A mai fiatalok miért tartják cikinek a templomba járást?
Nem tudom, miért szerencsétlen, aki 10-20 ezreket ad a szent egyháznak. Gondolkozz már kicsit, mennyi egy templom havi fűtésszámlája, villanyszámlája, illetve az alkalmazottakat is ki kell fizetni, iskolákat, kórházakat működtetni.
Ígyis csoda, hogy fenn tudnak maradni az egyházak Isten kegyelméből, ilyen súlyos anyagi szegénységgel.
"egyházak Isten kegyelméből, ilyen súlyos anyagi szegénységgel."
Mamáméknál a pap is a jóistenetek kegyelméből kapta meg a Mercedesét a nagy szűkölködés közben ugye? :D
Annyi az egész, hogy álszent dolog 10-20 rongyot adakozni a nagy isten kegyelmének, amikor utána meg rikácsol, hogy milyen kevés a nyugdíj, és épp meg akar halni éhen...
De magxarázhatom, te is éppoly agymosott vagy...
"Itt a papnak két kocsija és vadi új háza van"
Egyrészt: mi ezzel a probléma? Diplomás, tanult ember, egy mérnöknek vagy egy orvosnak is van pénze ugyanúgy. Másrészt: az autó nem a pap tulajdona, hanem az egyházé. A pap csak használja, de ha valami baj történne vele, a papnak kellene kifizetni.
Nagyon helyes, ha egy templom "giccses", bár hatalmas művészeti érzék kell ahhoz, hogy egy szép templomot valaki giccsesnek nevezzen.....
Egyértelmű, hogy Isten háza lévén, az emberek anyagi lehetőségeikhez mérten a legszebbet és legjobbat akarják adni Istennek, hogy ezzel is hirdessék Isten dicsőségét. Azt sem értem, hogy ha van egy díszes templom, abban a papnak mi a jó? Eladja a szobrokat vagy mi? :)
Könyörgöm, ha valakinek nincs köze a valláshoz, hatalmas tudásbeli hiányosságai vannak ezen a téren, az ne kritizáljon már... :)
Csak jelzem, hogy a szerődéses katonát is oda vezénylik, ahova akarják, ők viszont mégsem Merdzsóval rohangálnak.
Amúgy meg engem nem zavar, hogy az egyházaknak ki mennyit adakozik, mindenkinek alkotmányos jogában áll hülyének lenni.
Az viszont zavar, hogy az adómból is jut nekik. Maradjon fel az az egyház, amit a hívei tartanak el, az én adómat én is nagyon jól el tudnám költeni.
A válaszok egyre inkább személyeskedők és indulatból fogalmazottak.
Akik cikinek tartják a templomba járást, valószínűleg igen különböző okaik vannak rá. A "koránkelés", "vartyogás", "szent dolgok" és más érvek nem komoly indokok, mert gondolat nélküliek, bár kétségtelen, hogy az indokok jó része efféle.
A mai világban elég fontosnak tűnik, hogy valaki képes legyen eligazodni a körülötte zajló eseményekben, látni és helyesen értelmezni az összefüggéseket, egyáltalán, önálló gondolatokkal rendelkezni, azokat indokolni, mellettük kiállni.
A templomba járás egyfajta rendszerességet visz a zűrzavaros életvitelbe, de nem hinném, hogy akár a szertartás, akár a prédikációk hallgatása a kreatív önálló gondolkodást segíti elő. Sokkal inkább valaminek a feltétel nélküli hitét, követését. Adott esetben a vallás tanaiét, adott esetben egy politikai eszme feltétel és kritika nélküli követését. Akinek ez nem rossz, és életvitelébe megnyugvást hoz, tegye. De hogy ez általánosan eredményes lenne, erősen kétlem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!