Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves Keresztények ! Kinek...

Kedves Keresztények ! Kinek mi a véleménye a többnejűségről ? És miért ? Illetve főleg hogyan látjátok a kérdést a Biblia alapján ?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy ez egy szenzitív téma lehet sokaknak, ezért leszögezném, hogy vitatkozni nem igazán szeretnék, aki szeretné leírhatja a véleményét.

Én egyértelműen (mint választható lehetőség) a polygámia (többnejűség) mellett vagyok, összhangban a Kegyes Koránnal.

Abdullah

2021. okt. 23. 19:53
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯
 61/144 anonim ***** válasza:
36%

"Ezért a férfi elhagyja atyját és anyját, és ragaszkodik az ő feleségéhez, és lesznek ketten egy testté" (Mt 19,5)."

Ez a vers nem tiltja a többnejűséget. Ez annyit jelent hogy férfi és nő között lehet házasság.

2021. okt. 24. 19:19
 62/144 anonim ***** válasza:
38%

Vidiripi

"...hogy vitatkozni nem igazán szeretnék, aki szeretné leírhatja a véleményét."

Hát majdnem sikerült, csak egy hajszál választott el tőle!

Abdullah te sok esetben nem a véleményedet fogalmazod meg, hanem reflektálsz a válaszokra!

"A többnejűség tagadàsa az emberi természet tagadàsa."

Ha ez az emberi természet része, akkor egy nőnek is lehet több férje?

"Ez viszont tény, különben nem tartanànak annyian szeretőt a képmutató nyugati világban."

Azért az iszlám világ is produkál jócskán érdekes dolgokat!

Talán azokról is lehetne beszélni! Mit gondolsz?

"Ha valahol màs a gyakorlat az az Iszlàmmal ellentétes. Még ha màst is mondanak akik ezt teszik."

Én is használtam ezt a logikát érvként egy muszlim esetében de még sem fogadta el.

"Ez a vers nincs a többnejűség ellen sztem. De nem vagyok keresztény."

Igen így van nem vagy keresztény! De azért ahhoz nem kell kereszténynek lenned hogy észre vedd a nyilvánvalót!

"...és ragaszkodik az ő feleségéhez,"

Azért kiemelem hogy teljesen érthető legyen! "FELESÉGÉHEZ"

Nem az van írva hogy feleségeihez ami ugye többesszámban van!

Mennyei Atyánk igéjén egy hívő kereszténynek gondolkodnia kell. Ő alkotott meg minket tudja hogy mire vagyunk képesek és mire nem. És bizony adott értelmi képességet az embernek! Képes a gondolkodásra és biztatva is van arra hogy gondolkodjon Isten igéin!

- Természetesen nem egyértelmű tiltásról van szó ebben a részben de tény hogy így van írva és nem másképp és ez nem véletlen!

És van itt még egy tanács Istentől!

5Mózes 17:17 "...Ne tartson sok feleséget se, nehogy eltántorodjék a szíve..."

Bár ez sem egyértelmű tiltás. Viszont még is csak figyelmeztetésről van szó!

De ugorjunk egy kicsit az egyértelmű igékhez!

1Timóteus 3:2 , 1Timóteus 3:12 , Titus 1:6

Bár ezek a versek egyértelműen a gyülekezeti előjárókra vonatkoznak de még más elvárásokat is megemlít és ha rájuk ezek vonatkoznak akkor vajon a többi hívőre nem-e vonatkoznak ezek a dolgok? Érdemes rajta elgondolkodni! És azon is érdemes hogy vajon mi is mennyei Atyánk akarata!

2021. okt. 24. 21:51
 63/144 anonim ***** válasza:
93%

59

az europai keresztenysegben mindig egynejuseg volt, ez nem a szekularizacioval jott, hanem a romai kultura hatasa

2021. okt. 24. 21:57
 64/144 anonim ***** válasza:
78%

Abdullah 48

akkor nem "tartok altalanos eloadast neked"

1. "Azt mondtam hogy vannak olyan férfiak, nem azt hogy mindenki egyforma. Ez viszont tény, különben nem tartanànak annyian szeretőt a képmutató nyugati világban. Amit te olyan fejlettnek hiszel, miközben jelenleg erkölcsi fertő az egész."

Te azt mondtad, hogy az egynejuseg ellentmond a termeszet torvenyenek, es hogy a monogamiara kenyszeritett ferfi pszichesen szenved.

