Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hithű keresztények, akik...

Hithű keresztények, akik hisztek az evolúcióban! Hogyan vagytok képesek összeegyeztetni a kettőt?

Figyelt kérdés

Egészen konkrétan az érdekel, hogy a keresztény vallás szerint a bűnbeesés hozta a halált a világba. A evolúció szerint viszont halál már az ember megjelenése előtt is volt. Ez így hogyan fér össze?

Ha lehet, csak olyan válaszoljon, aki komolyan veszi a hitét, de mellette elfogadja az evolúciót is. Tudom, hogy nagyon sok ilyen van.

2022. aug. 19. 23:28
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯
 61/244 Pombe ***** válasza:

Ha nem ennénk, nem innánk, nem lélegeznénk, akkor meg aztán pláne tutinak tartanád az isteni származásunk. Mondd! Mi az az állapot, amelyben az ember létezését nem isteni eredetűnek tartanád? Ugye, hogy nem létezik ilyen... :D

Bármilyen állapotra tekinthetsz úgy, hogy az a te elképzelésed igazát tükrözi vissza. Ez nem elfogulatlan nyomozás - mondjuk egy bűntény esetében -, hanem olyan, mintha a sok gyanúsítottból kiszúrtál volna magadnak egy olyat, akit mindenképpen szeretnél tettesnek látni, és bármilyen nyomot látsz, annak értelmezését addig csűröd csavarod, amig az mindenképpen a te gyanúsítottadra fog terhelő bizonyítékot felmutatni.

A nagy kérdés az, hogy te miért nem tartod lehetséges válasznak az #55-öst? - ahol valódi helyzetnek tekintjük a három véletlenszerűen teremtett részecskét, és ahol teljesen logikus, hogy ilyenkor törvények teljesen maguktól keletkeznek.

Ha milliárd és milliárd ilyen részecske keletkezik, akkor az is törvényszerű, hogy ahogy az ilyen részecskék összefonódnak, szétválnak...stbstb... ott egyre újabb és újabb előre nem látott törvények- és újabb anyagformák és halmazok jöjjenek létre tök maguktól.

Ha mindebben elkezd kialakulni az élet, értelemszerűen azt csak úgy teheti meg, hogy az adott törvényekhez igazodik, és attól függővé válik.

Nem tudom mi ebben a csoda, vagy az érthetetlen...

Az lenne a furcsa és érthetetlen, ha az élet csak úgy mindentől függetlenül létezne. De van ilyen a hívek szerint. Ő Isten maga. De az ember tudtommal nem Isten.

2022. aug. 23. 13:24
 62/244 anonim ***** válasza:
De varjál az a részecske nincs benne ebben a térben időben és anyagban???Nem gondolod hogy ezek is hatást gyakorolhatnak?Vagy akkor ezt nem kell szem előtt tartani???
2022. aug. 23. 13:35
 63/244 anonim ***** válasza:

Ezt mondtam egyébként.Hogy semmi sem történik csak úgy.A törvényszerűség igazolja azt ,hogy semmi sem történik véletlenül.Csak véletlenszerüen történhet meg.Mert a törvény már előre elrendelt.

De viszont engem az érekel, mi szabja meg a törvényt.Miért nem mi adunk szabájt valaminek?

De jó hagyjuk a vitát.

Azért köszönöm az eszmecserét.

2022. aug. 23. 13:38
 64/244 anonim ***** válasza:

De még ott a masik érdekes kérdés a feketeanyag.Ha egyaltalán létezik.Mit tudunk róla.Mire lehet hatassal?

Ilyen dolgokat mind amiket te írsz azért nem kezelem tényként ,mert még semmit sem tudunk bizonyítani tényként.Szerintem a részecsketeóriádat is befolyásolja valami.Vagyis csakis törvémy alapján születik meg.

Szerintem olyan ,hogy csak úgy megtörténik, olyan nincs.

Én úgy gondolom ,hogy egy olyan energiáról van itt szó ami befolyasol mindent, és mindenbe benne van.De erről ne vitázzunk.

