Európában soha nem volt egyistenhit?
Európában a Kereszténység előtt, különböző sámánista, pogány hitek virágoztak. Aztán mikor eljött Jézus, nagy nehezen átvették a hitét, de azt is már egy eltorzított, háromfejű istenképpel, ami valójában, egy hozzáalakítása a pogány hitvilághoz. Cseberből vederbe. Most meg mikor haldoklik a kereszténység újra visszafordulnak a pogány hitekhez.
Miért van ez Európában?
Az európaiak miért jeleskednek ebben? Soha a történelem folyamán egyszer sem jártak a helyes hit útján. Ez olyan mint pl a paráznaságra/romlásra való hajlamuk. A Görög birodalom idején a pedofilság, homoszexualitás, házasságtörés itatta át a társadalmat. Ugyan ez volt a Római birodalom idején. A Kereszténységben az emberek ugyan úgy paráználkodtak, a papok egymást "foglalkoztatták", megy a pedózás is rendesen, az egyházon belül. Hollandiában legálisan drogoznak. Prostitúcióhoz engedélyt lehet szerezni.
Miért ilyenek az európaiak?
Kedves kérdező, és kommentelők!
Én egy baháí vagyok.
Nem kell idegeskedni.
Aki meg nem érzi Európában jól magát, elköltözhet másik kontinensre. Lehet választani Afrika, Ázsia, Ausztrália, és Amerika között.
Kérdező, ha ez téged megnyugtat, a baháíok is egyistenhívők, és van belőlük pár ezer Európában.
Mi sem örülünk a terjedő dekadenciának, de nem tudunk mit tenni, mert a Kitáb-Í-Aqdas nem engedi számunkra a fegyveres harcot, vagy hogy erőszakosan lépjünk fel emberekkel szemben. Ha ez megengedett lenne, tutibiztos, hogy pár ismerősömet már réges-régen jól pofánvágtam volna a mocskos szájuk miatt, amellyel az édesanyámat illetve Istent szidták. Édesanyámat azért szidták, mert arról akartam meggyőzni őket, hogy egyáltalán nem helyes dolog az, hogy éjszaka buliznak, másnap meg döglenek egész nap, ahelyett, hogy az emberiség számára hasznos tevékenységet végeznének.
Valamelyik kommentelő írja, hogy ma már nem a vallás a törvény, mint a középkorban. Igen, itt ba...tuk el, de nagyon.
Nem tudok mást tenni, mint bízni abban, hogy majd jön valami erőskezű diktátor, és rendet vág kontinensünkön, vagy bekövetkezik valami óriási katasztrófa, amelyben majd jó sok ember meghal majd, a megmaradtak azonban észhez térnek végre, és nem rongálják tovább ezt a bolygót.
Nem tudom, hogy a kérdező milyen vallású, illetve sejtem, de ez most nem fontos.
Azt is sejtem, hogy az emberekkel van problémája, de erre nem az a megoldás, hogy kiírunk olyan kérdést, hogy miért nincs egyistenhit Európában, meg ehhez hasonlók, hanem egyenként beszél azokkal az emberekkel az ismerettségi körében, akiknek a viselkedése szerinte nem helyes.
Én is ezt csinálom, mint baháí hitű. Elmondom a barátaimnak, hogy miért nem helyes drogozni, vagy miért egészségtelen az éjszakai fentlét, az örökös bulizás, de ennél többet nem tudok tenni értük, max jól pofánvághatnám őket, de ettől nem lesznek jobb emberek, ráadásul ez egy baháí-hitűnek egyáltalán nem megengedett.
Fogok majd olyan leleplező cikket írni a liberalizmusról, hogy attól égnek fog állni az emberek haja, mert így kell ellene harcolni.
Mindenkinek csodálatos napokat kívánok, és hogy legyen boldog a saját istenhitében.
Üdv: egy baháí csaj
Kedves Kérdező!
Azt ajánlom, hogy inkább nézz utána a keresztény dogmatikának. Hogy mit is jelent a Szentháromság-tan? Isten három személyű, de lényegében egy.
Nem gondolod, hogy nem véletlen, hogy a kereszténységet a monoteista vallások közé sorolják?
Nyilván nem fogom itt elmagyarázni, hogy mit jelent a tan,mert ahhoz kicsit összetett és Neked sem ártana kicsit utánanézni, mielőtt vádaskodsz...
A többiről pedig annyit, hogy más kontinensek talán szentek? Ott minden rendben van?
Ha definiálod a "személy" szót a mondatodban: "Isten három személyű, de lényegében egy.", akkor majd továbbléphetünk!
Csak annyit, hogy teológiát végeztem, és pontosan tudom, hogy mit tartalmaz a Szentháromság.
Tehát ha definiálod a "személy" szót a mondatodban, akkor beszélgethetünk.
személy: amennyiben önelhatározásra képes, a cselekvését erkölcsi szempontból megitélni tudja.
Általában véve a személy fogalma, függetlenül a vallástól.
Milyen teológiára?
kedves Kérdező, az ember azt hinné,
hogy ennyi sorban
nem lehet 3x annyi sornyi tévedés
de Te bebizonyítottad: Lehet.
Ez a Szentháromság misztériuma.
Ugyan,hogy mérhető ehhez Aquinói Szent Tamás,
a tengervizet kimerő gyermekkel.
"személy: amennyiben önelhatározásra képes, a cselekvését erkölcsi szempontból megitélni tudja."
Tehát 3db. önelhatározásra képes, és cselekvését megítélő külön tudat. Ezek egyike sem azonos a másikkal, tehát egyik sem tudja a másik szerepét felvenni, átvenni, azonosulni vele. De közben lényegükben egyek. :/
Ez önellentmondás!
