Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogy lehet ez, csak kitaláció...

Hogy lehet ez, csak kitaláció Jézus története?

Figyelt kérdés

Krisna, Mithrász, Horusz, Atys, Dionüszosz stb,

- 12 tanítvány

- szűztől született

- Dec 25.-én született

- Csodákat tett

- 3. napon feltámadt

- keresztre feszítették

Hülyének néznek minket, hogy olyan történetet kerítettek köré, ami már sok régebbi istenségnél megvolt? Lehet, hogy semmi sem igaz Jézusból, csak egy hamis valami, hogy higgyenek.

2012. okt. 8. 12:28
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/165 anonim ***** válasza:
96%

Vidiripi

Ez számomra nagyon érdekes. Már az hogy hogyan lehetséges az hogy ha Jézus egy kitalált személy hogy még is ekkora nagy hatása van a történelemre. A Római Birodalomban hagyománya volt a császár kultusznak. De még sincs egyetlen olyan császár sem amelyiknek ekkora hatása lett volna a történelemre. Hogyan lehetséges ez ha Jézus csak kitalált személy? Ki találta ki és miért? Mi volt a motivációja ,célja?

Ha kitaláció akkor csak is egy intelligens ember találhatta ki. De miért? Mert ha az volt a célja hogy hatalomra tegyen szert az nem jött össze. A keresztény hívők már az első században sem egy uralkodó földrajzi területén éltek. Sőt ahol éltek ott üldözték őket és meg is ölték.

Kérdező említed a 12 tanítványt. Ha Jézus egy kitalált személy akkor a tanítványok miért haltak kínhalált egy hazugság miatt? (A 12-tő Jézus közeli tanítványa volt ők követték szinte mindenhová de más tanítványok is voltak)

András - megfeszítették

Barnabás - a zsidók megkövezték

Bertalan - bottal verték agyon Jakab,

Jézus testvére - megkövezték

a kis Jakab - ledobták a templom csúcsáról és megverték

János - természetes halállal halt meg

Júdás - megfeszítették

Lukács - felakasztották egy olajfára

Márk - lábánál fogva végigvonszolták az utcákon, majd megégették

Mátyás - megkövezték és lefejezték 18

Máté - karddal ölték meg

Pál - lefejezték

Péter - megkorbácsolták és fejjel lefelé megfeszítették

Fülöp - megkorbácsolták és megfeszítették

Simon – megfeszítették

Tamás - lándzsával átdöfték

Jakab, Zebedeus fia - karddal ölték meg

Taddeus - lenyilazták

Miért adták az életüket ha Jézus kitalált személy? Személyes ismeretségben kellett hogy legyenek.

2012. okt. 9. 17:39
 22/165 anonim ***** válasza:
91%

Én nem állítom, hogy Jézus egy kitalált személy, de hogy a legendák szerint a fenti fazonok miért adták az életüket egy hitért, azt nem értem. Ugyanis semmi értelme nem volt, senkinek semmiféle haszna nem származott ebből, de jól hangzik, nem tagadom, meg olyan hősies is. Nagy történeteket lehet erről mondani. De ha az illetőnek, mármint a názáretinek ekkora hatása volt, hogy csak úgy hullottak tőle az emberek szerte a Birodalomban, akkor olyan lehetett az illető, mint a szifilisz vagy a spanyol nátha.

Hatásában legalább.

2012. okt. 9. 18:03
 23/165 A kérdező kommentje:

Vidiripi!

Nem biztos, hogy Jézus kitalált személy volt, de a Biblián kívül nincs hiteles történelmi bizonyíték a létezésére.

Tegyük fel, hogy létezett és tanító volt, próféta vagy mágus, aki maga köré vonzotta az embereket, akik hittek benne és nagy népszerűségre tett szert közöttük.

Ez egy elfogadható történet, anno Girodano Bruno is ezt vallotta róla, tudjuk, hogy végezte ezért.

A probléma az, hogy Jézus és sokkal régebbi istenségek között párhuzamok fedezhetőek fel, ezt nem lehet letagadni, számos könyv ír ezekről az istenekről, a bevezetőben fel is soroltam közülük néhányat. Szinte mindegyiktől vettek el valamit, valakitől szűztől fogantatást, másoktól a 3. napon való feltámadást, megint másoktól a csodatevéseket, (már előtte is volt olyan, aki a vízen járt és vizet változtatott borrá) a 12 tanítvány szintén egy elfogadott legenda volt a régmúltból és hát a Dec. 25.-én szülétés is. Elmondhatjuk, hogy nagyon komoly plagizálás történt a Jézus kép kialakítása közben.

