Hogyan lehet összeegyeztetni a hétvégi munkavégzést a szombatnapra vonatkozó parancsolattal?
Vigyázz a szombatnak napjára, hogy megszenteld azt, a miképen megparancsolta néked az Úr, a te Istened. /5Móz5.12/
Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem. Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik. Valaki azért csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül és úgy tanítja az embereket, a mennyeknek országában a legkisebb lészen; valaki pedig cselekszi és úgy tanít, az a mennyeknek országában nagy lészen. /Mt5.17-19/
Miért mondjátok pedig nékem: Uram! Uram! ha nem mívelitek, a miket mondok? Valaki én hozzám jő és hallgatja az én beszédimet és azokat megtartja, megmondom néktek, mihez hasonló. Hasonló valamely házépítő emberhez, a ki leásott és mélyre hatolt, és kősziklára vetett fundamentomot: mikor aztán árvíz lett, beleütközött a folyóvíz abba a házba, de azt meg nem mozdíthatta: mert kősziklán épült. A ki pedig hallgatja, de nem tartja meg, hasonló ahhoz az emberhez, a ki csak a földön építette házát fundamentom nélkül: a melybe beleütközvén a folyóvíz, azonnal összeomlott; és nagy lett annak a háznak romlása. /Lk6.46-49/
A ki ismeri az én parancsolataimat és megtartja azokat, az szeret engem; [...] Ha valaki szeret engem, megtartja az én beszédemet [...] A ki nem szeret engem, nem tartja meg az én beszédeimet [...] /Jn14.21-24/
A fentiek tükrében szerintetek hogyan lehet összeegyeztetni a hétvégi, megélhetési munkavégzést a szombatnapra vonatkozó parancsolattal? Vállalhat az ember olyan több műszakos vagy változó beosztású munkát, ami időnként vagy rendszeresen hétvégére is esik?
Az Európában elterjedt vallások többsége keresztény, ahol a vasárnap a pihenönap.
A legtöbb munkahelyen szombaton is szabadnap van.
Ha neked más vallásod van, akkor vagy keresel olyan munkahelyet, ahol az elterjedt szabad szombatos munkarend van, megbeszéled, hogy a szombatot máskor dolgozod le. Vagy elmégy home office-ba, ott csak el kell végezni a munkát, lehet éjjel, vasárnap vagy amikor neked megfelel.
OK, azt kifelejtettem...
De a munkahelyek nagy többségénél a szombat is szabad.
Ha valakinek vallási - vagy egyéb - okból a szombat nem jöhet szóba, akkor ennek megfelelö munkát keres, nem pedig azt a néhány pályát célozza meg, ahol erre nincs lehetöség.
Egészségügyben dolgozhatnak szombaton is zsidók, mivel ez kivétel.
Kereskedelemmel úgy foglalkozhatnak, hogy az üzlet tulajdonosa is zsidó, és szombaton zárva vannak.
Közlekedésbe, közművekbe, ilyen helyekre nem mennek.
A legtöbb helyen évente egy-két ledolgozós szombat van, azokat kiveszik szabadnapnak, ahogy a cég fele is. Vannak olyan cégek, ahol a főnök szabadságolja a dolgozókat ezekre a napokra.
De van, ahol a próbaidős alkalmazott nem vehet ki szabadságot. Ekkor esetleg lehet cserélni. Ha én zsidó lennék, akkor megpróbálnám úgy időzíteni, hogy ne legyen ilyen probléma.
Szia!
A "sabbatnap" megtartása a Mózesi Törvény része volt, amit Krisztus betöltött és ezután az Új Szövetség lépett életbe, ami már hatályon kívül helyzete ezt a törvényt is , az áldozatbemutatásokkal együtt.
Ezt maga Jézus is megmutatta azzal, hogy sabbatnapon gyógyított, ezért támadtak is őt a farizeusok. Márk 3:4-6
A lényege az ókorban megtartott sabbat-törvénynek az volt, hogy egy napot Istennek és a szellemiségüknek szenteljenek az emberek. Jézus "óta" ez nem kapcsolódik a hétnek egy fix , meghatározott napjához. Mindenki maga , a saját életkörülményeitől függően teszi (vagy nem teszi) meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!