Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az iszlám lényegében a zsidó...

Az iszlám lényegében a zsidó vallás (judaizmus), és a kereszténység továbbgondolása?

Figyelt kérdés

2022. máj. 19. 11:26
 161/198 anonim ***** válasza:
32%

"Szakadj már el attól a gondolatkörtől, hogy a próféták teljesen tanulatlanok, mert valamiért ez a berögződésed."

Akkor még mindig nem sikerült megértened. Teljesen mindegy hogy mennyit tanultak prófétaságuk előtt mert nem azt adták vissza az embereknek amit tanultak hanem amit Isten parancsolt. Ezen mit nem tudsz felfogni?

"Figyelj, pl. Sámuelt 6 évesen beadták a Szent sátor mellé szolgálatra és a főpap nevelte. Nem úgy volt, hogy Isten közölt vele akármit, majd elkezdet tanulni, hanem eleve gyerekkorától kezdve tanították."

És szerinted később mit hirdetett Sámuel? Azt amit a főpap tanított neki vagy azt amit Isten parancsolt neki?

"Képzeld el úgy a dolgot, mintha Mohamed nem lett volna analfabéta és olvasta volna az Ószövetséget, már azelőtt, hogy bármilyen kinyilatkoztatást is kapott Gabrieltől."

Semmin nem változtatott volna. Akkor is a Gabrielől kapott kinyilatkoztatást hirdeti.

"Én nem értem. Az iszlám szerint az összes próféta teljesen műveletlen volt? Én eddig azt hittem, ez csak Mohamed sajátja, de nem akarják ezt a sémát az összes valaha volt prófétára ráhúzni."

Te miről beszélsz? Hol írtam én ilyet? Nálatok kersztényeknél a hazudozás úgy látom annyira természetes hogy nem tudtok meglenni nélküle.

"Mondom, hogy neked az egész prófétaságról teljesen más elképzeléseid vannak... Ugyanaz a szó, de mást értesz alatta."

A mellébeszélésed nem érdekel. A kérdésemre megint nem válaszoltál. Ez már sorban a harmadik kérdés aminél kerülöd a kérdéseimre a válasz. Szerinted a próféták honnan ismerték a korábbi tanításokat? Csak azért ismerték mert olvasták korábban vagy mert Isteni kinyilatkoztatást kaptak? A prófétaság alatt pedig azt értem amit valójában jelent. A keresztény torzítás miszerint mindenki próféta aki hirdeti a Bibliát, nem érdekel :)

2022. jún. 1. 19:15
 162/198 anonim ***** válasza:
32%

"Fogadjunk meg se nézted. Tudod mit? Te magad választod, hogy ostobaságokat akarsz magyarázni. Én meg nem fárasztom magam egy ilyen emberrel. Te szeretsz hülyeségeket beszélni és igénytelen lenni."

Ehhez képest minden kérdésnél megjelensz ahol én jelen vagyok és reagálsz a válaszaimra. Persze csak ilyen szeméyeskedésekkel. Mikor belemegyünk egy konkrét témaba akkor persze csendben vagy és kerülöd a válaszadást :)

Ahogy mondtam a Talmud nem érdekel. A zsidók szerint nem Isteni kinyilatkoztatás és a keresztényeket sem érdekli különösebben. Én a Biblia alapján bizonyítom ahogy az iszlám az igazság.

"Hogyne tudnák! Ha nem tudnák, nem létezne az egész elmélet. Még ennyit sem tudsz róla? Szerinted az egész honnan ered? Milyen elemzések mutatták ki, hogy lehetett egy régebbi forrás? Onnan gondolják, hogy a Lukács és Máté evangéliumában vannak szövegek, amik akár szóról szóra is megegyeznek, még olyan esetben is, amikor a használt szó, nagyon egyedi, viszont Márk evangéliumában nem szerepel ez a rész."

Igen, vannak mindkettőben azonos részek ebből jutottak arra a következtetésre hogy létezett egy korábbi írás de ettől még nem tudjuk hogy ezeken kívül mit írt az az Evangélium.

"Szóval a Q-ra hivatkozni egy nagy öngól a részedről, ha egy kicsit is belegondolsz. Épp hogy aláássa az iszlámot, ha igaz. Csak az a baj, hogy te felszínesen állsz a dolgokhoz, ezért nem tudod."

