Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Tényleg vannak ateisták, akik...

Tényleg vannak ateisták, akik járnak ünnepekkor a misékre/istentiszteletekre? Ez ennyire gyakori dolog lenne? Mi értelme?

Figyelt kérdés

Itt olvastam: [link]

Szerintem ez egy kicsit fura... Akiket én ismertem szimpla ateistákat vagy keményen vallásellenes antiteistákat általában részben nem tartottak bizonyos vallási szokásokat/ünnepeket (pl.: a pünkösdöt senkitől nem hallottam, hogy tartotta volna, ahogy a húsvét is max. csokinyuszi, aztán végre van idő pihenni, hosszú hétvége feeling stb.), részben világian ünnepeltek anélkül, hogy mentek volna templomba, misére vagy bármi hasonló szertartásra (pl. a karácsonyt sokan). Másrészt lehet, hogy beszűkülten gondolkodom, de nem tartom összeegyeztethetőnek ezt a tiszta ateizmussal. Ha templomba megy, akkor kívánkozik valamilyen szinten a spiritualitás iránt. Azt teljes mértékben elfogadom és logikus magyarázatnak tartom, amikor valaki örül a hosszú hétvégének vagy családi ünnepként tart, szekuláris szokásokkal ünnepel valamit. De azt nem, hogy templomba megy. Nekem ez vagy nem tiszta ateizmus vagy álszenteskedő, képmutató magatartás. Én, keresztényként például biztos nem mennék egy olyan vallás ünnepségére (függetlenül attól, hogy minek nevezik), aminek az alapvetéseivel sem tudok azonosulni. Ha lenne egy wicca vejem mondjuk, akkor sem lehetne elrángatni ceremóniára, ettől függetlenül elmennék hozzá vallástól független dolgokkal ünnepelni.

Bár tudom, hogy az Index nem éppen független, lehet, hogy ez csak a kultúrkeresztény összmagyar dumája a kormánynak?

Mit gondoltok?

jan. 4. 21:12
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/71 anonim ***** válasza:
75%

Több vallás többféle szertartásán voltam, mert érdekelt, hogy milyen. Ha bárkit zavartam volna, szóltak volna, de se ők, se én nem éltük meg ezt tisztességtelen vagy tiszteletlen dologként. Sőt, ha nem ignorálták a jelenlétemet, akkor kifejezetten örültek nekem, hiszen ha nem is hiszek abban, amiben ők, akkor is értékelni tudják, hogy kívülállóként nyitottságot és érdeklődést mutatok az ő kultúrájuk és vallásuk felé.

Az íróasztalomon van egy Hermész szobor, Athénban vettem, nagyjából húsz centi magas. Egy pillanatig se hittem eddigi életem során, hogy valóban létezett bármilyen formában, mégis ad egyfajta megnyugvást, amikor a laptopomon dolgozok, felnézek és ottvan. Nem a hit miatt, hanem amiatt, amit a saját vallásán belül képviselt és amik az én életemben is jelentős szerepet játszanak. Ugyanez van a szintén az íróasztalomon lévő korinthoszi oszlopmásolattal, kézműves kisórával, Michelangelo-t ábrázoló képeslappal és más csecsebecsékkel (van egy kis oltár az asztal sarkában, na :D). Ugyanezt valaki azzal éri el, hogy néha elmegy templomba. Nem kell hinned az adott dologban ahhoz, hogy jelentéssel bírjon a számodra. Egyszerűen lehet egy hagyomány is.

Kicsit túlságosan is komolyan veszed a dolgot és nem igen tudod (vagy szeretnéd) megérteni és elfogadni, hogy nem mindenki ugyanúgy gondolkozik, mint te.

23/N

jan. 4. 23:27
 22/71 A kérdező kommentje:

#21.

A Hermész-szobrot gyanítom nem egy hellén újpogány paptól vetted, szóval eleve nem vallási célzattal készült, hogy pontosan ugyanaz a vallás ma már nem létezik.

