A Muszlim tanítások szerint, ha valaki Egy Istenben hisz, de nem Muszlim (tehát mondjuk keresztény) és ez az Isten teológiailag (és valóságosan is) megegyezik a Muszlim Istennel, vagyis az Egy Istennel, úgy bejuthat a Dzsannába?
Amennyire Én tudom, nyitott és kíváncsi keresztény ként, úgy tudom konszenzus van a két vallás között, hogy egy Isten van és ez az Isten így nílván azonos is, viszont érdekelne, hogy muszlim testvéreim (egyáltalán mondhatok ilyet keresztényként, vagy ez lehet sértő is valakinek?) Hogyan gondolkodnak, juthatunk e a pozívmtív helyre mindketten a másvilágon?
Köszönöm a választ, keveset tudok erről, ha valami téves elnézést, igyekszem most pótolni a hiányosságaimat
"Jézus soha nem mondta hogy ő Isten és akik személyesen látták Jézust nem nézték Istennek"
Ez viszont nem igaz, feltámadása után Tamás konkrétan Istennek nevezte, de Jézus is számos alkalommal utalt rá. A zsidók is azért akarták megölni, mert egyenlővé tette magát Istennek, hiszen Isten Fiának mondta magát.
Nem tudom feltünt-e hogy nem tőled kérdeztem?
Ezek egyébként is klasszikus mellébeszélések. Az hogy tamás minek nevezte lényegtelen. Mások meg prófétának nevezték. A zsidók meg csalónak nevezték Jézust. Szóval ez nem bizonyít semmit.
"Az hogy tamás minek nevezte lényegtelen."
Miért lényegtelen? A 12 legközelebbi tanítványa közül volt az egyik.
"Júdás aki az egyik legrégebbi tanítvány volt, elárulta Jézust fillérekért"
Ez nem igaz, Júdás az egyik legkésőbb kiválasztott tanítvány volt, megelőzte őt András, majd Péter, János, Jakab, Fülöp is. Ha jól emlékszem, akkor Máté és a másik Jakab is. A 30 ezüst pedig közel se számított fillérnek, ez már a második hazugságod. Amúgy később olyan bánata lett miatt, hogy felakasztotta magát.
Péter például földre borult előtte, Isten Fiának nevezte (ami istenkáromlás a zsidók szemében), mint írtam, Tamás szó szerint Istennek nevezi, János apostol végig kitartott mellette, ott állt a kereszt tövében, evangéliumában Istennek nevezi.
Tehát tételesen nem igaz, amit írsz, hazug vagy.
Amúgy téged miért zavar, hogy a keresztények Istennek tartják Jézust? Más vallás, mit érdekel téged? A keresztények se bizonygatják kényszeresen, hogy Mohamed hamis próféta és tévtanító, pedig a Biblia szerint az.
Amennyire én tudom a Biblia nem tesz utalást a Koránra, mivel az kesőbb jött, tehát nem hivatkozhatunk a Bibliára, mint valami, ami kimondja, hogy Mohammed hamis próféta lenne.
Kérdésre a válasz: kiskorom óta ezt hallom és igazából csak elfogadtam.
Jelentős személyek, akik a hittudományokban otthol vannak is azt állítják, hogy ez akinyilatkoztatás.
Ezért fogadtam el, hogy Jézus isteni személy és próféta
Hozzátennék még annyit, hogy lehetséges, hogy ebben is nem mindegy melyik Biblia forditást vagy kiadást nezzük viszont hiszem alapvetően az eredeti szövegekre van alapozva.
Főleg azért mert ugye a Zsidók is elhatárolódtak tőle, így nekem logikus,hogy Ő olyat allított ami az addigi tanokkal összeegyztethetetlen volt.
Viszont ahogy feljebb írtam, inkább a nálam jobban belemerült emberek szilárd véleménye mondatja ezt velem, akik meggyőződéssel beszéltek és engem is meggyőztek.
"Szóval a fentiekben leírakkal összhangban én úgy gondolom, hogy logikai síkon nem zárhatom ki, hogy Mohammed is egy igaz próféta volt."
Igen, logikai síkon ez működhetne. Más esetekben ez valószínűleg így is volt. Nem írtál rosszakat és most már értem, hogy miért írtad, amit írtál. Ezért is kérdeztem, hogy hogyan képzeled? Szó szerint, tudni akartam.