2. A muszlim ferfiak is szoktak szeretot tartani.

3. Nezz utana, mi az, hogy statusz-szimbolum.

4. En azt allitom, hogy rendszeresen beszelek hus-ver muszlimokkal, negyszemkozt, koztuk nagyon sok novel - veled ellentetben. Nem azt, hogy az "iszlamot" annyira ismerem.

5."Én meg azt gondolom hogy azért vesz el még egy nőt mert van rà természetes IGÉNYE."

mar megint ez a "TERMESZETES igeny", mar ezt leirtam, hogy nem azert, de azt gondolsz, amit akarsz

[6. es mi van a nok "termeszetes igenyevel"? hiszen ok is meg szoktak csalni a ferjuket a nyugati erkolcstelen fertoben, akkor a te logikad alapjan a tobbferjuseg lenne a megoldas, ugye?]

7. "Azt gondolom, összhangban az Iszlàmmal hogy egy hàzassàgot kizàrólag a feleség beleegyezésével szabad megkötni"

az elso feleseg beleegyezeset nem szukseges megszerezni a tobbnejuseghez

Szerintem aggaszto, hogy egy nyugati tarsadalomban, egy monogam hazassagban elo ferfi olyan primitiv dolgokrol abrandozik, hogy a tobbnejuseg mint termeszetes igeny kielegitese milyen jo.

Nem jo, nem is lehetseges (szamok...) es nem is nagyon csinaljak.

2021. okt. 24. 22:35
 65/144 A kérdező kommentje:

#62: Most gyakrolatilag azt mondtad el Vidiripi, hogy semmivel sem tudod magyarázni a Biblia alapján miért lenne a monogámia kötelező a keresztényekre nézve :)

"Abdullah te sok esetben nem a véleményedet fogalmazod meg, hanem reflektálsz a válaszokra!"

Nekem az a véleményem, hogy a többnejűség természetes dolog, erre a Korán is felhívja a figyelmünket meglátásom szerint. Ugyanakkor elismerem, hogy ez sok esetben nem megfelelően valósul meg.

Viszont a polygámiának jelentős szerepe lehetne a szegénység felszámolásában és a javak igazságosabb elosztásában is. Gondolok arra, hogy például gazdagabb férfiak szegényebb országokból kereshetnek maguknak tisztességes feleséget.

Itt többen felvetették korábban hogy a nőket esetleg ilyesmibe "belekényszerítik", erre az a válaszom, hogy ha ez így van egyes esetekben akkor az ellentétes az Iszlámmal, és én sem értek vele egyet !

Nem beszélve arról, hogy ez logikátlan érvelés ! Mert ennyi erővel monogám házasságba is bárkit bele lehet kényszeríteni vallástól teljesen függetlenül.

Ugyanakkor ne mondjátok nekem, hogy nincsenek nők a Földön, akik ÖNKÉNT ne mennének feleségül többedik feleségként olyan férfihoz, aki a megfelelő anyagi és érzelmi biztonságot megadná nekik. Ha komolyan így gondoljátok, akkor nagyon naivak vagytok én őszintén így gondolom.

2021. okt. 24. 22:51
 66/144 A kérdező kommentje:

#64: Rengeteg hamis kijelentést teszel és tettél már korábban is. Semmi kedvem nincs ezeket végigvenni.

A másik hogy én a többnejűséget úgy vetettem fel mint természetes opciót. Elhiszem hogy itt vagy ott nem megfelelően valósul meg a dolog, de ennyi erővel a monogám házasságok is lehetnek elrendezettek és elnyomóak.

"z elso feleseg beleegyezeset nem szukseges megszerezni a tobbnejuseghez"

Ez például egy teljesen hazug kijelentés !! Algériában például határozottan így van. Más helyeken az első feleség már a házasságkötéskor szerződésbe foglalja hogy nem lehet több felesége a férjének egyszerre.

Lehetséges, csak ne egy adott országon belül gondolkozz, több dolgot pedig egyel fentebb már írtam.

A személyeskedést nem tudnád már befejezni ? Vidiripi hozzád képest a legfinomabb angol úriember.

2021. okt. 24. 22:59
 67/144 A kérdező kommentje:

" En azt allitom, hogy rendszeresen beszelek hus-ver muszlimokkal, negyszemkozt, koztuk nagyon sok novel - veled ellentetben. Nem azt, hogy az "iszlamot" annyira ismerem."

