Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ihat-e egy keresztyén bort?

Hoffman József kérdése:

Ihat-e egy keresztyén bort?

Figyelt kérdés
Kíváncsi vagyok, hogyan vélekednek a hívők erről. Aki szerint igen, szeretném, ha meg is indokolná.

2015. jan. 15. 21:53
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ❯❯
 91/117 Pietrosol ***** válasza:
100%

kérdező!

Szórakoztató a hozzáállásod. Nem iszol bort, mert Pál apostol óva int a részegeskedéstől és bár nem tudom, hogy a borivás miért jelentene részegeskedést, gondolom vagy olyan következetes, hogy nem is táplálkozol, hiszen a falánkságtól is óva int.

Amúgy mindegy. Te ne igyál és remélj ettől valami szuperkövetkezményt, én meg ma iszom az egészségedre egy pohár 2011-es somlói olaszrizlinget. Az egyébként egy szuper évjárat volt.

2016. febr. 25. 13:50
 92/117 A kérdező kommentje:

Kedves Pietrosol!

Úgy gondolod, ha nincsenek megfelelő érveid, akkor helyettesíthetők azok némi cinizmussal?

Megkéredzhetném, hogy helyes eljárás-e ez ez, de minek tenném?

A posztmodern gondolkodás itt is és sajnos a keresztyénsében is széles körben elterjedt.

"Minek arról beszélni, hogy mi helyes és helytelen? Mindenki tegye azt, ami neki jólesik!" Ez a filozófiája sajnos keresztyénnek is.

Valóban, semmivel sem lesz igazabb az, aki nem iszik bort annál, aki iszik. Csak engedelmesebb. Mert az igazságunk Jézus Krisztusban van, nem a mi cselekedeteinkben.

Az írástudók talán keresték az igazságot, de leginkább a saját igazságukat keresték, nem Istenét.

Nekünk azt kell keresnünk, hogyan engedelmeskedhetünk Istennek. Ha valamiről úgy találjuk, hogy nem kedves Istennek, akkor nem próbáljuk védeni azt a dolgot, hanem elhagyjuk.

A szeretet fontos. De mi magunk nem vagyunk képesek szeretni sem, mert az igazi szeretet a Lélek gyümölcse. (Gal. 5:22)

Továbbá: "Nem abban van a szeretet, hogy mi szerettük az Istent, hanem hogy ő szeretett minket, és elküldte az ő Fiát engesztelő áldozatul a mi bűneinkért. Szeretteim, ha így szeretett minket az Isten, nekünk is szeretnünk kell egymást. (1Jn. 4:10-11)

A szeretethez pedig hozzátartozik a feddés és az intés is, ha szükséges. Nem szeretet az, ha szemet hunyunk a tévedések és a bűn felett!

Végül még annyi: nem kell sokat kutatni a Bibliában az igazságok után. A bor kérdésre is a válasz nagyon egyszerűen megtalálható. Pl.:

"Ne nézd a bort, mily veres színt játszik, mint mutatja a pohárban az ő csillogását; könnyen alá csuszamlik, Végre, mint a kígyó, megmar, és mint a mérges kígyó, megcsíp." (Péld. 23:31-32)

Elegendő volna ezt az egyetlen verset elfogadni és alkalmazni.

Részletes tanulmányokat a miatt kell - sajnos - végezni, mert sokan elfelejtkeztek erről az igazságról, és egyéni benyomásaikra és hagyományokra hagyatkozva eltérültek tőle.

2016. febr. 26. 16:57
 93/117 anonim ***** válasza:

Pietrosol! Tölts nekem is! aanna

A probléma szerintem az, Hoffman úr, hogy ma ennek ekkora jelentőséget tulajdonít.

Ma egyedül az számít már: megtalálom-e magamban Istent. Ehhez morálisan lehet tisztítani magunkat, követni a tanítást, "úgy szeressétek egymást, ahogy én szeretlek titeket" - ezt megvalósítani, megtartani, lehet szemlélődésben gyakorolni magunkat. Tételek szőrszálhasogató módon való sorolása szerintem eltávolító. Néha - egész hihetetlen módon megérezhető. De mindenki maga tudja, mi a segítség és mi az akadály neki ezen a téren.

Működik a kegyelem - ha hagyjuk.

Ez a gyönyörű Weöres vers érzékletesen ír erről, és szerintem minden embernek vannak ilyen élményei ma már.