Akkor most definiáljuk, hogy mi az hogy "lényeg"!?
Csak mert 3 egymástól teljesen független tudatról beszélünk, ami egyesül a "lényegben". Ez "lényeg" egy test, vagy egy forma, vagy egy szellemi test, vagy mi. Mert tudat már nem lehet, mert az már van 3.
Valójában egy 3 "fejű" Istent, vagy egy skizofrén Istent kapsz!
Sőt! A skizofrén is ki van zárva, mert az már modalizmus, és a modalizmus az ügye, eretnek nézet, mert eltűnik a 3 személy.
Tehát marad a három külön akarattal rendelkező Isten, az egy valamiben összeolvadva, ahol még mindig megőrizték a függetlenségük.
Ez többistenhit!
A lényeg:
Ha ez a három személy, külön akarattal rendelkezik, akkor ez 3 Isten. Ha nem, akkor nem három személy.
Tehát vagy 3 személy, és politeizmus, vagy meg kell tagadni a 3 személyt, és akkor monoteizmus. De se nem megtagadni a 3 személyt, és közben monoteizmus, ez nem megy. A kereszténység viszont ezt csinálja! Na ez a baj!
Iszlám egyetemre jártam.
Ez tévedés.
Lényegében egy. Tehát akaratuk megegyezik. Egy Isten.
Isten:-Teremtő Atya
-Megváltó Krisztus
-Szentlélek Isten (Atya és Fiú Lelke)
A három egyidejű cselekvés.
Belemehetek teológiai fejtegetésekbe, de nem hiszem, hogy most ezt te megértenéd, mivel nem vagy keresztény és mivel a keresztények előtt is egy misztérium Isten.
Mivel nem vallod a Bibliát, ezért onnan sem tudok idézni.(pl."én és az Atya egy vagyunk"Jn14,6)
A lényeg az maga Isten. Az Isten szeretet(1Jn4,8), ahogy a Biblia is mondja. Istennek ez a lényege.
Az, hogy az Ige testté lett, tehát ez is Isten lényegéből adódik: mégpedig, hogy Isten szeretet. Meg akarta és meg is mentette a bűnös embert halála árán. Istennek nem olyan módon van Fia, mint Neked van vagy lesz talán majd egyszer vagy nekem...értelem szerűen...
Ezt nem lehet egy hozzászólásba tömöríteni, hogy miért volt erre szükség, sem azt, hogy mit jelent ez. Azt pedig végképp nem, hogy hogy lehetséges a Szentháromság léte.
Erről több zsinat volt és vaskos könyvek szólnak. (Ajánlom figyelmedbe)
De még egyszer mondom: Nincs külön akaratuk, mert lényegükben egyek. És amiben össze vannak forrva az maga az a lényeg, amit már említettem. (Pl. ha én mondjuk ugyanazt akarom mint az xy, mert ugyanaz a véleményem, akkor nem vagyok külön személy? Attól még lehet közös érdekem valakivel, mert egy különálló személy vagyok. :O )
Egyébként külön érdekelne...még egyszer kérdem: Az iszlám országaiban minden rendben van? Pl. Iránban? Szaúd-Arábiában(ahol gyerekekkel házasodnak felnőtt férfiak, mivel ez is benne van a Koránban-ha jól tudom-, hogy ez megengedett).
És ezeket átgondolva kérdezd csak meg, hogy "Miért ilyenek az európaiak?"
Csak szeretném megjegyezni, hogy a keresztény vallásban nem szókratészi kérdezgetős módszert preferáljuk, ugyanis mi nem a természetből, hanem Istenből dedukáljuk a hit igazságait. A tomista módszer az, hogy az önellentmondásig kell levezetni egy bizonyos hitigazságot.
"Akkor most definiáljuk, hogy mi az hogy "lényeg"!?"
"bölcseleti fogalom a →létezők belső, változatlan magvának jelölésére, ami azzá teszi őket, amik." (Kat. Lexikon)
"Csak mert 3 egymástól teljesen független tudatról beszélünk, ami egyesül a "lényegben". Ez "lényeg" egy test, vagy egy forma, vagy egy szellemi test, vagy mi. Mert tudat már nem lehet, mert az már van 3."
Igen. Noha az Isteni lényeget nem lehet positive definiálni, de azt tudjuk, hogy a Szentháromság egyszerre a közösség, és a személyiség őselve. Még pedig azért nem, mivel Istennél nincsen nagyobb, amely be tudná valahogyan határolni. A nemzetben egyedek vannak, azonban lényegüket tekintve rajtunk van mind bőrszínünkben, mind gondolkodásunkban a faji jegyek. Kb. ez analógia közelíti meg az igazságot.
Nem. A lényeg
Valójában egy 3 "fejű" Istent, vagy egy skizofrén Istent kapsz!
Sőt! A skizofrén is ki van zárva, mert az már modalizmus, és a modalizmus az ügye, eretnek nézet, mert eltűnik a 3 személy.
Tehát marad a három külön akarattal rendelkező Isten, az egy valamiben összeolvadva, ahol még mindig megőrizték a függetlenségük.
Ez többistenhit!
A lényeg:
Ha ez a három személy, külön akarattal rendelkezik, akkor ez 3 Isten. Ha nem, akkor nem három személy.
Tehát vagy 3 személy, és politeizmus, vagy meg kell tagadni a 3 személyt, és akkor monoteizmus. De se nem megtagadni a 3 személyt, és közben monoteizmus, ez nem megy. A kereszténység viszont ezt csinálja! Na ez a baj!
Iszlám egyetemre jártam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!