A keresztények az ószövetséget és az újszövetséget hogyan tudják összeegyeztetni?
Röviden:
Mal. 3,6 „Mert én, az Úr, meg nem változom”
Isten tudatta velünk, hogy Ő nem változik, örökké változatlan volt, van és lesz.
2Móz. 21.12 „A ki úgy megver valakit, hogy meghal, halállal lakoljon.”
2Móz. 21.15 „A ki megveri az ő atyját vagy anyját, halállal lakoljon.”
2Móz. 21.16 A ki embert lop, és eladja azt, vagy kezében kapják, halállal lakoljon.”
Stb.
2Móz. 21.24 „Szemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat lábért;”
Ez ami a legjobban összefoglalja. Isten kinyilatkoztatta az Izraelitáknak, hogy miért mi jár. Eddig teljesen oké az más kérdés, hogy morálisan megkérdőjelezhető.
Jézus a Szentháromság része (Atya, Fiú, Szentlélek) tehát Jézus dettó ugyanaz az Isten mint aki a már felsoroltakat kijelentette. Tudom, hogy vannak Szentháromság tagadók (unitárináusok) minden esetre Ők is egyetértenek azzal, hogy Jézus személyiségében vagy valamilyen módon kapcsolódik az Atyához tehát nyilván azonos az értékrendjük.
De ha ez így van akkor Jézus, hogy lehet, hogy változtatott ezen "szabály"okon?
Máté evangéliuma:
21 „Hallottátok, hogy őseinknek megmondták: »Ne gyilkolj! Aki pedig mégis gyilkol, azt el kell ítélni.«[b] 22 Én azonban azt mondom nektek: ha valaki haragot táplál magában a másik ember ellen, azt már el kell ítélni. Ha pedig haragjában azt mondja valakinek: »Te hitvány bolond!« — azt a Főtanács fogja elítélni. Ha pedig odáig megy, hogy a másikat »istentelen hülyének« nevezi, az megérdemli, hogy az örök tüzre dobják.
25 Békülj ki hamar ellenfeleddel, amíg úton vagytok a bíróság felé.
38 „Hallottátok, hogy megmondták: »Szemet szemért és fogat fogért!«[f] 39 Én viszont azt mondom nektek: ne üssetek vissza annak, aki kárt okoz nektek! Ha valaki arcul üt az egyik oldalról, tartsd oda neki a másik arcodat is! 40 Ha valaki el akarja perelni tőled a kabátodat, add oda neki az ingedet is! 41 Ha valaki arra kényszerít, hogy vidd a csomagját egy mérföldre, vidd el neki kettőre! 42 Ha valaki kölcsönkér tőled valamit, azt add kölcsön neki! Ha pénzt kér kölcsön, ne utasítsd el!”
És még sorolhatnám.
Nekem kicsit olyan ez mintha két különböző Istenről lenne szó és ez csak egy példa volt a sokból. Ezért nem értem, hogy Jézus mégis, hogy lehet ugyanaz az Isten mint az ószövetség/Izraeliták Istene miközben Ő maga jelentette ki, hogy nem változik.
Mindenkinek tiszteletben tartom a hitét és nem állt szándékomban senkit se megbántani.
Bocsánat ha kicsit összeszedetlen lett igyekeztem jól megfogalmazni.
Válaszokat előre is köszönöm!
A Biblia nem Jézus miatt lett olyan,amilyen.
Az ő idejében még nem neveztek butuskának,ha azt mondtad hogy a föld lapos.
Viszont tisztán meg van említve a Bibliában,hogy ez erre az időre,ezeknek az embereknek lett szánva.
"Viszont tisztán meg van említve a Bibliában,hogy ez erre az időre,ezeknek az embereknek lett szánva."
Hol?
Ez nem változtat azon amit mondtam. Jézus egyszer a fogat fogért rendszert hirdette utána a (szerintem) ugyanúgy szélsőséges örök mindenért való megbocsátást.
Jézus maga mondta volna az Izraelitáknak, hogy menjek be a Kánaániták földjére és gyilkoljanak le mindenkit beleértve a csecsemőket és a terhes asszonyokat?
New International Version
But when he, the Spirit of truth, comes, he will guide you into all the truth. He will not speak on his own; he will speak only what he hears, and he will tell you what is yet to come.
Kimásoltam,tessék!
Bár elég szép lett,így volt leírva.
A Biblia lejárt.
Az Ószövetség és az Újszövetség Istene ugyanaz az Isten.
Jézus az összes ószövetségi törvényt betartotta, sőt, azt tanította, hogy nem csak be kell tartani azokat, de még túl is kell teljesíteni.
A „szemet szemért, fogat fogért” parancs azt jelenti, hogy a büntetésnek arányosak kell lenni a bűnnel. Vagyis nem lehet többször megtorolni egy bűnt, és nem lehet egy ember bűnéért több embert büntetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!