Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Lehetek-e így Jehova tanúja?

Lehetek-e így Jehova tanúja?

Figyelt kérdés

Egy ideje kapok folyóiratokat Jehova tanúitól, amiket el is szoktam olvasni. Régebben járt is hozzám két lány, de nem szerettem volna megtérni, inkább csak jó volt valakivel megosztani a gondolataimat. Az utóbbi időben nem tudok velük találkozni (a munkám miatt sajnos) de egyre jobban érdekel Isten és az út, amit számomra kijelölt. Szeretnék eljárni a gyülekezetbe és közéjük tartozni.

Egyetlen dolog aggaszt csak kicsit: a párom. Régebben volt egy osztálytársam, ő Jehova tanúja volt és akkoriban azt mondta, hogy ők nem járhatnak "világiakkal" csakis olyanokkal, akik Istent követik. A barátom nem követi Istent, nem is hisz benne. Nem tudom, hogy ez lehet-e akadály abban, hogy én megtérjek. Próbáltam már hatni rá, de sajnos nagyon rossz úton halad és nem hallgat a józan észre.

2012. aug. 5. 14:22
 51/95 Andizsuzsi ***** válasza:
96%

Kedves Tanú!

Kérdem én, hogy hány testvért közösítettetek ki azért, mert alkoholista, és hány feleséget azért, mert el akarta hagyni?

Bár nekem tök mindegy. Ti a Bibliából csak a bosszúállást, a megfélemlítést, a fenyegetőzést olvassátok ki, mindent ilyen versekkel támasztotok alá. Visszakérdezek a te állításoddal: kik vagytok ti, hogy dönthettek arról, ki szolgálhatja az Urat, és dönthettek arról, mikor nyer bocsánatot?

Az én Jézusom az a Jézus, aki Péterre bízta a nyáját, miután az háromszor megtagadta őt. Kiközösítés, megszégyenítés és a többi nélkül.

2012. aug. 6. 08:18
 52/95 anonim ***** válasza:
0%

Már ne is haragudj, de ha valaki alkoholista, az nem is tudna tanulni, ami hosszú hónapokat éveket foglal magába.

És nem is keresztelkedhet meg. De ha a keresztelkedésig leszokik az e fajta szokásról, és tisztán tartja az életét, nyilván bizonyítékát adván keresztelhető meg.

Ha pedig vissza szokik és kitart ez mellett nem lehet része isten gyülekezetének.

Jézus egyetlen okot adott a válásra, még pedig a házastársi hűtlenség az.

(Máté 19:9) 9 Mondom nektek, hogy aki elválik a feleségétől, hacsak nem paráznaság miatt, és mást vesz el, házasságtörést követ el.”

Sehol nem írja, hogy ok a válásra.

Viszont ha ez a magatartás veszélyezteti a család anyagi szellemi és fizikai egészségét, életét , igen is ellehet különülni, de ettől még nem válik szabaddá az új házasságra.Jézus nem mondta, hogy az ember maradjon mártír.Ennyire nem kegyetlen.

2012. aug. 6. 08:26
 53/95 anonim ***** válasza:
7%
Kedves Andizsuzsi, a kérdésed jogos, de ha a bibliábol érvelek elfogadod a válaszomat?
2012. aug. 6. 08:29
 54/95 anonim ***** válasza:
7%
1Korinthus5:11-13".Most azonban irom nektek,hogy ne keveredjetek többè egy tàrsasàgba senkivel, akit testvèrnek neveznek de, paràzna vagy kapzsi vagy bàlvànyimàdò vagy szidalmazò vagy rèszeges vagy zsarolò. Az ilyennel mèg csak együtt se egyetek . Mert mi közöm nekem a kívül levök megitèlèsèhez. Vajon ti nem a belül levōket ítèlitek meg,mig a kìvül levöket az Isten itèli meg. Tàvolitsàtok el a gonosz embert magatok közül". Szerintem ez elèg alap a kiközösıtèsre.
2012. aug. 6. 08:49
 55/95 anonim ***** válasza:
0%

a Gyülekezet vezetése nem csak egyedül Péternek volt feladata.Itt Jézus csak Jelezte, hogy a megtagadása után nem mond le Péterről, hanem feladattal látja el, mint a többieket.

Mert a Jeruzsálemi vezető testület 12 főből állt, és ebbe apostolok, vének voltak a szellemtől kiválasztva.

(Cselekedetek 15:6) 6 Egybegyűltek hát az apostolok és a vének, hogy megvizsgálják ezt az ügyet.

Ha valamely testvér helytelenséget követ el az nem tartozik az egész gyülekezetre, jól lehet annyit fognak tudni, hogy valami rossz dolog történt.Mások hibája nem beszéd tárgya.

Edward Gibbon angol történész írta az apostolok idejéhez közel eső kiközösítések jellegzetességéről és hatásáról:

„Minden (emberi) társadalomnak kétségbevonhatatlan joga kizárni a közösségből azokat, akik a tagjaik közül elutasítják vagy megszegik a szabályokat, amelyeket általános jóváhagyással megalkottak . . . A kiközösítés következményei időlegesek [földiek] és ugyanakkor szellemi természetűek is. Azt a keresztényt, aki ellen ezt az ítéletet kimondták, megfosztották attól, hogy bármilyen része legyen a hűségesek áldozataiban. Mind a vallási, mind a magán barátság kötelékei megszakadtak.”