Egyáltalán nem ássa alá a Koránt, azt viszont bizonyítja hogy az kanonizált Evangéliumok nem hitelesek. Először is senki nem állítja hogy ez a Q Evangélium egyenlő az eredeti Evangéliummal. Csak annyit jelent hogy volt egy korábbi Evangélium ami elveszett és nem tudjuk mi állt benne de azt tudjuk hogy eltért a jelenlegiektől.

2022. jún. 1. 19:24
 163/198 anonim ***** válasza:
32%

"Nem tud, mert Mohamed egy tanulatlan arab kufár volt, s ő ebből indul ki."

Miért volt tanulatlan? Mert nem ismerte a Bibliát? :) Az arabok többségét nem érdekelte a júdaizmus sem a kereszténység. Miért kellett volna olvasnia? :) Számukra ezek idegen vallások voltak. Ha már műveletlenség, a keresztények nagy többsége még ma sem olvasta végig a Bibliát és idézni sem tudnak belőle vagy csak minimáliat. Ezzel szemben a muszlimok többsége olvasta a Koránt és minden muszlim tud is idézni rövidebb hosszabb verseket de sokan az egész Korán memorizálták. Csak mondom ha már a műveletlenségnél tartunk :)

2022. jún. 1. 19:29
 164/198 anonim ***** válasza:
91%

"Miért volt tanulatlan? Mert nem ismerte a Bibliát? :)"

Írtam ilyet? Szerintem nem. Egyébként a bibliai történeteket valamilyen formában biztos ismerte, mert szerepelnek a Koránban.

"Miért kellett volna olvasnia? :)"

A muszlim hagyomány szerint írástudatlan volt, azért az egy elég magas foka a műveletlenségnek. Vele ellentétben például Mózes tudott írni, Jézus több nyelven olvasott és beszélt. Szóval igen, Mohamed műveletlen volt.

"Ha már műveletlenség, a keresztények nagy többsége még ma sem olvasta végig a Bibliát és idézni sem tudnak belőle vagy csak minimáliat."

A gyakorló keresztények jelentős része ismeri a Bibliát, részben vagy egészben olvasta is. Idézni is tud belőle. De a kereszténységben a Biblia olvasása nem valami varázslat, mint muszlimok gondolják annak a Korán olvasását. Sőt a kereszténység első évszázadaiban Biblia se volt, hanem a gyülekezetek vezetői olvastak fel az Ószövetség könyveiből, apostolok, apostoli atyák leveleiből és a 4 evangéliumból. De mint könyv nem létezett. Pláne mindenki számára elérhető formában. Egészen biztos vagyok benne, hogy a 8. században a muszlimok se olvasták a Koránt, mivel könyvnyomtatás előtti időkben hónapok alatt készült el egyetlen példánya is.

De ettől függetlenül ettől nem lesz valaki művelt, attól se, ha sok oldalnyi szöveget bemagol.

2022. jún. 1. 19:52
 165/198 anonim ***** válasza:
32%

"Egyébként a bibliai történeteket valamilyen formában biztos ismerte, mert szerepelnek a Koránban."

A a bibliai történeteket nem ismerte. Isteni kinylatkoztatást kapott, így tudta.

"A muszlim hagyomány szerint írástudatlan volt, azért az egy elég magas foka a műveletlenségnek."

Az írástudatlanság ma számít műveletlenségnek. 1400 éve a középkorban az emberek nagy többsége nem tudott írni olvasni. Egyáltalán nem volt általános. Nem csak a közel keleten hanem Európában is így volt. Leginkább csak a papság és a hivatalnokok tudtak írni olvasni.

"Vele ellentétben például Mózes tudott írni, Jézus több nyelven olvasott és beszélt. Szóval igen, Mohamed műveletlen volt."

Mózest a fáraó családja fogadta be és a palotában nőtt fel. Mohamed próféta viszont a sivatag közepén egy kisvárosban nőtt fel és nagyon korán árvaságra jutott. Ez két teljesen eltérő élethelyzet. Nyilván Mohamed is tudott volna írni olvasni ha a fáraó palotájában nevelkedik. Szóval eléggé gerinctelennek kell lenni ahhoz hogy ezt a két eltérő élethelyzetet valaki összevesse művetség szempomtjából. Egyébként Mózes nyilván nem a pogány egyiptomiaktól tanulta az egyistenhitet, tehát úgy van ahogy mondom és az Isteni kinyilatkoztatásból tanulta meg. Abban sincs semmi különös hogy Jézus tudott írni olvasni. Júdea akkoriban a görög, római kultúrkörhöz tartozott, a zsidók pedig egyistenhívők voltak írott formában megőrzött forrásokkal. Ebből egyébként azt a következtetést lehet levonni hogy Jézusnak sokkal könnyebb dolga volt mint Mohamed prófétának. Ugye Jézus az egyistenhívő zsidókhoz érkezett egy viszonylag kutúrált területre. Ennek ellenére alig volt néhány követője. Mohamed próféta viszont a félnomád, elmaradott és többisítenhívő araboknak hirdette először az egyistenhitet egy barátságtala és nehéz környezetben, tehát sokkal nehezebb dolga volt, mégis halálakor többszázezren követték és lettek egyisetnhívők.