A probléma ott kezdődik és azért nehéz úgy érteni a dolgokat, ahogy írod, mer az iszlám jelentős részében lényegében a kereszténység kritikája, és Mohamed azzal az igénnyel lép fel, hogy ő helyreállítja az igaz keresztény hitet, ami tulajdonképpen az iszlám volt. A keresztények őt várták, Jézus őt megjövendölte, ő az utolsó próféta, aki helyretesz mindent és átadja az utolsó szent könyvet, ami kijavít és felülír mindent, amit maga Isten diktált le szóról szóra, vagyis a Koránt. Ez így furcsának tűnhet, de lényegében erről van szó. Egy olyan emberről beszélünk Mohamed személyében, aki Jézus után 600 évvel, majdhogynem keresztény környezetben, úgy, hogy egyébként gyerekkorától kezdve kolostorok mellett szállt meg pihenni utazásai során, mert eredetileg kereskedő volt és karavánokkal járt-kelt, nem csak az Arab félszigeten, hanem kereskedtek az arabok Bizánccal és Perzsiával is és mégis egy olyan vallást hirdetett, ami tagadja a kereszténység igazát. Szabályosan tagadja. És itt kezdődnek a problémák. Az iszlám szerint Jézus nemcsak, hogy egy sima ember volt, egy zsidó próféta a sok próféta között, mondhatni Mohamed Keresztelő Jánosa, aki előre hirdette az eljövetelét, hanem még keresztre sem feszítették és ebből kifolyólag fel sem támadt. Nincs megváltás. Istennek nincs fia, még képletesen sem szabad Jézust Isten Fiának nevezni, ez benne van a Koránban. Na most ugye, itt azért eszünkbe juthatnak Pál apostol szavai, aki azt mondja, hogy aki nem vallja a testben feltámadt Krisztust az a lélek nem Istentől van. A Bibliában Jézus előre megmondja és az apostolok is, hogy az ilyen tanításoktól óvakodni kell. Pont az ilyen tévtanitásokra figyelmeztet a Biblia, hogy ne hallgassunk rá. Tehát itt egy ellentét van. És igen, mint jól látod, éppen a kereszténység szempontjából a legfontosabb dolog, Krisztus körül van egy komoly ellentét. A megbocsátásról és szeretetről szóló tanításai sem jellenek meg Jézus kapcsán a Koránban, sőt az egész Koránban, nem igazán úgy beszélnek a szeretetről és megbocsátásról, mint az Újszövetségben. Közel sem annyira hangsúlyos és inkább feltételekhez kötött. A többi igazából, szinte mellékes is lenne, de Jézus személye és tanítása közötti különbség csontig ható a keresztények számára. Megint Krisztus a "botránykő", ebben az esetben is.
Tehát Mohamed nem az Egy Istenről beszél egy eldugott kis szigeten. Hiszen ebben az esetben tényleg mondhatnánk, hogy a kereszténységgel nem helyezkedik szembe, a Szentlélek sugallatára felismert valamennyit az igazságból és azt hirdette a helyieknek közérthető módon. De itt nem erről van szó. A Koránban konkrétan megvannak nevezve a keresztények és a keresztényeknek konkrét tanításai, amik Mohamed szerint elvetendők. Allahnak nincs fia, senki ne mondhatja, hogy Jézus Allah=Isten Fia. Ennyire konkrétan. Szóval kicsit más a helyzet, mintha mondjuk azon gondolkoznánk, hogy Buddha, aki Jézus előtt 400 évvel élt a világ más pontján, próféta volt-e vagy sem. Buddha nem kritizálta a kereszténységet, azt se tudta, hogy létezik, egy más kultúrában élt, mással volt baja, ahogy pl. a kínai filozófusoknak is. Konfuciusz is teljesen máskor, más kultúrában élt. Ki tudja, lehet ha később élnek egy más helyen, lehet mind keresztény lett volna... Nem tudhatjuk.
Elképzelhető, hogy Mohamednek félreértései voltak, nem is akarta tagadni ezt vagy azt, esetleg változtattak a tanításán stb., szóval azért Mohamedet sem ítélhetjük el, mert nem tudjuk pontosan hogy volt ez a dolog, mit miért tett vagy nem tett, mindenesetre szó szerint, ebben a mai formájában szerintem nem tekinthetjük Mohamedet prófétának és a Koránt Isten 100% szavának, amibe Mohamed saját gondolatot, nem is közöl, hanem csak átadta az üzenetet, ahogy azt a muszlimok hiszik, mert azzal a kereszténységet tagadnánk meg.
Tehát lehet értékelni, meglátni a jó dolgokat az iszlámban, szeretni a muszlimokat és embertásunknak, Krisztus képmásainak és az igazságot kereső embereknek tekinteni őket, de nem fogadhatjuk el feltétlenül, amit mondanak, mert azzal Krisztust és önmagunkat tagadjuk meg.
