű és mennyiségű alkohol fogyasztását.

Ahol a bor Isten áldásai között szerepel, mindig alkoholmentes italról van szó.

Gondolj csak bele: (Izsák áldásában olvashatjuk) "Adjon azért Isten neked az ég harmatából, a föld kövérségéből gabonát és bort bőven" (1Móz 27:28)

Mi szükség van azonban borra "bőven", ha csak igen kis mértékben lehet belőle fogyasztani? Isten tehát ad Jákóbnak bort hektoliterszám, csak azért, hogy nézegesse? Sőt még azt sem, mert az idézett Példabeszéd szerint még ránézni sem szabad a borra. Ha utánanézünk a héber szövegnek, akkor azt vehetjük észre, hogy az áldásokban szinte mindig a "tiros" szó szerepel, mely MINDIG alkohol nélküli szőlőlét jelent.

Jézus maga nem tanított közvetlenül a borról, ezeket a dolgokat az apostolaira bízta. Mivel az ÓSZ-nek is Jézus a szerzője, nem is kellett neki erről beszélnie, hiszen megtette már ott, korábban. Ahol az evangéliumokban szó esik a borról (Bemerítő Jánossal, a tömlőkkel, az irgalmas szamaritánussal és más esetekkel kapcsolatban), minden esetben kimutatható, hogy alkoholmentes italokról van szó. Ugyan ez a helyzet az ÚSZ többi részével is.

A mértékletesség elemzését idéztem, de nem egy könyvből, hanem saját korábbi írásomat. Nem kívánom reklámozni magamat itt, ha valakit érdekel, privátban elküldöm, hol olvashatja el.

Akármilyen kellemetlenül érint is ez némely keresztyént, ki kell mondani - mert ez a Biblia kijelentése -, hogy bort inni Isten akaratával ellenkező dolog. Nem fog elkárhozni egy hívő, ha bort iszik. De az Úr iránti engedelmesség azt kívánja, hogy ne tegye.

2015. jan. 17. 22:27
 45/117 anonim ***** válasza:
Továbbra is hiába várunk tőled bibliai idézetet arról, hogy Isten szándékával ellentétes a borivás akár csak csekély mennyiségben. Ha ez ilyen fontos volt a számára, akkor miért nem adta törvénybe akár a zsidóknak, akár a keresztényeknek, hogy: Részegítő italt ne igyál?
2015. jan. 17. 22:39
 46/117 A kérdező kommentje:

Aki figyelmesen olvasta a mértékletesség elemzését, annak számára világos, hogy a borra a teljes önmegtartóztatás Isten parancsa, nem a mértékletesség.

"A bor csúfoló, a részegítő ital háborgó, és valaki abba beletéved, nem bölcs!" (Példabeszédek 20:1)

2015. jan. 17. 23:03
 47/117 anonim ***** válasza:

De adta! :)

Csak sajnos nem vesszük figyelembe! :)

Pl. a tisztátlan állatok sincsenek a "parancsolatokba" foglalva,de mi akkor is tudjuk,hogy tisztátlanok. :)

2015. jan. 17. 23:04
 48/117 Pietrosol ***** válasza:
100%

# 42!

"De tudod mi van akkor ha akarok??-és nem iszok!

Nem tudood mert nem tudhatod! :)"

Dehogynem! Ha minden gondolatomat komolyan venném, ami egy nap során áthalad rajtam, öt percig nem tudnék egy helyben ülni. Egy gondolat önmagában erőtlen, csak akkor válik hatékony erővé, ha hiszel benne. Ha egy "boldogtalan vagyok", "szomorú vagyok", "rosszul érzem magam" gondolatot az ember meg sem vizsgál, hanem feltétel nélkül elhisz, akkor maga válik a gondolattá. A "boldogtalan vagyok" hit pedig szomorúságot okoz, ettől a tehertől viszont meg akar szabadulni és gyógyírt keres, például tompító szerekben. Így bonyolódik az ember a semmibe. Amitől az ember valójában meg akar szabadulni, az a saját megfigyeletlen, ki nem ismert elméjétől való függés, a marionett lét. Nem a külső körülményeket kell megváltoztatni, hanem a belsőt.

Nem véletlen beszélnek a védikus tanok arról, hogy a megszelidítetlen elme a legnagyobb ellenség, a megszelidített a legjobb barát.

2015. jan. 18. 09:51
 49/117 anonim ***** válasza:

a bor filozófiája / a Hamvas pdf

[link]

2015. jan. 18. 10:38
 50/117 Pietrosol ***** válasza:

aa!

Egész véletlen a Zelnik könyvet nem találtad meg pdf-ben? Nekem nem sikerült.

2015. jan. 18. 10:46
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!