A Muszlim tanítások szerint, ha valaki Egy Istenben hisz, de nem Muszlim (tehát mondjuk keresztény) és ez az Isten teológiailag (és valóságosan is) megegyezik a Muszlim Istennel, vagyis az Egy Istennel, úgy bejuthat a Dzsannába?
Amennyire Én tudom, nyitott és kíváncsi keresztény ként, úgy tudom konszenzus van a két vallás között, hogy egy Isten van és ez az Isten így nílván azonos is, viszont érdekelne, hogy muszlim testvéreim (egyáltalán mondhatok ilyet keresztényként, vagy ez lehet sértő is valakinek?) Hogyan gondolkodnak, juthatunk e a pozívmtív helyre mindketten a másvilágon?
Köszönöm a választ, keveset tudok erről, ha valami téves elnézést, igyekszem most pótolni a hiányosságaimat
"Amennyire én tudom a Biblia nem tesz utalást a Koránra, mivel az kesőbb jött, tehát nem hivatkozhatunk a Bibliára, mint valami, ami kimondja, hogy Mohammed hamis próféta lenne."
A Biblia konkrétan megjövendöli Mohamedet mint igazi prófátát. Erről volt is egy külön kérdésem:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..
"Kérdésre a válasz: kiskorom óta ezt hallom és igazából csak elfogadtam.
Jelentős személyek, akik a hittudományokban otthol vannak is azt állítják, hogy ez akinyilatkoztatás."
Akkor nem jártál utána csak elfogadtad mert ezt hallottad kiskorodban? Én azt tudom javasloni hogy te magad járj utána, olvasd el a Bibliát de olvasd el a Koránt is, hasonlítsd össze a kettőt és ez alapján hozz döntés. A te túlivilági életed múlik ezen.
"Főleg azért mert ugye a Zsidók is elhatárolódtak tőle, így nekem logikus,hogy Ő olyat allított ami az addigi tanokkal összeegyztethetetlen volt."
Az iszlám szerint Jézus helyre akarta állítani Isten eredeti üzenetét, azt amit a zsidók meghamisítottak, ezért akarták megölni Jézust.
"A Biblia konkrétan megjövendöli Mohamedet mint igazi prófátát. "
Júj.. na ezt hagyjuk inkább.
Röviden összegzem annak a kérdésnek a végső tanulságát: A szöveg kiforgatása, a fél Biblia figyelmen kívül hagyása, úgy hogy az illető még csak nem is olvasta a Bibliát, sőt még egy evangéliumot se elejétől a végéig.
"Akkor nem jártál utána csak elfogadtad mert ezt hallottad kiskorodban? Én azt tudom javasloni hogy te magad járj utána, olvasd el a Bibliát de olvasd el a Koránt is, hasonlítsd össze a kettőt és ez alapján hozz döntés. A te túlivilági életed múlik ezen."
Ez nem rossz ötlet. De akkor alaposan járj utána.
"Elképzelhető, hogy Mohamednek félreértései voltak, nem is akarta tagadni ezt vagy azt, esetleg változtattak a tanításán stb., szóval azért Mohamedet sem ítélhetjük el, mert nem tudjuk pontosan hogy volt ez a dolog, mit miért tett vagy nem tett, mindenesetre szó szerint,"
Mi az hogy félreértései voltak? Mi az hogy változtattak a tanításán? Mi az hogy nem tudhatjuk mit miért tett? Ezek megint a szokásos keresztény hazugságok. A Korán bizonyítottan változatlan, számos 7. századi kézirat van, miközben nem létezik olyan hogy a Biblia mert minden keresztény irányzat Bibliája más és más könyveket tartalmaz. Akár többszáz oldal eltérés is lehet az egyes irányzatok Bibliái között. A Korán viszont az egész világon ugyanaz. Vagy ugye a Biblia esetében nincs semmi kézirat a keletkezés időszakából. Többszáz vagy akár ezer évvel későbbiek a legkorábbi írásos emlékek tehát senki nem tudja mit írtak az eredeti Bibliai könyvek.
