Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Tényleg vannak ateisták, akik...

Tényleg vannak ateisták, akik járnak ünnepekkor a misékre/istentiszteletekre? Ez ennyire gyakori dolog lenne? Mi értelme?

Figyelt kérdés

Itt olvastam: [link]

Szerintem ez egy kicsit fura... Akiket én ismertem szimpla ateistákat vagy keményen vallásellenes antiteistákat általában részben nem tartottak bizonyos vallási szokásokat/ünnepeket (pl.: a pünkösdöt senkitől nem hallottam, hogy tartotta volna, ahogy a húsvét is max. csokinyuszi, aztán végre van idő pihenni, hosszú hétvége feeling stb.), részben világian ünnepeltek anélkül, hogy mentek volna templomba, misére vagy bármi hasonló szertartásra (pl. a karácsonyt sokan). Másrészt lehet, hogy beszűkülten gondolkodom, de nem tartom összeegyeztethetőnek ezt a tiszta ateizmussal. Ha templomba megy, akkor kívánkozik valamilyen szinten a spiritualitás iránt. Azt teljes mértékben elfogadom és logikus magyarázatnak tartom, amikor valaki örül a hosszú hétvégének vagy családi ünnepként tart, szekuláris szokásokkal ünnepel valamit. De azt nem, hogy templomba megy. Nekem ez vagy nem tiszta ateizmus vagy álszenteskedő, képmutató magatartás. Én, keresztényként például biztos nem mennék egy olyan vallás ünnepségére (függetlenül attól, hogy minek nevezik), aminek az alapvetéseivel sem tudok azonosulni. Ha lenne egy wicca vejem mondjuk, akkor sem lehetne elrángatni ceremóniára, ettől függetlenül elmennék hozzá vallástól független dolgokkal ünnepelni.

Bár tudom, hogy az Index nem éppen független, lehet, hogy ez csak a kultúrkeresztény összmagyar dumája a kormánynak?

Mit gondoltok?

tegnapelőtt 21:12
1 2 3 4 5 6 7 8
 1/71 A kérdező kommentje:
Bocsánat, lehagytam: ha nem freskókat nézni megy templomba, vagy a kulturális részt megtekinteni.
tegnapelőtt 21:14
 2/71 anonim ***** válasza:
87%
Nem valószínű, vagy elenyésző számban lehet, például elkíséri hívő párját és egyéb hasonló ok. De az ateisták száma is elenyésző, sokkal több az agnosztikus, vagy "maga módján" hívő ember.
tegnapelőtt 21:20
 3/71 A kérdező kommentje:

#2.

Ezen az oldalon mégis elég sok erősen ateista, sőt antiteista emberrel találkoztam. Köztük sok olyannal is, aki szerint minden vallás vagy hit káros. Néha felvetődött bennem, hogy milyen lehet Csehország, ha Magyarország nem is "lágy ateista", hanem "kemény ateista" ország. Bár az is lehet, hogy az általad említett rétegek nem hangoskodnak, ezért őket nem veszem észre.

tegnapelőtt 21:30
 4/71 anonim ***** válasza:
49%

"Ha templomba megy, akkor kívánkozik valamilyen szinten a spiritualitás iránt."

A spiritualitás és az ateizmus nem zárják ki egymást.

Pl. ott a buddhizmus is.

"lehet, hogy beszűkülten gondolkodom"

Nem lehet. Az ateisták nem hisznek istenben és kb. ennyi. Ez nem jelent többet.

Az már, hogy ezt ki hogyan éli meg vagy hogyan viselkedik nem ateizmus.

De minden hit feltételez istent vagy isteneket, így vannak spirituális ateisták is.

Pl. az említett wiccák is lehetnek ateisták, ugyanis nem mindegyik hisz istenekben.

tegnapelőtt 21:34
 5/71 anonim ***** válasza:
19%
*nem minden
tegnapelőtt 21:35
 6/71 anonim ***** válasza:
19%

Igazánból még nem hallottam ilyet, de több oka is lehet, mindenféle vallásos belemagyarázás nélkül.

Vagy valakivel megy, akinek fontos a templomozás, de nem akar egyedül menni, vagy elmegy, mert kiváncsi arra, milyen az, vagy esetleg neki ez ugyanolyan felhajtás, mint a busójárás vagy más szokás, minden különösebb ok nélkül.

tegnapelőtt 21:45
 7/71 anonim ***** válasza:
43%

"Én, keresztényként például biztos nem mennék egy olyan vallás ünnepségére (függetlenül attól, hogy minek nevezik), aminek az alapvetéseivel sem tudok azonosulni."