"A gyakorló keresztények jelentős része ismeri a Bibliát, részben vagy egészben olvasta is. Idézni is tud belőle."

Én általánosságban beszélek a keresztényekről. Az sem érdekel hogy te kit tekintesz gyakorló keresztények. A helyzet pedig az hogy a keresztények többsége nem olvasta végig a Bibliát és idézni sem tud belőle.

"De a kereszténységben a Biblia olvasása nem valami varázslat, mint muszlimok gondolják annak a Korán olvasását."

Nem tudom milyen varázslatról beszélsz. Ez most a legújabb keresztény hazugság? :)

"Egészen biztos vagyok benne, hogy a 8. században a muszlimok se olvasták a Koránt, mivel könyvnyomtatás előtti időkben hónapok alatt készült el egyetlen példánya is."

A Korán verseit egyből leírták ahogy megérkezett a kinyilatkoztatás de akkoriban a nagy tömegek nyilván nem könyvből olvasták hanem memorizálták. Ennek nagy hagyománya van az iszlámban. Nem csak írott formában örizték meg a Koránt hanem memorizálták. Hafiznak nevezeik azt a személyt aki a teljes KOránt memorizálta és ez sem csak úgy magától tette mindenki hanem vizsgázni kellett hogy avlaki hafiz lehessen. Ugye a kereszténységben semmiféle hagyománya nincs a Biblia memorizálásának. Annyira hogy sok keresztény el sem hiszi hogy az egész Koránt meg lehet tanulni és fejben tartani. Nem tudják elképzelni sem mert annyira idegen ez a kereszténységtől.

"De ettől függetlenül ettől nem lesz valaki művelt, attól se, ha sok oldalnyi szöveget bemagol."

Tehát ha egy muszlim 1400 éve a középkorban a sivatag közepén nem tudott írni olvasni azt nagyfokú műveletlenségnek tekinted de azt hogy ma a keresztények nagy többsége nem olvasta el a Bibliát ami a saját szent könyvetek, nem tekinted műveletenségneik :))))

2022. jún. 1. 21:40
 166/198 anonim ***** válasza:
91%

"A a bibliai történeteket nem ismerte. Isteni kinylatkoztatást kapott, így tudta."

Én tegnap kaptam egy isteni kinyilatkoztatást, hogy Mohamed ismerte, szóval ez az állításod már cáfolva is.

"1400 éve a középkorban az emberek nagy többsége nem tudott írni olvasni."

Ez azért nem igaz. Akkoriban is sokan tudtak írni például a Kelet Római Birodalomban egészen általános volt.

"Az írástudatlanság ma számít műveletlenségnek."

Régen is annak számított, a művelt emberek tudtak írni és olvasni.

"Nyilván Mohamed is tudott volna írni olvasni ha a fáraó palotájában nevelkedik. Szóval eléggé gerinctelennek kell lenni ahhoz hogy ezt a két eltérő élethelyzetet valaki összevesse művetség szempomtjából."

Miért is? Ha Isten állítólagosan annyi kinyilatkoztatást, tudást adott neki, akkor erre is megtaníthatta volna. Akár csoda folytán. Úgy talán hihetőbb is lett volna a karaktere.

"Egyébként Mózes nyilván nem a pogány egyiptomiaktól tanulta az egyistenhitet"

Egyrészt Mózes 5 évesen került az udvarba, most az 5 éves gyerekeknek is van hittan óvodába, a zsidók egész biztos, hogy kis koruktól kezdve tanították gyermekeiket (ez most is így van). Másrészt a történet szerint mégis csak ott élt egy hatalmas monoteista zsidó nép. Harmadrészt pedig Mózes Cippórát és apját Jetrót, aki Midián papja volt. Tehát Mózesnek volt bőven lehetősége ismernie a zsidó vallást, mire Isten először megszólította.

"Én általánosságban beszélek a keresztényekről."