"Amennyire én tudom a Biblia nem tesz utalást a Koránra, mivel az kesőbb jött, tehát nem hivatkozhatunk a Bibliára, mint valami, ami kimondja, hogy Mohammed hamis próféta lenne."
Nem teljesen jól tudod, nyilván nem szerepel benne név szerint minden hamis próféta és azok minden könyve (Mohamedben semmi egyedi nem volt ilyen szempontból, nagyon sok hozzá hasonló élt). Viszont átokozottnak nevez mindenkit, aki mást hirdet, mint az apostolok. Például ők azt hirdették, hogy Jézus meghalt a kereszten, majd harmad napra feltámadt (ez a kereszténység lényege), Mohamed azt hirdette, hogy nem ő halt meg, így feltámadását is elutasítja. Több helyen felhívja a figyelmet, hogy a keresztényeknek óvakodni kell a tévtanítóktól. Még akkor is, ha esetleg csodákat tesznek.
"Ez nem igaz, Júdás az egyik legkésőbb kiválasztott tanítvány volt, megelőzte őt András, majd Péter, János, Jakab, Fülöp is. Ha jól emlékszem, akkor Máté és a másik Jakab is. A 30 ezüst pedig közel se számított fillérnek, ez már a második hazugságod. Amúgy később olyan bánata lett miatt, hogy felakasztotta magát."
Úgy emlékeztem hogy Júdás az egyik legrégebbi de mosdt ez lényegtelen. A 30 ezüst pedig semmi ha Istenről van szó. Ki árulná el Istent pénzért? Nyilván ha Júdás Istnnek tekintette volna Jézust nem árulja el. A Biblia azt sem képes közölni mi lett Júdással. Egyik vers azt írja felakasztotta magát, másik vers meg hogy fejjel előre esett és meghalt tehát ez egy ellentmondás.
"Péter például földre borult előtte, Isten Fiának nevezte (ami istenkáromlás a zsidók szemében), mint írtam, Tamás szó szerint Istennek nevezi, János apostol végig kitartott mellette, ott állt a kereszt tövében, evangéliumában Istennek nevezi."
A Biblia mást is Isten fiának nevez. Sőt az egész zsidó népet. János hol nevezi Jézust Istenek?
"Tehát tételesen nem igaz, amit írsz, hazug vagy."
Te vagy a hazug. Egy darab tanítvány Istennek nevezte Jézust. Ennyit tudtál felmutatni. Az pedig nevetséges abszurd állítás hogy Isten személyesen eljön a földre hogy meggyőzze az embereket de senkit nem tud meggyőzni. Ez igazábóé Istenkáromlás kategória.
"Amúgy téged miért zavar, hogy a keresztények Istennek tartják Jézust? Más vallás, mit érdekel téged? A keresztények se bizonygatják kényszeresen, hogy Mohamed hamis próféta és tévtanító, pedig a Biblia szerint az."
Hát pont ez az hogy keresztéyek mindenfélt hazudoznak az iszlámról és ez a problémám. Ha nem fogadjátok el az iszlám tanításait ti dolgotok, de ha mindenféle hazugságot találtok ki az iszlámról és ezekre hivatkozva utasítjátok el ott kezdődnek a problémát.
"És a többi tanítvány? Egyik sem nevezte Jézust Istennek. "
János az evangéliuma első sorában, majd Jézus mondta, szintén Jánosnál, hogy mielőtt Ábrahám volt ő van. Ez hogy lenne lehetséges, ha egy sima próféta? Az Emberfia titulust is használta magára Jézus, ami Dániel könyvére utalás. Keresztelő János pedig az evangéliumok szerint a "Pusztába kiáltó szó, aki előkészíti az Úr útját.", ami Ézsaiásra utal és az Úr Ézsaiásnál Jahve az eredeti szövegben. Ha Keresztelő János az "útegyengető", "a pusztába kiáltó szó", akkor aki érkezik az az Úr vagyis Jahve. Jézus maga mondja, hogy ő fog ítéletet tartani, amikor visszatér. Az Ószövetség szerint Isten ítél. Sőt a saját angyalainak nevezi az angyalokat. "Eljön az Emberfi az ő angyalival". Máténál saját maga nevében beszél, hogy ö Jézus, hányszor akarta összegyűjteni Jeruzsálem fiait, de nem hagyták. Pál azt tanítja a Fiú kiüresítette magát és szolgai formát vett fel. És még nem is említettem mindent.
A Biblia nem úgy beszél Jézusról, mint egy sima prófétáról.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!