A keresztények szerint miért bűn melegnek lenni?
@ "Nem, ez nem igaz, és sosem volt igaz, legfeljebb a te elkorgyosult világodban"
Ugye én azt írtam, hogy "egyes elképzelések szerint". Sajnos ténylegesen vannak ilyen hangok, arról nem tehetek, hogy te még nem hallottál róla.
@ "Valójában nem azért, mert a gyerek nem akarja, hanem azért, mert a gyermek még nem érett, nincs döntésképes állapotban, nem tud felelős döntést hozni ebben a témában."
Engem nem kell meggyőzni, de akik a pedoszexet propagálják, azok nem így látják. Szerintük egy gyerek nagyon is el tudja dönteni, hogy fogdossák-e vagy sem, élvezi e vagy sem. Ők azt nem értik, hogy miért kéne egy gyereket a szabadságjogaitól megfosztani.
@ De ezt te is nagyon jól tudod, mert sokszor leírtuk már neked, de minduntalan szándékosan figyelmen kívül hagyod. Ezért vagy hazug."
Én pontosan értem, hogy a homoszexuálisok érett döntést hoznak, de nem is ettől válik az helytelenné, mert például a felnőtt prostituáltak is érett döntést hoznak, de ettől az erkölcsileg nem válik helyessé.
@ "A te kis elborult világodban lehet hogy így van, a valóságot azonban ne keverd a beteg fantáziáddal."
Ne legyen igazam, de én sajnos úgy látom egyre több a perverzió. Minél több az enyhébb beteg, szép lassan annál több lesz a súlyosabb beteg is.
96
szp
"akik a pedoszexet propagálják",
...azok buncselekmenyt kovetnek el.
Azok is, akik a homoszexualisokat hatranyosan megkulonboztetik, uszitanak ellenuk, barmilyen formaban. Internetes feluleten is. Ezt tartsd eszben.
A vallasossag nem ad felmentest a jogallam torvenyei alol.
"a gyerekek LMBTQ érzékenyítése is módfelett káros, mert egyre többen kapnak hozzá kedvet"
Van erre valamilyen hiteles statisztikad vagy adatod? (Vagy csak ettol felsz?)
Az erzekenyitesre azert van szukseg, hogy a nem homoszexualis tagjai a tarsadalomnak, a gyerekek is, tisztaban legyenek azzal, hogy ilyen van. Ne csufoljak, ne iteljek el azokat, akiknek a szulei vagy mas hozzatartozoi azok. Es amikor valaki homoszexualissa valik, batran es oszinten vallalhassa, ne kelljen attol tartania egy 14-16 evesnek, hogy kikozositik. Igy lehet megelozni azokat a lelki seruleseket, amelyeknek szelsoseges kovetkezmenye a kamaszkori vagy fiatal felnottkori ongyilkossag.
Homoszexualis nem ugy lesz valaki, hogy "kedvet kap". Minden meleg ismerosom azt mondja, ki "kapna ehhez kedvet", hogy allandoan kikozositsek, ujjal mutogassanak ra, hogy a szerelme / hazastarsa kezet sem foghatja meg a buszon ulve, mint a heterok?
Aki fel attol, hogy homoszexualis gyereke lesz, az ne vallaljon gyereket. Barki gyerekebol lehet meleg / leszbikus. A szuloi feladatok resze az, hogy ebben is tamogassak, es ne tegyek tonkre a gyereket azzal, hogy elfordulnak tole, nem szeretik, kidobjak, megszakitjak vele a kapcsolatot.
Kedves Kerdezo, most latom at, hogy az eredeti kerdesedre igazabol nem kaptal valaszt.
Mint (te szavaiddal) "tényleg kedves és aranyos keresztény", megprobalom osszefoglalni.
"A keresztenyek szerint miert bun melegnek lenni?"
A "keresztenyek" tág kategoria, mert (ahogy tudod) tobb felekezet van, es azokon belul altalaban tobb egyhaz. Tehat mondjuk magyar evangelikus egyhaz, sved evangelikus egyhaz - ezek kulonbozo intezmenyek, kulonbozo doktrinakkal, tanitasokkal. Kulonbozo mertekben adnak szuveren jogot a hiveiknek arra is, hogy sajat megitelesuk alapjan dontsenek bizonyos dolgokrol.
