Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Manapság miért sokkal nyunyóká...

Manapság miért sokkal nyunyókábbak a fiatalok az elsőben szokásos beavatásokkal kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Itt arra gondolok, hogy a mi időnkben (alig 15 éve) tök természetes volt, hogy játékos módon pl koleszban azért voltak beavatási szertartások, na nem megverésre gondolok egyáltalán!!

De azért azt éreztették vele, hogy bekerült egy közösségbe, és hogy ők a gólyák, egyetemi koleszban is (vagyis főeg ott).

Na ma meg hallom, hogy van valami hasonló, és nemhogy botrány, hanem kifejezetten rendőrségi ügy lesz abból, hogy "összetörték szegény elsős önérzetét".

Miért van ez a nagy különbség? Vagy azért sok helyen ma is divat még beavatni az elsősöket?

2011. máj. 10. 09:06
 211/259 A kérdező kommentje:

Akinek megalázásképpen jön le ez az eset, annak mondanám, hogy ugye ismerős pszichológiai elv, hogy "menjünk szembe saját problémáinkkal" és "lépjük át saját határainkat"? Na valami ilyesmi jelenik meg egy ilyen poénban is, hiszen megpróbáljuk felülmúlni a túlzott szemérmességet. Ami egy közösségben nagyon hasznos dolog.

Nem így látja valaki?

2011. máj. 14. 08:40
 212/259 anonim ***** válasza:
90%
"Intellektuális poén"... csak megjegyzem, aki ilyesmit "poénnak" tart az már ELEVE NEM INTELLIGENS! Inkább nagy mértékű bunkóságra utal.
2011. máj. 14. 09:08
 213/259 A kérdező kommentje:

Tudja fene, én úgy tudnám szétbontani a szivatásokat, hogy vannak fizikai bántalmazások és vannak a bántalmazást nélkülöző, intellektuálisnak nevezett poénkodások.

De mondd nyugodtan, te minek neveznél

egy ilyen hasonló esetet, ahol tehát nem bántják az illetőt?

2011. máj. 14. 09:11
 214/259 anonim ***** válasza:
89%

"Igen, ez egy fizikai erőszaktól mentes, hatalmas intellektuális poén. "

El sem merem képzelni, hogy mi számíthat nálad primitív humornak, ha ezt a "meztelenül radiátorhoz kötözést a lány wcben" intellektuális poénnak hívod.

"egy ilyen hasonló esetet, ahol tehát nem bántják az illetőt?"

prosztónak

"Na valami ilyesmi jelenik meg egy ilyen poénban is, hiszen megpróbáljuk felülmúlni a túlzott szemérmességet. Ami egy közösségben nagyon hasznos dolog. "

Felülmúlta? Javított valamit a helyzeten? Nem

Rosszabb lett? Most már kezelésekre is jár? Igen

Eredmény a javából. :)

2011. máj. 14. 09:14
 215/259 A kérdező kommentje:

Nézd, azt ne vonjuk kétségbe, hogy hatalmas poén volt, ha egyszer egész este a lányok megszakadtak a röhögéstől (de a fiúk is állítólag).

Na az más kérdés, és erről beszéltünk is, hogy olykor sikerül kifogni egy lelkileg eleve sérült embert, és akkor az ő személyiségében meg valóban kárt tud tenni egy ilyen. Na csak ezt előre senki nem láthatja. De azért azt nem tudhatjuk, hogy a szemérmességi problémán mennyit javított.

(ez most egy kiragadott eset, hiszen ebből probléma lett, na de nyilván zajlanak aztán tömegével a hasonlók, amikből meg nincs semmi probléma, csak azokból nem lesz hír)

1, De te tagadod, hogy hatalmas poén volt mindenkinek?

2, Tagadod, hogy sikerült kifogniuk egy átlagnál szemérmesebb, érzékenyebb fiút, és ezért lett probléma?

2011. máj. 14. 09:36
 216/259 anonim ***** válasza:
89%
Banyek kérdező, te hogy kaptál pszichológusi diplomát? Vagy mi is vagy, most nem fogom mégegyszer elolvasni milyen büfészakot végeztél, de ez egyszerűen nevetséges, hogy ennyire semmibe veszel egy embertársadat, papolsz mintha annyira tapasztalt lennél, közben kiderül, hogy még AZT SEM TUDOD MI AZ A BEAVATÁS, MERT ANNYIRA JELENTÉKTELEN VAGY, HOGY TÉGED BE SEM AVATTAK :D
2011. máj. 14. 09:42
 217/259 A kérdező kommentje:
gratulálok, ez jó válasz volt a kérdésekre, látom képben vagy :)
2011. máj. 14. 09:58
 218/259 anonim ***** válasza:
89%

"2, Tagadod, hogy sikerült kifogniuk egy átlagnál szemérmesebb, érzékenyebb fiút, és ezért lett probléma?"

