Az iszlám lényegében a zsidó vallás (judaizmus), és a kereszténység továbbgondolása?
"Ez volt a próféták egyik feladata hogy kijavítsák a hamisításokat."
Én komolyan nem értelek. Egyáltalán minek írogatsz kérdések alá? Úgy értem, közlöd az iszlám álláspontját és ennyi. Semmi köze ahhoz, amit a Biblia ír, de téged ez nem érdekel. Egyszerűen rámondod, hogy ez így van és kész. Oké, így van az iszlám szerint. Ezt aláírom. És? Ez egy keresztényt, aki olvassa a Bibliát, miért kéne, hogy érdekeljen?
Én azt mondom, ami le van írva a Bibliában, te meg azt mondod, amit gondolsz, mint muszlim. Ez két külön dolog. Komolyan kérdem, ennek mi értelme? Vitázol velem és hülyének akarsz beállítani, mert nem azt mondom, amit a Korán állít. Ez pedig teljesen irreális, hiszen az én szempontomból a Korán és az iszlám tanítása totál lényegtelen.
"Oké, így van az iszlám szerint. Ezt aláírom. És? Ez egy keresztényt, aki olvassa a Bibliát, miért kéne, hogy érdekeljen?"
Azért kellene hogy érdeklejen téged is mert a Bibliából is ez következik. Szerinted mi értelme volt hogy Isten annyi prófétát küldött a zsidókhoz ha nem volt új tanítás és hamisítás sem történt? Akkor teljesen feleslegesen érkeztek.
"Én azt mondom, ami le van írva a Bibliában, te meg azt mondod, amit gondolsz, mint muszlim."
Én is azt mondom ami a Bibliában van és ezzel bizonyítom az iszlám igazát. Csak ugye ti keresztények megtagadjátok ezeket a Bibliai verseket.
"János 14:10 Azokat a beszédeket, amelyeket én mondok nektek, nem önmagamtól mondom Ez megvan"
Az megvan, hogy ezt nem Sámuel mondja, hanem Jézus? És a kijelentései egy nagyobb összefüggésbe illeszkednek bele? Ez a kijelentése is azzal kapcsolatos, amit leírtam.
Engem meg az "nevettett meg", hogy nekem akarod megmagyarázni, hogy mi van a Bibliában.
"Isten parancsolta neki egyértelműen. A tisztaságra higiéniára vonatkozó szabályok az iszlám alapjának számítanak. Egyébként egy próféta kb minden tette Isten parancsa szerint történt."
Tényleg? Isten parancsolta? Hol? A Koránban? Minden tette? pl. a bűnei is? Mohamedet se tekinti bűntelennek az iszlám.
Amúgy igen, igen...Mohamed "a szép példa", tudom. Ezért se érdekel az iszlám. Mohamed élete egyáltalán nem "szép". Ha minden korábbi próféta erkölcsös és példamutató életet élt, akkor miért pont Mohamed "a szép példa" élt meglehetősen kifogásolható életet? Amúgy ezt a "szép példa" dolgot is felveheted arra a listára, hogy mely tanítás nem tetszik az iszlámban.
"Az a problémám hogy szerinted a próféták maguktól szóltak olysamiket amiket maguktól tanultak. Ez marhaság és ellentétes a Bibliával is."
Szóval szerinted marhaság, hogy a próféták nem olyanok voltak mint az üres edények, akik maguktól a cipőfűzőjüket sem tudták bekötni?
Most nem azért, de a Koránban is benne van pl. Jónás és a cethal története. A Korános verzióra pontosan most nem emlékszem, de ott elvileg miért nyelte le a hal? Csak úgy, véletlenül? Mivel a Bibliában az történt, hogy elindult a másik irányba és átkelt a tengeren, mert nem akart Ninivébe menni. A Koránban ez hogy van? Halászgatott és ennyi? Már nem emlékszem...
"Az a problémám hogy olyankor amikor ember akkor azt hozzáteszi és nem isteni kinyilatkopztatásként mondja a saját elképzeléset vagy amit korábban tanult és helyesnek vélt. " Igen, ez így van a Bibliában is. És? Akkor mi a problémád? Te voltaképpen nem érted, amit mondunk?
"Mutatnál egy olyan verset amiben Jézus kijelenti hogy ő Isten?"
"Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok." János 8:58 És itt nem csak az időbeliség a lényeg, hanem hogy azt mondja, ÉN VAGYOK. Ez ugyanaz, mint ahogy Jahve bemutatkozik a csipkebokornál Mózesnek. A Jahve név tulajdonképpen az "Én vagyok" (Ehje) Mózes által átalakítva "Ő van"-ra (Jahve). Rögtön meg is akarják kövezni ezután.