Ezekről jó beszélgetni ,de nem kell tőle agyvérzést kapni, mert még édes kevés amit itt tudunk.Sajnos még asaját bolygónkat se ismerjük, nem hogy azon túl...:)

2022. aug. 23. 13:56
 65/244 anonim ***** válasza:

Annyit mindenkinek ajanlok,mikor olvas egy könyvet, nagyon jól figyelje meg a szövegezést.Mert a legtöbb szerző fogalmazásában , "szerintünk" ,valószínű, minden bizonnyal szavak ott lesznek a könyv soraiban.Ami annyit jelent ,hogy a tudósok se tudják mi a 100%.Látunk valamit ,és csak sejtük ,hogy mi lehet az.

Az előttem szólókkal jó kis vitákat bonyolítottunk le.Az egyik arról akar meggyőzni ,hogy minden ok nélkül keletkezhet élet ,a masik meg hogy csak törvényekre épülhet.De itt kimerül a mi kis történetünk jelenleg.Nem kell ezt ennyire komolyan venni.Óránkét, naponkét, hónaponként ,évenként változnak a teóriák ,elképzelések ,elméletek,hogy mi hogyan működik.Ebből már tele rakhatjuk a padlást.Az összefüggések idővel összefolynak majd, ésegyre szebb kélet látunk majd az egészből, addig viszont maradjunk baráti csevejnél, és eszmecserékre hivatkozva beszélgessünk.

2022. aug. 23. 14:52
 66/244 anonim ***** válasza:
Pombe te belelátsz olyan dolgokat a Bibliába amik nincsenek is ott, csak így egyeztethető össze a világnézeteddel ezért próbálod belemagyarázni, magadnak. Ezt sok szektavezér csinálta, hidd el nem lett jó sorsuk, neked se ajánlom. A teremtés könyvét úgy kell értelmezni ahogy le van írva. Jézus ha példázatokban beszélt akkor az meg volt említve, de a Mózes 1. könyvében nincs megemlítve hogy ezek példázatok.
2022. aug. 23. 15:32
 67/244 Pombe ***** válasza:

#66: "Pombe te belelátsz olyan dolgokat a Bibliába amik nincsenek is ott"

Nem. Ilyet egyet se fogsz találni.

#66: "Ezt sok szektavezér csinálta"

Pont az a helyzet, hogy ti hamisítjátok meg a Bibliát azzal, hogy letagadjátok azt, ami abban van.

Hoci egy példát tőlem, ami ne lenne a Bibliában.

#66: "A teremtés könyvét úgy kell értelmezni ahogy le van írva."

Na, ezt én teszem. Nem ti.

2022. aug. 23. 16:20
 68/244 Pombe ***** válasza:
100%

#62: "De varjál az a részecske nincs benne ebben a térben időben és anyagban???"

Nem vitattam, hogy a teret, anyagot Isten teremtette, csak azt állítottam, hogy nem feltétlenül kell ehhez előre kitalálnia törvényeket. Bármit is teremt, még ha véletlenszerűen is teszi ezt, ott kell létrejönnie törvényeknek is. Lehet, hogy ezek a törvények alkalmatlanok lesznek az élet valamikori kialakíthatóságára, de elviekben ha Isten végtelen hosszú ideig teremt újra és újra véletlenszerűen, akkor előbb vagy utóbb el kell találnia azt a kezdeti állapotot is, amely az élet kivitelezéséhez szükséges törvényeket tartalmazza majd.

Persze lehet, hogy ezt nagyon is tudatosan tette, kapásból. Csak azt állítom, hogy matematikai alapon akár egyszerűen ki is kísérletezhette a dolgot. Egy végtelen ideig élő lény számára ez nem jelenthet problémát.

Időt Istennek nem kellett teremtenie, hiszen Isten létezése már önmagában az idő létezését garantálja. Istennek nem kellett teremtenie értelmet se, hiszen ő már eleve értelmes entitás. Igazándiból olyan sok mindent Istennek nem kellett teremtenie, mivel önmaga valósága ezek létezhetőségét eleve garantálta. Nyilván Isten maga is töri a fejét azon, hogy ő mindezen tulajdonságokra hogyan és kitől tett szert...

