Valaki elmagyarázná nekem, hogy melyik az igaz vallás?
Kereszténység? Hinduizmus, Buddhizmus, az Iszlám, a zsidó?
És miért az amelyik?
Hát elég rendesen érkeztek válaszok. van közte sok hívő, keresztény, nem keresztény, és sok vallásos válasz.
Én hívőnek gondolom magam, de továbbra sem tudom elkötelezni magam egyik vallás mellett sem, bár megkereszteltek, áldoztam, bérmálkoztam. Ezeket nem a saját elhatározásomból tettem hanem szülői akaratra, szülői nevelésből.
Én jó embernek gondolom magam. Tekintettel vagyok másokra, igyekszem nem megbántani másokat, segíteni a bajukban, toleráns vagyok másokkal szemben, stb. szeretem az embereket, ( már akit lehetséges ) sok ember engem is szeret. Hiszem az Istent. Még is kételyeim vannak a vallásokkal szemben. Mi okozza, hogy mások feltétel nélkül hisznek valamilyen vallásban én pedig kérdések tömkelegével találom szembe magam, amire nem kapok kielégítő választ. Miért van, hogy isten egyeseket megérint és tereli valamerre, én pedig a magam jóérzésére vagyok hagyva? Sok tanács elhangzott, hogy olvassam el a bibliát, meg különböző más írásokat. Megtörtént. Több más vallás tanítását is tanulmányoztam. Mindegyik kérdések tömkelegét tárja elém. Sokan különböző Apostolok írásaira hagyatkoznak, és igaznak hiszik őket. más mondja, hogy megjelent előtte Isten, vagy Jézus, és szólt hozzá. Olyanhoz is, aki bizony nem sorolható a jónak mondott emberek közé. Csak be kell nézni a templomba, és találni lehet szép számmal hamis embereket. Nekik mitől van hitük egy vallásban, nekem miért csak kételyeim vannak?
Mit teszek rosszul?
Olvasd el a Hegyi beszédet (Mt 5-7), és ahhoz mérd magad, bűntelen vagy-e?
Van egy honlap, ott felsoroltam pár irodalmat a kereszténység megismeréséhez. Több szempontú megközelítést adnak a kereszténységhez:
Olvasd el kezdetnek a János evangéliumát és olvasgasd a Zsoltárok könyvét. Nem kell az Ószövetséggel vesződni, mert az egy nagyon nehéz olvasmány és tudni kell hozzá a keletkezésének történetét (szakirodalom). A honlapon megadtam egyet az ÓSz-hez.
"Én hívőnek gondolom magam, de továbbra sem tudom elkötelezni magam egyik vallás mellett sem"
Ha hiszel Istenben és hiszed, hogy Ő jó, akkor ennek az Istennek ki kellett nyilatkoztatnia magát (széles körben hozzáférhetően.) Isten nem lehet jó, ha nem ismerteti meg magát. Nem a spanyol viaszt kell feltalálni, hiszen Jézus eljött már és tanított az Istenről.
Azt már többször is megírtam, hogy olvastam az Ószövetséget, az új szövetséget, a koránt és más írásokat. Olvastam a világ öt vallása című könyvet és sok mást. Sok mindennel egyet értek, sok mindennel nem. Éppen ez a gondom. Engem nem szólított meg az Isten. Másokat pedig igen. Akkor én hogyan igazodjak el, amikor sok ember próbál az igaz hitről meggyőzni, de mind másképpen.
Egyetlen támpont, hogy hiszem, hogy van Isten. Azon kívül minden kétséges. Miért?
"Engem nem szólított meg az Isten."
Gyakorta azért van ez az érzés, mert elzárkózunk Ő előle. Az ÚR az ajtónál vár - kopog, vár, nem zúdul ránk, türelmesen vár - S. Weil hasonlata-,
de az ajtót nekünk kell kinyitni, és mi gyakorta elbújunk.. loholunk testi vágyaink betöltésére és zavarna ebben... vagy nem teszünk semmit. Csak tekergetjük felszínen az életünket, nem akarunk a mélyére nézni.
Jel3,20
Nézd, az ajtó előtt állok és zörgetek, ha valaki meghallja az én szómat, és megnyitja az ajtót, bemegyek hozzá és vele vacsorálok, és ő énvelem.
Már ott a probléma, hogy nagyon elnyomják szavát- igen, az az Újszövetségben maradt ránk, de hallani szavát madár énekében, látni Őt a másik ember tekintetében. Azután a másik baj: sokat tettek az elmúlt évtizedekben(különösen a komm.ideológia által letarolt országokban), hogy a szakrális szertartásról valamit is sejtsünk - mi a rítus? (A szent és a profán- M Eliade elolvasásra érdemes műve)
Ki kérdezett?- ahogy Karinthy írja- ki kérdezett Názáreti?
"Megkérdezték a madarat, hová repül, a napot, merre szállt?
De ki kérdezte az embert? Ki kérdezett, Homérosz? Ki kérdezett, Szókratész? Ki kérdezett, Gautama Buddha? Ki kérdezett, Názáreti?
Shakespeare, Goethe, Madách, Dante, Beethoven, Kant... ki kérdezett?
Ember, aki tudod – ember, aki láttad –, ember, aki nézted, figyelted, élted – tudtad, mielőtt volt, tudtad, mielőtt lett –, ordítottál, hogy közeledik – ki kérdezett?
Megváltó Atyaisten – aki tudod, hogy lehetne elkerülni, mit kellene tenni, hová kellene fordulni, hogy kellene csinálni –, ki kérdezett?
Ki kérdezett? Ne kérdezd – ordíts, ahogy a torkodon kifér, mert különben csönd lenne körülötted –, ordítsd magad a kérdést, s hidd el a visszhangnak, hogy ő volt, s felelj a visszhangnak, hogy legalább a magad szavát halld."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!