Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Valaki elmagyarázná nekem,...

Valaki elmagyarázná nekem, hogy melyik az igaz vallás?

Figyelt kérdés

Kereszténység? Hinduizmus, Buddhizmus, az Iszlám, a zsidó?

És miért az amelyik?

2013. jún. 2. 16:41
 101/136 anonim ***** válasza:
Hallo 100-as! Én vallom a Szentháromságot, nem vagyok unitárius. Római katolikusnak kereszteltek, de a protestáns vallás (református, evangélikus) áll közel hozzám.
2013. jún. 13. 09:02
 102/136 A kérdező kommentje:

Helló 100-as!

Te mitől vagy ennyire biztos, hogy a te hited az igazi? Indokold meg, hogy a világon az a rengeteg más vallású miért téved? Azt már eleve ne írd, hogy Jézus ,meg ilyenek, mert azt ugyan úgy meg lehet magyarázni, mint bármely más vallás alapját. Szerinted miért a kereszténység? Most hagyd a bibliai magyarázatokat, mert azt csak tanultad.

Szerinted miért! Ne Pál és más apostolok írásait idézd, mert azok olyan írások, amiket mások is csak olvastak.

Hasonlókat a Korán és más vallás iratai is tartalmaznak.

Téged mi hozott a keresztények közé? Ugye nem az, hogy gyerek korodban megkereszteltek, és a keresztény vallás szerint neveltek.

2013. jún. 13. 09:22
 103/136 anonim ***** válasza:
A kérdés a 100-nak, vagy 101-nek szól?
2013. jún. 13. 11:41
 104/136 A kérdező kommentje:
Hát a válaszod alapján neked 101- nek is szól, mert te is bizonytalan vagy, érdekel a válaszod miként és miért döntesz.
2013. jún. 13. 15:07
 105/136 anonim ***** válasza:

94-es hozzászólásomban már leírtam, miért adok hitelt Jézus állításának.

Össze kell hasonlítani a vallásokat, méltó-e arra, hogy világképnek válasszam?

Buddha azt mondja, meg kell szabadulni minden vágyunktól, mert az a szenvedés oka. Szerintem is érdemes megszabadulni a felesleges és teljesíthetetlen vágyaktól. De nem minden vágytól és érdeklődéstől, hiszen akkor a személyiséged szünteted meg! Uralkodni kell a személyiségünkön, nem megszüntetni.

Talán már ajánlottam, Albert Schweitzer: A keresztyénség és a világvallások c. írását (Albert Schweitzer, a gondolkodó, Református Zsinati Iroda Sajtóosztálya, 1989). S. összehasonlítja benne a vallásokat, etikusság szempontjából.

Keleti vallások megismeréséhez két könyv:

Lao Ce: Tao Te King (Weöres Sándor fordításában)

Kulananda: Buddhizmus

(A Tao Te King a keleti gondolkodás csúcsterméke, Kulananda könyve pedig egy jó bevezető könyv a buddhizmusról.)

És olvasd el az Újszövetséget (kezdetnek pl. János evangéliumát)

Ha összehasonlítod, rájössz, melyik az igazi.

2013. jún. 13. 15:55
 106/136 anonim ***** válasza:

A Szentháromságban többek közt ezért hiszek:

Máté

28,18 És hozzájuk menvén Jézus, szóla nékik, mondván: Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön.

28,19 Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében,

28,20 Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek: és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!

2013. jún. 13. 15:58
 107/136 A kérdező kommentje:

106-os!

Amit leírtál azt te a bibliából idézed.

Engem az érdekel, hogy honnan tudod, hogy ez igaz? Én azt keresem, hogy miből tudom meg azt, hogy mi az igaz. Az, hogy valakik leírtak valamit, az nem jelenti a a feltétlen igazságot.

Te személy szerint miből jöttél rá, hogy ez igaz? Ne a könyvre és a szüleid és az egyház tanításáról beszélj, hanem a saját meggyőződésed miként alakult ki?

Te honnan tudod, hogy amit ide írtál, az igaz?

2013. jún. 14. 10:03
 108/136 anonim ***** válasza:

107 Azért van, amit a 106-os ír, szerintem, persze(!), mert az embernek működik az igazságérzete,

ha előítéletektől mentesen ("üres" a figyelem -nincs semmi prekoncepció benne) úgy néz a dolgokra "amint van", akkor működik.