"Azért kellene hogy érdeklejen téged is mert a Bibliából is ez következik."
Nem. Hogy következne a Bibliából, hogy a próféták azért jöttek, hogy helyreállítsák az előző írásokat?
Ne viccel, olvastam az egész Ószövetséget. Ezt képtelenség alátámasztani és ezzel kapcsolatosan soha nem is idéztél semmit, csak tényként kezeled és kijelented, mert ezt tanítja az iszlám.
"Az megvan, hogy ezt nem Sámuel mondja, hanem Jézus? És a kijelentései egy nagyobb összefüggésbe illeszkednek bele? Ez a kijelentése is azzal kapcsolatos, amit leírtam.
Engem meg az "nevettett meg", hogy nekem akarod megmagyarázni, hogy mi van a Bibliában."
Jézus is ezt mondta, Sámuel is és minden más próféta. Az meg nevetséges hogy itt Jézus egyértelműen megkülönbözteti magát Istentől de te csak azért is megpróbálod behazudni hogy téged igazol. Hozhatok még egy rakás verset amiben Jézus megkülönbözteti magát Istentől.
"Tényleg? Isten parancsolta? Hol? A Koránban? Minden tette? pl. a bűnei is? Mohamedet se tekinti bűntelennek az iszlám."
A prófétáknak legfeljebb kisebb hibáik lehettek de nagyobbak nem mert az megkérdőjelezhetővé tette volna prófétaságukat. De általánosságban azt tették és mondták a próféták amit Isten parancsolt. Csak ti keresztények hisztek erkölcstelen tömeggyilkos, részeges parázna prófétákban ami nevetséges.
"Amúgy igen, igen...Mohamed "a szép példa", tudom. Ezért se érdekel az iszlám. Mohamed élete egyáltalán nem "szép". Ha minden korábbi próféta erkölcsös és példamutató életet élt, akkor miért pont Mohamed "a szép példa" élt meglehetősen kifogásolható életet?"
Mi az ami kifogásolható az életében? Hazugságokkal rágalmazzátok Mohamed prófétát majd ezekre hivatkozva utasítjátok el. Meg ezek ha igazak lennének amúgy sem kellene hogy problémát jelentsenek nektek keresztényeknek. A Bibliai tömeggyilkos prófétákkal nincs problémátok. Az nem baj hogy más népeket irtottak ki igaz? Az sem baj hogy Mózes 3 ezer zsidót végeztetett ki csak mert másban akartak hinni. Az sem baj hogy Dávid parázna volt és csellel megölette a saját katonáját. Meg van még részeges próféta is, meg olyan aki csak azért medvékkel öletett meg gyerekeket mert csúfolták és még reggelig lehetne folytatni. Ezek a rémtettek számodra nem jelentenek problémát :) Azt állítod teljesen rendben van hogy Isten ilyen tömeggyilkos pszichopatákat küld prófétának, de Mohamed próféta esetében kifogásolod ráadásul tudod hogy azok nem is igazak.
"Szóval szerinted marhaság, hogy a próféták nem olyanok voltak mint az üres edények, akik maguktól a cipőfűzőjüket sem tudták bekötni?"
Mondjuk úgy hogy kontroll alatt voltak, máskülönben ha elkövethettek nagyobb bűnt ami miatt megkérdőjelezhették volna a prófétaságokat.
"Most nem azért, de a Koránban is benne van pl. Jónás és a cethal története. A Korános verzióra pontosan most nem emlékszem, de ott elvileg miért nyelte le a hal? Csak úgy, véletlenül? Mivel a Bibliában az történt, hogy elindult a másik irányba és átkelt a tengeren, mert nem akart Ninivébe menni. A Koránban ez hogy van? Halászgatott és ennyi? Már nem emlékszem..."
Röviden úgy van hogy Jónás hosszú időn át hirdette Isten üzenetét de az emberek nem hallgattak rá. Isten határidőt adott neki és azt mondta hagyja el a várost utána. Nem emlékszem pontosan mennyivel korábban, talán egy nappal előbb hagyta el Jónás a város, mondván ha eddig nem hallgattak rá akkor már nem is fognak és pont akkor kezdtek hinni neki. Ez az oka hogy végül a hal gyomrában kötött ki. Erre mondtam hogy kisebb hibáik lehettek de nagyobbak nem.
"Igen, ez így van a Bibliában is. És? Akkor mi a problémád? Te voltaképpen nem érted, amit mondunk?"
