Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit szólnál hozzá, ha bevezetn...

Ozmium42 kérdése:

Mit szólnál hozzá, ha bevezetnék a rovást a latin betűk helyett?

Figyelt kérdés

Miután megfelelően szabványosították és korszerűsítették, a rovásírás teljesen felváltaná a latin betűs írást. Ezentúl minden rovásírással lenne, könyvek, újságok, feliratok a tévében stb. Megtanulni könnyű (2-3 nap), az olvasáshoz több idő kell hozzászokni, illetve nem lehet olyan gyorsan írni vele, mint a mostani kézírásunkkal. Egyébként sok országban van hivatalosan a latintól eltérő írásmód, szóval nem hiszem, hogy világbotrány lenne, ha + 1 ország is betűtípust váltana. A latin betűt persze nem tiltanák be, és a könyveket sem égetnék el, csak nem az lenne a hivatalos (lásd bármely más, nem latint betűs ország példáját).

(Hozzátenném a kérdésemhez, hogy először is nem szeretném, ha átpolitizálnátok a kérdést. Ez most nem jobboldal-baloldal, meg pártok kérdése, hanem csak az, hogy mit szólnál hozzá, ha ez a helyzet bekövetkezne. Másrészt ez a kérdés nem álmodozás a részemről, tehát nem kell lehurrogni, hogy miért akarok én ilyet, csak egy kis közvélemény kutatás)

2013. jan. 7. 23:34
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/106 A kérdező kommentje:

Úgy tűnik, hogy félreértettétek a kérdésem, pedig jól fogalmaztam meg. Tehát nem azt kérdezem, hogy "bevezessük-e", hanem hogy ha már bevezették volna, akkor mit szólnátok hozzá?

Ami a latinban a, b, c betű, az a rovásban is a, b, c, betű, csak más a jel. Ha leütném a laptopom latin betűs f-jét, a monitoron megjelenne a rovás f. Ezt már most is meg lehet csinálni, csak a rovás még nincs szabványosítva, tehát az Interneten nem biztos, hogy meg tudnám jelentetni jelen pillanatban. Automatikusan latinnal jelenne meg. De szabványosítás után ugyanúgy, mint ahogy be tudnék ide másolni koreai jeleket, ugyanúgy a rovásírás is megjelenne. Végezetül pedig, ha kicsit elmegyünk utópiába, gyárthatnának rovás klaviatúrát, ha lenne rá egy országnyi kereslet (a kettős betűk miatt).

2013. jan. 7. 23:50
 12/106 anonim ***** válasza:
83%

ez a folyamat már elindult, de mikor lesz unicode-ban benne? mert az sokat lendítene a történeten ...

Megjegyzem több országban is ismeretes, hogy többféle jelrendszerrel tudják kifejezni gondolataikat... de latin legyen az első, a rovást pedig büszkeségből lehet ápolni, így módon! Ha valaki nem akarja nem tetszik nem kell vele foglalkozni, de meg kell adni a módját, hogy megismerjék használják az emberek ...

2013. jan. 7. 23:55
 13/106 anonim ***** válasza:
88%
Ingerült lennék.
2013. jan. 7. 23:59
 14/106 A kérdező kommentje:
Tudomásom szerint az unicode szabvánnyal olyan problémák vannak, hogy rossz kezekbe került egyrészt, és a nevén vitatkoznak ("rúna", "kihalt", "kazár", stb...), másrészt gátolják is a folyamatot, nincs megegyezés a jelekről (némelyeknek több alakja is van, másokat újonnan vezettek be, mint dz, dzs, x, y), szóval nem megy egyszerűen az ügy sajnos. Megkereshetem az erről szóló cikkeket, ha szükséges.
2013. jan. 8. 00:01
 15/106 anonim ***** válasza:
93%

Nem örülnék, ha rámerőszakolnák. Mint írtad te is, lassabban lehet vele írni. És szemben a többi nem latin országgal, nálunk a dolognak nincs hagyománya. Az elmúlt 1000 évben senki nem használta gyakorlati célokra, legfeljebb díszítőelemként jelen meg.

Azon kívül sok országban, ahol más órát használnak párhuzamosan minden fontosat kiírják latin betűkkel is, mert azt mindenki él tudja olvasni.

2013. jan. 8. 00:09
 16/106 anonim ***** válasza:
29%
Órát=írást. Bocsi, okostelo.
2013. jan. 8. 00:10
 17/106 anonim ***** válasza:
89%

Szuper ötlet, és ettől nekünk mennyivel lenne jobb? Felesleges, nem örülnék neki, nincs kétségem afelől, hogy ha ezt be akarnák vezetni, ne lennének ellene tiltakozások. Amint mondtad, nem olyan könnyű vele írni, mint a latinnal. Akkor miért is kéne átállni? Nyilván azért alakult ki a latin betű, mert ezzel gyorsabban lehetett írni.

Valaki itt írta előttem, hogy mindenki röhögne az országon. És igen, egyetértek vele, kész röhej lenne, hogy míg mindenhol fejlődés van, mi szépen visszafejlődünk, és bevezetjük a több száz éve létezett írást. Botrány lenne, de mindenki kabaréshow-nak nézné azt, amit ez az ország művel. Tehát egyértelmű nemet szavaznék az ötletedre.

2013. jan. 8. 00:10
 18/106 anonim ***** válasza:
100%

dz dzs y x ezeket egyszerűen le lehet írni, összerovásokkal . ebből nem is volt vita..

A név vitáról hallottam, ezt találtam ...

[link]

2013. jan. 8. 00:13
 19/106 anonim ***** válasza:
88%
Én a cirill írás bevezetésének örülnék.
2013. jan. 8. 00:16
 20/106 anonim ***** válasza:
50%
A lakosság döntő része 2-300 éve még írni se tudott, de ehhez képest elég sok rovás emlék maradt ránk ebből az időből is... Akkoriban még a magyar nyelvet se lehetett használni..
2013. jan. 8. 00:18
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!