Milyen bizonyítékokat tudtok arra hogy az isten akiben hisztek létezik? (azt is írjátok le légyszíves hogy milyen vallásúak vagytok)
1."azt írja, nem bizonyítható, hogy van-e Isten (egyébként helyesen teszi)."
Ki szerint nem bizonyítható? (vagy cáfolható)
Az hogy nem bizonyítható a te véleményed de ez nem tény.
Ebből tisztán látom, hogy amit a logikai bizonyításról írtam, azt nem értetted meg.
A logika egy tudomány.
Nem ki szerint nem bizonyítható, hanem a logika tudománya szerint nem bizonyítható.
„A reakcióm erre:
Az első mondatom lényegében az amit ő mondott. Hogy ne beszéljünk erről mert SZERINTE (mások szerint is mint például szerinted is de nem mindenki szerint és attól még nem lesz továbbra sem tény) nem bizonyítható.”
Rossz hírem van: a logika tudománya nem egy áltudomány, mint a tenyérjóslás, hanem valódi. Tehát ez egy tény. Nem csak egy vélemény.
2. „A kérdés stílusán lehet hogy lehetett volna javítani azonban semmi a te stílusodhoz képest.”
A helyesírásod a másik, amin szintén rengeteget lehetne változtatni. Legalább a hogy elé tegyél vesszőt – ez csak egy jó tanács, mielőtt azt írnád, hogy úgy írsz, ahogyan akarsz. Fölösleges ezt is tovább ragozni, de te élvezed, hogy minden kérdésemre viszontreagálj, most én is megteszem ezt, hátha ettől jobb napod lesz. 😊
3. „Pusztán azt a gondolatot próbáltam felvetni hogy
mivel isten hatással van a dolgokra ezért
az ő műve az is hogy ki hova szülessen stb.”
Ezzel nem értek egyet. Nagy mértékben ez a szüleinken múlik, hogy hová születünk.
4. "amit egyébként a jogrendszer ma is elfogad."
Igen elfogad. De attól még létezik hamis tanúzás. Lefizetik a tanukat stb.”
Te alapvetően mindenkire gyanakszol? Előbb feltételezed azt, hogy valaki hazudik, mint azt, hogy igazat mond? (Nem rosszindulatból írom, csak ez szomorú, ha így van, nehéz lehet így élni és ennek nyilván oka van, már ha így van.)
5. (Ezen felül pedig megnézem hogy például egy fizikust hogyan győzöl meg arról hogy valami igaz azzal hogy sokan állítják.)
Van egy fizikus szomszédom. Ha ketten egybevágóan azt mondanánk neki, hogy láttuk, amint az anyját elütötte egy autó és bevitték az ügyeletre, azonnal rohanna az ügyeletre. Nem hiszem, hogy kételkedne. Ez nem a hivatástól függ.
6. „Ha eltudom dönteni egyértelműen hogy az a kijelentés igaz/hamis hogy "Létezik isten." akkor mit kéne rajta bebizonyítanom már.
- Nem azért kéne bizonyítanom hogy eltudjam dönteni hogy igaz-e vagy sem?
- (nem mellébeszélés hanem példa a könnyebb érthetőségért mind két irányba)
Régen mikor még nem volt váltakozó áramú motor. Ha ekkor valaki kijelenti hogy "Lehet ilyen motort készíteni"/"Nem lehet" akkor ez a kijelentés sem értelmezhető úgy mint az istenes sem?
Mi a különbség a két kijelentés között ha az egyik értelmezhető a másik nem?
(Csak mert állításod szerint nem lehet bizonyítani az ilyen kijelentéseket de mégis bebizonyították hogy lehet pedig állításod szerint nem lehet. )”
Ha el lehet dönteni (nem pedig ha el tudom dönteni) , hanem ha bárki/ mindenki egyértelműen el tudja dönteni.
Nem lehet olyant bizonyítani, aminek a feltevését sem tudja akárki/mindenki eldönteni.
3 példát mondok kijelentő mondatra, nézzük meg, hogy alkalmasak-e ezek logikai kijelentésnek.
