Európában soha nem volt egyistenhit?
Európában a Kereszténység előtt, különböző sámánista, pogány hitek virágoztak. Aztán mikor eljött Jézus, nagy nehezen átvették a hitét, de azt is már egy eltorzított, háromfejű istenképpel, ami valójában, egy hozzáalakítása a pogány hitvilághoz. Cseberből vederbe. Most meg mikor haldoklik a kereszténység újra visszafordulnak a pogány hitekhez.
Miért van ez Európában?
Az európaiak miért jeleskednek ebben? Soha a történelem folyamán egyszer sem jártak a helyes hit útján. Ez olyan mint pl a paráznaságra/romlásra való hajlamuk. A Görög birodalom idején a pedofilság, homoszexualitás, házasságtörés itatta át a társadalmat. Ugyan ez volt a Római birodalom idején. A Kereszténységben az emberek ugyan úgy paráználkodtak, a papok egymást "foglalkoztatták", megy a pedózás is rendesen, az egyházon belül. Hollandiában legálisan drogoznak. Prostitúcióhoz engedélyt lehet szerezni.
Miért ilyenek az európaiak?
A Korán tanított meg erre:
"... hát nincs nekik szívük, amivel gondolkoznak, és fülük amivel hallgatnak? Mert bizony nem a szem vakul meg, hanem a szív, ami a keblekben lakozik!"
Én bizony a szívemmel gondolkozok ésszerűen, ami nem vak, és meglátja az igazat.
Aki nem látja a hogy a szentháromság hamis, annak a szíve vak!
Sziasztok!
Ismét a baháí csaj vagyok.
Látom, itt egész nap az egyistenhit-kérdésről ment a vita.
Egyeseknek nagyon sok idejük lehet, és azt olyan dolgokon való rágódással töltik, amin nem tudnak változtatni Isten tudja csak hogy miért.
Én is egyetlen Istenben hiszek, és a Szentháromság kérdése számomra is magas volt mindig, nem értettem soha, de én amit nem értek, és nem érdekel, azon nem agyalok. Mások hitének mikéntjén, meg hogy miért úgy hisz Istenben, ahogy hisz, azon sem agyalok, mert nem tudok rajta változtatni, és ha valaki nem hisz Istenben, azt max sajnálom, de nem agyalok rajta, mert az ő problémája, hogy nem hisz Istenben, nem az enyém.
Friss baháí-ként egyébként sem ajánlott számomra, hogy más hitűekkel teológiai vitákat folytassak, és elég nekem a saját hitem stabillá tételével, és a baháí hittel járó életvitelváltással foglalkoznom, nincs energiám mások istenhitének mikéntjével foglalkozni.
Mindenkinek további agyalást/filozofálgatást kívánok, én megyek Kitáb-Í-Qánt olvasni.
Üdv: egy baháí csaj
"Amikor Jézus eljött, azok akik elfogadták, tisztelték mint Isten prófétáját(ariánusok). Amikor az európaiak átvették a kereszténységet, Jézust felminősítették Istennek, és hozzácsatolták(a Bibliában nem szereplő) a Szent szellemet."
„Bizony, bizony, mondom nektek: Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok.” (Jn 8,58)
„A tettek, amelyeket Atyám nevében végbeviszek, tanúságot tesznek mellettem. Én és az Atya egy vagyunk.” (Jn 10,25/30)
„Ki a hazug, hacsak az nem, aki tagadja, hogy Jézus a Krisztus? Az az antikrisztus, aki tagadja az Atyát és a Fiút. Aki tagadja a Fiút, az Atyát sem ismeri.” ( 1 Jn 2,22-23)
"Az Úr végzését hirdetem; Ő így szólt hozzám: "A Fiam vagy, ma adtam neked életet.
Kérd tőlem, és örökségül adom neked a népeket, birtokodul a föld határait.
Vasvesszővel verheted őket, és mint a cserépedényt, összetörheted."