Weöres Sándor:

Örök pillanat

Mit málló kőre nem bizol:

mintázd meg levegőből.

Van néha olyan pillanat

mely kilóg az időből,

mit kő nem óv, megőrzi ő,

bezárva kincses öklét,

jövője nincs és multja sincs,

ő maga az öröklét.

Mint fürdőző combját ha hal

súrolta s tovalibbent –

így néha megérezheted

önnön-magadban Istent:

fél-emlék a jelenben is,

és később, mint az álom.

S az öröklétet ízleled

még innen a halálon.

2016. febr. 26. 17:55
 94/117 Pietrosol ***** válasza:

Vuki vagy Jóska!

Szerintem akkor leszel igazán engedelmes, ha szőlőlevet sem iszol, mert lehet, hogy a Példabeszédes példázat is arra vonatkozik. Szóval bojkott a Ttaubinak!

2016. febr. 26. 17:57
 95/117 Pietrosol ***** válasza:

#93!

Ma Irsait iszom! Ha az megfelel, az egészségedre!

2016. febr. 26. 17:59
 96/117 anonim ***** válasza:
Egészségedre! (csak mértékkel)
2016. febr. 26. 18:04
 97/117 A kérdező kommentje:

Nos, akkor egy kis szarkazmussal had éljek én is, ha már ez a jó kedélyű társaság a bibliai igazságokra nem igazán nyitott.

Kedves Pietrosol, javaslom tölts egy pohár 2011-es somlói olaszrizlinget (de lehet irsai is), majd nyisd ki a Bibliádat a Péld. 23:31-32-nél, olvasd el a verseket a pohár boron keresztül szemlélve, majd idd meg azt egészségemre! Majd kiáltsd: Hallelújah!

"Nem minden, aki ezt mondja nekem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát." (Máté 7:21)

2016. febr. 26. 20:21
 98/117 anonim ***** válasza:
A Péld. 23:31-32 csak arról szól, hogy ne b@ssz be, mint az albán szamár. Arra nem válaszoltál, hogy hogyan lehet, hogy amikor Jézus borrá változtatta a vizet, akkor mondták, hogy a rossz bort szolgálják fel azután, miután megrészegedtek. Ha úgy értelmezzük, hogy a rossz mustot szolgálják fel, miután jóllaktak, az mekkora marhaság már? Milyen szokás lenne ez, hiszen akkor pláne nem is ittak volna belőle, mert már eleve el vannak telve, és még rossz is. Bizony, Jézus nagyon de nagyon alkoholos borrá változtatta azt a vizet.
2016. febr. 26. 22:26
 99/117 anonim ***** válasza:

"Nos, akkor egy kis szarkazmussal had éljek én is, ha már ez a jó kedélyű társaság a bibliai igazságokra nem igazán nyitott. "

Örülök, hogy egy kicsit lazult Hoffman úr, végül is laza lélekkel lehet a megismerésben haladni, a görcsösség akadály. A mondat második része nem igaz rám. Elég sokat foglalkozom az Újszövetséggel, minden reggel.

De más az, ami megérint.

A Logosz himnusz. ha csak ez marad meg -akkor is mindent tudunk a Jó Hírről.

Bor, vagy nem bor? ez a Logosz himnusz mellett egész kicsi kérdéssé törpül.

"Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem és az igazság Jézus Krisztus által jelent meg."

A Törvény betartása ma már nem elég, 2000 év telt el. Ébresztő! Kegyelem és Igazság - χάρις καὶ ἡ ἀλήθεια

ἀλήθεια alétheia - 'a' fosztókéző, 'létheia' (Léthé) felejtés... az Igazság etimológiailag: nem felejtés

És itt, e rövid részben háromszor ismételve(!!!):

a Logosz emberré lett - és az emberek elkergették, halálra kínozták, meg akarták semmisíteni. De a kegyelem és igazság révén megjelent a világban, és ezzel a lehetősége is, hogy a szívünkben élő legyen a világ világossága.

"A világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be."...

"Az Ige (Logosz) volt az igazi világosság, amely megvilágosít minden embert: ő jött el a világba.

A világban volt, és a világ általa lett, de a világ nem ismerte meg őt: saját világába jött, és az övéi nem fogadták be őt."

2016. febr. 26. 23:35
 100/117 Pietrosol ***** válasza:

Jóska!

Ne igyál bort és ne legyél bizonytalan ennek helyességében! Neked ezt kell tenned!

2016. febr. 27. 07:12
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!