"ebben a mai formájában szerintem nem tekinthetjük Mohamedet prófétának és a Koránt Isten 100% szavának, amibe Mohamed saját gondolatot, nem is közöl, hanem csak átadta az üzenetet, ahogy azt a muszlimok hiszik, mert azzal a kereszténységet tagadnánk meg."
Hát ha az az egyetlen célod hogy ne tagadod meg a kereszténységet akkor elég nagy baj mert azt jelenti nem az igazságot keresed hanem ragaszkodsz valamihez amiről te is tudod hogy nem igaz.
"Tehát lehet értékelni, meglátni a jó dolgokat az iszlámban, szeretni a muszlimokat és embertásunknak, Krisztus képmásainak és az igazságot kereső embereknek tekinteni őket, de nem fogadhatjuk el feltétlenül, amit mondanak, mert azzal Krisztust és önmagunkat tagadjuk meg."
Inkább az egodat tagadnád meg amit mindennél előrébb helyeztél.
"Úgy emlékeztem hogy Júdás az egyik legrégebbi de mosdt ez lényegtelen."
Miért lenne lényegtelen? Azt hazudtad, hogy az egyik legkorábbi tanítványa. Amúgy honnan rémlett? Mert a Biblia egészen mást ír, fel se sorolja az elsők között, nem is ír róla egyáltalán, csak majd jóval később.
"A 30 ezüst pedig semmi ha Istenről van szó. Ki árulná el Istent pénzért?"
Azt hazudtad, hogy a 30 ezüst csak fillérek. Rámutattam ezzel szemben az igazságra, hogy 30 ezüst bizony sok. Ezt a Biblia is bizonyítja:
"Tanácsot tartottak, és megvették rajta a fazekas telkét az idegenek számára temetőnek."
Tehát egy jelentős földet tudtak rajta venni.
De az emberek sokkal kevesebbért is elárulják Istent. Sokan gyilkoltak már pár ezer forintért is.
"Egyik vers azt írja felakasztotta magát, másik vers meg hogy fejjel előre esett és meghalt tehát ez egy ellentmondás."
Tényleg hatalmas ellentmondás, hogy felakassza magát, majd a pár napos hulla fejjel előre esik és belei kiömlenek. Húha, milyen ellentmondás.
"A Biblia mást is Isten fiának nevez. Sőt az egész zsidó népet. János hol nevezi Jézust Istenek?"
Nem éppen, ez is hazugság. S látod, hogy az ördög mennyire a részletekben bújik? Azt hazudod, hogy mást is Isten fiának nevez. De ez nem igaz. A Biblia Isten "fiai" kifejezést használja elsősorban az angyalokra, másodsorban a zsidókra. De Isten Fia kifejezést egyedül Jézusra.
"de senkit nem tud meggyőzni"
Ahhoz képest lett több ezer követője.
"Hát pont ez az hogy keresztéyek mindenfélt hazudoznak az iszlámról és ez a problémám."
Mi köze a kettőnek egymáshoz? Nem tudod értelmezni, hogy mit kérdeztem?
"A Biblia nem úgy beszél Jézusról, mint egy sima prófétáról."
Tengernyi verset tudok mutatni a Bibliából ami kizárja Jézus istenségét viszont te egyetlen egy olyan verset nem tudsz mutatni amiben Jézus kijelenti hogy "Isten vagyok" vagy hogy "Imádjatok". Amiket mutattál azokat sokféleképpen lehet értelmezni.
"Röviden összegzem annak a kérdésnek a végső tanulságát: A szöveg kiforgatása, a fél Biblia figyelmen kívül hagyása, úgy hogy az illető még csak nem is olvasta a Bibliát, sőt még egy evangéliumot se elejétől a végéig."
Azért van fejlődés. Most nem hazudod azt hogy nem olvastam a Bibliát :) De miért zavar téged ha a kérdező elolvassa a kérdésemet? Majd ő eldönti hogy mi a végső tanulsága.
Egyébként most random belenéztem egy (vagy a) pdf Koránba, egy random részre letekertem és találtam egy választ a kérdésemre.
Véletlen lenne? Ezen majd megpróbálok kiigazodni..
