Kitaláltam az eleve elrendelést hogy kell értelmezni? Van ennek valami értelme?
Református vagyok, és kérem szépen ez itt egy tévedés. Esetleg olvass utána, ha érdekel, és úgy látom érdekel :D Egyébként pont ma olvastam egy cikket [link] - itt az elsőt. De a többi is érdekesnek tűnik :)
Üdv!
Szia, nincs eleve elrendelés, Isten pedig nem látja előre, milyen egyéni döntést hozol a vele való kapcsolatban.
Isten szabad akaratot adott, és nem korlátoz senkit semmiben.
Mindenki azt a következményt aratja le, amilyen döntést hozott.
Isten azt szeretné ha önként szeretnénk, és nem beprogramozásra.
Milyen gondolkodás az, hogy akiről tudja, hogy nem fog "jó" lenni, azokat azért hagyja megszületni, hogy utána megbüntesse.
Szörnyű.
"Isten pedig nem látja előre"
Innen kezdve te nem vagy keresztény.
"Isten azt szeretné ha"
Amit ő szeretne, az van! Mivel ő végtelen.
Szabad kereszténynek vallom magam.
Ez azt jelenti, hogy nem tartozom egy felekezethez sem, így mindegyikből szabadon és bátran meríthetek.
Azt jól látod, hogy van eleve elrendelés. De ez nem mindenkire vonatkozik. Én Jézus története miatt értettem meg ezt. Én több éves Bibliatanulmányozásom alapján egészen másra jutottam, mint azok, akik fix felekezethez tartoznak. Én azért tudományosabban közelíteném meg ezt az egészet, úgy, hogy a végén kijöjjön a matek.
Én arra jutottam, hogy Isten a teremtés előtt nem volt más, mint : Jézus.
tehát Isten, mielőtt a Biblia első sorában megjelenik ("Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet.") tehát azelőtt Jézus Krisztusként tengette az életét. Pontosabban Jézus Krisztusként fejezte be az életét. Ezután pedig az várt Jézusra, amiben az ateisták is hisznek: A semmi. ott lebegett a semmiben és teremtett.
Az eleve elrendelés ott jön a képbe, hogy a teremtés időben jóval megelőzte Jézus földi pályafutását. Jézus anyja pedig mint ismeretes ember volt. Ahogyan mindenki más. A biblia leírja, a 12 éves Jézus bemutatása után, hogy " Jézus meg gyarapodott bölcsességben, korban, s kedvességben Isten és az emberek előtt." (Lukács 2. fejezetének vége).
tehát Jézusra hatott a tanítás. meg kellett tanulnia mindent.
Ha pedig Jézus valóban istenné lett, aki mindent megteremtett, akkor igen is, az Istenné lett Jézusnak nagyon is fontos volt, hogy minden megtörténjen és gyermekként és felnőttként is mindenről tudomást szerezzen, amiről akkor tudott, amikor a keresztre feszítették. Mert csak az válhatott eleve Istenné, aki pontosan rendelkezik azzal a tapasztalattal, de tű pontosan azzal, amivel Jézus rendelkezett.
Jézus saját magát teremtette meg, de egy egész ószövetségen keresztül.
Ez volt eleve elrendelve: Az Ószövetség. Mindennek pontosan úgy kellett történnie, ahogy megtörtént. Vajon a sátánnak nevezett entitás miért kísértette meg Jézust? Miért volt annyira fontos számára Jézus, ha simán megölhető volt? Na ki a robot a történetben? Sátán.
Ha pedig Jézus nem váli azzá, aki, akkor egy paradoxon állt volna be. Minden elpusztult volna, sőt létre sem jött volna.
Én mezei halandó, akinek megtapasztalása van nem választhatok. Vagyis választhatok, de mért választanám az ateizmust, ha már megtapasztaltam Istent?
De van még egy izgalmas kérdés: vajon az armageddon eleve elrendelt? Mert, hogy látta a Jövőt elméletileg János. Neki le kellett írnia. látta Istent, látta az ember fiát, látta az angyalokat, amit pedig le kellett írnia, leírta. Ahogy Jézus is elmondta, amit el kellett mondania.
Abból pedig a vak is láthatja, hogy az jön le, hogy az Istenné vált Jézus Krisztus megjelenik a jövőben és végleg elvarrja a szálakat létrehozva az új eget és az új földet.
Hogy mi a meglátásomnak a csattanója? Isten nem a múltban teremtett, hanem a jövőben fog. Egyszer csak megjelenik és újjáteremt mindent. Majd kezdődik az egész elölről. A kezdet ott van, ahol a vég is van. Így lesz Isten, aki amúgy Jézus a kezdet és a vég. Ő maga a szentlélek és ő volt a Fiú. A Fiú, aki felnőve Atya lett. A Fiú Atyja, mivel ő hozta létre. Egyben pedig életre hívta saját magát és az egész létezést.
Nem a szabad akarat az illúzió. Az valós, nekünk földi halandóknak. Az illúzió ott van, hogy dínoszauruszok, ősrobbanás, feketelyukak...stb.
Léteztek, az nem is kizárt. Hülyérre vette magát az emberiség, pontosabban saját magának kreált egy délibábot a tudományos fejlettségével, mert fogalma sincsehn az idő természetéről.
De mondok én még egy valamit. Ezek amiről én beszélek vagy a Kérdező valójában nem fontos. Az a fontos, ami az itt és mostban történik. Abba pedig belenyugodhat mindenki. Van Isten, mindenről tud, rólad is és rólam is. Élvezzük és legyünk hálásak azért, ami nekünk megadatott. Legyünk hálásak, hogy nem a középkorban kell élnünk, hanem itt, ebben a korban, ahol egy egyszerű melós is megengedheti magának azt a luxust, amit még a felsőbb réteg sem élvezhetett a sötét középkorban.
Ámen :D
Sehogy, mert a predesztináció tévtan.
Csak ezt a reformátusok és társaik nem értik; mert számukra a teológia a Szentírás betűinek nagyítóval való nézegetése és kiforgatása a saját szájuk íze szerint. A gondolkodás helyett.
Leírtad szerintem csak szeptemberben ötször. Lehet egy kis szünet e tekintetben?
Én meg leírtam neked, hogy miért tartom tévtannak az egész kiválasztósdit és elrendelősdit. Olvasd csak vissza!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!