A gyengeség, a gonoszság és a megbánás mérlegelése

Ugyan is csak a vének ülhetnek össze a testvérrel megbeszélni a tettét, és nem az az elsődleges cél, hogy minden áron ki kell közösíteni.

Csak akkor történik ilyen és az is igen ritkán, ha az egyén kitart az okoskodása mellett.

7 A súlyos vétket elkövetők közül a legtöbben valódi megbánást tanúsítanak, és nem közösítik ki őket a gyülekezetből.

Nem egy olyan testvért ismerek, aki nem is lett kiközösítve, mert a körülmények úgy alakultak, hogy emberi gyengeségből követett el valamit.

Ha őszintén megbánta, akkor nem is kerül sor a kiközösítése, mindössze szellemi megvonásban részesül.

pld nem imádkozhat egy darabig a gyülekezetbe(ha férfi)vagy nem tarthat tanuló beszédet ez esetleg a nőknél, stb

Ki hatalmazta fel a gyülekezet véneit erre.

A biblia szerint a Teremtő:

(Máté 18:18-20) 18 Bizony mondom nektek, hogy bármit köttök is meg a földön, az meg lesz kötve az égben, és bármit oldotok is fel a földön, az fel lesz oldva az égben. 19 Bizony mondom nektek ismét, ha ketten közületek a földön egyetértenek bármely fontos dologban, amit csak kérnek, meglesz nekik az én égi Atyámnak köszönhetően. 20 Mert ahol ketten vagy hárman egybegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.”

(Galácia 6:1) 6 Testvérek, még ha valami hibás lépést tesz is egy ember, mielőtt tudatában lenne annak, ti, akik szellemileg képesítettek vagytok, próbáljátok meg helyreigazítani az ilyet szelídség szellemében, miközben ügyelsz magadra, nehogy téged is megkísértsenek.

4 Vizsgáljunk meg egy szentírási példát a kiközösítésre. A korintuszi gyülekezet megtűrt egy ’olyan paráznaságot, amilyen még a nemzetek között sem volt, hogy tudniillik egy bizonyos férfinak olyasvalakije volt, aki az apjának a felesége’. Pál felszólította a korintusziakat, hogy ’adják át az ilyet Sátánnak a test pusztulására, hogy a szellem megmenekülhessen’ (1Korintusz 5:1–5). Amikor a bűnöst kiközösítették, és ezáltal át lett adva Sátánnak, újra az Ördög világának részévé vált (1János 5:19). Az eltávolítása megszüntetett egy gonosz testi befolyást a gyülekezetben, és megőrizte a gyülekezet ’szellemét’, vagyis uralkodó tulajdonságát, amely Isten szemléletmódját tükrözi vissza (2Timóteusz 4:22; 1Korintusz 5:11–13).

5 Nem sokkal ezután Pál arra buzdította a korintuszi keresztényeket, hogy fogadják vissza a helytelenül cselekvőt. Miért? Azért, hogy az apostol szavai szerint ’túl ne járjon az eszükön Sátán’. A vétkes nyilvánvalóan megbánta tettét, és megtisztította az életét (2Korintusz 2:8–11). Ha a korintusziak nem fogadták volna vissza a bűnbánó férfit, Sátán túljárt volna az eszükön abban az értelemben, hogy olyan kemények és könyörtelenek lettek volna, amilyennek az Ördög akarta volna látni őket. Nagyon valószínű, hogy hamarosan ’megbocsátottak’ a bűnbánó férfinak, és ’megvigasztalták’ őt (2Korintusz 2:5–7).

1991.-adat

Ezt a kijózanító igazságot világítja meg az a tény, hogy az elmúlt szolgálati év folyamán több mint 40 000 vétkes személyt kellett kiközösíteni a keresztény gyülekezetből, nagyrészt súlyosan helytelen magaviselet következtében

És ez nem azért van hogy félelemben tartson a teremtő bárkit. De nem köteles a bűnöst megjutalmazni, mint ha mi sem történt volna.

2012. aug. 6. 08:56
 56/95 anonim ***** válasza:
95%

Nézd, ha belépsz teljes értékű tag leszel. Viszont el kell fogadnod az ő értékrendjüket. Gondolom ha együtt élsz a pároddal, akkor nemi életet is éltek, de a JT-k szerint csak házasság után lehet. Ha a párodnak ezt benyögöd, hogy nincs szex házasságig, akkor lehet, hogy kibukik. Meg én azt vettem észre, hogy mindenre van egy bibliai idézetük, ami elég idegesítő, mert számomra ez kitérő válasz. Ha megkérdezem, hogy mit gondol valamiről, akkor egyből a Bibliát idézi, komolyan, mintha nem lenne önálló véleményük.

Az meg hülyeség, hogy az ő vallásuk az egyedüli igaz. Én azt javaslom (nem vallásosként), hogy más felekezetek is látogass meg, nézd meg az ő álláspontjukat és a számodra leginkább szimpatikusabb értékrendűt válassz.