És? Ez változtat valamin? Semmissé teszi az őt ért sérelmet? Nem.

Attól még, hogy te betegnek tartod, nem lesz enyhítő körülmény.

Egy esetből meg felesleges messzemenő következtetéseket levonni, lehet 10-ből 3 hasonlóan reagált volna.

"1, De te tagadod, hogy hatalmas poén volt mindenkinek? "

Kit értesz a mindenki alatt? Pár idiótát, aki nevetett más kárán? Hol érdekel ez engem?

2011. máj. 14. 10:06
 219/259 anonim ***** válasza:
91%

Olvasd vissza miket írtál. Néhányat ki is idézgettem, és összegyűjtöttem, hogy lásd, milyen butaságokat gondolsz normálisnak, és elfogadhatónak. Néhány gondolatodhoz hozzáfűzést is írtam.

„mi éppen pszichológia szakosok voltunk akkor”

Abban nagyon kételkedem.

„A szivatások nyilván egy zárt közösségben történnek, és kifinomult intellektuális poénkodások…”

„sztem ennek amúgy pont az a lényege, hogy átlépje a határokat”

„voltak beavatási szertartások, na nem megverésre gondolok egyáltalán!!”

„a nyunyónak nem sok szava lehet, mert annak is az lesz a vége, hogy a nagyobb srácok még fel is pofozzák” ”

„aki ellenkezett, azt lefogták, és leszedték róla a ruhát, aki meg durvábban ellenkezett, ott ők is átmentek durvába, és elcsattant pár nagy füles is.”

„pár baráti pofonról, csakis a gólya érdekében”

„egy elsős gólya esetében nincs olyan, hogy "egyszerűen nem és kész",”

„egy közösségben a nagyobbak ... az övék a tisztelet… olyan is volt, akit a tusolóban pofoztak meg többen, mert tiszteletlen volt” (velük)

„nem megverésről volt szó nálunk se, de ha nagyon nem akart engedelmeskedni, akkor azért a felsősök elintézték csak két pofonnal a dolgot. ”

„a pofon sztem is erőszak már valamilyen szinten, na csak azt is írtam, hogy azt mindig a gólyácskák provokálják ki, ”

„azon viszont már inkább el lehet gondolkodni, hogy miért pont ő volt az, akivel a nagyobbak "játszani" akartak? Nyilván volt valami oka .. ”

„nyilván a nyunyóságot megérezték rajta, és ez indította el a nagyobbakban a szivatási szándékot”

„hogy te amolyan befelé forduló típus vagy, akkor ne csodálkozz, hogy a nagyok kinéznek maguknak”

„egyszerűen idegesíti őket, ha valaki ki akarja vonni magát egy közösségből”

Tehát a vagány srácok csak azokat alázzák meg, aki visszahúzódó, befeléforduló, így védekezésre sokszor képtelen is a gátlásai miatt. Nagy vagányságra vall ilyen embereket megalázni.

„Volt egy nagyon antiszoc. elsős srác… elhatározták, hogy kicsit megleckéztetik, oda kötötték a radiátorhoz a lány wc-ben, és lehúzott gatyával ott hagyták estére”

„hogyan "kell" viselkedeni valakinek, akit így "megaláztak"?... Gond akkor van, ha egy eleve beteg személyiséghez nyúltak”

„egy ilyen lány wc-ben lehúzott gatyásdi játékot vagy egy f@szról fánkevősdit tényleg olyan nagy megalázásnak tartasz? azt ne vonjuk kétségbe, hogy hatalmas poén volt (a gyatyás) ”

Egy antiszociálisnál kiélezettebb a helyzet, a gond tehát megvan. A gatyásdi is megalázó, a szexuális játék pedig kifejezetten förtelmes megalázó jellegén felül. Aki ilyet hatalmas poénnak gondol, értékrendjében sérült.

„mégis mi baja lett annak a gyereknek…?”