Sajnálatos. Ugyanis én végső soron a vallásomra támaszkodom mint kiindulópontra ebben a kérdésben is.

Abszurd kijelentések tömegét soroltad fel már nekem, 8 feleség... a "pasa" 10 felesége stb. :D

Van néhány dolog amit jól látsz én is ezzel szembesülök amikor afrikai muszlimokkal beszélgetek online.

2021. okt. 24. 23:04
 68/144 anonim ***** válasza:
90%

"gazdagabb férfiak szegényebb országokból kereshetnek maguknak tisztességes feleséget."

keresnek is

keresztenyek es ateistak is, ehhez nem kell poligamnak meg muszlimnak lenni

hany nemet ferfi valaszt maganak orosz feleseget katalogusbol

"Ugyanakkor ne mondjátok nekem, hogy nincsenek nők a Földön, akik ÖNKÉNT ne mennének feleségül többedik feleségként olyan férfihoz, aki a megfelelő anyagi és érzelmi biztonságot megadná nekik. Ha komolyan így gondoljátok, akkor nagyon naivak vagytok én őszintén így gondolom."

Hogyan adna neki megfelelo erzelmi biztonsagot, ha tobb masik not is szivbol, szerelembol szeret?

Egyebkent erdekbol szoktak ferjhezmenni nok, igen.

De ha van valasztasuk, akkor mindig olyanhoz, aki szereti oket, es csak oket szereti.

2021. okt. 24. 23:13
 69/144 anonim ***** válasza:
90%

Vidiripi

"Most gyakrolatilag azt mondtad el Vidiripi, hogy semmivel sem tudod magyarázni a Biblia alapján miért lenne a monogámia kötelező a keresztényekre nézve"

Mintha írtam volna valami olyasmit hogy gondolkodni kell. És mintha te meg azt írtad volna hogy nem vagy keresztény!

Tehát gyakorlatilag nem értetted meg amit írtam!

"Nekem az a véleményem, hogy a többnejűség természetes dolog, erre a Korán is felhívja a figyelmünket meglátásom szerint. Ugyanakkor elismerem, hogy ez sok esetben nem megfelelően valósul meg."

Akkor ismétlem! Te sok esetben nem a véleményedet fogalmazod meg hanem a válaszokra reflektálsz!

- Igen tisztában vagyok az álláspontoddal!

"Gondolok arra, hogy például gazdagabb férfiak szegényebb országokból kereshetnek maguknak tisztességes feleséget."

Akkor elárulok neked egy titkot! Ez napjainkban is működik! Sőt! Filmek is készültek erről a dologról!

"Viszont a polygámiának jelentős szerepe lehetne a szegénység felszámolásában és a javak igazságosabb elosztásában is."

Ebben nem hiszek!

"Itt többen felvetették korábban hogy a nőket esetleg ilyesmibe "belekényszerítik", erre az a válaszom, hogy ha ez így van egyes esetekben akkor az ellentétes az Iszlámmal, és én sem értek vele egyet !"

Attól még tény hogy történik ilyen és ez teljesen független attól hogy te vagy bárki más nem ért vele egyet!

"Nem beszélve arról, hogy ez logikátlan érvelés ! Mert ennyi erővel monogám házasságba is bárkit bele lehet kényszeríteni vallástól teljesen függetlenül."

Neked bizonyára meglepő lesz amit írok, de ilyen is történik. Monogám házasságba is kényszerítenek nőket!

Nem csak a keresztény kultúrkörben gyakorlat a monogám házasság!

"Ugyanakkor ne mondjátok nekem, hogy nincsenek nők a Földön, akik ÖNKÉNT ne mennének feleségül többedik feleségként olyan férfihoz, aki a megfelelő anyagi és érzelmi biztonságot megadná nekik."

Nekem meg ne mond azt hogy a többnejűség tagadása az emberi természet tagadása.

2021. okt. 24. 23:17
 70/144 A kérdező kommentje:

#68: Meg tudunk àllapodni abban, hogy én az Iszlám alapjàn közelítettem a dolog felé, és elismerem hogy nem az Iszlàmnak megfelelően működik a hàzassàg mindenütt akàr monogàm akàr polygàm hàzassàgról van szó ?

Végülis ez a vallàs rovat egyébként is.

2021. okt. 24. 23:24
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!