Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vallásos emberektől szeretnék...

Vallásos emberektől szeretnék kérdezni? (!)

Figyelt kérdés
Ateista vagyok, de ettől függetlenül tiszteletben tartom a vallásos embereket, sok vallásos barátom is van. Szóval tőletek azt szeretném kérdezni, hogy a vallás hogyan tolerálja az LMBTQ-t, a szexuális szabadosságot? Én egy heteró nő vagyok, mai viszonylatokban nézve konzervatív. A szexualitás számomra kizárólag két emberes, nő-ferfi, és kizárólag érzelmekkel megyek bele a szexualitásba. Azt tapasztaltam, ez a tulajdonságom már "elavultnak" számít a mai világban, de en ezen senki kedvéért nem fogok változtatni. Ateista létem ellenére viszont elgondolkodtam azon, hogy a vallás, a vallásos emberek hogyan tudják összeegyeztetni az LMBTQ térnyerését a vallással? Már azt is olvastam, hogy az LMBTQ azt is mondta, Jézus transznemű volt. Lassan olyan nekem, mintha az LMBTQ lenne egy új "vallás" amit egyre többen követnek, és valahol agymosásnak is tartom a mozgalmat. A vallásos emberek hogyan viszonyulnak az LMBTQ mozgalomhoz, mit gondolnak róla?
2022. júl. 19. 15:02
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/108 A kérdező kommentje:
10-es köszönöm szépen! Azt hiszem, a mozgalommal nekem is az a gondom, hogy egyrészt ellentmondásos, másrészt erőszakosnak tartom. Erőszakkal pedig az elfogadás ellenkezőjét érik el. Ateistakén én kiakadftam azon, hogy Jézus transznemű volt. Nem vallásosként is úgy érzem, ez nagyfokú tiszteletlenség. Plusz ha egy idősebb, vallásos ember hallja ezt, az szegényem mit is gondol? Nőben vagy férfiben hitt? Eddig férfiként képzelte el Jézust, úgy is ábrazoltak, de ezentúl kisminkelve kellene?
2022. júl. 19. 16:16
 12/108 anonim ***** válasza:
Ilyet ki mondott, hogy Jézus transznemű volt?
2022. júl. 19. 16:58
 13/108 A kérdező kommentje:
2022. júl. 19. 17:03
 14/108 anonim ***** válasza:
Nekem ez sokkal inkább Jézus fogantatása egy szarkasztikus kritikájának tűnik. Jézus emberi kromoszómát csak Máriától örökölhetett, tehát ha igaz lenne a sztori, akkor Y kromoszómája nem lehetne. (Mondjuk annyiban bukik a dolog, hogy a Biblia sehol nem írja, hogy a Szentlélektől ne örökölt volna kromoszómát.)
2022. júl. 19. 17:25
 15/108 anonim ***** válasza:

Ugy gondolom, hogy az LMBTQ+ mozgalom az eltero szexualis identitasuak diszkriminacioja ellen harcol. Ami alapbol nem rossz.

Vannak viszont komoly tulkapasai, amiket te is felsoroltal. Az, hogy Jezus transznemu volt, Eva meg klonozott, az termeszetesen provokacio es gunyolodas, amit azzal indokokolnak, hogy a keresztenyek egy resze mereven elzarkozik onmagaban a homoszexualitastol is. Sajnos ez igaz, es ezert csinaljak egyesek, hogy "visszaadjak", meg hogy a keresztenyeket felbosszantsak.

En kulfoldon elek - az LMBTQ+ alapjaban veve nem elitelendo, de vannak kemenyen baloldalra csuszo reszei, amelyek ellen fel kell szolalni. Az eloiteleteket nem lehet eloiteletekkel megszuntetni.

Ezzel egyutt, nekunk, keresztenyeknek is korul kell neznunk a magunk haza tajan. Amit belinkeltel, pont erre pelda: a keresztenyek a Bibliabol vezetik le, hogy miert nem fogadjak el a homoszexualitast. Ok tehat "visszaadasbol" vezetik le azt a Bibliabol, hogy Jezus transznemu, hiszen nem lehetett Y kromoszomja, tehat csak no lehetett, es ferfinak adta ki magat. Mutatvan, hogy mindent le lehet a Bibliabol vezetni, es "na? ez nektek hogy esik?"

