Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves Keresztények ! Kinek...

Kedves Keresztények ! Kinek mi a véleménye a többnejűségről ? És miért ? Illetve főleg hogyan látjátok a kérdést a Biblia alapján ?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy ez egy szenzitív téma lehet sokaknak, ezért leszögezném, hogy vitatkozni nem igazán szeretnék, aki szeretné leírhatja a véleményét.

Én egyértelműen (mint választható lehetőség) a polygámia (többnejűség) mellett vagyok, összhangban a Kegyes Koránnal.

Abdullah

2021. okt. 23. 19:53
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/144 A kérdező kommentje:

#40: Egyetértek. Én is hasonlóan gondoltam a kérdésem kíràsa előtt ahogyan leírtad.

Egyébként személyesen én sem ismerek senkit sem akinek több felesége lenne.

2021. okt. 24. 10:37
 42/144 anonim ***** válasza:
21%

"Jézus szavai nagyon egyértelműek Isten akaratáról"

Nem.

"Máté 19:4" "Ott kezdődik, hogy Isten egyetlen feleséget adott az embernek az édenben."

Összekevered a leíró és előíró kijelentéseket. Az Édenkert szituációja leíró, egy törvény pedig előíró.

"Ef 5:33", "Kol 3:19"

Mind leíró és nem előíró. Nem írja sehol, hogy ne lehetne több felesége vagy szexrabszolgája egy férfinek. A rabszolgákról pedig továbbra is az a mérvadó, hogy szeretniük kell a tulajdonosaikat, még a gonoszakat is (ez sem az Ószövetségben volt). A szexrabszolgák (alacsonyabb státuszú feleségek) eltörléséről nem írtál.

"1Tim 3:12" "Tit 1:6" "Az újszövetségben nem is tölthet be tisztséget (még diakónusit sem) az egyházban többnejű férfi"

Tisztséget viselőknek nem engedtek többnejűséget. Ezzel pont magadat cáfolod meg, hiszen akkor másoknak lehetett!

Emellett hány olyan bibliai szereplő van, aki többnejű volt, mégis bírta Isten támogatását? Pl. Ábrahám, Jákob, Dávid, Salamon? Ez utóbbinak 700 felesége és 300 szexrabszolgája volt.

Isten nem fukarkodott mások életét is kioltani, csak mert neki nem tetszőt cselekedtek, de itt pont azt látjuk, hogy nem okozott fennakadást a sztori folyamatában. Szóval ez egyértelműen mutatja, hogy Isten nem követelte meg az egynejűséget.

Félreértés ne essék, én nem kívánok a többnejűség szószólója, támogatója lenni, ebben a témában agnosztikus vagyok, nincs kellő ismeretem ahhoz, hogy biztosan el tudjam dönteni, hogy jó-e a társadalomnak vagy akár a személyeknek. A belső érzéseim az súgják, hogy egyedi kivételektől elvétve problémát okozna. De tisztába kell tenni azt a tévhitet, hogy a Biblia tiltaná azt, hogy egy férfi több nővel éljen házaséletet.

2021. okt. 24. 11:07
 43/144 anonim ***** válasza:
42%

" Ez utóbbinak 700 felesége és 300 szexrabszolgája volt."

Ezt hol olvastad a Bibliában?

2021. okt. 24. 11:30
 44/144 anonim ***** válasza:
81%

"azt elmondhatom hogy negatívan minősít téged, amit csinàlsz, és az is ahogyan a "magas lóról" beszélsz nekem."

ez konnyen lehetseges, igen

beismerem

"Mindeközben alapvető àllítàsaimmal semmit sem tudsz kezdeni."

ezt viszont nem hinnem

nem azzal vitatkozom, hogy egy ferfi szerethet egyszerre tobb not

en azt mondom, hogy a muszlimok tulnyomo tobbsege "arranged marriage"-ben el, tehat nem szerelembol kot hazassagot

igy tehat irrelevans az allitasod, hogy TUDNA szeretni

"Elhiszem hogy valakinek 8 felesége van, de ennek az Iszlàmhoz mi köze van ?"

az, hogy ez egy iszlam csalad

tovabbra is fenntartom, hogy az iszlamban sehol nem letezik altalanos tobbnejuseg, mivel a nok mindenhol ugyanannyian vannak, mint a ferfiak

ha minden masodik ferfinak 2 felesege van, akkor a ferfiak felenek nem lesz felesege

a tobbnejuseget "problemamegoldasra hasznaljak" ugymond

Tehat meghal valakinek a ferje, azt elveszi valaki masodiknak, hogy ne legyen ferfitamasz nelkul. Vagy ha valakit valamikeppen senkinek nem sikerult elso felesegnek odaadni, valaki masodiknak elveszi a csaladbol. Vagy meddo / tartosan sulyos beteg az elso feleseg, es nem tud gyermeket szulni.

