Miért ellenszenvesek Jehova Tanúi más vallásuak számára?
Kedves 614-es Murder :)!
Jézus megjövendölte ezt. "És gyűlölet célpontjai lesztek minden ember előtt az én nevem miatt..."
Titeket Jézus neve miatt üldöznek?
Üdv.
Alapvetően kétféle kritizáló ember van. Az egyiknek fogalma sincs a Tanúkról, de támadja őket, a másik pedig nagyon is sokat tud róluk, és a véleménye ezért negatív. Mint tudod, az embernek szabad akarata van, maga választhatja meg, mit tesz. Ha valaki nem akar megmentésben részesülne, csak szépen, csendben élni és materiális halált halni, nem éppen kellemes, hogy állandóan a nyakára járnak. Ha szembesítik azzal, hogy valami rossz van az életében, az még inkább olaj a tűzre. A Tanúk szerint Jehova Istentől várhatunk csak jót, az Ő nevét használva imádkozva pedig csodák történhetnek. Ha beszélgetsz egy Tanúval nem bibliai kérdésekről, fix, hogy 5 perc múlva valamilyen vonatkozásban a Bibliát, a vallásotokat a mondandójába fűzi, attól eltekintve, hogy nem kapcsolódik a nézete az adott témához.
Állandóan visszajárnak a házakhoz, ha kérik, ha nem. Vasárnaponként is bekopognak és csengetnek, amikor a családok nyugalomra vágynának. Nem az embertársaik megmentése érdekében járnak házról-házra, se nem is azért, mert a Biblia így tanítja. A vallás alapja a Jehova néven kívül a prédikáció, ami alapfeltétele, hogy az Új Világba kerüljetek. Ha nem prédikáltok, azzal csak magatok alatt vágjátok a fát, mivel pedig a materiális halálba, mint olyanba nem tudtok beletörődni, s mint minden vallásos vágytok a jobbra, ezért mindent megtesztek, és készségesen elhiszitek, hogy ez így van.
Az Őrtorony és Ébredjetek folyóiratokra támaszkodtok, illetve a Társulat által kiadott könyvekre, minthogy őszinte szívvel, és nyitottan vizsgálnátok meg a különféle állításokat, alternatívákat. Amit leírnak a Társulat kiadványai, azonnal és egyértelműen igaznak vélitek, és nem fogadtok el mást, mint azt. Ez körülbelül mindenre igaz. Más vallását és szemléletét se tartjátok annyira tiszteletben, hogy ne vitatkozzatok vele, egyre csak azt hajtogatjátok, hogy a tiétek az igaz vallás, Jehova az Isten neve, és minden más vallás a Sátántól való, hitehagyott, stb. A világi emberekkel sem tudtok igazán jó kapcsolatot ápolni éppen ezért, ahogy a gyülekezetben hibát sejtő, vagy nem a szigorú szabályok szerint eljáró – így kiközösített emberekkel sem. Zárt rendszerben éltek, és azért tartanak sokan még ma is szektának titeket, mivel a szektákra jellemző megrögzöttség látszik csak ki a szervezetből. Nem csak látszat persze, hanem úgy is van. Az egyik igen érdekes kérdés, ami szintén kiváltképp jellemzi Jehova Tanúit, a vérkérdés. Hiábavalóság nagy ügyet csinálni belőle, hiszen a vér fogyasztására vonatkozott a törvény, nem pedig a transzfúzióra. Olyan igehelyet nem lehet mutatni a Bibliában, ami egyértelművé tenné, hogy ha az élet azon múlik – már a vérátömlesztésen – akkor az embert inkább hagyni kell meghalni. Ne fáradj azzal, hogy a különféle vérpótlókról írsz. Tegnap vagy azelőtt volt az újságban, hogy rengeteg műtét maradt el, mivel nincs megfelelő mennyiségű vér a kórházakban, ami rendelkezésre állna. A nagy hideg és havazás miatt kevesebben mentek vért adni, és nem gyűlt össze elég. Ha minden műtét vér nélkül megoldható lenne, nem szorgalmaznák a véradást. Ez nem az orvosok szakképzetlenségére vagy lustaságára utal, egyszerűen ahol szükséges a vér, ott használják, és kell is használni. De a Tanúk juszt ezzel is szembemennek, mind minden mással, sőt még kártyát is hordoznak maguknál, hogy még az életük megmentésénél se kapjanak vért, ha úgy adódna. Ez már elvakultság, ahogy az ehhez hasonló törvények, rendelkezések és szabályok is.