Es tenyleg, hallottam olyat is paptol, hogy a homoszexualitas egbekialto bun, meg ilyesmi. Nagyon sok szenvedest okoznak ezzel a homoszexualis keresztenyeknek. Erre is figyelni kell szerintem.

Mint irtam, kulfoldon elek, a mi egyhazunkban ez nem igy van, a papunk is nyiltan homoszexualis es a gyulekezetben is van nyiltan meleg par. Szerintem ez sokkal jobb.

2022. júl. 19. 17:34
 16/108 A kérdező kommentje:
15-ös köszönöm! Az egyháznak szerintem tejesen kívülállóként (ateistaként) az a gondja, hogy két tűz közé került. A vallási hagyományokat köpnék szembe, ha azt mondanák okés a másság. Viszont ha nem teszik meg ezt, akkor meg az LMBTQ szedi szét őket. Valahogy így látom kívülállóként.
2022. júl. 19. 17:38
 17/108 Prókátor ***** válasza:
46%

#15 és 16. válasz

A katolikus egyház felosztja a bűnöket súlyuk szerint. Léteznek kis (bocsánatos) bűnök - ezeket elég a közös bűnvallásban meggyónni -, vannak halálos bűnök - ezeket muszály meggyónni, mert ezek valóban komoly bűnök-, léteznek idegen bűnök - ezek inkább mások bűnre csábítása -... valamint léteznek az Égbekiáltó bűnök. Ezek mindegyikére van példa a bibliában, hogy ezeket Isten keményen megtorolja. Pap nem adhat alóluk feloldozást, esetleg a pápa; ezeket maga Isten bünteti. 4 van belőlük: 1.) szándékos gyilkosság 2.) az özvegyek és árvák nyomorának elmélyítése 3.) a bérek szándékos visszatartása 4.) homoszexualitás.

De mint korábban mondtam: a bűn ítélendő el, nem a bűnös!

2022. júl. 19. 18:06
 18/108 anonim ***** válasza:

16

Nagyon jol latod. De sok orszagban, vagyis kulonbozo felekezetekben es egyhazakban, azert sokat enyhult a dolog.

Ugy lehet kifogni az LMBTQ+ provokalasabol es vitorlaibol a szelet, hogy egy kicsit modernizalodnak a keresztenyek. Ahogy mar szinte minden kereszteny elfogadja az evoluciot, es a teremtestortenetet nem veszi szo szerint (hetfon megteremtette az eget, kedden a napot), pedig az elegge fekete-feheren le van irva. A homoszexualitas-ellenesseg nincs benne igy a Bibiaban, de nehany reszletet ugy ertelmeznek, hogy tiltva van.

Ugyanakkor a homoszexualisok elleni diszkriminaciot fejlett orszagokban ma mar tiltja a torveny (nem olyan regota, par evtizede), tehat az egyhazaknak valasztaniuk kell: vagy alkalmazkodnak, hiszen a vilagi torvenyeket nem lehet vallasi meggyozodes alapjan megszegni. Vagy el fogjak vesziteni a legitimitasukat.

Persze, ezt bonyolitja nehany dolog. Az olyan globalis egyhazak, mint pl. a romai katolikus, nem mondhatja ki, hogy a homoszexualis aktus nem bun, mert olyan elmaradottabb tarsadalmakban is jelen van, ahol a keresztenyeket lemeszarolnák, ha az egyhaz a homoszexualitasra igent mond, mert maga a vilagi tarsadalom nem tart még ott. Ezert kisebb, csak egyes fejlettebb europai orszagban jelenlevo egyhazak konnyebben valtoztatnak, mondjuk a sved evengelikusok, vagy az angol metodistak, ahol a vilagi torvenyek engedik a meleg hazassagokat.

