Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit szólnál hozzá, ha bevezetn...

Ozmium42 kérdése:

Mit szólnál hozzá, ha bevezetnék a rovást a latin betűk helyett?

Figyelt kérdés

Miután megfelelően szabványosították és korszerűsítették, a rovásírás teljesen felváltaná a latin betűs írást. Ezentúl minden rovásírással lenne, könyvek, újságok, feliratok a tévében stb. Megtanulni könnyű (2-3 nap), az olvasáshoz több idő kell hozzászokni, illetve nem lehet olyan gyorsan írni vele, mint a mostani kézírásunkkal. Egyébként sok országban van hivatalosan a latintól eltérő írásmód, szóval nem hiszem, hogy világbotrány lenne, ha + 1 ország is betűtípust váltana. A latin betűt persze nem tiltanák be, és a könyveket sem égetnék el, csak nem az lenne a hivatalos (lásd bármely más, nem latint betűs ország példáját).

(Hozzátenném a kérdésemhez, hogy először is nem szeretném, ha átpolitizálnátok a kérdést. Ez most nem jobboldal-baloldal, meg pártok kérdése, hanem csak az, hogy mit szólnál hozzá, ha ez a helyzet bekövetkezne. Másrészt ez a kérdés nem álmodozás a részemről, tehát nem kell lehurrogni, hogy miért akarok én ilyet, csak egy kis közvélemény kutatás)

2013. jan. 7. 23:34
 51/106 anonim ***** válasza:
89%

Kétezer év alatt annyit nőtt a szókincsünk, hogy lehetetlen lenne mindent rovásírással leírni. Különben is a rovásírást a pásztorok alkalmazták. Csak ma már nem pásztorkodunk. De latin írás ismerete nélkül hogyan akarnád elolvasni a külföldi nyelveken írott dolgokat? Ahol cirill nyelven írnak, a külföldnek szánt tudományos munkákat is latin betűkkel írják. Vagy a németek sem használják már a gót betűket ( sok fiatal nem is ismeri). Pedig ők még 20-30 éve is használták a gót betűket.

Az pedig ostobaság, hogy minden nyelvben van magyar szó, ezért a magyarból fejlődött ki. A jelenlegi szókincsünk nagy része német, török stb. eredetű. Akkor a mi nyelvünk is a németből, vagy a törökből ered.

Ahelyett, hogy ilyen ostobaságokat el hisz valaki, nem árt ha helyette előveszi a józan eszét.

2013. jan. 8. 07:46
 52/106 anonim ***** válasza:
89%
Esetleg érdekességből meg lehetne őket tanítani 2-3 irodalomórán a gyerekeknek, azt támogatom is.
2013. jan. 8. 09:01
 53/106 anonim ***** válasza:
88%

több ezer éves magyar nyelv: a múltkor volt erről egy vita, amit elég gyorsan rövidre zártam egy kéréssel.

Minden ősnyelv rajongót megkérnék, hogy linkeljen már legalább egy könyvet/weboldalt, bármit, ahol egy több ezer éves "magyar" felirat látható! Szeretném elolvasni én is, hogy lássam tényleg elolvasható a mai lvasó számára. Ja: és bármilyen humbug nem felel meg. Csak olyat küldjetek, ahol datálva van, hogy az adott leletet ki, hol, mikor találta, milyen módszerrel olvasta vissza stb. Ha rovásírásos a lelet, akkor kérnék egy hiteles rovás ABC-t is, az is utánanézhető legyen, hogy ki állította össze, mikor stb. Köszönöm!

2013. jan. 8. 09:12
 54/106 anonim ***** válasza:
7%

"érdekes történet, melyet mai napig tanítanak az iskolákban, de sose magyaráznak, hogy 100-300 ezer magyar, hogyan tudott megmaradni egy több milliós indoeurópai közben? Hogy volt képes 1-300 ezer magyar( nem csak katona) 100 éven keresztül fosztogatni európát? mi volt az oka, hogy ez idő alatt csak 2 vereséget szenvedtünk el és erről kettőről többet tanulunk, mint a sikeres hadjáratokról? "

Mert ez az egész amit tanítanak egy hatalmas átcseszés. Ráadásul nem csak a történelem tárgyban. Ezért is írtam ki egyszer egy olyan kérdést, hogy ti elhiszitek -e amit tanítanak. A válaszolók kilencven százaléka elhitte. Ezért élnek az emberek egy álomvilágban. Viszont a többségük lusta is arra, hogy bárminek önerőből utánanézzen.

2013. jan. 8. 10:05
 55/106 anonim ***** válasza:
88%
Civilizált Európában élünk, a nyugati (keresztény) kultúrában - tetszik, nem tetszik - maradjunk is ott. Én nem szeretnék sem arab, sem kínai, sem rovás betűket.
2013. jan. 8. 10:40
 56/106 anonim ***** válasza:
74%

"Mert ez az egész amit tanítanak egy hatalmas átcseszés. Ráadásul nem csak a történelem tárgyban."

Ez a pudingok mentsége, hogy ne kelljen tanulni.

2013. jan. 8. 10:49
 57/106 anonim ***** válasza:
100%

"Mert ez az egész amit tanítanak egy hatalmas átcseszés. Ráadásul nem csak a történelem tárgyban. Ezért is írtam ki egyszer egy olyan kérdést, hogy ti elhiszitek -e amit tanítanak. A válaszolók kilencven százaléka elhitte. Ezért élnek az emberek egy álomvilágban. Viszont a többségük lusta is arra, hogy bárminek önerőből utánanézzen."

Akkor már csak arra lennék kíváncsi, hogy azok akik szerint a történelem egy hatalmas "átcseszés", honnan jöttek rá erre? Azért fontos a kérdés, mert tudtommal mindenki az iskolában tanulja az "átcseszést"... Tehát honnan? Szájhagyomány? Ugyan már! Kitaláció? Inkább!

2013. jan. 8. 11:16
 58/106 anonim ***** válasza:
100%
Ennek a vitának nincs sok értelme, a rovásírás nem a mai korba való. Nemcsak hogy az internet korába nem való, de már a toll és a ceruza korába sem. Nézzünk csak rá a rovásírás betűire: a vak is látja, hogy úgy lettek kitalálva, hogy agyagtáblákra, falakra, stb. rárójják az alakzatokat. A legtöbb abc egyébként így kezdte a pályafutását, csak aztán tovább fejlődtek és igazodtak a megváltozott körülményekhez. A rovásírás azonban nem, mert valamikor régen megszakadt a folytonossága. Ha most bevezetnék hirtelen, akkor mindenki rajzolhatná a vonalkákat, amivel többszörösére nőne az írás ideje.
2013. jan. 8. 14:14
 59/106 anonim ***** válasza:
73%
Megkérdezhetem, hogy ki moderáltatta ki a régi nyelvemléket, amit beírtam? Ugyanis kíváncsi lettem volna, hányan értik meg.
2013. jan. 8. 18:08
 60/106 tetro ***** válasza:
Biztos valaki olyan volt, aki szerint a kíváncsiságod nem kapcsolódik közvetlenül a kérdéshez :D
2013. jan. 8. 18:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!