Pl. Valaki terhes. (Van az az időszak, amikor ezt már mindenki el tudja dönteni, ha meztelenül látja.)
Lehet bizonyítani akkor is, ha nem látszik. Mindenki el tudja olvasni az orvosi igazolást valakinek a terhességéről.
Pl. Valaki előző életében orvos volt. (Ezt senki sem tudja eldönteni, hogy igaz, vagy hamis.)
Nem lehet bizonyítani, mert nincs olyan műszer, vizsgálat, ami az előző életet, hogy egyáltalán létezik ilyen, igazolná. Ezenkívül meg azt, hogy akkor ő orvos volt.
(Ha feltalálnának egy ilyen műszert, ami bizonyítja, akkor a mondat már lehet logikai kijelentés, mert alkalmas arra, hogy egyértelműen kiderüljön róla, hogy igaz, vagy hamis).
Pl. 1523-ban valaki ezt a mondatot mondja:
Létezik váltakozó áramú motor, lehet ilyent készíteni.
1523-ban nem értelmezhető, nincs áram. Mi az az áram? És mi az a motor?
Jó lehet ez a példa is, igen.
A többiről holnap írok.
Kései
0.
Sokkal könnyebb lenne ezt valamilyen chat-en megbeszélni.
1.
"a logika tudománya nem egy áltudomány"
Nem mondtam hogy az.
Erre még vissza térünk a 6. pontban mert ez már oda tartozik.
2.
"A helyesírásod a másik, amin szintén rengeteget lehetne változtatni."
Igen. Tudod létezik olyan hogy diszlexia.
"de te élvezed, hogy minden kérdésemre viszontreagálj,"
Ha nem reagálok akkor az olyan félbehagyott.
3.
"Ezzel nem értek egyet. Nagy mértékben ez a szüleinken múlik, hogy hová születünk."
Szerinted isten semmit nem befolyásol a világon?
4.
"Te alapvetően mindenkire gyanakszol? "
Nem. Azonban csak azért mert voltak tanuk akik ezt meg azt állították attól még nem lesz az igaz.
Ezt neked is be kell látnod. (főleg mivel nem hiszed el csak úgy amit mondok :D se máshogy)
5.
Azért itt már számít az is hogy mit mondasz.
Ha arról próbálod meg győzni így hogy pl.: nincs gravitáció akkor azonban biztos hogy ellenkezni fog.
De amilyen esetet te felvázoltál ott már pusztán azért is rohanna az ügyeletre mert megéri kockáztatni azt hogy hazudunk.
(bár ha valami átverést gyanít amivel csak le akarjuk húzni akkor elkezdene kételkedni és kérne bizonyítékot)
6.
"Valaki terhes. (Van az az időszak, amikor ezt már mindenki el tudja dönteni, ha meztelenül látja.)"
Csak megemlitem. Ez emberfüggő is mert van akin nem látszik, vannak akik azt hiszik hogy csak kövér.
Ezen felül pedig. Miért van ott ha meztelenül látja? Mit takar egy póló például ami befolyásolja hogy ezt meg állapítsad?
"Mindenki el tudja olvasni" feltételezve hogy tudd olvasni.
De ez mindegy is csak gondoltam megemlítem de a pólós kérdés érdekelne.
A 3. példa az már nem a legjobb. Ha már az én példámra építesz akkor olyan kort kéne választani amikor váltakozó áram már volt de váltakozó áramú motor még nem.
Reakció:
Kijelentés tekintetében elfogadom nem bizonyítható.
Azonban fizikusok (akiket én ismerek) nem szokták azt mondani hogy valami nem bizonyítható. De ők nem is kijelentés logika szempontjából nézik a dolgokat.
Náluk inkább az nem bizonyítható ami megcáfolt. A többi dolog pedig csak nem bizonyított.
Ilyen szempontból pedig isten léte/nem léte is csak egy nem bizonyított de bizonyítható dolog. Mert attól még hogy most nincs rá eszközünk vagy tudásunk attól még nem lesz az lehetetlen. Mint ahogy régen nem tudtak pl.: repülőt építeni az se jelentette azt hogy nem lehetséges repülőt építeni ugyan ilyen módon az hogy most nem tudjuk bebizonyítani nem jelenti azt hogy nem lehetséges bebizonyítani.