Ennek fenyeben jobban vissza lehet az egyes LMBTQ+ provokalasokat vezetni es meg lehet erteni. Pl. azokban az egyhazakban, ahol lehet templomban meleghazassagot kotni, a papoknak lehetoseguk van arra, hogy ha a lelkiismeretukkel nem tudjak osszeegyeztetni, akkor nem kell meleg parok eskuvojen papkent szolgalniuk. (Angliaban arra is lehetosege van az anglikan egyhazban, hogy ha valaki ELVALT szemelyeket nem akar osszeadni, akkor nemet mondhasson.) Ezert van arra pelda, hogy egy sved homoszexualis pap azt mondta, o nem fog hetero parokat osszeadni. Kontextusbol ertheto, hogy ez egy "visszaadas": ha a hetero pap donthet ugy, akkor o is donthet ugy, hogy sajat szexualis iranyultsaganak megfeleloen valogat a kliensekbol. Hiszen azonos jogaik vannak. De ha ebbol csak az jelenik meg a sajtoban, hogy "egy svéd meleg pap hetero parokat már nem is hajlandó osszeadni", akkor az emberek kiakadnak, hogy "mar megint mit csinal az LMBTQ+".

De persze tenyleg borzaszto tulkapasaik vannak. Pl. neked senki nem mondhatja azt, hogy nincs olyan, hogy egy no nem leszbikus. Ha te azt mondod, hogy hetero vagy, akkor az vagy. Vagy Angliaban nagyon behuztak a feket a kamasz transznemuek hormonalis "kezelesevel" kapcsolatban, amikor lattak, hova fejlodik a dolog, es amikor az elso felnottkori "meggondoltam magam, nem segitettek nekem eleget a pszichologusok meg az orvosok, megsem akarok fiu lenni" perek megindultak.

2022. júl. 19. 18:19
 19/108 anonim ***** válasza:

Picit én másképp gondolom ezt, egy sokezer éves utat követek, ahol a lélek a gyakorlások része.

Az ember egyik fontos összetevője a lélek. A léleknek nincs neme.

Egyszer férfiként él le egy életet, egyszer pedig nőként.

Az életek során sok lélek kicsit elkezd sarkosodni valamelyik nemhez, jobban vonzóak számára az arra jellemző minőségek, az arra jellemző viselkedés, vonzódás, stb, és inkarnációi kicsit nagyobb részét megpróbálja epaz általa preferált nemben leélni.

Ez egy eltolódást okoz a lélek egyensúlyában, és amikor a másik nemben születik le (de ritkábban) akkor előfordulhat hogy egyes minőségeket, vonzalmat, vágyat hibásan a másik jegyre jellemzőeket hoz le.

Részemről nem tartom szörnyűnek, vagy ördögtől valónak a homoszexualitást, csupán számomra érdektelen, de nem ítélem el őket, nem is igazán fontos számomra ez a különbség.

Tegyék boldoggá egymást, kicsit nehezebb a dolguk, mint egy átlagos embernek, de szerintem a többség elfogadó.

Az a fajta túlkompenzáció azonban hibás, hogy megpróbálják mindenhol mindenkinek az arcába tolni, de szerintem majd elfáradt az a nagy lendület, és visszatér valamennyire a "régi" nyugalmas idő.

2022. júl. 19. 18:26
 20/108 A kérdező kommentje:

18 nagyon köszönöm! Sok új, érdekes információval gazdagodtam általad! Nagyon szépen köszönöm!

Azt sem tudom még, hogy az egyház, a vallásos emberek hogyan viszonyulnak ahhoz, ami az Usa-ban már kezd elterjedni, amiről egy videó nagyon bennem maradt: 2 nőnek öltözött ff, és egy ffnek öltözött nő nevel 2 gyereket családként. Végignéztem. Ledöbbentem. Azok a kisgyerekek (kb 4-8 évesek) már most azt nyilatkozták, hogy ő bárkik bármik lehetnek nemileg, identitásilag, és simán lejött, hogy fogalmuk sincs valójában kicsodák,micsodák, de azt tudták, bárkik bármik lehetnek identitásilag, nemileg. Erről mit gondol az egyház, és a vallás?

2022. júl. 19. 18:26
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!