Tényleg vannak ateisták, akik járnak ünnepekkor a misékre/istentiszteletekre? Ez ennyire gyakori dolog lenne? Mi értelme?
Itt olvastam: [link]
Szerintem ez egy kicsit fura... Akiket én ismertem szimpla ateistákat vagy keményen vallásellenes antiteistákat általában részben nem tartottak bizonyos vallási szokásokat/ünnepeket (pl.: a pünkösdöt senkitől nem hallottam, hogy tartotta volna, ahogy a húsvét is max. csokinyuszi, aztán végre van idő pihenni, hosszú hétvége feeling stb.), részben világian ünnepeltek anélkül, hogy mentek volna templomba, misére vagy bármi hasonló szertartásra (pl. a karácsonyt sokan). Másrészt lehet, hogy beszűkülten gondolkodom, de nem tartom összeegyeztethetőnek ezt a tiszta ateizmussal. Ha templomba megy, akkor kívánkozik valamilyen szinten a spiritualitás iránt. Azt teljes mértékben elfogadom és logikus magyarázatnak tartom, amikor valaki örül a hosszú hétvégének vagy családi ünnepként tart, szekuláris szokásokkal ünnepel valamit. De azt nem, hogy templomba megy. Nekem ez vagy nem tiszta ateizmus vagy álszenteskedő, képmutató magatartás. Én, keresztényként például biztos nem mennék egy olyan vallás ünnepségére (függetlenül attól, hogy minek nevezik), aminek az alapvetéseivel sem tudok azonosulni. Ha lenne egy wicca vejem mondjuk, akkor sem lehetne elrángatni ceremóniára, ettől függetlenül elmennék hozzá vallástól független dolgokkal ünnepelni.
Bár tudom, hogy az Index nem éppen független, lehet, hogy ez csak a kultúrkeresztény összmagyar dumája a kormánynak?
Mit gondoltok?
#42.
Ennyi erővel Erdélyi Ágoston is lehet, hogy ott ül a misén...
#42.
Miből gondolod, hogy nem az Erdélyi Ágoston-féle ateisták mennek éjféli misére, mert a kultúra része?
Elvégre Dawkins is kulturálisan anglikánnak tartja magát... Vicc.
#44.
Akkor másnap meg miért gyűlöli a keresztényeket?
Kérdező, ne is haragudj, de szánalmas az a hisztéria, amit itt lenyomsz. Amíg nem zavarja a misét, mindenkinek pont ugyanannyi joga van beülni, mint neked, függetlenül attól, hogy miért teszi.
Egyébként eléggé anti-keresztény ez a mindenkit elutasító és mindenkit ellenző hozzáállásod. Jézus nem értene veled ám egyet.
#35.
Milyen alapon lehetne az én véleményem alapján elítélni egy egész vallást, ami jelenleg a legnépesebb a Földön 31-32%-kal?
#47.
Mi alapján mondod ezt?
Te keresztény vagy? Bármiben is hívő vagy? Jársz misére?
#47.
Csak egyszerűen nevetséges, hogy károsnak tartja a vallást a világra, meg betegségnek nevezi a hitet, majd beül misére, mert az olyan szép. Vicces.
38-as vagyok
Kozben elolvastam a cikket. Ennek 2021-ben, az volt a lenyege, hogy azoknak, akik nem jarnak rendszeresen templomba (sot, akar ateistak is), osszefoglaljak az aktualis higieniai eloirasokat. Mindket egyhaz elmondja a hivatalos allaspontot, miszerint mindenkit szivesen latnak a templomokban. Ha te ezzel nem ertesz egyet, rendben, de akkor is ez a hivatalos allaspont.
#51.
Azt is, aki másnap gyűlöli őket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!