(Ez most nem a te kijelentés logikád szempontjából mondom úgy hogy légyszíves ne mond hogy de a szerint ...)
De amennyiben kijelentés logikailag vagy fizikailag vagy akárhogy sem lehet bizonyítani.
Akkor sem értelmet. Ebben te is és ő is tévedtetek.
indoklás:
A beszélgetés során az eredménytől függetlenül új tudást szerezhetünk.
1523-ban nem létezett áram, nem tudom, honnan veszed, hogy létezett. Több, mint 200 évvel később kezdték el felfedezni.
Ide linkelek egy tanulmányt róla, elég érdekes.
Mi a foglalkozásod? Tanuló vagy még?
Nem akarlak bántani, bocsánat, ha bármelyik mondatomban bántást vélelmezel, sajnálom, hogy nem sikerült megértened egyáltalán, amiket leírtam.
Szép napot! Jó olvasást!
Boldog Karácsonyt! (Bár nem tudom, hogy ünnepled-e, hiszen ez Jézus születésének ünnepe, de mindegy.)
Boldog Új Évet! :D
Kési
"1523-ban nem létezett áram, nem tudom, honnan veszed, hogy létezett. Több, mint 200 évvel később kezdték el felfedezni."
Pont azt mondom hogy ezért nem jó a példa.
Mert nem "létezett". Olyan példa lenne a jó pontosabban olyan kor amikor már ismerték az AC/DC áramot de az AC motorok még nem léteztek.
Lehet hogy félre olvastál valamit.
Honnan vetted hogy azt mond hogy már volt?
"sajnálom, hogy nem sikerült megértened egyáltalán, amiket leírtam."
Úgy látom nem ment át az üzenet.
A könyv amit küldtél aranyos.
Én a Boldogozást még hanyagolom tekintve hogy még elég messze van.
Karácsony ünneplésén mit értesz?
Karácsony ünneplése mint jézus születése?
Karácsony ünneplése mint szeretteinkkel lenni?
Karácsony ünneplése mint a boltok ünnepe?
Amúgy most hogy felvetetted. A vallásodnak van olyan jelentősebb ünnepe amin nem nyerészkednek a boltok?
Sok ünnep nagyrészt amúgy is arról szól hogy költ költ költ.
UI.:
Jaj te szörnyeteg milyen mellékvágányra tereled a beszélgetést. (csak vicc)
Privátlolók.
Ha ehez kapcsolódóan szeretnétek valamit akkor azt ide is leírhatjátok nyugodtan.
79 vagyok.
Ha arról szeretnél meggyőzni valakit,hogy lélek nem létezik, a te dolgod, nem fog sikerülni.Az anyag sem anyag, hanem rezgés, amit a kvantumfizika már bizonyított, csak alacsonyabb rendű.
Az emberben két erő harcol egymás ellen, a fizikai test tudata, az ego, a szellemi test tudata, a lélek.Olyan ez,mint egy számegyenes, a két végén a lélekkel és az egoval.Nálad maximálisan az ego irányít .
Az egonak csak egy élete van, mindig győzni akar és mindenkinél okosabbnak képzeli magát( ezt nem konkrétan rád értem, hanem az ego mint fogalomra gondolok).Nem hagyja meggyőzni magát,ő jobban tudja, mindig megmagyaráz mindent, megnyugtat, te sosem vagy hibás, mindig más a rossz, te mindig helyesen cselekszel.
A világot irányító hatalmak csak az ego alapján müködnek, az erősebb győz, a gyengébb meghal, az erős parancsol a nagy tömegeknek, akik mint birkák követik.
Ha körülnézel a világban, megláthatod, hogy az ego uralma, a magasabb intelligencia létezésének elutasítása hova vezetett.Ha viszont elégedett vagy azzal,ami most a világban van, hagyj figyelmen kívül mindent, amit írtam.
79.
Az jó régen volt.
A kvantumfizikás részel egyet értek. Bár az anyag sem anyag kijelentés az... na mindegy.