Óh akkor én is beszélhetek általánosságban a mohamedánokról, például az azeriekről, ahol bár a lakosság több, mint 90%-a ezt a vallást követi, az előírásoknak megfelelően mégis csak egy jelentősen kisebb hányad gyakorolja.

"A Korán verseit egyből leírták ahogy megérkezett a kinyilatkoztatás de akkoriban a nagy tömegek nyilván nem könyvből olvasták hanem memorizálták."

Tehát nem olvasták, köszönöm, hogy megerősíted.

"Tehát ha egy muszlim 1400 éve a középkorban a sivatag közepén nem tudott írni olvasni azt nagyfokú műveletlenségnek tekinted de azt hogy ma a keresztények nagy többsége nem olvasta el a Bibliát ami a saját szent könyvetek, nem tekinted műveletenségneik :))))"

A műveltséghez hozzátartozik most és 2000 éve is, hogy tudjon írni, olvasni. Egy adott könyv teljes elolvasása nem. Nyilván része az alapműveltségnek, hogy tudja az ember, miről szól a Biblia, ismerje a fontosabb szereplőket, de a teljes elolvasása nem. Például sok művelt ateista is van, aki nem olvasta el végig. Írni, olvasni azért tudnak.

2022. jún. 1. 23:15
 167/198 anonim ***** válasza:
32%

"Én tegnap kaptam egy isteni kinyilatkoztatást, hogy Mohamed ismerte, szóval ez az állításod már cáfolva is."

A zsidók például azt állítják Jézus csak egy csaló aki fogta az Ószövetséget és hozzácsapta saját elképzelését. Akkor megcáfolták ezek szerint Jézust?

"Ez azért nem igaz. Akkoriban is sokan tudtak írni például a Kelet Római Birodalomban egészen általános volt."

Persze, tudtak :) A Kelet-Római Birodalomban is ugyanolyan feudális keresztény állam volt mint a többi. Egyáltalán nem volt általános.

"Régen is annak számított, a művelt emberek tudtak írni és olvasni."

Régen nem számított annak mert kb senki nem tudott írni olvasni egy szűk papi és hivatalnoki réteget kivéve. Nem is volt értelme hogy valaki megtanuljon írni olvasni mert nem volt mit olvasni.

"Miért is? Ha Isten állítólagosan annyi kinyilatkoztatást, tudást adott neki, akkor erre is megtaníthatta volna. Akár csoda folytán. Úgy talán hihetőbb is lett volna a karaktere."

Akkor te el vagy tévedve. Prófétasága előtt nem tudott írni olvasni, utána viszont tudott.

"Egyrészt Mózes 5 évesen került az udvarba, most az 5 éves gyerekeknek is van hittan óvodába, a zsidók egész biztos, hogy kis koruktól kezdve tanították gyermekeiket (ez most is így van). Másrészt a történet szerint mégis csak ott élt egy hatalmas monoteista zsidó nép. Harmadrészt pedig Mózes Cippórát és apját Jetrót, aki Midián papja volt. Tehát Mózesnek volt bőven lehetősége ismernie a zsidó vallást, mire Isten először megszólította."

Hát ez szánalmas. Senki nem emléksz arra felnőtt korában hogy mit tanult 4-5 éves koráig. Főleg nem Ószövetségi történetekre :) Aztán a zsidók rabszolgaként éltek egyiptomban. Nyilván az egyiptomiak nem a rabszolgákhoz vitték Mózest tanítani :) Cipóra és Jetró pedig még csak nem is zsidók hanem midiániták ami egy arab törzs. Szóval nem. Mózse nem ismerhetet a zsidó vallást sem az Ószövetségi történeteteket.

"Óh akkor én is beszélhetek általánosságban a mohamedánokról, például az azeriekről, ahol bár a lakosság több, mint 90%-a ezt a vallást követi, az előírásoknak megfelelően mégis csak egy jelentősen kisebb hányad gyakorolja."

Először is nem létezik olyan hogy mohamedán. Másrészt honan tudod hogy az azeriek hány százaléka gyakorolja avallást? Azt sem tudod hol van a térképen az azeriek :) Meg egyáltalán mit jelent az hogy gyakorolja a vallást? Magyarországon ez hány százalék? Hogyan méred? De mindegy. Az biztos hogy muszlimok között több a vallásos mint a keresztények között tehát akkor is ott vagyunk hogy több muszlim olvasta el a Koránt mint keresztény a Bibliát és muszlimok többet tudnak idézni a Koránból mint keresztények a Bibliából.

"Tehát nem olvasták, köszönöm, hogy megerősíted."