Nos, királyok, térjetek észre, föld urai, hadd intselek benneteket!"
(Zsolt 2,7 2,11)
Sokszor és sokféle módon szólt Isten hajdan az atyákhoz,
ezekben a végső napokban Fiában szólt hozzánk, akit a mindenség örökösévé tett, aki által az időket is teremtette.
Mint dicsőségének kisugárzása és lényegének képmása, ő tartja fenn hathatós szavával a mindenséget. A bűntől való megtisztítást elvégezve helyet foglalt az isteni Fölség jobbján,
s annyival kiválóbb, mint az angyalok, amennyivel különb nevet örökölt náluk.
"Vajon melyik angyalnak mondta valaha: "A fiam vagy, ma szültelek?" Vagy: "Én atyja leszek, ő meg a fiam."
Ám amikor Elsőszülöttét bevezeti a világba, ezt mondja: "Imádja őt Isten minden angyala."
Az angyalokról így beszél: Aki követeit szelekké teszi, és szolgáit tűzlángokká.
A Fiához ellenben e szavakkal fordul: Isten, trónod áll örökre, királyi pálcád igazságosság vesszője.
Az igazságot szereted, a gonoszságot gyűlölöd, azért kent föl Isten, a te Istened, a vigasság olajával minden társad felett.
Továbbá: Kezdetben, Uram, te teremtetted a földet, az ég is a te kezed munkája.
Ezek elmúlnak, de te nem múlsz el soha, mindenek elavulnak, mint valami ruha.
Akár a köntöst, úgy göngyölöd össze őket, s mint a ruha, úgy változnak meg. Ám te ugyanaz vagy, és esztendeid nem érnek véget.
Ugyan melyik angyalnak mondta valaha: Jobbom felől foglalj helyet, és lábad alá teszem zsámolyul minden ellenségedet?
Nemde ők mind szolgáló lelkek? Azok szolgálatára vannak küldve, akik majd öröklik az üdvösséget."
(Zsid, 1, 1-14)
"Jel 22.3
Átok többé nem lesz benne. Az Isten és a Bárány trónja áll majd ott, és szolgái hódolnak neki."
"1Jn 5.5
Ki győzi le a világot, ha nem az, aki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia?"
"Senki sem ment föl a mennybe, csak aki alászállt a mennyből: az Emberfia (aki a mennyben van). 14Amint Mózes fölemelte a kígyót a pusztában, úgy fogják fölemelni az Emberfiát is, 15hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen. (Jn 3 13-16)"
"Jn 18.36
Jézus így válaszolt: "Az én országom nem ebből a világból való. Ha ebből a világból volna országom, harcra kelnének szolgáim, hogy ne kerüljek a zsidók kezére. De az én országom nem innen való.""
"Hatalmat adtál neki minden ember fölött, hogy akiket neki adtál, azoknak örök életet adjon.
Az az örök élet, hogy ismerjenek téged, az egyedüli igaz Istent és akit küldtél, Jézus Krisztust.
Én megdicsőítettelek a földön: a feladatot, amelynek az elvégzését rám bíztad, elvégeztem.
Jn 17.5
Most te is dicsőíts meg, Atyám, magadnál: részesíts abban a dicsőségben, amelyben részem volt nálad, mielőtt a világ lett." (Jn, 17, 2-3)
"Jn 16.15
Minden, ami az Atyáé, az enyém is. Azért mondtam, hogy az enyémből kapja, amit majd hirdet nektek."
"Már oly régóta veletek vagyok - felelte Jézus -, és nem ismersz, Fülöp? Aki engem látott, az Atyát is látta. Hogy mondhatod hát: Mutasd meg nekünk az Atyát?
Nem hiszed, hogy én az Atyában vagyok s az Atya bennem? A szavakat, amelyeket hozzátok intézek, nem magamtól mondom, s a tetteket is az Atya viszi végbe, aki bennem van.
