Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ihat-e egy keresztyén bort?

Hoffman József kérdése:

Ihat-e egy keresztyén bort?

Figyelt kérdés
Kíváncsi vagyok, hogyan vélekednek a hívők erről. Aki szerint igen, szeretném, ha meg is indokolná.

2015. jan. 15. 21:53
 71/117 anonim ***** válasza:

Caius Plinius Secundus az általam említett egyetlen módszert írta le, a forralást.

A második eset nem bor, hanem aszalt gyümölcs. Az aszalt, víztartalmától jelentősen megfosztott gyümölcsöt hiába is préselnéd...

2015. jan. 28. 10:58
 72/117 A kérdező kommentje:

Nem lehetetlen, hogy tévedek.

De mikor is bizonyította be itt valaki, hogy a kánai menyegzőn Jézus részegítő bort készített? Vagy mikor cáfolta meg valaki konkrétan, hogy miben tévedtem, akikor szerintem szőlőlét alkotott? Mert általánosságokon kívül semmi konkrétumot nem olvastam. Ha elkerülte volna a figyelmemet, kérem mutassa meg valaki, hol (hányas számú kommentben) volt róla szó?

Hangsúlyoznám, hogy az #56-os hozzászólásban található csatolt linkben szereplő elemzések részletes cáfolatára várok!

Tisztázzunk még valamit! Attól, hogy egy hívő bort iszik, még lehet valódi keresztyén. Az üdvösség egyedüli feltétele a hit! A hitnek azonban következménye kell legyen az Úr szavának való engedelmesség. Pálra is azt mondaná valaki, hogy ítélkezett? Hiszen ő aztán nem fukarkodott meginteni a hívőket, ha helytelen gondolkodást vagy cselekvést látott közöttük!

Mivel úgy láttam, hogy a bor kérdést különféleképpen ítélik meg a keresztyének, beleástam magam a dologba, hogy meglássam mit tanít a Biblia erről valójában. Amit találtam, leírtam. Hogy én mit hiszek, az lényegtelen. A Biblia mondja azt, hogy a hívő ne igyon semmi bort. Ne velem kötekedjen, aki ezt nem ismeri el, hanem támassza alá az ellenkezőjét a Bibliából. Hangsúlyozom: a BIBLIÁBÓL!

2015. jan. 28. 11:14
 73/117 A kérdező kommentje:

Még annyi:

"Nem vagyok adventista.

Mikor írtam ilyet?"

Ezt írtad:

"A teológiád, pontosabban a 19. században fellendülő E.G White által is elterjesztett teológia bukta, és nem egyéb, mint üres szócséplés, hosszú beidézgetéssel."

Nem tudtam, hogy nem tudtad, hogy az adventizmus főleg E.G White írásain alapszik. Semmi közöm E.G White teológiájához!

Ha amit írtam bukta, meg kell cáfolni, ha nem sikerül, hallgatni kell inkább.

2015. jan. 28. 11:22
 74/117 anonim ***** válasza:

Megemlítettem, hogy ez a fajta teológia mikor ütötte fel a fejét, és ennek a teológiának egy neves képviselőjét is megemlítettem. Úgy látom nem nagyon megy a szövegértelmezés. Így elég problémás lehet tanulmányozni a Biblia történeteit.

A kánaáni menyegzőn ha szőlőlé volt, és nem megittasodás, hanem megelégedés, akkor hogyan lehet az hagyomány, hogy a savanyú, vacak szőlőlevet azután szolgálják fel, miután elteltek, jóllaktak, és nem szomjasak már. Hiszen akkor soha el nem fogyna a vacak.

Ez csak akkor lehetséges, ha bort szolgálnak fel. Ugyanis, miután megittasodtak, azután szolgálják fel a silányat, mikor már tök mindegy nekik. Jézus a jót szolgálta fel akkor.

Teljesen egyértelmű bizonyíték, hogy Jézus alkoholos bort szolgált fel. Szövegértelmezés, barátom, szövegértelmezés. Tiszta, nyitott szívvel, és nem tévelyedett elmével. Ha ez megvan, nyithatsz az igazság felé.

"Pálra is azt mondaná valaki, hogy ítélkezett?"

Pál leírta a problémákat, és ha ismered sz írásait, Pál közölte, hogy ugyan leírja a gondokat, de ha személyesen odamegy, nem szól, nem ítélkezik.

