Muszlimok! Tényleg 72 szűz lány van a Mennyben?
Igen: választHAT.
DE ha valóban SZABAD az akarata, akkor NEM MIND fogja azt választani, akit kellene.
EZ a SZABAD akarat lényege, amit remélem, így a második magyarázatra végre megértesz.
Ha MINDENKI PONT AZT választaná, akit választania KELL - az a NEM SZABAD választás. Az a KÖTELESSÉG.
Én csak azt nem értem, hogy ti minek beszélgetitek meg egymást között, hogy a kereszténység miről szól, meg ki mit gondol, amikor csak találgattok. És mielőtt még megsértődtök ez nem nem sértés, csak egyszerűen nem értem. Miért vártok a keresztények válaszára egy olyan kérdés alatt, ami nem róluk szól? Ezt soha nem értettem. Miért nem írjátok ki külön kérdésbe és akkor talán válaszok is érkeznek?
"Majd mindjárt írok neki hogy legyen szíves válaszoljon mert válasz nélkül nem illik lelépni."
Az gondolom én vagyok. Felesleges írnod. Megírtam a választ, de töröltem. Nem érdekel.
Épp ma délelőtt hallgattam végig, ahogy egy órán keresztül előttem zokogott egy bácsi, akinek meghalt a felesége és arról beszélt, hogy mennyire szerette már gyerekkora óta. Nem hiszem, hogy őt motiválná a több feleség kilátása, úgy ahogy Abdulláht. Nem hinném, hogy a nők különösebben vigasztalódnának a több férjjel. Valahogy nem érdekel tovább a ti ábrándjaitok a 72 nőröl meg férfiról. Ha titeket ez tesz boldoggá, legyen. De elég szomorúnak tartom, hogy amikor arról írtam, hogy az evésen, iváson, szexen kívül vannak fontosabb és magasabb rendű dolgok is az életben, az nem pendített meg bennetek semmit.
Nem az új világ mibenléte a fontos. Lehetnek benne bórfolyók, meg városok. Egyszerűen lényegtelen. A probléma azzal van, hogy itt az értékrend van eltolódva. Annál hogy új feleségeid lesznek sokkal motiválóbbnak kellene lennie, hogy szeretetben leszel, hogy Istennel lehetsz stb. És őszintén szólva, nem értem, hogy azoknak akiknek elvileg a napi 5 ima csak engedmény, mert 5000-et kellene végezniük, valamint az istenimádat és engedelmesség a mindenük, miért nem gondolkodnak lelkibb módon.
Egyébként én nem hiszek az örök pihenésben. Az örök élet nem a vég, hanem egy új kezdet. Sokkal több időt töltesz majd abban az állapotban, mint ebben az életben. Isten örök és változatlan, mégsem tétlen. Még az angyaloknak is van feladata. Az ember is folyamatosan fejlődik, tanul és tevékenykedik. Isten végtelen, így sosem fogyunk ki abból a lehetőségből, hogy még jobban megértsük és megismerjük Őt és a világát, ami végtelen mint Ő maga.
Már leírtam, a Biblia azt írja, mi nem tudjuk elképzelni a Mennyet. És ez logikus is, mivel korlátoz minket ez a világ és Isten sokkal kreatívabb nálunk.
Ez mind nagyon szép, csak akkor azt nem értem, hogy mit keresünk most itt mi.
Főleg úgy, hogy aztán ez dönti el, hogy egyáltalán bekerülhetünk-e a mennybe, amiről amúgy szinte semmit se tudunk. Azt se, hogy kinek érdemes oda bekerülnie, és ki jár jobban, ha inkább kimarad.
"A reformátusokat mièrt nem piszkálod a"
Na, látod: EZ a mellébeszélés.
Szerintem elég értelmes vagy hozzá, hogy nem is kell magyaráznom.
"A reformátusokat mièrt nem piszkálod a szabad akarat hiánya miatt ?"
A 264. válaszoló vagyok.
Nekem Kálvin Instutitio-ja a polcomon van és nem értek vele egyet. A szabad akarat hiánya és a kettős predesztináció tana miatt nem vagyok református és nem is leszek soha. Egy téves és veszély tanításnak tartom. Mindig kinyilvánítom nemtetszésemet ezzel a tanítással kapcsolatban, ha alkalom adódik rá.
De azt azért tudni kell, hogy a reformátusok sem mind fogadják el Kálvin nézeteit. pl. A Kálvinista Apologetikát vezető Nagy Gergely, aki keményvonalas kálvinista, a saját bevallása szerint kisebbségben van a reformátusok között. Református lelkész ismerőseim is mondták, hogy ők ebben nem hisznek.
Amúgy ez az egész, a reformátusok teljesen egyedi tanítása. Rajtuk kívül, a keresztények hisznek a szabad akaratban. Szóval, hacsak éppen nem egy reformátussal beszélgetsz, akkor nem sok értelme van ezt felhozni. Ahogy annak sincs sok értelme, ha valaki arra hivatkozna, hogy voltak olyan muszlimok, akik hittek a fatalizmusban. Volt ilyen. És? Se te, se a nagy többség nem ezt vallja.