Te nem érted. A korábbi írások tartalma Isteni kinyilatkoztatások. Ezeket a próféta nem saját elképzelése szerint mondta hanem Isteni kinyilatkoztatás alapján.
"Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok." János 8:58 És itt nem csak az időbeliség a lényeg, hanem hogy azt mondja, ÉN VAGYOK. Ez ugyanaz, mint ahogy Jahve bemutatkozik a csipkebokornál Mózesnek. A Jahve név tulajdonképpen az "Én vagyok" (Ehje) Mózes által átalakítva "Ő van"-ra (Jahve). Rögtön meg is akarják kövezni ezután."
Ez nevetséges. Keresztények mindig erre hivatkoznak pedig ez bármit jelenthet, csak azt nem hogy Jézus Isten. Különben is azt kértem olyat mutass hogy Jézus azt mondta "Isten vagyok" Gondolj már bele mennyire nevetséges lenne hogy Isten eljön személyesen a földre és azzal bizonygatja Istenségét hogy azt mondja, előbb bolt mint Ábrahám :)
"Prófétasága előtt nem ismerte az előző írásokat de prófétasága alatt meg kellett hogy kapja ezeket és ismernie kellett a hamisított írásokat is."
Szóval prófétasága előtt semmit nem tudott, de elkezdett prédikálni és hírtelen Biblia szekértő lett? Még a hamisított szövegeket is kivülről ismerte? Hány évesen is? 40? Nem sokkal valószínűbb, hogy eleve ismerte az előző írásokat és csak azt mondta, ez nem így van, hogy ezzel támassza alá, hogy isteni tudás birtokosa lett? De, nekem mindegy. Legyen a hited szerint...
"És akkor mi van? Ez még nem zárja ki azt hogy korábban létezett egy eredeti Evangélium."
Nem zárja ki, csak éppen így az egész érved nem állja meg a helyét. Konkrétan a semmire hivatkozol. Megint egy hipotetikus evangéliumra, aminek a létezésére a jelenlegi tudásunk szerint, a legkisebb bizonyíték sincs. Mivel aminek van esélye, hogy valaha is létezett, az nem az, amit te keresel.
"Nekem ez eddig nem tünt fel? Melyik része összeegyeztethetetlen a Koránnal?"
Már a megszólításában: Mi Atyánk! Ráadásul, abban is, hogy Jézus azt tanította, hogy "így imádkozzatok".
"A orán nem tanít olyat hogy ne bocsáss meg :) Én a kötelező megbocsátásra mondtam hogy hamisítás."
Oké, de ez a rész erről szól.
"Ha létezett a Q akkor az igazolja a Koránt mert azt jelenti létezett egy a maiaktól eltérő Evangélium amit felhasználtak tehát a jelenlegiek nem eredetiek."
Semmit nem igazol, mivel eleve nincs olyan, hogy erdeti. Az evangélium az eleve nem egy könyv. Ez nem egy könyv címe, azt jelenti: jó hír vagy örömhír. (Még a Tóra sem egy könyvcím, hanem egy összefoglaló elnevezés. Annyit tesz tanítás, írnymutatás, de legtöbbször úgy adják vissza, hogy Törvény.) A 4 evanélium közül is csak 1 nevezi saját magát evngéliumnak (Márké) és ő is részben azért, mert a római császárok születési szövegeire reflektál ezzel. Tehát a mondanivalója, egyfelől, hogy megszületett a valódi uralkodó. Ez a szó csak később lett a bibliai Jézus beszámolók áltlános elnevezése. A Q is, max. egy lista Jézus mondásairól, amit felhasználtak a Jézus életéről szóló tanúságtételek leírásához.
"Te beszélsz a levegőbe nem én. A hozzászolásaid 80-90%-a ilyen mellébeszéls meg személyeskedés. A lényegi kérdéskre pedig kerülöd a válaszadást."
Nem mellébeszélés, hanem egyszerűen nem figyelsz rá és nem érdekel, ezért tűnik mellébeszélésnek. A levegőbe meg végképp nem beszélek, hiszen sokkal tájékozottabb vagyok, mint te. És ez nem személyeskedés, hanem egyszerűen nincs egy szinten a tudásunk, ez már sokszor bebizonyosodott. Az egész oldal Vallás kategóriájában, alig van pár ember, aki valóban releváns válaszokat képes adni és azok közül én vagyok az egyik. A kicsit is komolyabb tudással rendelkező emberek, ezzel az oldallal általában egyáltalán nem foglalkoznak. Én is sokszor csak unalmamban válaszolgatok, ezért is érezheted úgy, hogy nem adok neked teljeskörű választ. Nem is célom. Vegyél a kezedbe egy teológiai könyvet, ha annyira érdekel a dolog és olvasd végig az 1000 oldalt. Az elég kielégítő lesz és alapos, tele idézetekkel, ha azt igényleg.