Még annyit, hogy a fentieken kívül úgy tűnik, a Tanúk szájába rágnak mindent. Szóról-szóra ugyanazokat a mondatokat szoktam hallani ismerőstől, nem ismerőstől vendégségben vagy utcai megállítás során egyaránt ha a hitükkel kapcsolatban valami felmerül. Úgy hidd el, pontosan ugyanazokat mondják, mint egy betanult szöveget. Ez is jelzi, hogy saját gondolataik nem igen vannak, vagy nem hagyják a beszélgetésben érvényre jutni. Azt mondanám, hogy az egész életüket, a gondolkodásukat, minden szempontból behálózza a vallás, és nem tudnak önállósulni emiatt.
Szia!
Számomra nem Jehova Tanúi ellenszenvesek, hanem a viselkedésük, gondolkodásmódjuk, mentalitásuk, és természetesen ezen a téren is tisztelet a kivételnek. Tudomásul kellene venni, hogy a világ változik és az a fajta evangelizálás ami 100 évvel ezelőtt működött az ma nem működik. Meg kell újulni, kereseni kell a lehetőségeket, hogyan lehet elérni embereket.
A Jehova Tanúi szervezet első és egyik legnagyobb hibája, hogy ezt figyelmen kívül hagyja, és rákényszeríti a tagokat erre a rossz módszerre. Nekem volt kollegám is aki Tanú volt, de erről soha nem beszélgetett senkivel - kivéve engem, de itt is én kezdeményeztem - ugyanakkor eljárt vadidegenekhez. Miért nem a környezetében próbált hatni? Egyszerű az ok: ezek az emberek látták az életét, és az nem volt túl meggyőző. Érdekes, mert rólam mindenki tudta, hogy hívő vagyok, és sokszor beszélgettünk is ilyen témákról. Én nem húztam ki magam a céges dolgokból, ő szabályosan menekült, ha lejárt a munkaidő. Aztán itt ez a vérkérdés is. Amikor szóvá tettem, hogy amiket ő eszik, azok tartalmaznak vért érdekes módon nem érdekelte, de a transzfúziót elutasította volna. Mi ez, ha nem képmutatás. Ennek ellenére szerettem őt, és sokat beszélgettem vele.
A szervezet másik hibája a totális kontroll. Semmi más információ nem lehet hiteles, csak az amit a szervezet nyújt. És itt a nagy csapda. Mert ha egy tanú venné a fáradságot, és utánanézne pl. 1914-es prófécia kezdődátumának, akkor hamar rájönne a csalásra. Ehelyett láttam, hogy amikor nagyon kilógott a lóláb, akkor az Ébrdejetek, és az Őrtorony rögtön lehozta, hogy minden világi tudós téved, és megdönthetetlen bizonyítékok vannak arra nézve, hogy valójában 20 évvel korábban történt Jeruzsálem pusztulása. Kár, hogy Nabukodonozor trónralépése csillagászatilag pontosan meghatározható. Furcsa, hogy a tanúk ezt nem veszik észre...
Lehetne még folytatni a sort de úgy gondolom ennyi is elég volt...
Üdv. Péter
Ide kapcsolódó, kicsit hosszú de érdekes kérdés és vita:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
Megint egy olyan kérdés amit egy JT-s tesz fel, hogy utána elmondhassa a véleményét. Na, látod ezért vagytok ellenszenvesek.