"Nem hagyja meggyőzni magát,ő jobban tudja, mindig megmagyaráz mindent,"
Ez a hívőkre is igaz sokszor csak amivel ők indokolják a dolgokat azt általában nem lehet igazolni. Hívőknél is az ego nyert?
"te sosem vagy hibás, mindig más a rossz, te mindig helyesen cselekszel."
Ez pedig már a szociopatákra jellemző kicsit.
"az erős parancsol a nagy tömegeknek, akik mint birkák követik."
Ez szintén jellemző elég sokszor a hívőkre. Csak ott a vallási vezető mondja a dolgokat a hívek pedig birkaként követik (kihangsúlyoznám hogy nem minden esetben)
"Ha viszont elégedett vagy azzal,ami most a világban van, hagyj figyelmen kívül mindent, amit írtam."
A világgal rengeteg gond van. Amit az emberi ostobaság eredményez.
Egyébként állításod szerint én ugye teljesen ego irányított vagy mint azt írtad is és ezért nem lehet engem meg győzni.
Ez azonban nem igaz.
Ha logikusan levezetsz valamit és semmilyen ponton nem tudok belekötni akkor el hiszem. (ha beletudok kötni belekötök de ha meg tudod védeni akkor persze szintén elhiszem)
Amiben én hiszek az mind logikus levezetések eredménye.
Arról nem írtál semmit mit is csinál a másik.
Egyébként téged is az ego irányít. :D
"Ha arról szeretnél meggyőzni valakit,hogy lélek nem létezik, a te dolgod, nem fog sikerülni."
"Hívőknél is az ego nyert?"
Igen ebben egyetértünk, ezt hívják spirituális egonak, a vallásos ember úgy érzi, mivel ő teljesíti Isten akaratát, ő közelebb áll hozzá, ezáltal felette valónak tekinti magát másnál.Az ego mindig más köntösben,különböző álruhákban jelenik meg,hogy átverje a búránkat és megtartsa a hatalmát felettünk.
"te sosem vagy hibás, mindig más a rossz, te mindig helyesen cselekszel."
Ez pedig már a szociopatákra jellemző kicsit."
Ezzel is egyetértek, az ego maximálisan szociopata, csak saját magára gondol, midenki más elé helyezi a saját érdekét, bárkin keresztülhajt, ha úgy hozza a szüksége.
""az erős parancsol a nagy tömegeknek, akik mint birkák követik."
Ez szintén jellemző elég sokszor a hívőkre. Csak ott a vallási vezető mondja a dolgokat a hívek pedig birkaként követik (kihangsúlyoznám hogy nem minden esetben)"
Igen,ez a spirituális ego a vallásban, a politikában pedig személyes hatalomvágy. Mindkettő ego.
"Ha viszont elégedett vagy azzal,ami most a világban van, hagyj figyelmen kívül mindent, amit írtam."
"A világgal rengeteg gond van. Amit az emberi ostobaság eredményez."
Ezzel is maximálisan egyetértek, csak az ostobaság szót időnként cseréld ki az ego szóra.
"Ha logikusan levezetsz valamit és semmilyen ponton nem tudok belekötni akkor el hiszem. (ha beletudok kötni belekötök de ha meg tudod védeni akkor persze szintén elhiszem)
Amiben én hiszek az mind logikus levezetések eredménye."
Számomra ez az elmélet amit most elemzek neked, teljesen logikus és mindenre magyarázatot ad, ami a világban történik az emberekkel.
A lélek létezését nem tudom konkrétan bizonyítani neked, rajtad múlik, elhiszed e vagy nem, a te dolgod.
"Arról nem írtál semmit mit is csinál a másik." Ezt nem értem,milyen másik?
"Egyébként téged is az ego irányít."
Sajnos gyakran beleesem az ego csapdájába, igyekszem tanulni belőle és nem elkövetni a hibát újra.Egy élet is sokszor kevés,hogy megtanuld kezelni az egodat, hálistennek életből számtalan sok van.
"Ha arról szeretnél meggyőzni valakit,hogy lélek nem létezik, a te dolgod, nem fog sikerülni."