"Épp ma délelőtt hallgattam végig, ahogy egy órán keresztül előttem zokogott egy bácsi, akinek meghalt a felesége és arról beszélt, hogy mennyire szerette már gyerekkora óta. Nem hiszem, hogy őt motiválná a több feleség kilátása, úgy ahogy Abdulláht"
Nem tudom már ki kicsoda ebben a beszèlgetésben.
De ha a bácsi muszlim lenne akkor vigasztalódhatna azzal hogy házasságuk folytatódni fog a Mennyben ! Mert az Iszlám szerint a hàzastársi kötelék ott is folytatódik.
Míg a keresztényeknèl a halál után ennek is vége. Minden normális emberi köteléknek.
Ez a válaszom erre, és igen nem minden ember egyforma. Nem minden muszlim olyan mint én.
"Az gondolom én vagyok. Felesleges írnod. Megírtam a választ, de töröltem. Nem érdekel."
Azt mondod nem tetszik az iszlám szerinti Mennyország. Megkérdeztük hogy akkor milyennek kellene lennie szerinted. Talán baj? :)
"Nem hiszem, hogy őt motiválná a több feleség kilátása, úgy ahogy Abdulláht. Nem hinném, hogy a nők különösebben vigasztalódnának a több férjjel. Valahogy nem érdekel tovább a ti ábrándjaitok a 72 nőröl meg férfiról."
Kicsit sem vagy álszent keresztény. Ha az ilyesmi nem motiválja az embereket akkor miért van ennyi paráznaság, hazasságtörés a világon? Különösen gyakran történik ilyen a keresztény világban. Egy kereszténynek simán lehet 72 szexpartnere itt ezen a világon.
"Annál hogy új feleségeid lesznek sokkal motiválóbbnak kellene lennie, hogy szeretetben leszel, hogy Istennel lehetsz stb. És őszintén szólva, nem értem, hogy azoknak akiknek elvileg a napi 5 ima csak engedmény, mert 5000-et kellene végezniük, valamint az istenimádat és engedelmesség a mindenük, miért nem gondolkodnak lelkibb módon."
Te miről beszélsz? :) Te vagy az aki kiragadta ezt a huris témát és úgy akarod beállítani hogy az egész Mennyország erről szól. Pedig Abdullah testvérem is elmondta hogy a muszlimok számára a legnagyobb jutalom az lesz a Mennyben hogy láthatják Allahot. Aztán mentesek lesznek a rossz tulajdonságoktól így alapból szeretetben lesznek.
"Egyébként én nem hiszek az örök pihenésben. Az örök élet nem a vég, hanem egy új kezdet. Sokkal több időt töltesz majd abban az állapotban, mint ebben az életben. Isten örök és változatlan, mégsem tétlen. Még az angyaloknak is van feladata. Az ember is folyamatosan fejlődik, tanul és tevékenykedik. Isten végtelen, így sosem fogyunk ki abból a lehetőségből, hogy még jobban megértsük és megismerjük Őt és a világát, ami végtelen mint Ő maga."
És mondtuk hogy ez nem így van? Ha te tanulni akarsz a Mennyországban nem hiszem hogy bárki is lekötözne hogy megakadályozzon ebben :)
"Már leírtam, a Biblia azt írja, mi nem tudjuk elképzelni a Mennyet. És ez logikus is, mivel korlátoz minket ez a világ és Isten sokkal kreatívabb nálunk."
Ezzel egyetértek. A Koránban leírt jutalmak mint forrásvíz, gyümölcsök stb. szerintem inkább képletesek. Nagy valószínűséggel fizikai világ lesz az is de más törvényekkel. De nem te voltál az aki azt írta angyalként fogtok ott repkedni? Meg hogy nem materiális Mennyország lesz?
"Míg a keresztényeknèl a halál után ennek is vége. Minden normális emberi köteléknek."
Épp ellenkezőleg. Az ami igazán számított az marad meg. Az akivé váltál és az ahogy másokhoz és Istenhez viszonyultál.
Amiket ti írtok a hurikról, az minden csak épphogy nem normális emberi kötelék. Egy előzmény nélküli kapcsolat olyan nőkkel és férfiakkal, akiket soha nem is ismertél, de kötelezően a nyakadba varrják őket, úgy hogy ez ellen ők még csak tiltakozni sem tudnak, mert képtelenek rá.
Ez az egész eleve abból jön, hogy az iszlám nem a monogám kapcsolatokat preferálja. Nem ismeri azt, hogy a férfi és nő egyenlő társa egymásnak és ketten egészítik ki egymást, ami a Biblia első lapján rajta van. Ez alapján és Jézus tanítása alapján vetik el a keresztények a poligámiát. És lehet kötekedni, hogy nincs leírva konkrétan meg ilyenek, de ez csak szőrszálhasogatás a muszlimok részéről, hogy valamiképpen igazolják a saját állításaikat. A keresztények a legelejétől fogva a monogámiát tanították.
A muszlimok azzal szoktak érvelni, hogy az iszlám milyen jó és tiszta, és bölcs a fokozatosság tekintetében, mert lekorlátozta a feleségek számát 4-re egy olyan társadalomban, ahol korábban akárhány felesége lehetett egy férfinak. Na most, ha ez így lenne és lenne bármi alapja ennek az érvelésnek, akkor nem az lenne a mennyei reménység, hogy pluszba felségeket kapsz ajándékba, mert nem azt tekintené ideálisnak és "mennyeinek", ha 4-nél több házastársa van valakinek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!