Amikor valaki egy kontár festővel kapcsolatban kifejti a véleményét, hogy az milyen szenzációs (picasso, van gogh, stb. ) akkor miért lepődik meg, ha megkérdezem, hogy otthon adáshibát néz-e esténként a tévében?
Mi a különbség?
Ha valaki nem tud futni, akkor nem vehet részt az Olimpián.
Ha nincs nem lesz belőle énekes.
Ha nem tud főzni, akkor nem lesz szakács.
Ha viszont nem tud festeni, akkor világhírű lesz.
Miért?
Nem. Ez csak egy festmény, és mi felnőttek vagyunk.
Úgyhogy kérdezni is szabad, és válaszolni is lehet rá.
Nekem Picassonak ez a képe nem nagyon tetszik. (ennek a technikai tudásához viszont semmi köze)
"Mi a művészet lényege? Semmiképpen nem olyasmi, aminek a megértéséhez/élvezetéhez tizenkét könyvet kell olvasni a témában, és évekig tanulni."
Igen, ez egy negatív válasz, mi nem. Most próbáld meg pozitívan, hogy mi.
Ez az egyik leghíresebb önarcképe pedig. Valami nagyon jó ezen a festményen ezek szerint. De micsoda? Nem lehet egy festőnek egy festményét értékelni anélkül, hogy az ember ne diplomázott volna előtte kubizmusból? Ennyire szigorú lenne az univerzum ebben a témában? Azt hittem pedig, hogy a festészet mindenkié, főleg azokhoz szól, akik nem kompetensek a témában. Úgy hívjuk őket, hogy néző.
Megkérdeztem ez a kép miért jó. Erre fel kizárólag olyan válaszokat kaptam, ahol kifejtette nekem körülbelül öt ember, hogy ez azért jó, mert érteni kell hozzá. Szerintem a festőnek kell értenie hozzá.
A kérdező egyelőre még mindig én vagyok. Indítsd topikot "mi a művészet" címmel, ha érdekel a szakemberek véleménye. Én nem értek hozzá, azért kérdeztem.
Már nem azért, de ez a kép valóban egy kalap szar, ha nem láttam volna azt mondanám, h valóban egy óvodás vagy egy drogos rajzolta.
Lehet itt félrebeszélni, ezen a képen semmi extra nincs.
És attól se lesz, h egyesek annyira szeretnének belelátni mindent.
Én elhiszem, h szeretnétek valakinek tűnni, talán értelmes embernek, de ezzel, h itt sztároljátok nem fogtok.
Ennyi.
Nagyon szeretem, amikor egy művészeti ág tartópilléréről úgy nyilatkoznak, hogy eszköz. Sajnos ez az "eszköz" a festőművészeknél a technikai tudás. Ahogyan "eszköz" az énekesnek a hangja, a F1 pilóta reflexe, meg Usain Bolt acélosra edzett izomzata. Igen. Csupán eszköz. Ez a picike elhanyagolható dolog kell ahhoz ugyanis, hogy ne legyen a szumóbirkózóból is futó, és a csavargyári munkás pl. ne műtse meg a koponyatörést szenvedett ember fejét.
Ilyen pitiáner "eszközökre" épült fel a civilizációnk.
Lehet kultúrsznob vagyok, de nem szívesen olvasnék olyan íróktól könyveket, akik nem tudnak helyesen írni, se fogalmazni. Még akkor sem, ha ők lennének a "Szándékosan, És Nekifutásból Idióták Társasága", ami a SÉNIT röviden, és sajnos ötven éve van SÉNIT-tanszék az egyetemeken.
Tudod miért lettél majdnem rosszul? Mert tudott festeni az ürge, és a retinádon keresztül egyből az agyadba tolult a középkori, émelyítő hangulat.
Egy picasso kiállításon viszont kétféle ember fordul meg. Van, aki szerint hulladék az egész, és vannak az okoskodók. Akik imádják a saját hangjukat, és még jobban imádnak köhigcsélve hümmögni, és teátrális hangulatban ripacs mozdulatokkal beszélgetni a nemlétezőről.
Itt annyi történt, hogy megkérdeztem a mester egyik leghíresebb képével kapcsolatban, hogy mitől zseniális. A válasz az volt, hogy butább vagyok, mint egy analfabéta négylábú, és különben sem értek hozzá, nem nekem való, stb.
De hogy a linkelt festmény mitől jó, nos, arra nem érkezett magyarázat.
írtam a 45-ben, az eszköz nagyon kell, de nem elég
megyek vacsorázni
"nagyon kell"
Úgy látszik picasso volt a kivétel. Neki nem volt szüksége eszközre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!