Te magad mondtad hogy nem volt akkoriban könyvnyomtatás, kézzel másolták a könyveket de még papír sem nagyon volt amire írhattak volna, szóval kevés másolat volt, így az átlag ember számára nem volt mit elolvasni. Ezért a muszlimok memorizálták a Koránt aminek máig nagy hagyománya van. Azt is tudom hogy a zsidók körében is van hagyománya a memorizálásnak na de keresztények körében semmiféle hagyománya nincs a Biblia memorizálásának. Tehát a keresztények nem olvasták a Bibliát és nem is memorizálták. Ez alapján akkor a keresztények a legműveletlenebbek.

"A műveltséghez hozzátartozik most és 2000 éve is, hogy tudjon írni, olvasni."

2000 éve nem tartozott a műveltséghez, de ma igen.

"Nyilván része az alapműveltségnek, hogy tudja az ember, miről szól a Biblia, ismerje a fontosabb szereplőket, de a teljes elolvasása nem."

Keresztények szerint a Biblia Isten szava, és te keresztényként azt mondod nem fontos hogy a keresztények végigolvassák a Bibliát? :))) Azt állítod 2022-ben nem probléma ha egy keresztény nem olvassa el a Bibliát mert nem része a műveltségnek, de egy 1600 éve élt muszlim esetében szerinted probléma hogy nem tudott írni olvasni a sivatag közpén, egy olyan korban mikor az emberiség 99%-a nem tudott írni olvasni, mert nem volt aki tanítsa, és nem is volt mit olvasni. Mikor azt mondom keresztények már nem tudnak ennél mélyebbre sűlyedni, mindig megcáfolnak :)

2022. jún. 2. 00:35
 168/198 anonim ***** válasza:
100%

"Teljesen mindegy hogy mennyit tanultak prófétaságuk előtt mert nem azt adták vissza az embereknek amit tanultak hanem amit Isten parancsolt. Ezen mit nem tudsz felfogni?"

Nyilván, hogy az isteni kinyilatkoztatásokat nem tanulták. Ilyet senki nem állít. De az, hogy elmondják, hogy mi van pl. a Tórában nem isteni kinyilatkoztatás kategória. Mivel olvasni tudnak az emberek. A próféták nem attól voltak próféták, hogy folyamatosan javítgatták a Tórát és elmondták, hogy mi kéne, hogy benne legyen.

A Ószövetség olyan prófétát el sem fogad, aki a Tórával összeegyeztethetetlen dolgokat tanít. Alkalmazták, magyarázták, emlékeztettek a Tórára, nem újra írták.

Mohamed gyakorlatilag újraírta a már meglévő írásokat. A Bibliában a próféták nem ezt csinálták.

Mert legyünk őszinték, valójában ezt akarod bizonygatni.

"És szerinted később mit hirdetett Sámuel? Azt amit a főpap tanított neki vagy azt amit Isten parancsolt neki?"

Hol ezt-hol azt. A próféták nem kapnak folyamatosan kinyilatkoztatásokat. Nem beszélnek úgy álandóan, hogy "Ezt mondja az Úr".

Szerinted Mohamed amikor a cipőjét levette a mecsetben, azt Isten parancsolta neki vagy saját gondolata volt, hogy koszos cipővel nem akar bemenni?

"Semmin nem változtatott volna. Akkor is a Gabrielől kapott kinyilatkoztatást hirdeti."

Jó. És? Akkor tisztázzuk már végre, hogy tulajdonképpen mi a problémád?

Igen, amikor egy próféta úgy beszél, hogy "Így szólt az Úr:" akkor isteni üzenetet közvetít és nem a saját nevében beszél. De, amikor nem Isten szószólója, akkor egyébként ő is ember. Magyarázd már el nekem, hogy ezzel pontosan mi a problémád?

Jézus viszont kilóg a sorból, mivel ő több egy sima ószövetségi prófétánál. Ő folyamatosan Istent képviselte, tehát folyamatosan úgy beszélt, mint Isten. Az egész személyisége megegyezik Istenével. Tehát amit ő tett, az megegyezik azzal, amit Isten tett volna abban a szituációban emberként. De ettől függetlenül ő is ember volt, ugyanúgy tanult dolgokat, mint bárki más. Ő is megtanult járni, járt iskolába mint mások. Jézusnak kettős természete volt. Az isteni természetének nyilván nem kellett tanulnia semmit. [link]

"Te miről beszélsz? Hol írtam én ilyet? Nálatok kersztényeknél a hazudozás úgy látom annyira természetes hogy nem tudtok meglenni nélküle."