Ezzel az eggyel nem értek egyet.
Az, hogy hiszek a mindenható intelligencia létezésében, ez teljesen ellene megy az ego gondolkozásának, mert kiveszi az irányítást az ő kezéből és átadja az Istennek, a karmának, a sorsnak, hivd ahogy szeretnéd. Na ezt aztán végképp nem akarja az ego.
"Ezzel is maximálisan egyetértek, csak az ostobaság szót időnként cseréld ki az ego szóra."
Szerintem nem egyezik meg a kettő.
"Számomra ez az elmélet amit most elemzek neked, teljesen logikus és mindenre magyarázatot ad, ami a világban történik az emberekkel.
A lélek létezését nem tudom konkrétan bizonyítani neked, rajtad múlik, elhiszed e vagy nem, a te dolgod."
Igen itt a bökkenő hogy a lélek létezésére semmi bizonyíték nincs.
""Arról nem írtál semmit mit is csinál a másik." Ezt nem értem,milyen másik?"
Bocsi. Azt mondtad van a fizikai test tudata az ego amiről sokat írtál de a szellemi test tudatáról a lélekről nem nagyon írtál pedig elvileg ennek a létezése egy nagyon fontos rész lenne abban amit ép fejtegetsz.
"hálistennek életből számtalan sok van."
Na ez új nekem a te véleményednél. Ez reinkarnációra akar utalni vagy valami egyébre?
""Ha arról szeretnél meggyőzni valakit,hogy lélek nem létezik, a te dolgod, nem fog sikerülni."
Ezzel az eggyel nem értek egyet."
Itt lehet félre érteted azt amit írtam nem tudom. Azért leírom biztos ami biztos. A " Ha arról..." egy példa akart lenni arra hogy téged se lehet meggyőzni mint ahogy azt az egonál írtad.
"mert kiveszi az irányítást az ő kezéből és átadja az Istennek,"
Hogy érted hogy át adja az irányítást? és miért is adja így át az irányítást ezzel?
Ha jól értem akkor szerinted minden rossz forrása a testünknek a tudata (amik talán az ösztönöknek feleltethetők meg részben ha jól értem).
Aztán van az ami a jó irányba terel minket az pedig a lelkünk.
A két tudat az együtt dolgozik az ember agyában? Vagy a lélek az valami mérhetetlen módon befolyásolja az embert?
Ezt a részt légyszíves fejtsed ki.
Ilyen módon akkor (nem mintha most nagyon számítana) az állatok mivel ösztönök vezérlik leginkább ezért ő nekik nincs lelkük?
Bár az állatok is tudnak jót tenni akkor azonban kéne nekik is lelküknek lennie.
Először is Boldog Új Évet kívánok mindenkinek, aki olvassa ezt az oldalt.
Kedves kérdező, a kérdéseid nagyon jók és logikusak, ebből arra következtetek, hogy tényleg érdekel ez a témakör, ezért megpróbálok a legjobb tudásom alapján válaszolni.
Egyet viszont előre kell bocsájtanom. A spiritualitás egyk legfontosabb szabálya az, hogy mindenki a saját lelkéért felel és csak azért, a fizikai test letételekor minden tetteddel el kell számolnod, nem vagy felelős más lelkéért, csak azért, amit Te tettél.Ezt azért írom, mert számomra teljesen mindegy, mit gondolsz vagy teszel,mert semmiről nem akarlak meggyőzni, ugy gondolkodsz, ahogy szeretnél, úgyis neked kell elszámolnod vele.Ennyit bevezetésként, tehát ne várd,hogy győzködni foglak az én igazamről, mert az az ego lenne.
Akkor kezdjük.
"Ezzel is maximálisan egyetértek, csak az ostobaság szót időnként cseréld ki az ego szóra."
Szerintem nem egyezik meg a kettő."
Szerintem sem, néha az egyik,néha a másik.
A lélek bizonyítását nem tudom felmutatni, annyira nem vagyok magas szinten, rád bízom a döntést ebben a kérdésben.
"hálistennek életből számtalan sok van."
