Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van értelme a böjt-nek, ha...

Van értelme a böjt-nek, ha hetente változó napokon tudom csak tartani?

Figyelt kérdés

okt. 9. 14:24
1 2
 1/14 Krampusz1 ***** válasza:
100%
Igen, ha heti egy napot be tudsz iktatni, az zseniális.
okt. 9. 14:24
 2/14 Prókátor ***** válasza:
100%
Minden formájában van értelme, ha meg tudod tenni.
okt. 9. 14:59
 3/14 A kérdező kommentje:
Köszi! Sokkal jobban érzem magam. Még ma elkezdem!
okt. 9. 16:27
 4/14 KZitus ***** válasza:
51%

Szia

A böjt nagyon hasznos az egészségünkre. Főleg az időszakos böjt, ahogyan írtad, változó napokon.

Röviden itt megnézheted miért hasznos:

https://www.youtube.com/watch?v=IW1HqipzfCQ

okt. 9. 17:21
 5/14 Potyondi Gergely ***** válasza:
0%

Van értelme, de fontos, hogy olyan dologról mondj le, ami közel van a szívedhez.

Nem szó szerint idézem, de a katolikus hitvédelem kézikönyvében valahogy így írták:

Ha nem szeretjük azt, amiről lemondunk, annak nincs értéke, mert nincs benne a szívünk.

Amikor olyasmiről mondunk le, amiben benne van a szívünk, akkor a szívünkből adunk Istennek.

Ez az egyik módja annak, hogy teljesítsük azt a parancsot, hogy:

Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.

okt. 9. 18:41
 6/14 Potyondi Gergely ***** válasza:
0%

Egy régebbi válaszomban megtaláltam, hogy szó szerint mit írtak a katolikus hitvédelem kézikönyvében:

Ha odaadunk valamit Istennek abból, amit a szívünk szeret, akkor a szívünkből adunk neki valamit.

Ha nem szeretjük azt, amit odaadunk, akkor az áldozatunknak nincsen értéke, mert nincs benne a szívünk. Ha viszont szeretjük azt, amit feláldozunk, akkor szeretetünket, vagyis a szívünket adjuk oda Istennek. (A szív jelentése a Bibliában "akarat" és nem "érzések, érzelmek".)

Tehát tulajdonképpen egy módja annak, hogy engedelmeskedjünk annak a parancsnak, melyet maga Jézus a legelsőnek és legfőbbnek nevezett: "Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből!"

okt. 9. 18:48
 7/14 anonim ***** válasza:

Potyondi Gergely: ez így értelmetlen. Ez az isten nem a lemondás istene, és soha nem kér tőled olyat, hogy bármiről cél nélkül lemondj.

A böjt arra szolgál, hogy megnyugodj kicsit a napi rohanásban, felszabadítsd az elméd, és a hitedről gondolkozz.

Ha ezt nem teszed meg, az egész böjt felesleges!

okt. 9. 19:06
 8/14 Jégszív ***** válasza:

#7.

Most én mondom: "Nem értek egyet!" 😁

Igaz én a böjtöt kissé más oldalról közelítem meg: A SZELLEMI ÁLLÓLÉPESSÉG fejlesztéséről, ami igen fontos az ember mentális fejlődése szempontjából. Ez alapján viszont nem kell ragaszkodni a szigorú rendszerhez, de ez is igényel/ne egyfajta következetességet.

okt. 9. 20:09
 9/14 anonim ***** válasza:

Jégszív: most a vallás kategóriában vagyunk és a böjt vallásos megközelítéséről beszélünk.

A fitnesz kategóriában másképp nézne ki a dolog, és az ezotériában is.

okt. 9. 20:20
 10/14 anonim ***** válasza:
Böjtölhetsz, de imádkozz közben Istenhez, nehogy megkísértsen a gonosz.
okt. 9. 20:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!