"Szóval prófétasága előtt semmit nem tudott, de elkezdett prédikálni és hírtelen Biblia szekértő lett? Még a hamisított szövegeket is kivülről ismerte? Hány évesen is? 40?"
Nem hirtelen hanem folyamatosan. A Korán kinyilatkoztatása több mint 20 évig tartott.
"Nem sokkal valószínűbb, hogy eleve ismerte az előző írásokat és csak azt mondta, ez nem így van, hogy ezzel támassza alá, hogy isteni tudás birtokosa lett?"
Csak azt mondta nem így van? Ez a keresztények szokása :) Ha megkérdezem miért nem igaz a Korán akkor az a keresztény válsz hogy mert mást ír mint a Biblia :) A próféták megmagyarázzák miért nem így van, ehhez pedig ismerniük kell.
"Nem zárja ki, csak éppen így az egész érved nem állja meg a helyét. Konkrétan a semmire hivatkozol. Megint egy hipotetikus evangéliumra, aminek a létezésére a jelenlegi tudásunk szerint, a legkisebb bizonyíték sincs. Mivel aminek van esélye, hogy valaha is létezett, az nem az, amit te keresel."
Továbbra sem állítom hogy ez a Q Evangélium az eredeti, de azt bizonyítja hogy a jelenlegi Evangéliumok nem hitelesek.
"Már a megszólításában: Mi Atyánk! Ráadásul, abban is, hogy Jézus azt tanította, hogy "így imádkozzatok"."
Az Atya megszólítás nem ellentétes az iszlámmal, ha képletesen értjük és nem úgy mint Jézus biológiai apja. Szóval továbbra sem látom melyik része összeegyeztethetetlen a Koránnal. Egyébként áruld már el hogy ti keresztények miért Jézushoz imádkoztok, mikor Jézus itt azt mondja az Atyához imádkozzatok?
"Semmit nem igazol, mivel eleve nincs olyan, hogy erdeti. Az evangélium az eleve nem egy könyv. Ez nem egy könyv címe, azt jelenti: jó hír vagy örömhír."
Hogyne lenne eredeti. Az iszlám szerint az eredeti Evangélium Isteni kinyilatkoztatás volt tehát fix. A keresztények szerint pedig a 4 evangélista leírta tehát szintén volt eredeti példány. Ha létezett a Q márpedig kutatók szerint létezett akkor azt jelenti a jelenlegi Evangéliumok nem eredetiek mert volt egy korábbi könyv ami eltért ezektől de részben felhasználták.
"És ez nem személyeskedés, hanem egyszerűen nincs egy szinten a tudásunk, ez már sokszor bebizonyosodott."
Nekem nem célom hogy többet tudjak a Bibliáról mint te. Az a célom hogy a Bibliával bizonyítsam hogy az iszlám az egyetlen igaz vallás. Ezeket az állításaimat eddig egyszersem tudtad megcáfolni.
"Az egész oldal Vallás kategóriájában, alig van pár ember, aki valóban releváns válaszokat képes adni és azok közül én vagyok az egyik. "
Hát ez jó :))) Akkor ha ekkora tudással rendelkezel miért menekülsz a válaszadás elől? :)
"Én is sokszor csak unalmamban válaszolgatok, ezért is érezheted úgy, hogy nem adok neked teljeskörű választ."
A mellébeszélésre és személyeskedésre mégis sok időt fordítasz és nagy energiákat de mikor felteszem a lényegi kérdéseket mindig csendben vagy :)
"Az a célom hogy a Bibliával bizonyítsam hogy az iszlám az egyetlen igaz vallás."
Ez soha az életbe nem fog sikerülni, mert a Biblia szerint Mohamed és a magát Gábrielnek kiadó angyal átkozott, ezen felül a Biblia szerint Mohamed tévtanító és hamis próféta is.
De hajrá, egy Bibliát nem ismerő mohamedán biztos elhiszi azt a sok sületlenséget, amit leírsz.
"Ez soha az életbe nem fog sikerülni, mert a Biblia szerint Mohamed és a magát Gábrielnek kiadó angyal átkozott, ezen felül a Biblia szerint Mohamed tévtanító és hamis próféta is."
Ezt már többször is bizonyítottam. Ha pedig nem fogadod el, a saját Bibliádat tagadod meg. Egyébként a Biblia titeket keresztényeket átkozott meg Jézus pedig a Biblia szerint gonosztevőknek nevez titeket keresztényeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!