Magad is tudod, hogy van ez. Nézel valamit, olvasol valamit és egyszer csak megérinti a szívedet: felragyog az igazságtartalma benned. Ez a fontos: benned keletkezik ez. Mert a dolgok mindig úgy vannak "amint vannak" de az elhomályosult látás nem látja azokat, úgy amint vannak.

(ez egyben egy rövid válasz amit 106-os kérdezett a 75-től,hosszabb kifejtést csak mailben,ha érdekes)

A látás nem a fizikai látás értelmében használom, hanem a olyan értelemben, ahol a tudás és látás még egy: értő látás. 'Látó' - mondták a régiek a bölcs emberre. Szívével látja a láthatatlant. Nem szabad, hogy ez valamilyen álspiritualitás-képzelgés felé elcsússzon, mert ez lényegileg azt jelenti: egyszerre látni a láthatatlant és a láthatót.

Próbáld meg kérdező - mi itt csak a saját élményeinket tudjuk írni, és gyakorta a szentiratokból éri ez az embert.. - az Igazságkeresés saját ügy. nem lehet "elmagyarázni" melyik az igaz vallás... 106-os én is (75) magáról az igazságkeresés, Istenkeresés folyamatáról írunk..Nagyon érdekes eszt a folyamatot tapasztalni rajzolás, festés közben: Nézed, amit rajzolni akarsz és egyszerre felragyog -munka közben- az igazsága. Akkor látod, amint van..

„Magad is tudod, néha nem sikerül valami: vagy megfáradtál, elgyötrődtél, és semmi nem ad könnyebbséget a lelkednek, aztán egyszer csak észreveszel a sokadalomban egy nyílt emberi szempárt, találkozol a tekintetével, s mintha megáldoztál volna, egyszerre megkönnyülsz tőle... (Tarkovszkij filmjében mondja ezt Andrej Rubljov Feofán Greknek)

2013. jún. 14. 10:36
 109/136 anonim ***** válasza:
jav.:*ezt :)
2013. jún. 14. 10:39
 110/136 anonim ***** válasza:

Huh, ezt már leírtam korábban máshol de akkor még1x. A Földön bonyolult rendszerek figyelhetők meg. Pl. biokémia, az emberi test felépítése (ha megnézed az akrobatákat, csoda, hogy mi mindenre képes az emberi test), stb. Ezeket a bonyolult és összehangolt rendszereket egy magasrendű intelligencia hozta létre. Egyszerű részecskék egymásra hatása eredményeként nem jöhet létre ilyen magasan szervezett rendszer. Nem az egyszerű részecskék és sejtek intelligenciájának köszönhető, ami a világban van.

Az Alkotó, amellett, hogy intelligens tervező, van szépérzéke, ezt is a természeti világ (tengerek, hegyvidék, stb.) megfigyeléséből vonhatjuk le.

Egy magas szellemiségnek része kell, hogy legyen egy magas erkölcsiség. Itt, mintha hibádzana a dolog e világgal, ugyanis rengeteg igazságtalanság történik benne. Az erősek és gazdagok mindig is kizsákmányolják a szegényeket, gyilkolás, háborúk, stb. A keresztény tanítás szerint Sátán fellázadt a Teremtő ellen, magával csábította az embert a lázadásba. A Biblia tanúsága szerint e világ ura a Sátán, ezért van ez a sok igazságtalanság és bűnre való hajlam az emberben. De Isten nem mondott le teremtményéről, elküldte Fiát, hogy aki hisz benne és a tanításait megtartja, örök élete legyen. A Messiás szó jelentése: Felkent, görögül: Krisztus. Jézus jelentése: Szabadító.

A keresztény tanítás szerint Isten maga a Szabadító!

A keleti tanítás szerint nincs a világtól különálló Isten, Isten maga a teremtett világgal egyenlő (panteizmus). Erre szoktam azt a példát hozni, ha megfőzünk egy ételt, jellemzően nem szoktunk fejest ugrani bele. Isten sem így tett. Ha megszűnt volna a saját létezése, ki érvényesítené az erkölcsi törvényeket?

Egyedül Jézus tanította, hogy az Atya jó. Ha Isten jó, akkor hírt kell adnia létezéséről e szenvedő világnak. Egyedül a keresztény Isten tette ezt meg. (Ha azt az ellenvetést tennéd, hogy mi van Mohameddel, olvasd el a 94-es hsz-emet.)

A deisták istenképe – pl. felvilágosodás kora - szerint Isten megteremtette a világot, de nem avatkozik abba bele. Lehet, nem tűnt e gondolkodóknak fel, hogy ez esetben viszont Isten nem lehet Jó.

2013. jún. 14. 12:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!