"A Biblia mondja azt, hogy a hívő ne igyon semmi bort."

Idéznéd, kérlek, hogy a hívő nem ihat bort?

2015. jan. 28. 11:42
 75/117 A kérdező kommentje:

"Idéznéd, kérlek, hogy a hívő nem ihat bort?"

Mivel láthatólag még mindig úgy vitázol velem, hogy nem vetted a fáradságot, hogy elolvasd, mi alapján állítom azt, hogy Isten elítéli a bort, minek idézzem? Abban idéztem, részletesen meg is indokoltam.

Tőlem te, és akárki vedelhet annyi bort, amennyit csak akar. Amit mondani akarok, hogy Isten szerint ez bűn.

A keresztyéneknek az a dolga, hogy figyelmeztessék a hitetleneket a megtérés szükségességére, a hívő testvéreket pedig a helyes, istenfélő életre.

"Hanem intsétek egymást minden napon, míg tart a ma, hogy egyikőtök se keményíttessék meg a bűnnek csalárdsága által" (Zsid. 3:13)

Ezen felül pedig:

"Azért hát mindenikünk maga ad számot magáról az Istennek." (Róma 14:12)

2015. jan. 28. 13:30
 76/117 anonim ***** válasza:

Szerencsére mi alkoholos borral áldozunk két szín alatt.

De már az apostolok kora óta. És ha kell, név szerint is megmondom, hogy melyik apostolokról van szó :)

2015. jan. 28. 13:50
 77/117 A kérdező kommentje:
Mi pedig semmi szín alatt nem fogyasztunk bort! :)
2015. jan. 29. 21:39
 78/117 anonim ***** válasza:

Testvéreim! Még mindig nem találom, hogy hol ítéli el Isten a borfogyasztást így egy kis segítséget kérnék.

Pál pl. többször is int a részegeskedés ellen, ez rendben van, de ha van (előfordul) részegeskedés, akkor van borfogyasztás is, márpedig ha van borfogyasztás akkor van kis mértékben történő borfogyasztás is (a gyülekezetek között is, nem pedig csak szőlőlé fogyasztás, mert akkor fel sem vetődne a feddés, ámbár ha a logikám helytelen, akkor Pál arra gondolhat vajon, hogy mindenféle részegeskedéstől tartózkodjanak, aminek már a legkisebb borfogyasztás is eleget tesz). Tehát egyszerűsítve alkohol fogyasztás=részegeskedés=bűn? E szerint a logika szerint azonban annyit látok, hogy részegeskedés=bűn, amit Pál is ír. Sajnos úgy érzem ez csak lovaglás a szavakon addig amíg az eredeti szöveget nem tudom.

Tehát ez biztos megcáfolható, de így tűnik logikusnak számomra.

Illetve a zsidók mind a mai napig isznak bort, kóser bort méghozzá. Márpedig, ha keresztény szemmel nézve, az Ószövetség, azaz Újszövetség "árnyéka" ezt megengedi, akkor pl.: Pál apostol, akiről tudjuk, hogy zsidó volt felhagyott volna a borivással keresztsége után?

2016. febr. 21. 20:42
 79/117 A kérdező kommentje:

Ez már egy elég régi téma, véletlen, hogy felfigyeltem az új hozzászólásra. Nem is nagyon emlékszem a vita részleteire.

A témával kapcsolatos tanulmányaim itt olvashatók:

[link]

Pállal kapcsolatban: az, hogy mit csinálnak most a zsidók a páska során - pl. hogy bort isznak - az nem jelenti azt, hogy Jézus idejében is ezt tették. De ha tették is, nem ez volt az egyetlen, amit helytelenül tettek abban az időben.

Jelen pillanatban nem nekünk kell a zsidóktól tanulnunk az istentiszteleti gyakorlatunkat, hanem nekünk kellene tanítani őket, hogy higgyenek az evangéliumban, higgyenek Jézus Krisztusban.

2016. febr. 23. 21:52
 80/117 anonim ***** válasza:

"hogy higgyenek az evangéliumban, higgyenek Jézus Krisztusban"

Jaj, de jó, jaj de jó, Kérdezőnk megérkezett a lényeghez! Csak ez a fontos.

2016. febr. 24. 07:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!