Higgyétek, hogy én az Atyában vagyok, s az Atya bennem. Ha másképpen nem, legalább a tetteimért higgyétek." (Jn, 14, 9-11)
"Bizony, bizony, mondom nektek: Aki hisz bennem, ugyanazokat a tetteket viszi végbe, amelyeket én végbevittem, sőt még nagyobbakat is végbevisz, mert az Atyához megyek.
s amit a nevemben kértek, azt megteszem nektek, hogy az Atya megdicsőüljön a Fiúban,
Jn 14.14
bármit kértek a nevemben, megteszem nektek." (Jn, 14, 12-14)
hát látod ez a különbség
akiknek "... hát nincs nekik szívük, amivel gondolkoznak"
-azok a "monoteizmust" a kommunizmust, az ilyen-olyan...izmust keresik
akinek meg a szíve nyitott, az látó,
az egy igaz élő ISTENT keresi.
és találja fűben-fában, a másik emberben, a saját szívében
mert minden Őbenne, Őáltala, Ővele van.
Nem, ezt itt Te vagy aki nem érted. Attól még, hogy Te nem fogadod el, attól még ez monoteizmus. Bizonyos tételeit lehet tagadni, lehet vitatkozni velük, attól még nem lesznek hamissá, mert Te annak látod őket.
Attól még mert nekem is van véleményem Mohamedről és a vallásáról és persze arról is,hogy -igazad van keleten nem elferdítve élik meg, bár ott ennek a vallásnak a nem elferdítése ugyanoda vezet úgy tűnik, mint a keresztény elferdítése. (Ismét csak a gyermekekkel való házasságot tudom hozni, ami szerintem bőven pedofília, vagy, hogy a nőket nem kezelik egyenrangúnak és ez nem sztereotípia).
Ezt csak azért jegyeztem meg, hogy ne csak Európa legyen elővéve.
És mindettől én még mindig nem mondom azt, hogy buta ember az, aki muszlim. És azt sem, hogy buta ember, aki zsidó. Mert hajlandó vagyok kompromisszumra, elvégre egy Istenben hiszünk.
Érdemes tisztelni egymást, és tisztelni egymás vallását! Főleg egy olyan világban, ahol sok a hitetlen ember...
Félre érted. Én tisztelem, de ettől, még vitatkozni kell, mert a (egészséges)vita előrébb visz.
"Attól még, hogy Te nem fogadod el, attól még ez monoteizmus."
Rendben, de akkor csak annyit magyarázzál meg, hogy mit jelent az, hogy 3 külön személy, egy lényegben!?
3 személy, 3 tudat!? Akkor ez nem lehet egy!
Ha az egyik szüli a másikat, akkor az már nem lehet azonos! Ez ilyen egyszerű!
De szerinted én ezt nem értem. Egyáltalán ki értheti ezt?
"Egyáltalán ki értheti ezt?"
Rátapintottál a lényegre. Valójában csak az Isten. Látod, hogy régóta folyik erről a vita itt... és már évszázadok óta folyik egyházi körökben.
De annyiban megegyeztek: isteni misztérium ez. Szépen megfogalmaztad ezzel a kérdéssel a lényegét, bár nem is gondoltad volna szerintem, hogy ezt tetted... "Egyáltalán ki értheti ezt?" lehet, hogy sokat tanulhatok róla..sokat olvasunk róla... megpróbáljuk megérteni. De ezt megérteni nem lehet. Hittel elfogadni lehet. Beszélgetni róla lehet. Vitázni róla lehet. De azt gondolni, hogy megmagyarázhatod: nem szabad.
Vannak dolgok, amikhez az emberi elme véges... ezt megérted, ugye?
hallottál az Unitáriusokról? ők sem fogadják el a Szentháromság dogmát, és keresztyének.
(Az bűnös Ej-ejrópában)
There are more things in heaven and earth, Horatio,
Than are dreamt of in your philosophy.
(Hamlet, I.5.)
Több dolgok vannak földön és egen,
Horatio, mintsem bölcselmetek
Álmodni képes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!