Inkább te miről beszél? Nem hazudoztam, hanem feltettem egy kérdést! Nálad már az is hazugság, ha valaki kérdez? Te annyira bunkó vagy! Ahelyett, hogy végre elmagyaráznád, hogy miről beszélsz tulajdonképpen, rám mondod, hogy hazudok. Miben? Már vagy öt válasszal ezelőtt is azt kérdeztem, hogy voltaképpen mi a lényege annak, amit mondasz? Az eddigi írásaid alapján ezt szűrtem le, mert próbálom megérteni ezt az egészet. Ha nem valami ilyesmiről beszélsz, akkor fejtsd már ki jobban! Arra soha nem gondolsz, hogy nem vagyok gondolatolvasó? Ráadásul a muszlim gondolatkörben gondolkodsz, csak találgatni tudok, hogy mit miért írsz.

"Szerinted a próféták honnan ismerték a korábbi tanításokat?"

Honnan ISMERTÉK? Többek között, mert tanulták. A többi ember honnan ismerte a korábbi tanításokat, ha nem voltak próféták? Inkább te válaszolj nekem.

"Csak azért ismerték mert olvasták korábban vagy mert Isteni kinyilatkoztatást kaptak?"

Igazából a kérdés is rossz. Te erre vagy-vagy alapon gondolsz, pedig ez nem így működik. Eleve a korábbi írások ismerete nem az isteni kinyilatkoztatásoktól függ. 1. A próféta átadhat olyan üzeneteket is, amiket maga sem ért. Tehát elviekben még az írásokat sem kell ismernie, csak tennie és mondania, amit Isten üzen neki. (Ha már itt tartunk, maga Mohamed elvileg semmit nem tudott az előző írásokról. Nem tudta őket idézni, semmi. Azt sem tudta mi van bennük. Tehát ő isteni kinyilatkoztatás következtében sem ismerte az írásokat. Lediktálta a Koránt, ami nem az előző írások ismerete, sőt még csak nem is az előző kinyilatkoztatások eredeti szövege (Tóra, Evangélium), hanem egy teljesen új könyv.) 2. A Lélek által egy próféta tudhat olyan dolgokat, amiket nem tanult, de erre csak akkor van szüksége, ha tényleg nem tudja. Az ember tudását, személyiségét, készségeit, Isten felhasználja a céljaihoz. Együttműködik az emberekkel, nem bábként irányítja őket.

"A prófétaság alatt pedig azt értem amit valójában jelent."

Jó, akkor értsük azt, amit szerinted jelent. Ez esetben Mohamed sem ismerte az írásokat. Miért, ha próféta volt?

2022. jún. 2. 00:59
 169/198 anonim ***** válasza:
100%

"Ehhez képest minden kérdésnél megjelensz ahol én jelen vagyok és reagálsz a válaszaimra. "

Mert másoknak talán nem annyira egyértelmű, hogy mi a probléma azzal, amiket írsz. És nem ismernek annyira, hogy tudják, hogy a levegőbe beszélsz a legapróbb ismeret nélkül. Ráadásul mindig remélem, hogy valamit megértesz abból, amit írok. Most is adtam egy lehetőséget, de nem éltél vele.

"Igen, vannak mindkettőben azonos részek ebből jutottak arra a következtetésre hogy létezett egy korábbi írás de ettől még nem tudjuk hogy ezeken kívül mit írt az az Evangélium."

Csakhogy ez nem probléma. Mivel az általam idézett részek bőven elegek ahhoz, hogy meglehessen állapítani, hogy nem azt írta, amit a Korán ír. Igazából Jézus tanításának a magvát adó szövegekről van szó. Már maga a Miatyánk ima összeegyeztethetetlen a Koránnal. A megbocsátásra való részekre, meg már te magad mondtad, hogy biztos hamisítás, mert a Korán nem ezt tanítja. Tehát, ahogy megmondtam, ha létezett a Q, akkor az nem támasztja alá a Koránt, inkább cáfolja, hiszen már az evangéliumoknál régebbi szövegben sem az állt, amit a Korán tanít.

2022. jún. 2. 01:16
 170/198 anonim ***** válasza:
32%

"De az, hogy elmondják, hogy mi van pl. a Tórában nem isteni kinyilatkoztatás kategória."

Dehogynem. A Tóra is Isteni kinyilatkoztatás. Az pedig viccesen nézne ki hogy Isten prófétája a Tórát lapozgatja fél órát mire megtalálja benne amit keres.