„pszichológushoz járt a csávóka… újabb bizonyíték, hogy mennyire nyápicka”

Konkrétan kiérezhető, hogy gondod van az introvertált emberekkel. Ők nem rosszabbak, mint bárki más, csupán nehezebben alakítanak ki kapcsolatokat, zárkózottak, és nem olyan könnyeden veszik az élet dolgait, mint a számodra szimpatikus emberek, és azok viselkedésmintái.

„ez csupán egy játék az elsősök fogadására”

„természetesen nem a nyunyónak volt játék, hanem a nagyobbaknak”

„egy ilyen beavatási játék mindig amolyan tekintélyelvű, hiszen a nagyoknak való behódolásról szól”

„az elsős önérzetét kell darabokra törni… így újra tud építkezni, de már egy közösség tagjaként”

„a nagyok egy kis megleckéztetésnek szánják az avatást és a saját érdekében”

„én az elvvel értek egyet, azaz hogy van egy nyunyesz, akiből a nagyobbak vagányabb srácot próbálnak csinálni”

„ezek a beavatási szivatások pont arról szólnak, hogy kicsit levegyenek az elsősök önérzetéből, és kicsit betörjék őket a közösségi szellem érdekében. ”

„a f@szról fánkevés azért azt hiszem vezet mindegyik között, mert ezzel is alaposan betörik az elsősök önérzetét. Nincs olyan, hogy NEM, hanem olyan van, hogy gatya le, és aki meg nem, annak segítenek levenni, és a többiek kedvéért írom (csak eredetileg nem akartam ide hozni, pont azért, mert engem támadnak majd most emiatt is), hogy ez úgy néz ki, hogy a felsősök hoznak fánkokat, az elsős fiúk pedig felsorakoznak, gatyát letolják, felhúznak a farkukra egy fánkot, és aztán kisorsolják, hogy kiről kinek kell leennie. Nem semmi egy poén, az biztos, azt mondja a srác, hogy minden évben van hatalmas röhögés, és hát valljuk meg, tényleg ez aztán a beavatás a javából. ”

„Itt is van mindig pár különcködő, aki azt mondja, hogy "nem", de nem szokták hagyni, hanem lefogják többen és leszedik róla a gatyát, aki meg rúgkapált, harapott, szal nagyon hisztizett, azt meg még pár fülessel is észhez térítették. De meg kell érteni azért azt az alap dolgot, hogy egy nagyok általi beavatási játéknál nincs olyan, hogy "nem".”

„emberi méltóság megsértése"… egy ilyen fánkevés pl annak minősülne? ”

Két félen múlik minden játék. Egy játék addig őrzi meg játékos jellegét, míg az egyének mindegyike önszántából, külső ráhatás nélkül egyezik bele az adott feladat, szituáció, esemény megtörténtébe. Te konkrétan kényszerről írsz, ennélfogva pedig nem játék, hanem sértő, megalázó tevékenység, mely a személy (lelki) sérülését és méltóságának teljes sárpatiprását eredményezi.

Sem a fánkos sztori, sem a kikötőzős nem játék. Előbbi még durva is, és elfogadhatatlannak tartom, hogy szexuális színezetet visznek a gólyaavatásba. Ha a gólyák elmulasztják teljesíteni, amit a felsősök rájuk rónak, külön még fizikai módon is ráhatást gyakorolnak rájuk, hogy mindenképpen kiéljék magukat a szivatók. Szerinted ki a beteg mégis? Aki ellenkezik, ezért megütik, vagy aki kitalálja a feladatot, és megüti a másikat, hogy tegye meg?

„én pszichésen ép vagyok, és nem sok tabu van számomra”

„logikus, hogy ha egyszer valakit az összes csjaszi látott már ruha nélkül, akkor utána nincs tovább értelme a szégyenlősség érzetének… nincs igazam? ”

„újabb érdekes kérdés, hogy egy ilyen eset vajon megerősíti, megkeményíti az illetőt vagy pont ellenkezőleg, még inkább szemérmessé teszi. ”

„érdekes kérdés a szégyenlősség, mindenesetre egy közösségben nincs helye”

„a szemérem valóban csak minimálisan befolyásolható tudatosan”

Állandóan a logikával huzakodsz elő. Nincs igazad. A szégyenlősség és szemérem mindenesetre összefüggő dolog, és te magad írtad, hogy minimálisan befolyásolható a szemérem. Ezesetben aki már szégyenlős, ne is menjen sehova? Egyáltalán kinek árt egy ilyen ember a közösségen belül azzal, hogy nem szeret mások előtt meztelenül mutatkozni? Neked? A barátodnak? Az osztálytársaidnak?