Idézem :
"Bizony, akik hívők (muszlimok) lettek,
és azok a zsidók, és keresztények,és szábiiták,39 akik valóban hittek
Allahban és az Utolsó Napban és jót
cselekedtek, azoknak jutalmuk
az Uruknál lesz. Nem kell félniük
és nem fognak szomorkodni."
"
A fordítás az alábbi kiadás alapján készült
Muszhaf al-Medína al-Nabavijja. Mudzsamma al-malik Fahd litibáa al-Muszhaf
al-Seríf, Medina, Szaúd-Arábia, 1420/1999.
Főszerkesztő
Dr. Adel Ahmed Alsabahi
Fordította
Iszlám Egyház Fordító Irodája
"
Köszönöm a válaszokat tanácsokat is amiket adtatok.
Kívánom mindenkinek a legjobbakat
Utóirat
Nem próbálok teológus lenni, ez csak egy idézet, ami lehet magában semmit nem jelent, és tényleg igy találtam ahogy leírtam
Aki ebben jártasabb, az biztosan jobban tudja mint én, hogyan kell értelmezni.
"Miért lenne lényegtelen? Azt hazudtad, hogy az egyik legkorábbi tanítványa. Amúgy honnan rémlett? Mert a Biblia egészen mást ír, fel se sorolja az elsők között, nem is ír róla egyáltalán, csak majd jóval később."
Mert elolvastam és ugy emlékeztem a régebbi tanítványok közül való de ez most lényegtelen. A lényeg az hogy szerinted Júdás tudta hogy Jézus maga Isten és elárulta. Ne ez az ami marhaság. Ha ott áll előtted Isten, nem fogod fillérekért elárulni. Semenyiért sem fogod elárlni.
"Azt hazudtad, hogy a 30 ezüst csak fillérek. Rámutattam ezzel szemben az igazságra, hogy 30 ezüst bizony sok. Ezt a Biblia is bizonyítja:"
Azt írja földett vett rajta ami nem nagy dolog szóval nem sok pénz. Egy másik vers egyébként azt írja bedobta a pénz a templomba tehát ellentmondásos, lehet nem is vett rajta földet. Ezt sem tudja a Biblia közölni pontosan.
"De az emberek sokkal kevesebbért is elárulják Istent. Sokan gyilkoltak már pár ezer forintért is."
Itt megint hazudni prlóbálsz. A hangsúly azon van hogy Júdás a saját szemével látta Jézust aki szerintetek Isten. Tehát látta Istent és úgy árulta el ami képtelenség.
"Tényleg hatalmas ellentmondás, hogy felakassza magát, majd a pár napos hulla fejjel előre esik és belei kiömlenek. Húha, milyen ellentmondás."
Újabb hazugság. A másik vers szóval sem írja hogy felakasztotta magát. Azt írja fejjel előre esett és meghalt.
"Nem éppen, ez is hazugság. S látod, hogy az ördög mennyire a részletekben bújik? Azt hazudod, hogy mást is Isten fiának nevez. De ez nem igaz. A Biblia Isten "fiai" kifejezést használja elsősorban az angyalokra, másodsorban a zsidókra. De Isten Fia kifejezést egyedül Jézusra."
Na akkor nézzük hogy ki a hazug. Nézzük meg mit ír a Biblia például Dávidról:
Zsoltárok 2:7 Törvényül hirdetem: Az Úr mondá nékem: Én fiam vagy te; én ma nemzettelek téged.
Nem fiait ír hanem hogy én fiam vagy te. Akkor Dávid is Isten szerinted?
Kivonulás 4:22 Ez az amit az Úr mond: Izrael az én legidősebb fiam.
Itt is azt írja fiam.
Szóval ez hányadik hazugságod? NEm szégyelled maad hogy kerseztény létrre ennyit hazudozol?
"Ahhoz képest lett több ezer követője."
Jézusnak életében alig volt követője a Biblia szerint. Néhány tanítvány és a roknai. Ti azt állítjátok Isten eljött személyesen és kb senkit nem tudot meggyőzni.
"Mi köze a kettőnek egymáshoz? Nem tudod értelmezni, hogy mit kérdeztem?"
Értelmezd amit írtam. Ez megvan?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!