"A próféták nem attól voltak próféták, hogy folyamatosan javítgatták a Tórát és elmondták, hogy mi kéne, hogy benne legyen."

Ez volt a próféták egyik feladata hogy kijavítsák a hamisításokat. Szerinted miért érkezett annyi próféta a zsidó néphez?

"A Ószövetség olyan prófétát el sem fogad, aki a Tórával összeegyeztethetetlen dolgokat tanít. Alkalmazták, magyarázták, emlékeztettek a Tórára, nem újra írták."

Csak kérdés hogy mi volt az eredeti Tórában. Most öszintén, még te sem gondolhatod komolyan hogy a jelenlegi Tóra az eredeti azzal a sok véres, erőszakos verssel, ellentmondással és tudományosan téves állítással.

"Mohamed gyakorlatilag újraírta a már meglévő írásokat. A Bibliában a próféták nem ezt csinálták.

Mert legyünk őszinték, valójában ezt akarod bizonygatni."

Nem átírta hanem helyreállította. A Bibliai próféták is ezt tették és Jézus is. Mit gondolsz, miért akarták megölni a zsidó papok? Mert Jézus bírálta őket amiért meghamisították Isten üzenetét.

"Hol ezt-hol azt."

Hol ezt hol azt? :) Te mindig megnevettetsz :) És mi van ha a főpap rosszat tanított vagy szándékosn hazudott? Akkor Sámuel próféta a téves, hazugságot tanította a népnek? :) Na ezért tanították a próféták csak azt amit Isten parancsolt nekik.

János 14:10 Azokat a beszédeket, amelyeket én mondok nektek, nem önmagamtól mondom

Ez megvan?

"Szerinted Mohamed amikor a cipőjét levette a mecsetben, azt Isten parancsolta neki vagy saját gondolata volt, hogy koszos cipővel nem akar bemenni?"

Isten parancsolta neki egyértelműen. A tisztaságra higiéniára vonatkozó szabályok az iszlám alapjának számítanak. Egyébként egy próféta kb minden tette Isten parancsa szerint történt.

"Jó. És? Akkor tisztázzuk már végre, hogy tulajdonképpen mi a problémád?"

Az a problémám hogy szerinted a próféták maguktól szóltak olysamiket amiket maguktól tanultak. Ez marhaság és ellentétes a Bibliával is.

"Igen, amikor egy próféta úgy beszél, hogy "Így szólt az Úr:" akkor isteni üzenetet közvetít és nem a saját nevében beszél. De, amikor nem Isten szószólója, akkor egyébként ő is ember. Magyarázd már el nekem, hogy ezzel pontosan mi a problémád?"

Az a problémám hogy olyankor amikor ember akkor azt hozzáteszi és nem isteni kinyilatkopztatásként mondja a saját elképzeléset vagy amit korábban tanult és helyesnek vélt. Például Mohamed próféta esetében volt hogy megmondta nem tudja arra a kérdésre a választ mert nem érkezett ilyen kinyilatkoztatás és akkor válaszolt rá mikor megkapta.

"Jézus viszont kilóg a sorból, mivel ő több egy sima ószövetségi prófétánál. Ő folyamatosan Istent képviselte, tehát folyamatosan úgy beszélt, mint Isten."

Ezt hol álmondtad? A Biblia szerint Jézus egyértelműen megkülönbözteti magát Istentől. Rengeteg ilyen verset tudnék idézni a Bibliából.

"Jézusnak kettős természete volt. Az isteni természetének nyilván nem kellett tanulnia semmit."

Mutatnál egy olyan verset amiben Jézus kijelenti hogy ő Isten? Ja hogy nem tudsz mert nincs ilyen. Ez a kettős természet is vicc kategória. Mikor belekérdezek hogy mitől volt Isten Jézus akkor az a válasz keresztényetől hogy hát emberként volt jelen. De amúgy máskor persze keresztéyek szerint Jézus maga Isten, csak amikor belekérdezek akkor Jézus ember.

"Inkább te miről beszél? Nem hazudoztam, hanem feltettem egy kérdést! Nálad már az is hazugság, ha valaki kérdez?"

Hát ha keresztények kérdeznek akkor elég valószínű hogy már akkor is hazudnak.

"Ahelyett, hogy végre elmagyaráznád, hogy miről beszélsz tulajdonképpen, rám mondod, hogy hazudok. Miben? Már vagy öt válasszal ezelőtt is azt kérdeztem, hogy voltaképpen mi a lényege annak, amit mondasz?"

