Tényleg vannak ateisták, akik járnak ünnepekkor a misékre/istentiszteletekre? Ez ennyire gyakori dolog lenne? Mi értelme?
Itt olvastam: [link]
Szerintem ez egy kicsit fura... Akiket én ismertem szimpla ateistákat vagy keményen vallásellenes antiteistákat általában részben nem tartottak bizonyos vallási szokásokat/ünnepeket (pl.: a pünkösdöt senkitől nem hallottam, hogy tartotta volna, ahogy a húsvét is max. csokinyuszi, aztán végre van idő pihenni, hosszú hétvége feeling stb.), részben világian ünnepeltek anélkül, hogy mentek volna templomba, misére vagy bármi hasonló szertartásra (pl. a karácsonyt sokan). Másrészt lehet, hogy beszűkülten gondolkodom, de nem tartom összeegyeztethetőnek ezt a tiszta ateizmussal. Ha templomba megy, akkor kívánkozik valamilyen szinten a spiritualitás iránt. Azt teljes mértékben elfogadom és logikus magyarázatnak tartom, amikor valaki örül a hosszú hétvégének vagy családi ünnepként tart, szekuláris szokásokkal ünnepel valamit. De azt nem, hogy templomba megy. Nekem ez vagy nem tiszta ateizmus vagy álszenteskedő, képmutató magatartás. Én, keresztényként például biztos nem mennék egy olyan vallás ünnepségére (függetlenül attól, hogy minek nevezik), aminek az alapvetéseivel sem tudok azonosulni. Ha lenne egy wicca vejem mondjuk, akkor sem lehetne elrángatni ceremóniára, ettől függetlenül elmennék hozzá vallástól független dolgokkal ünnepelni.
Bár tudom, hogy az Index nem éppen független, lehet, hogy ez csak a kultúrkeresztény összmagyar dumája a kormánynak?
Mit gondoltok?
#63.
Hol van a Bibliában leírva, hogy Jézus a Sátán követőit szívesen látná?
Akkor miért űzte ki a mennyből a Sátánt az angyalaival?
Te mar csak veszekedni akarsz, Kerdezo, es ezert torolhetik is a hozzaszolasaiadat.
Elmondtad egyszer, ertjuk. A tobbseg es az egyhazak nem ertenek veled egyet.
Amugy ne izgulj, nem hiszem, hogy a harcos "uj ateistak" tomegevel mennenek ejfeli misere.
Nem tudom mi az érv, mert nem tudom, hogy milyen kontextusban és miért mondta. Azt mondtam, hogy egy vélemény, de nem ismerem az utat, ami mentén eljutott eddig a következtetésig.
De nem ő a mémes ember? Szerinte a kulturális dolgok ugyanúgy terjednek és evolválódnak, mint a valódi vírusok.
Ha ebből vezette le a kereszténységet, akkor nem csak a vallást hasonlította betegséghez, hanem minden mást is, pl. a divatot, zenéket, irodalmat és minden mást, ami körbeveszi az embereket.
#66.
Mi értelme van ennek?
Miért nem jártál misére eddig, ha nem hívőként is lehet?
Én se vagyok meg keresztelve, mégis az utóbbi 2 évben többször voltam misén, mint az elmúlt tízben. Sőt! Még a Bibliát is el kezdtem olvasni. ;)
Akkor most nekem nem lett volna szabad oda mennem? Vagy az ajtóban valaki ki tessékelt volna. Szerinted ez lett volna a helyes?
Tudtommal a templom ajtaja mindenki számára nyitva áll.
Magyarán ha valaki felnőttként tér meg, akkor nem mehet misére vagy hogy gondolod?
Aki meg full ateista, az úgysem fog nagyon a templomba ülni önszántából ha nem muszáj, nem?
#69.
A cikk pedig ezt mondja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!