Csak azt felejted el, hogy aki ateista, annak semmiféle vallása sincs, tehát nem ütközik vele a misére menés.

Ha tényleg van ilyen ember, az garantáltan nem vallási vagy spirituális ok miatt megy, hanem valami egyéb ok - ahogy megnéz valakinegy cirkuszi elöadást vagy egy kabarét.

tegnapelőtt 21:47
 8/71 A kérdező kommentje:

#4.

De aki vallásos és ateista, az nem feltétlenül egy keresztény templomba megy. Ok, létezik keresztény ateizmus ( [link] ), de én azt nem nevezném igazi ateizmusnak. Ahogy a buddhistákat sem, mivel valamilyen jellegű természetfeletti lényekben azok is hisznek (buddhák, bódhiszattvák stb.), még akkor is, ha azok érző lényekként kezdték.

Másrészt nem hinném, hogy a spitirualitás felé kívánkozó ateisták keresztény templomba mennének.

tegnapelőtt 21:55
 9/71 anonim ***** válasza:
74%

8. Ettől függetlenül még elmehet.

Én is voltam keresztény templomban misén, pedig nem vagyok keresztény.

Nem minden cselekedet történik vallási előírás alapján. Akik nem élnek isteni lények szabályai szerint, mert pl. nem hisznek bennük, azok szerintem oda mennek, ahova akarnak. Ha pedig hisz is valaki, attól még nem lesz minden isten olyan szigorú és féltékeny, mint a monoteista vallások istenei.

Tekinthet rá valaki kulturális élményként is. A Vatikánba sem azért megy mindenki, mert katolikus. Valaki csak kíváncsi a történelemre.

tegnapelőtt 22:17
 10/71 A kérdező kommentje:

#6.

Azért a busójárás teljesen más. A mai busójárás szokása alapvetően a néphit, népi hiedelemvilág, illetve népi vallás kategóriája, amiben legfeljebb nagyon idősek, nagyon-nagyon vidéken hisznek a mai napig, ha egyeltalán tartanak. Maguk a busók is a buli miatt csinálják, nem azért, hogy a tél szellemét elűzzék. Olyan, mint az újévi lencse. Kb. senki nem azért eszik, hogy aztán majd jó gazdag legyen, hanem mert jó kaja és szokás. Másrészt ez egy kuriózum, hisz pont ilyen Magyarországon csak Mohácson van, szóval persze, hogy turista látványosság.

Ez igaz az olimpiára is, amikor meggyújtják a lángot. Az a nő egy színésznő, nem egy hellén papnő, külsőség az egész. Egyébként megtiszteltetés, ha egy színésznő megkapja ezt a szerepet.

Ellenben a kereszténység egy létező vallás, aminek egy valós szertartása zajlik, amit a keresztények valósnak hisznek (függetlenül attól, hogy valóban igaz-e, ami történik vagy sem). Nem egy puszta kulturális szimbólum, aminek eleget tesznek.

Az meg szintén fura, hogy rendszeresen elmegy megnézni, hogy milyen. Az ok, hogy egyszer, de ha évről évre, akkor ott már van valami lelki oka is a dolognak.

#7.

Csakhogy a cirkuszi előadás és a kabaré is teljesen szekuláris, nincs vallási felhangja neki.

Nem ütközik vele olyan szempontból, hogy nincsenek vallási szabályai, aminek meg kellene felelnie. Ugyanakkor filozófiai-logikai szempontból ellentétes vele, miért mennék egy olyan isten vagy természetfeletti tiszteletére vagy szertartására, amiben nem hiszek? Én sem csak amiatt nem mennék el akár egy thelemita mágikus szeánszra vagy egy wicca ceremóniára vagy akár egy Jehova Tanúi istentiszteletre (? nem tudom, hogy nevezik), mert nem felelne meg a vallási előírásaimnak, hanem mert nem tartanám következetesnek. Másrészt tiszteletben is tartom ezeknek az embereknek a hitét, elfogadom, hogy nekik az szakrális, nem Savariába megyek a kamu római pappal.

tegnapelőtt 22:22
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!