Tényleg vannak ateisták, akik járnak ünnepekkor a misékre/istentiszteletekre? Ez ennyire gyakori dolog lenne? Mi értelme?
Itt olvastam: [link]
Szerintem ez egy kicsit fura... Akiket én ismertem szimpla ateistákat vagy keményen vallásellenes antiteistákat általában részben nem tartottak bizonyos vallási szokásokat/ünnepeket (pl.: a pünkösdöt senkitől nem hallottam, hogy tartotta volna, ahogy a húsvét is max. csokinyuszi, aztán végre van idő pihenni, hosszú hétvége feeling stb.), részben világian ünnepeltek anélkül, hogy mentek volna templomba, misére vagy bármi hasonló szertartásra (pl. a karácsonyt sokan). Másrészt lehet, hogy beszűkülten gondolkodom, de nem tartom összeegyeztethetőnek ezt a tiszta ateizmussal. Ha templomba megy, akkor kívánkozik valamilyen szinten a spiritualitás iránt. Azt teljes mértékben elfogadom és logikus magyarázatnak tartom, amikor valaki örül a hosszú hétvégének vagy családi ünnepként tart, szekuláris szokásokkal ünnepel valamit. De azt nem, hogy templomba megy. Nekem ez vagy nem tiszta ateizmus vagy álszenteskedő, képmutató magatartás. Én, keresztényként például biztos nem mennék egy olyan vallás ünnepségére (függetlenül attól, hogy minek nevezik), aminek az alapvetéseivel sem tudok azonosulni. Ha lenne egy wicca vejem mondjuk, akkor sem lehetne elrángatni ceremóniára, ettől függetlenül elmennék hozzá vallástól független dolgokkal ünnepelni.
Bár tudom, hogy az Index nem éppen független, lehet, hogy ez csak a kultúrkeresztény összmagyar dumája a kormánynak?
Mit gondoltok?
#53.
Hogy értve paranoiás?
És ha valaki olyan ülne be misére, aki szintén keresztény, de valami másért gyűlölne téged? Az nem zavarna?
Soha nem lesz olyan, hogy mindenki elfogad. Valaki a kereszténységért fog utálni, valaki másért. Ezzel együtt kell élni.
Ezen a világon szerintem nem él olyan ember, akit nem gyűlöl legalább egy ember.
Mit számít az, hogy akkor pont a kereszténységedet kritizálja valaki?
Mellesleg egy vélemény vagy normál kritika még nem gyűlölet.
Úgy értve (azt hittem egyértelmű, de ezek szerint mégse), hogy neked teljesen be van kattanva, hogy a misén egy olyan ember ül le melléd, aki valójában utál téged. Nyugodj már meg.
#55.
Vélemény szerinted Dawkins-tól, hogy a hívők szellemileg betegek?
Az zavar, hogy egy olyan helyen megjelenik valami, ami a miénk, s gyűlöl minket.
Nem te döntöd el, hogy ki és hova mehet. Pont ugyanannyi joga van elmenni egy kereszténynek, egy buddhistának, egy sátánistának, egy sintónak és egy ateistának egy misére.
Kérdező, te tényleg beteges vagy, de nem a keresztényi hited miatt, hanem emiatt az alaptalan gyűlöleted és paranoiád miatt. Egy pszichológus hasznodra válna.
#59.
Jézus szívesen lát egy sátánistát?
#60.
Mi az érv abban, hogy a hit egy szellemi betegség?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!