A kérdés az, kinek ártana, ha úgy tenne. A válasz: saját magának. Ennyi önzőség kell az ember részéről, főleg ha az adott tulajdonságról van szó. Nem azért szégyenlősködik senki, mert a többiek orra alá akar borsot törni. Egyszerűen próbál a saját emberi keretei, látásmódja szerint élni.

„anno elsős koromban én is átestem beavatásokon”

„én kőkeményen átestem tök hasonló szivatásokon elsősként”

„én is voltam gólyatáboros beavatásokban valamikor”

„nálunk is volt beavatás, de én kimaradtam belőle”

Ellentmondás.

„egyszerűen jót nevettek a lányok a poénon ... na most ennyi erővel ha belegondolsz, el is engedhették volna, de mégsem tették, mert viccesnek találták, és inkább szakadtak a röhögéstől, na ez elgondolkodtató, nem? ”

„ki az, aki belép egy wc-be, meglát egy srácot egy farokban, és nem szakad meg a röhögéstől? van ilyen?) ”

„sztem akik most itt legjobban hőbölögnek, azok is feltehetően nagyon jóízűt nevettek volna ott az adott helyzetben, ”

Elgondolkodtatóan sok ostoba, kulturálatlan, rosszmájú ember van még az egyetemen, diplomások között is.

Van ilyen, nem is kevés, saját magam részéről inkább segítettem volna neki, nem kinevetem. De ahhoz is ész kell, hogy az ember felmérje mi vicces, és mi nem, adott esetben pedig megfelelően tudjon cselekedni.

„minél beképzeltebb valaki, annál nagyobb lelki törést jelent neki, ha a szeméremérzetébe belegyalogolnak, ”

„a vagányabb srácokat meg pont ez a hatalmas zárkózottsága idegesítette… és megmutatták neki, hogy "nesze neked, ennyi a nagy arcodnak".”

A zárkózottság nem beképzeltség. A zárkózott emberek éppenhogy a beképzeltek ellentétei. Nem azért tartott távolságot a közösségtől, mert jobbnak, többnek érezte magát a társaságtól, hanem extrovertált lévén nem tudta megfelelő módon kifejezni magát, így saját maga gátlásai adták a szakadékot közte, és a többiek között. Ha ez nem lenne elég, még egy kisebb sokkhatásnak is kitették, mert nem tudták őt elfogadni, olyannak, amilyen. E lépéssel nemhogy közösségformáló erőt gyakoroltak volna rá, még inkább eltávolodott, bizalmatlanná vált.

„"menjünk szembe saját problémáinkkal"

Kényszerbetegeknél ezt lehet alkalmazni terápia tekintetében, ami kölcsönös együttműködés alapján jön létre. A beteg is próbál tenni önszántából, az orvos is igyekszik segíteni. De a szemérmességet egy wc-ben való odakötözéses meztelenséggel te sem gondolhatod komolyan, hogy orvosolni lehet.

2011. máj. 14. 13:43
 220/259 A kérdező kommentje:

Hu, hát sokat írtál, de követhetetlen. Ott feladtam, amikor ellentétet vélsz felfedezni és idézgetsz aközött, hogy kiosztanak a felsősök pár pofont, és hogy nincs fizikai erőszak. Ezt továbbra is fenntartom, és a tisztánlátás kedvéért akkor elmondom, hogy azért pár nevelő jellegű pofon a nagyoktól nem egyenlő egy agyonveréssel vagy akár bármilyen fizikai erőszakkal. Na innentől kezdve meg nem értem, miért ismétled ezt 50x.

Szégyenlősség kapcsán pedig csak annyit, hogy nyilvánvaló, ha egyszer átesnek a nyápickább típusok egy "f@szról fánkevésen" pl a többiek előtt, akkor csökken a nagy szeméremérzetük. Azt hiszem, ezt nem kell magyaráznom, mert egyértelmű. Akad mindenhol befelé forduló emberke, na de a nagyok megpróbálnak ezen segíteni, hogy a gátlásokat feloldják. Nem logikus ez is ?A végén még haragudni kell a felsősökre?

2011. máj. 14. 17:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!