#62: ".A törvényszerűség igazolja azt ,hogy semmi sem történik véletlenül."

Semmi ilyesmit nem igazol, csak azt, hogy vannak a világban törvényszerűségek is. De ettől még lehet mellette olykor tiszta véletlen is. Márpedig a kvantummechanika tudománya úgy véli, hogy ez utóbbi az igaz. Minél inkább haladunk "lefelé" a részecskék világában, a valódi véletlennek a szerepe egyre nő.

#62: "Mert a törvény már előre elrendelt."

Még az ember is utólag hozza a törvényeket, mégpedig a sok változatból kiemeli a számára leghasznosabbnak tűnő reakciókat, megoldásokat, és törvényerőre emeli azokat. Idővel, ha változnak lassan a körülmények, a törvény is változik.

Határozottan az a fizika állítása, hogy a kezdeti univerzumban nem léteztek azok a fizikai törvények, amik ma vannak, és azok nagy része a mai részecskék kialakulása közben jöttek létre. Semmi se garantálja, hogy idővel pl. a fény sebessége vákuumban ne változzon. A törvények csak emberi életidőben tűnnek állandónak, de univerzumváltozás-léptékben mérve az időt, azok akár változhatnak is.

2022. aug. 23. 16:34
 69/244 anonim ***** válasza:

Nem értettél meg megint.A tudománnyal bizonyítjuk ,hogy minden törvényekre épül.És azt hogy ezek akkor is léteznek ,mikor mi még ezt nem fedeztük fel.Már millió évvel ezelőtt létezett élet a Földünkön ,ha igaz.Jóval az ember előtt.

Én is úgy gondolom Hogy Isten, vagy erő, energia( mindenki hívja úgy ahogy gondolja ,h ne sértsünk se tudóst se vallásos embert) bizonyos értelemben egy pozitív és negatív töltésre oszt fel mindent.Ahogy én értelmezem az egész világ pozitív és negatív erőkből áll össze.Hogy mért ilyen formába kell megnyívánulnia az életnek,vagy valószínű valami féle egyensúlyt képvisel ez.De erről ne vitázzunk.

De pár beszédem előtt az Isteni tényezőnél ,miszerint az Isten egy olyan lény kell lennie ,mely mentes a korlátoktól, vagyis tértől ,időtől ,és anyagtól, ki kell hangsúlyozzam.Mert a mi vilagunk ebben a térben tele van energiával, hatasokkal ,erőkkel, és ezek törvényként működnek ,és hatnak mindenre.Ez az én véleményem.És ez csakis törvényekre épülhet fel.Természetesen tévedhetek,ezt nem tudhatom.Csak az ésszerű logika hajt.Ha börtönbe vagy zárva ,a börtönön belül tudsz csak mozogni.Vagyis a törvényét a börtönnek el kell fogadnod.

A változassal teljesen egyet értek, de ezek a változasok maguktól nem változnak.Csakis hatásokkal.

Vagy tudsz olyan fizikai törvényt amely tényként kezelhettünk ,majd nem tudom én ,az rlmúlt 100 év során megváltozott?

2022. aug. 23. 17:14
 70/244 anonim ***** válasza:

Tehát én értem ,hogy te mit akarsz mondani.Mondjuk egy pl.val ,hogy a dinoszauruszok korszakába teljesen más légkör volt, mint mondjuk a mai világba.Sőt a tudósok úgy gondolják ,hogy az időutazás is problémás lenne ebből a szempontból, mert állítják ,hogy más baktériumok voltak azokban az időkben mint a mostaniban.Így nagy eszélyel halhatunk meg fertőzésben.

De nekrm az a véleményem ,hogy ezek a folyamatos hatások okozzák.Tehát nem magátol változik a légkör, hanem a benne lévő folyamat teszi azzá.De ha megnézed, immunis leszel egy betegségre,jönni fog helyette egy teljesen új...stb stb.És ami érdekes ,hogy sziete minden betegségnek van immunitása is.Vagyis ha jönne egy világjárvány ,nem halna ki az emberiség teljesen.Ilyen volt pl a pestis.

2022. aug. 23. 17:33
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!