Ennek mind-mind utána lehet járni, és nem lehet hazugságnak minősíteni, ahogy azt a tájékozatlanabbak próbálják erőltetni.

Tehát, én el tudom fogadni a tanító Jézust, a mágust, mint embert, a nyilvánvaló isteni felruházások nélkül, amelyek bizonyítottan régi istenségektől fakadnak.

Jelentsük ki: Jézus egy ember volt(ha létezett)egy tanító, akinek lehettek mágikus képességei, amolyan szemfényvesztőre gondolok, mint ma pl Dynamo.

2012. okt. 10. 08:59
 24/165 A kérdező kommentje:

"Miért adták az életüket ha Jézus kitalált személy? Személyes ismeretségben kellett hogy legyenek"

Ma is sok a szektavezér, az új Jézus (gondoljunk csak az ausztráliai Jézusra, aki sok-sok emberrel hitette el Jézusi mivoltát) akik a a halálba vitték a tanítványaikat. Miért adják ma is az életüket ilyen vallási fanatikusok kezébe?

2012. okt. 10. 09:03
 25/165 anonim ***** válasza:
Nos nekem egy eleg erdekes konyv akadt a kezembe.Cime Biblia a kuliszak mogot.A google-be beirva kiad egy ukran magyar oldalt ahonnan letoltheto.A kovetkeztetese megdobento.
2012. okt. 10. 15:59
 26/165 anonim ***** válasza:
91%

Vidiripi

Kérdező!

"...de a Biblián kívül nincs hiteles történelmi bizonyíték a létezésére."

Van más írásos hiteles bizonyíték is. Már beírta más.

"A probléma az, hogy Jézus és sokkal régebbi istenségek között párhuzamok fedezhetőek fel,..."

Nem értem hogy ez miért probléma!

Kérdés melyik úgynevezett "istenség" született Betlehemben?

De az sem mindegy hogy melyik Betlehem. Mert kettő van.

Egyiptomban vannak piramisok. Alakjukat és méretüket tekintve párhuzamot mutatnak azokkal amit a világ többi táján találtak Ázsia ,Dél-Amerika ,Európa.

Probléma még sincs megtudják őket különböztetni. De csak azért mert hasonlítanak egymásra akkor már ki is lehet jelenteni hogy egymásról koppintottak?

"...a 12 tanítvány szintén egy elfogadott legenda volt a régmúltból és hát a Dec. 25.-én szülétés is."

Na a 12 tanítvány rejtelmeibe vezess be mert én csak Jézus 12 tanítványáról tudok.

Könyörgöm BIZONYÍTSD BE a Bibliából hogy Jézus dec. 25.-én született!!!! (bár én nem ezt tanultam)

Igen Jézus ember volt. Aki gyógyított ,tanított és halottakat is támasztott fel. Majd pedig meghalt mert az akkori hatalom kivégezte koholt vádak alapján. Ez a Dynamo mikor halt meg?

2012. okt. 10. 18:09
 27/165 anonim ***** válasza:
100%

Na, most kellene egy irodalomkritikus, aki be tudná bizonyítani, hogy a fenti "istenségről" szóló beszámolók és az Újszövetség között irodalmi függés áll fenn. Ilyen viszont nincs.

Hogy képzelted ezt? Leült valaki egy rakás könyvvel, elkezdte lapozgatni, aztán ahogy olvasta, azt mondta magába: "Hmm, ez a szűztől születés ez tök kafa dolog ezt beleírom. Na meg ez a keresztre feszítés, ez olyan menő. Ezt is beleveszem..." Aztán megírta (mindjárt négy példányban), aztán kiállt, hogy ezek megtörténtek. És persze senki nem volt, aki odament volna, hogy közölje: "Gyerekek, most jöttem Jeruzsálemből, és nem is élt ilyen ember."

Jézus történetiségét a kortársak és a következő évszázad emberei sosem tagadták. Pedig milyen egyszerű lett volna.

2012. okt. 10. 20:24
 28/165 anonim ***** válasza:
91%

Vidiripi

Még a muszlim hívők is elismerik ,de náluk próféta.

2012. okt. 10. 21:20
 29/165 A kérdező kommentje:

Vidirpiri!

"Van más írásos hiteles bizonyíték is. Már beírta más."