Na ez új nekem a te véleményednél. Ez reinkarnációra akar utalni vagy valami egyébre?
Igen,pontosan arra akar utalni, a spiritualitásban alapgondolat,hogy a lélek többször megtestesülhet, vagyis számtalan fizikai testet felvehet, persze előbb a tudatot törölni kell, mert különben összezavarodna.Minden életre más más a sorsfeladata, és az életün célja és lényege az, hogy kitaláljuk, milyen feladatokkal születtünk le.
""Arról nem írtál semmit mit is csinál a másik." Ezt nem értem,milyen másik?"
Bocsi. Azt mondtad van a fizikai test tudata az ego amiről sokat írtál de a szellemi test tudatáról a lélekről nem nagyon írtál pedig elvileg ennek a létezése egy nagyon fontos rész lenne abban amit ép fejtegetsz."
Bocsánat, ezt tényleg nem fejtettem ki. Szóval a számegyenes két végén van az ego és a lélek, hívő emberek ezt úgy magyaráznák, hogy az egyik végén áll a Gonosz, a másikon pedig Jézus.Persze ez nagyon sarkitott példa.Mindenki ezen a számegyenesen mozog és minden időpillanatban másik helyen áll.Például amikor sétálsz az erdőben és megállsz gyönyörködni egy fában vagy egy madár énekében,erősen közeledsz a lélek vége felé.
Ha szándékosan, anyagi haszon reményében becsapsz valakit, erősen közeledsz az ego vég felé.Senki sincs teljesen az egyik vagy a másik végén, inkább a tendencia fontos, melyik vége felé szeretnél közeledni.
"mert kiveszi az irányítást az ő kezéből és átadja az Istennek,"
Hogy érted hogy át adja az irányítást? és miért is adja így át az irányítást ezzel?"
Az ego azt mondja, hogy én mindent jobban tudok,mint más,nehogy már ő mondja meg nekem a tutit, tudom én,mi a jó nekem.
A lélek azt mondja, bizzuk rá Istenre, mi fog történni velünk, Ő jobban tudja mire van szükségünk.Ez a két véglet, szerintem már érted,mire gondoltam.
"Ha jól értem akkor szerinted minden rossz forrása a testünknek a tudata (amik talán az ösztönöknek feleltethetők meg részben ha jól értem).
Aztán van az ami a jó irányba terel minket az pedig a lelkünk."
Tökéletesen megfogalmaztad a spiritualitás lényegét, ennél jobban én sem fogalmazhattam volna. Sok hires spirituális gondolkodó véleménye az,hogy a földön minden baj és probléma okozója az emberi ego. Ajánlok egy dolgot, ha beszélsz valakivel, figyeld meg a viselkedését, és játékosan próbáld meg eldönteni, hol tart a számegyenesen.Egy idő mulva már azonnal érezni fogod a választ.
"Ilyen módon akkor (nem mintha most nagyon számítana) az állatok mivel ösztönök vezérlik leginkább ezért ő nekik nincs lelkük?
Bár az állatok is tudnak jót tenni akkor azonban kéne nekik is lelküknek lennie."
Már megint egy kitűnő kérdés!
Természetesen mindennek,még az állatoknak is van lelkük, de ők egy közös állati tudatban léteznek, teszik a dolgukat, amire az ösztöneik vezérlik öket, ezért nem is hibázhatnak,mert csak annyit tesznek, ami a génjeikbe van ködolva.Ezért tökéletesek, nincs szükségük arra, hogy reinkarnálódjanak.Azért vannak itt,hogy segitsenek nekünk,tanítsanak minket, segítseneke beteljesíteni a sorsfeladatunkat,vagyis a karmánkat.
Ezzel szemben az emberi ego felülírja a lélek sugallatait, ezért minden életünkben számtalan hibát elkövetünk el, viszont számtalan életünk van rá,hogy kijavitsuk ezeket, és egyre tökéletesebbek legyünk.
Egyenlőre ennyit szeretnék mondani, de ujra megerősítem, nekem teljesen mindegy, Te miben hiszel vagy mit gondolsz,én egyszerúen leírtam azt, én miben hiszek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!