Nekem van egy Buddha-szobrom, amit kimondottan egy buddhista kegytárgyboltban vettem. Nem azért, mert buddhista vagyok, hanem mert alapjaiban azonosulni tudok az értékrenddel. Tisztelem őt, mint egy személyt, aki hasonló dolgokról tanított, mint amiben én is hiszek. De ennek semmi értelme nincs akkor, ha valaki nem tud ezzel azonosulni.

Én nem véleményt írok, hanem logikus következtetést.

A misére járás mióta pusztán kulturális hagyomány és nem vallási szertartás?

Egyszerűen más szemszögből nem lehet ezt legitim módon alátámasztani.

jan. 4. 23:34
 23/71 anonim ***** válasza:
76%
Én csak azt látom, hogy a nézeteidet rá akarod erőltetni másokra és irányítani akarod a viselkedésüket.
jan. 5. 00:26
 24/71 A kérdező kommentje:

A mise nem egy hagyomány, hanem egy szent dolog a híveknek. Van olyan keresztény, aki szívesen látná, ha olyan emberek mennének a templomba, akik tagadják azt, ami az egész alapja?

Mi marad meg akkor a keresztényeknek, ha a világ már mindent el akar venni tőlük, már egy puszta szentmisét is? Miben különbözik külsőségek terén egy ateista és egy hívő élete akkor, ha már a misére járás sem keresztény hagyomány?

jan. 5. 00:28
 25/71 A kérdező kommentje:

#23.

Ez logika, nem pedig nézet.

Nem megyek olyan helyre, amivel nem azonosulnak a nézeteim. Ma már ezt magyarázni kell?

jan. 5. 00:29
 26/71 anonim ***** válasza:

Számodra logikus, másnak kevésbé.

A szegregáció mitől jó dolog? A békés együttélés alapja, hogy érnek minket olyan ingerek, amivel nem értünk egyet, de fel tudjuk őket dolgozni és meg tudjuk érteni. Ezért tudjuk tolerálni egymást.

Ha mindenki elszigeteli magát a saját kis buborékjában az nem vezet semmi jóhoz. Erre az internet véleménybuborék fórumai, felületei tökéletes példák. Ahol az egyetlen problémamegoldás a másik vélemény eltörlése.

Gondolom ezt nem kéne a való életre is kiterjeszteni.

jan. 5. 00:39
 27/71 A kérdező kommentje:

#23.

Ha én nem világíthatok rá következetlenségekre ezen személyeknél, akkor ezek az emberek miért tehetik meg a hívőkkel?

A templom kapuja szerinted nyitva áll az ateisták előtt? Mi alapján gondolod ezt?

jan. 5. 00:39
 28/71 A kérdező kommentje:

#26.

Mi az ami kizárólag a hívők szertartása lehet, ha már a misére járás sem az?

jan. 5. 00:41
 29/71 anonim ***** válasza:
100%

Miért akarod birtokolni a misére járás jogát?

Kicsit úgy viselkedsz, mint a playstation fanok, amikor a játékaik elkezdtek pc-re is megjelenni. Habár a playstationnek előnyös, hogy a játékokat már pc fanok is meg tudják venni, a playstation fanokat csak az exkluzivitás érdekli, hogy birtokolhatnak valamit, amit a pc fanok nem.

A misére járás vagy hasonló dolgok semmilyen szempontból nem ártanak a keresztényeknek. Sőt, az emberek közelről látva őket kevésbé fognak álhírek, uszítás vagy propaganda áldozataivá válni, ami a keresztények ellen irányul. Tehát csak a hasznukra válik.

Ugyanakkor téged sem akadályoz meg semmi és senki abban, hogy csak a keresztény ismerőseiddel csináld a keresztény tevékenységeidet.

jan. 5. 00:53
 30/71 anonim ***** válasza:
Kérdező, nagyon túlbonyolítod a dolgot és eléggé röhejes, hogy ennyire sértve érzed magadat a semmiért. Senki sem vesz el tőled semmit. :D
jan. 5. 00:56
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!