Sajnos nem hitelesek, mert mint írtam, amit írnak, abból nem lehet tudni, hogy bizonyosan a Jézusról írnak, mint pl Suetonius, aki krisztusnak nevezi, de nem tudhatjuk pontosan, hogy az a Bibliai Jézus, ugyanis több krisztus ismert.

"Kérdés melyik úgynevezett "istenség" született Betlehemben?"

Ennek nincs köze ahhoz, hogy 1-2 dolog mellett több dologban pontos egyezés van. Nem érted a lényeget, hiszen ezek az isteni egyezések Jézus isteni mivoltának és nem a létezésének bizonyításául szolgálnak, ezért vették át a régi ismert istenektől. Egyszerűbben, ha adott egy egyszerű ember, akit istenséggé akarunk emelni, akkor isteni tulajdonságokkal kell felruházni, és pont ezt tették, sajnos bizonyítottan plagizálással.

A piramisról szóló példádat nem is értem, hogy passzol ide, hiszen pl a gízai piramisoknál nincs méretesebb példány, és a tájolásuk olyan pontos, hogy az páratlan. Vagy hogy gondoltad, Dzsószer fáraó plagizálással építette a piramisokat?:)

"Na a 12 tanítvány rejtelmeibe vezess be mert én csak Jézus 12 tanítványáról tudok."

Kérlek alásan.

Hórusznak 12 tanítványa volt, Mitrásznak szintén 12 tanítványa. Meglepő módon, mindkettő feltámadt, még meglepőbb, hogy a 3. napon.

"Könyörgöm BIZONYÍTSD BE a Bibliából hogy Jézus dec. 25.-én született!!!!"

A Bibliával nem lehet bizonyítani a Biblia igazát! Jézus születését Dec 24.-től ünneplik a világban, mit ad isten, Mithrász születését is ugyanekkor.

Hadd hívjam fel a figyelmedet arra, hogy a bevezetőben felsoroltak bizonyítottan plagizálás árán kerültek Jézus neve mellé, vagyis a néhány eredeti, egyedi tulajdonság mellé egy tucat ismert isteni jegyet kapcsoltak.

Ha valami nem tiszta, szívesen elmagyarázom, fordulj hozzám bátran!

2012. okt. 10. 23:14
 30/165 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Kérdező!

"Sajnos nem hitelesek, mert mint írtam, amit írnak, abból nem lehet tudni, hogy bizonyosan a Jézusról írnak, mint pl Suetonius, aki krisztusnak nevezi, de nem tudhatjuk pontosan, hogy az a Bibliai Jézus, ugyanis több krisztus ismert."

Bátorkodom élni a lehetőséggel. Mert ez nem tiszta. Milyen krisztusok ismertek még?

"A piramisról szóló példádat nem is értem, hogy passzol ide, hiszen pl a gízai piramisoknál nincs méretesebb példány, és a tájolásuk olyan pontos, hogy az páratlan."

Ó dehogy is nem érted. S a lényeget is leírtad. "Olyan pontos hogy az páratlan". Ez benne a lényeg nincs párja a világon. Olyan dolgok történtek amelyek senki másra nem igazak csak is Jézusra. Ezért páratlan.

"Hórusznak 12 tanítványa volt, Mitrásznak szintén 12 tanítványa. Meglepő módon, mindkettő feltámadt, még meglepőbb, hogy a 3. napon."

Persze nekem is van 12 tanítványom. :))) Ugye azért nem várod el tőle hogy ennyivel megelégedjek? Szóval egy kicsivel több részletet s utalásokat is kérek. Hogy saját magam is láthassam hogy honnét szedted az információkat.

"A Bibliával nem lehet bizonyítani a Biblia igazát! Jézus születését Dec 24.-től ünneplik a világban, mit ad isten, Mithrász születését is ugyanekkor."

Ahhoz képest hogy bizonyos dolgokban mennyire tájékozott vagy ebben a kérdésben teljes a sötétség.

Könyörgöm épp ez a lényeg a Biblia EGYÁLTALÁN nem támasztja alá Jézus decemberi születését. Miért? Azért mert nem akkor született.

Ezt minden alaposabb ismerettel rendelkező keresztény tudja. Sőt még a fókuszban is foglalkoztak ezzel a kérdéssel. :)))

Szóval a plagizálás itt hatalmasat bukott. Mert a Biblia szerint ISMÉTLEM ,Jézus nem decemberi születésű.

2012. okt. 11. 16:35
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!