Meg azt is nézd, hogy mit tolerál a barátod, de hidd el ha hirtelen nagyon bigott leszel faképnél fog hagyni, hiába szeret, de ha ő nem vallásos, akkor ez a hirtelen fordulat tönkre vághatja a kapcsolatodat.

2012. aug. 6. 09:42
 57/95 anonim ***** válasza:
0%

Már ne haragudj, de mi az, hogy a JT-k szerint.

Bibliából idéznek, ezért nem szerintünk, hanem az Isten szerint.A biblia a legfőbb tankönyv nem az emberi szemmel mért igazság.Jézus azt mondta a bibliáról

(János 17:17) 17 Szenteld meg őket az igazság által; a te szavad igazság. . .

Megszentségtelenítik az igazságot, hazugsággal elegyítve. Mint az ördög, tedd amit akarsz, nem kell istennek engedelmeskedni.

Ez szimpatizálás kérdése volna?:O(

Jézusom:((

Na erről beszélt Pál, mindenki keres magának olyat ami neki tetszik, már régen rossz.

(2Timóteusz 4:2-5) . . .. 3 Mert lesz időszak, amikor az egészséges tanítást nem fogják elviselni, hanem a saját kívánságaikkal összhangban gyűjtenek össze maguknak tanítókat, hogy csiklandoztassák a fülüket; 4 és az igazságtól elfordítják fülüket, a valótlan történetekhez ellenben odafordulnak. 5 Te azonban maradj meggondolt mindenben, szenvedd el a rosszat, végezd az evangéliumhirdető munkáját, teljesen lásd el szolgálatodat

NEM A BIBLIA A MÉRVADÓ?

Hát ezért van ennyi vallás, mindenki úgy akar megfelelni istennek ahogy magának tetszik.

Jézus két útról beszélt, ahol mindent szabad és a halálhoz vezet, és egy keskeny útról ahol nem lehet mindent,

Most ez lelepleződött.

És minket neveznek szektának. szép.Mennyire látszik ki hogyan viszonyul istenhez.

Isten ennyire komolytalan lenne? na ne már.!!!!

2012. aug. 6. 10:18
 58/95 Andizsuzsi ***** válasza:
95%

Kedves A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad!

Elfogadom a válaszodat, csak pont nem arra válaszoltál, amit kérdeztem. Több olyan volt tanú történetét lehet olvasni, aki brutális, agresszív, a testi és lelki egészségét komolyan veszélyeztető férj mellől menekült, és a közösség ezért őt kiközösítette. Mondván, hogy neki támogatni és segítenie kötelessége a férjet ezen a nehéz úton. Ha ez nem sikerült, akkor nem a burtális (esetenként alkoholista) férjet zárta ki a közösség, hanem a szenvedést tovább nem tűrő asszonyt. Ezért kérdeztem, hogy ilyen esetekben mire hivatkozva történik a kiközösítés? És hogy minek alapján döntitek el, hogy bűnhődött már eleget, és mikor térhet vissza.

2012. aug. 6. 11:52
 59/95 anonim ***** válasza:
95%

A JT-val a probléma nem az, hogy a Bibliát olvassa hanem, hogy van egy vezető testülete ami megmondja mi számít az "úr szavának". Onnantól kezdve neked nem lehet igazad. Nekik nincs véleményük mindent amit mondanak azt Isten "mondja" és mint ilyen megingathatatlan alapigazság.

Nem tudom mi a véleményed az ide író Tanúról például?

Szerintem remekül példázza a fent bemutatott magatartást.

A kiközösítés megtörténhet akkor is ha te makacsul mást olvasol ki a Bibliából és nem vagy hajlandó belátni, hogy neked nincs igazad (neked nem lehet igazad, a véleményed teljesen másodlagos).

Ebben az esetben jól megmutatják neked!

ÉS mivel egy ilyen közösséghez tartozás egyenlő a teljes kapcsolati hálóddal (nincs illetve nem lesz rajtuk kívül más) a kiközösítés egyenértékű a teljes elszigetelődéssel.

Ez elég nehezen viselhető el.

A való életben, itt az európai kultúrkörben, nincsenek olyan utasítások/szabályok amik szigorúan megszabnák hogyan kell élned. Ez sokak számára jelent teljes elszigetelődést mert képtelenek felépíteni a saját közösségük, megtalálni a saját boldogságuk. Ezért sikeresek ezek a szerveződések.

2012. aug. 6. 11:56
 60/95 Andizsuzsi ***** válasza:
95%

"a Gyülekezet vezetése nem csak egyedül Péternek volt feladata.Itt Jézus csak Jelezte, hogy a megtagadása után nem mond le Péterről, hanem feladattal látja el, mint a többieket."

Erről beszélek. Nem mond le róla. Nem közösíti ki, pedig annál nagyobb bűn, mint megtagadni Jézust, többször is, nem igen képzelhető el. Ő mégsem mond le róla, hanem rábízza a nyája vezetését. Miért nem ezt a példát követitek?

2012. aug. 6. 11:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!