Már elmondtam. Mit nem értestz ezen? Megint marhaságot beszéltél, ez a pronlémám. Szerinted a próféták saját elképzelésük szerint is hirdették azt amit korábban tanultak.Ez marhaság, és a Biblia is írja hogy Jézus csak azt hirdette amit Isten parancsolt neki. Szóval totál mindegy hogy egy próféta mit tanult és mit nem tanult korábban mert nem azt fogja hirdetni, hanem a kinyilatkoztatást amit Istentől kapott. Érted már?

"Honnan ISMERTÉK? Többek között, mert tanulták. A többi ember honnan ismerte a korábbi tanításokat, ha nem voltak próféták? Inkább te válaszolj nekem."

A többi ember nem kapott Isteni kinyilatkoztatást. Ha egy próféta kap Isteni kinyilatkoztatást akkor szerinted azt fogja hirdetni vagy amit tanult? Nyilván azt amit Istentől kapott mert abban nem lehet hiba de aban amit tanult lehet hiba. Ezt még egy gyerek is simán megérti.

"Eleve a korábbi írások ismerete nem az isteni kinyilatkoztatásoktól függ."

Mondjuk keresztényeknél lehet hogy nem mert annyira sok az emberi hamistás benne.

"1. A próféta átadhat olyan üzeneteket is, amiket maga sem ért. Tehát elviekben még az írásokat sem kell ismernie, csak tennie és mondania, amit Isten üzen neki."

Te maganád vagy? :) A prófétákat pont azért küldte Isten hogy megmagyarázzak és alkalmazzák Isten üzenetét a gyakorlatban.

"Ha már itt tartunk, maga Mohamed elvileg semmit nem tudott az előző írásokról. Nem tudta őket idézni, semmi. Azt sem tudta mi van bennük. Tehát ő isteni kinyilatkoztatás következtében sem ismerte az írásokat. Lediktálta a Koránt, ami nem az előző írások ismerete, sőt még csak nem is az előző kinyilatkoztatások eredeti szövege (Tóra, Evangélium), hanem egy teljesen új könyv.)"

Prófétasága előtt nem ismerte az előző írásokat de prófétasága alatt meg kellett hogy kapja ezeket és ismernie kellett a hamisított írásokat is.

"A Lélek által egy próféta tudhat olyan dolgokat, amiket nem tanult, de erre csak akkor van szüksége, ha tényleg nem tudja. Az ember tudását, személyiségét, készségeit, Isten felhasználja a céljaihoz. Együttműködik az emberekkel, nem bábként irányítja őket."

És mi van ha rosszul tanulta meg, vagy rosszul értelmezte vagy eleve hibás, vagy hamisítás volt amit megtanult? De ilyen ugye nem fordulhat elő ha Istentől kapja.

"Mert másoknak talán nem annyira egyértelmű, hogy mi a probléma azzal, amiket írsz. És nem ismernek annyira, hogy tudják, hogy a levegőbe beszélsz a legapróbb ismeret nélkül. Ráadásul mindig remélem, hogy valamit megértesz abból, amit írok. Most is adtam egy lehetőséget, de nem éltél vele."

Te beszélsz a levegőbe nem én. A hozzászolásaid 80-90%-a ilyen mellébeszéls meg személyeskedés. A lényegi kérdéskre pedig kerülöd a válaszadást.

"Mivel az általam idézett részek bőven elegek ahhoz, hogy meglehessen állapítani, hogy nem azt írta, amit a Korán ír."

És akkor mi van? Ez még nem zárja ki azt hogy korábban létezett egy eredeti Evangélium.

"a Miatyánk ima összeegyeztethetetlen a Koránnal."

Nekem ez eddig nem tünt fel? Melyik része összeegyeztethetetlen a Koránnal?

"A megbocsátásra való részekre, meg már te magad mondtad, hogy biztos hamisítás, mert a Korán nem ezt tanítja."

A orán nem tanít olyat hogy ne bocsáss meg :) Én a kötelező megbocsátásra mondtam hogy hamisítás.

"Tehát, ahogy megmondtam, ha létezett a Q, akkor az nem támasztja alá a Koránt, inkább cáfolja, hiszen már az evangéliumoknál régebbi szövegben sem az állt, amit a Korán tanít."

Ha létezett a Q akkor az igazolja a Koránt mert azt jelenti létezett egy a maiaktól eltérő Evangélium amit felhasználtak tehát a jelenlegiek nem eredetiek.

2022. jún. 2. 23:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!