es egyes orszagokban statuszszimbolum:

ha pasa vagy, es van egy "fo" feleseged, 10 masik, meg 50 haremholgyed, az a tarsadalmi rangoddal jar

de azt is biztos tudod, hogy BORZASZTO nagy kulonbsegek vannak a kulonfele muszlim orszagok kozott. teljesen maskent el egy muszlim no az EAE-ban, mint Bangladesben, vagy mint Afrikaban. vagy az, aki nyugati orszagban bevandorlo szuloktol szuletett. Maskepp el egy kozeposztalybeli pakisztani urbanus ertelmisegi csaladbol szarmazo no (aki egyetemre is mehet, es aztan akar orvoskent dolgozhat), mint egy szegeny videki pakisztani no. Kulonbozo fajtai ("felekezetei") vannak az iszlamnak, amelyek kozul van nagyon laza, akik mondjuk hisznek Allahban es tudjak olvasni a Korant, de nem tartjak a napi 5 imat, tisztalkodast, nem bojtolnek, a nok szabadon hagyjak a hajukat es farmerban jarnak stb. Es vannak nagyon szigoruak, ahol mindent aprolekosan be kell tartani. Csalad es csalad kozott is vannak kulonbsegek, hogy mennyire "vallasosak". Tehat nincs egyseges iszlam, ahogy keresztenyseg sincs. Igy a tobbnejuseg is van, ahol tiltott, van ahol elvetve elofordul, de elitelik, van, ahol csak vesz eseten, es van, ahol jobban elfogadjak. De sehol nem altalanos.

En foleg azon poccentem be, hogy szerinted a ferfi termeszetebol adodik, hogy tobb feleseg kell neki es szenved a monogam kapcsolatban. Az iszlam tobbnejuseg nem errol szol, nem is szolhat (matematika). Hanem arrol, hogy a noket nem lehet ferfi tamasz nelkul hagyni. Tehat inkabb a nok iranti tiszteletrol, nem a ferfi mohosagrol.

2021. okt. 24. 11:33
 45/144 anonim ***** válasza:
65%

1 Királyok 11

Salamon bálványozása

11 Salamon király sok idegen asszonyt szeretett a fáraó leányán kívül, móábiakat, ammóniakat, edómiakat, szidóniakat és hettitákat,

2 olyan népekből valókat, amelyekről ezt mondta az Úr Izráel fiainak: Ne keveredjetek közéjük, és ők se keveredjenek közétek, mert az ő isteneikhez hajlítják szíveteket! Ezekhez ragaszkodott Salamon szerelemmel.

3 Volt neki hétszáz főrangú és háromszáz másodrangú felesége. Feleségei elhajlították a szívét.

2021. okt. 24. 11:45
 46/144 anonim ***** válasza:
100%
700 felesége volt és 300 ágyasa, mai szóval szeretője. Az ágyas nem feltétlenül szexrabszolga, inkább szeretőnek fordítanám.
2021. okt. 24. 11:55
 47/144 anonim ***** válasza:
93%

"De vajon azt nem làtod problémàsnak, hogy a férfiakat monogàmiàra kényszerítik amiben esetleg egész életükben szenvedniük kell ?"

És a nőket? Az a gond, hogy azok ábrándoznak többnejűségről, akik egy nőt sem képesek összeszedni. Meg eltartani sem. Nem hogy többet. Mégi smiért menne bele egy tanult, önálló nő egy ilyen helyzetbe?

2021. okt. 24. 12:00
 48/144 A kérdező kommentje:

"Az iszlam tobbnejuseg nem errol szol, nem is szolhat (matematika). Hanem arrol, hogy a noket nem lehet ferfi tamasz nelkul hagyni. Tehat inkabb a nok iranti tiszteletrol, nem a ferfi mohosagrol."

Ezekkel amiket idéztem tőled, teljesen muszlim Testvéremet igazolod. Ő pontosan ugyanezeket szokta mondani itt a fórumon.

"En foleg azon poccentem be, hogy szerinted a ferfi termeszetebol adodik, hogy tobb feleseg kell neki es szenved a monogam kapcsolatban."

Felesleges bepöcenni.

Azt mondtam hogy vannak olyan férfiak, nem azt hogy mindenki egyforma. Ez viszont tény, különben nem tartanànak annyian szeretőt a képmutató nyugati világban. Amit te olyan fejlettnek hiszel, miközben jelenleg erkölcsi fertő az egész.

Én azt gondolom hogy aki megteheti mert gazdag az nem pusztán "szimbólumként" vesz el feleségül több nőt, hanem mert SZERETNÉ !

Egyébként elég pongyolàn fogalmazol, ahhoz képest hogy azt àllítod mennyire ismered az Iszlàmot. Illetve àltalànos előadàst nincs értelme tartani nekem erről.

2021. okt. 24. 12:04
 49/144 A kérdező kommentje:
#47: Hàzassàgban élek.
2021. okt. 24. 12:06
 50/144 anonim ***** válasza:
61%
Szubjektív véleménye mindenkinek lehet a dologról, de a Biblia nem tiltja meg. Innentől kezdve ezt senki nem mondhatja bűnnek. Persze gyakorlatban én is egynejű vagyok, mert szeretem a feleségem és a bensőséges kapcsolatunknak vége lenne, ha egy második feleségem is lenne. Ráadásul a magyar törvények ezt nem teszik lehetővé és eltartani sem tudnék több feleséget. De ez egy elméleti kérdés, elméleti válaszokkal. Úgyhogy a Biblia alapján azt kell mondja, hogy ha a törvények lehetővé tennék és a szeretett nőket nem zavarná hogy többen vannak, akkor Istennek nem lenne aggálya azzal szemben, hogy többnejű lennék.
2021. okt. 24. 12:16
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!