Azok a kereszteny egyenek vagy egyhazak, akik szerint bun melegnek lenni, altalaban a Biblia egyes reszere hivatkoznak, ahol ez feketen-feheren igazabol nincs leirva, illetve a szovegkornyezet sokat modosit. Ott, ahol feltetelezheto, hogy arrol van szo, ott is azt irja a Biblia, hogy "utalatossag", ami a bunnel sokkal enyhebb kategoria.
Ez sokaig nem volt vita targya, hiszen evszazadokon keresztul a vilagi torvenyek is tiltottak a homoszexualitast, es sok fejletlen orszagban ma is tiltjak. Pl. Angliaban még a 60-as evekben is borton vart azokra, akiket homoszexualis aktuson kaptak.
De azota, amiota sok orszagban figyelmet forditanak a kisebbsegek egyenlo jogaira (nem csak szexualis szempontbol kisebbsegek), azota nemcsak nem buncselekmeny, hanem kotelezo elfogadni es tiszteletben tartani az ilyen másságot is.
Itt kezdett problemava valni az egyhazak homoszexualitassal kapcsolatos tanitasa. Hogyan itelhetik el a Biblia es a hagyomanyaik alapjan a homoszexualitast, ha a vilagi torvenyek ezt az allaspontot most mar tiltjak?
Ezt a fejlett orszagokban, igy Magyarorszagon is, ugy oldjak meg az egyhazak, hogy azt mondjak: homoszexualisnak LENNI nem bun, sot, forduljunk felejuk "nagy szeretettel, megertessel es tamogassuk oket", nem szabad oket kikozositeni.
De! ezek az egyhazak azt mondjak: homoszexualis lehetsz, de a homoszexualis AKTUS tovabbra is bun. Ezt ugy erik el, hogy mivel szerintuk altalaban a szexualis elet amugy is csak a hazassagban megengedett, nem ismerik el egyhazilag a meleg hazassagokat, és kész, meg van oldva. Ezzel, kerulo uton, valojaban maradnak az eredeti allaspontjuknal.
A fejletlen nem-demokraciakban tovabbra is bun a torvenyek szerint is, tehat ott nincs konfliktus.
Egyeni szinten lehet ez mas, tehat pl. egy magyar katolikus ember elfogadhatja a meleg kapcsolatokat, vagyis nem feltetlenul ert egyet az egyhaz tanitasaval. Masreszt azokban az orszagokban, ahol a vilagi torvenyek szerint engedelyezett a meleghazassag, nem mindig kerulik mar meg a dolgot, hanem tartanak az egyhazak melegeknel is eskuvot. Ez van pl. Angliában sok egyházban (metodista, vagy a Wales-i anglikanok). Az angol anglikanok nem (kulonbozo nemzetkozi politikai okokbol), de mindenki, még az anglikan papok is élhetnek bejegyzett élettársi kapcsolatban - tehat nyilvanvaloan él(het)nek szexuális életet.
Ez egy olyan kerdes, mint sok mas: a Bibliaban benne van valami (pl. a rabszolgasag engedelyezese, vagy minel tobbet vered a gyerekedet, annal jobb). Aztan ahogy az adott nepcsoport kulturaja valtozik, egyre fenntarthatatlanabbak az egyhazi allaspontok es egyre nagyobb feszultseget okoznak a tarsadalomban. Igy elobb-utobb, nehany kor megfutasa utan az egyhaz is modosit, ha legitim akar maradni.
Magyarorszagon ez a tema nem kiforrott, még "fejlodesben" van. Vannak emberek, akik már teljesen elfogadják a homoszexualitást, es ez az adatok szerint a tobbseg. De sokan elitelik, es nemcsak a keresztenyek. Sajnos ez ido kerdese, es sok minden kell hozza: minel tobben utaznak pl. Nyugatra, annal tobben latjak, hogy a homoszexuális házasságokban semmi csúnyaság nincs. Minél inkább érvényt lehet a jognak szerezni általában (mindennel kapcsolatban is), annál bátrabban lehet ezen a téren is. Ha majd egyre tobb meleg szólal meg, és meg is hallják. Ha egyre tobben tapasztaljak, hogy az eloiteletek milyen igazságtalanok. Pl. itt az egyik válaszoló szenvedélyesen eroskodott, hogy a meleg kapcsolatok soha nem tartósak. Ha egyre tobben merik felvállalni a meleg kapcsolataikat, majd látni fogja o is (ha akarja), hogy mennyi tartós meleg kapcsolat van. Abban biztos vagyok, hogy az ilyen negativ általánosítások, hogy "nem tartósak", sok nyugati országban nem maradhatnának fent egy netes oldalon. (Azért a hulye keresztényekre vonatkozó egy-két durva általanosítás sem, tegyem hozzá.)