Én katolikus vagyok, és őszintén mondom, nem értek egyet az egyházam önfeladó álláspontjával sem, hogy nem eléggé van jelen a médiában, az utcán, az iskolákban, intézményekben...stb. De amit a JT meg már túlzás. És amellett sem tudok elmenni, hogy hülyeségeket is tanítanak.
Nem kell ám mártírnak lenni! Nem kellene kicsit szét nézni a házatok táján? Mi van, ha jogosan bírálnak titeket, és nem Jézus nevéért? Mert bár sokszor becsengettetek már, mindig csak azt szajkóztátok: Isten neve Jehova! Jézusról mindig én beszéltem! Ez benneteket nem gondolkoztat el? Vagy most is bújtok valamilyen könyvet, hogy mit kell ilyenkor válaszolni?
Az evolúció útján is elérhető a mennyország, csak nekem nincs időm kivárni.
"Az, hogy nem adnak vért vallási meggyöződésből nem teszik, mert Isten ezt tiltja!"
Attól még gyakorlatilag gyilkosság. A vallási tolerancia az én szememben addig terjed, amíg az általános emberi jogokat, törvényeket, tehát a társadalom általános normáit nem sérti. Ezzel a Jehova Tanúi átlépnek egy határt, amiért számomra már nem csak hogy nem követendő, hanem nem is tolerálható ez az egyház. És egyébként meg nem Isten tiltja, a valóságban ti vagytok azok, akik így magyarázzátok a Bibliát.
Ha egy Jehova tanúja azt mondaná, hogy 'számomra nem az adventisták ellenszenvesek, csak az, ahogy viselkednek, csak az, amiről-, és ahogyan beszélnek, ahogy gondolkoznak, csak az, ahogyan élnek', akkor Péter rögtön felvilágosítást adna arról, hogy ez miért képmutatás. Majd újra elénk tárná, hogy milyen a nagyszerű és megkérdőjelezhetetlen tolerancia. Igaz?
Én csak azt mondom, hogy ha elvárjátok Jehova tanúitól, hogy tartsák tiszteletben a ti vallásos meggyőződéseteket, akkor ti is tartsátok tiszteletben az ő hitük kifejezését. Hogy nektek nehezebb dolgotok van? Így bemutathatjátok, hogy még erre is képesek vagytok, lám, mennyivel különbek vagytok náluk.
Bántón fogalmaztam? Akkor próbáljátok magatokat a Tanúk helyébe képzelni, és úgy olvassátok el a rájuk vonatkozó sértegetéseket. Melyik nehezebb? Meghallgatni tőlük egy bibliaverset, vagy meghallgatni helyettük a sértegetéseket?
Gusev
Kedves Gusev!
Ha kicsit utána jársz, láthatod, kapok én az ateistáktól jókedvvel bőséggel. És még Pétert sem kímélik, bizony kapott már ő is, nézz utána. De még sose írt ki kérdést: "Ateisták miért nem szerettek engem?" Nem kell itt mártírkondi! Én szerintem senki sem úgy ül a gépe előtt, hogy fegyver fognának a fejéhez. Aki nem szereti ha szájon vágják ne menjen el bunyózni. Ha ti Jehova tanúi csendben imádnátok Jehovát a királyságtermeitekben, a kutya se törődne veletek. De elhatároztátok, minden embert felkerestek, ha akarják, ha nem. És nem csak egyszer! Újra és újra! Aztán most nyafogtok, hogy az emberek ezt sérelmezik. És beültök as nagy próféták székébe, hogy lám őket is utálták, minket is utálnak, ergo mi is próféták vagyunk. Hitlert is sokan utálták. Akkor ő is Jehova tanúja?
Az evolúció útján is elérhető a mennyország, csak nincs időm kivárni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!