Ez egy társadalompszichológiai folyamat. Mivel Magyarország EU tagország, az irány egyértelmu, de ido kérdése.
BIG like az elozonek a tartalmas es kimerito valaszert, plusz egy pirospont a partatlansagert, elfogulatlansagert.
Ilyen valaszokbol kellene sok a gyakorira!
(egy ateista)
@ "...azok buncselekmenyt kovetnek el."
Jelenleg elvileg igen, kérdés, hogy mennyire veszik szigorúan, a linkelt cikkből az is kiderül, hogy nem mindenhol.
@ "Azok is, akik a homoszexualisokat hatranyosan megkulonboztetik, uszitanak ellenuk, barmilyen formaban. Internetes feluleten is. Ezt tartsd eszben."
Én vajon ki ellen uszítottam, te hatalmas lángelme? Aki nem helyesli például a prostitúciót, az uszít a prostituáltak ellen? Aki nem ért egyet akármelyik vallással, az uszít a vallásosak ellen? Tény, hogy én a homoszexualitást nem tartom egészséges dolognak, de felőlem bárki csinálhatja. Mi ebben az uszítás?
@ A vallasossag nem ad felmentest a jogallam torvenyei alol.
A katolikus vallás szerint a homoszexuális hajlam betegség a kiélése bűn, ha én ezt nem képviselhetem, akkor nincs vallásszabadság, vagyis az már nem is jogállam. Finnországban ilyenformán például már nincs jogállam:
@ "Van erre valamilyen hiteles statisztikad vagy adatod? (Vagy csak ettol felsz?)"
Igen vannak erről cikkek, hogy mennyire hiteles azt nem tudom, én mindenesetre hiszek nekik.
@ "Az erzekenyitesre azert van szukseg, hogy a nem homoszexualis tagjai a tarsadalomnak, a gyerekek is, tisztaban legyenek azzal, hogy ilyen van. Ne csufoljak, ne iteljek el azokat, akiknek a szulei vagy mas hozzatartozoi azok."
Ha csak annyiról lenne szó, hogy a beteg és fogyatékos embertársainkat is tiszteljük, az teljesen helyes. De az LMBTQ lobbi azt akarja elérni, hogy a világ legtermészetesebb dolgaként kezeljük.
@ "Es amikor valaki homoszexualissa valik, batran es oszinten vallalhassa, ne kelljen attol tartania egy 14-16 evesnek, hogy kikozositik. Igy lehet megelozni azokat a lelki seruleseket, amelyeknek szelsoseges kovetkezmenye a kamaszkori vagy fiatal felnottkori ongyilkossag."
Az persze szomorú ha valakit csúfolnak, kinevetnek, kiközösítenek s ezért öngyilkos lesz, de ez sajnos előfordul akármilyen fogyatékosság kapcsán. Minden gyereket segíteni és szeretni kell akármilyen problémával is küzdjön. De például egy nyomorék gyerek mentális problémáját sem úgy kell gyógyítani, hogy próbáljuk elhitetni vele, hogy nyomorékság valójában nem betegség. Hanem sajnos te nem tudsz lábra állni, neked ezért más életed lesz, de segítünk ahogy tudunk. Ugyanúgy a homoszexuálisok problémáját sem úgy kell gyógyítani, hogy bemagyarázzuk neki, hogy valójában ez is normális és csodaszép.
@ "Homoszexualis nem ugy lesz valaki, hogy "kedvet kap". Minden meleg ismerosom azt mondja, ki "kapna ehhez kedvet", hogy allandoan kikozositsek, ujjal mutogassanak ra, hogy a szerelme / hazastarsa kezet sem foghatja meg a buszon ulve, mint a heterok?"
Elhiszem, hogy ilyen is van, főleg Magyarországon. De azt is el tudom képzelni, hogy egyes helyeken ez már menő dolog. Kipróbálja és tetszik neki.
@ "Aki fel attol, hogy homoszexualis gyereke lesz, az ne vallaljon gyereket. Barki gyerekebol lehet meleg / leszbikus. A szuloi feladatok resze az, hogy ebben is tamogassak, es ne tegyek tonkre a gyereket azzal, hogy elfordulnak tole, nem szeretik, kidobjak, megszakitjak vele a kapcsolatot."
Azzal nem értek egyet, hogy a homoszexualitásában is támogatni kell, de az elfogadásában azt mindenképp.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!