Németül mit jelentenek, és hogy használom az alábbi szavakat? (In, An, auf, nach, mit, von)
" csak azt hitem hogy itt is ra-re ugye az auf, és gondoltam, hogy +datívot kap, de ezek szerint akkor + akkusatívot, szóval igazad van ! tehát auf+mich"
az auf+DAT az a RAJTA
az auf+AKK az a RÁ.
Az összes többi hasonlónál is így van, de ezt pár oldallal előrébb már kifejtettük.
Egyébként rengeteget tanultam a legelső kommentem óta ! Csak amit sosem tudok, hogy honnan tudjam egy századmásodperc alatt, hogy pl: egy a fotel az apámé
hog a fotel der/die/das (oké megkell tanulni ezt is ) és hogy egyből tudjam, hogy meines fotel pl...
Meines semmiképp, az már genitives alak...
Ezt pedig csak akkor tudod, ha nem nyelvtani táblázatokat magolsz, és nem fordítasz magadban, hanem - ahogy már korábban tanácsoltam - filmeket nézel, német könyveket olvasol... Ez nem egyik napról a másikra megy, de szép lassan így éred el a kívánt eredményt.
Vagy kinn élsz egy ideig. :)
Pont azt mondtam, hogy ne táblázatból próbálj meg beszélni, mert az lehetetlen. Nekem legalábbis sosem menne.
Én is azt mondtam, hogy a meines a genitiv. :)
Szia!
Tanultál te olyat, hogy gehören + Datív?
Ez azt jelenti, hogy valami valakinek a tulajdona. /valakihez tartozik valami./
Akié az a bizonyos dolog, az mindig részes esetbe kerül majd.
/Ezekben az esetekben a gehört az ige./
A fotel az apáé.
Der Sessel gehört dem Vater.
A fotel az apámé.
Der Sessel gehört meinem Vater.
Ha személyes névmással mondod, enyém, tiéd, övé...
gehört mir, gehört dir, gehört ihm...
A kutya a miénk.
Der Hund gehört uns.
A fotel az enyém.
Der Sessel gehört mir.
Ha azt mondod, hogy az apám fotelja:
Itt már a birtokos esetet használod, a németben megcseréled a birtokot a birtokossal: Genitiv
Fotelja az apámnak.
Der Sessel meines Vaters.
Az apám fotelja kényelmes.
Der Sessel meines Vaters ist bequem.
Ez a fotel az apámé. /Az apám tulajdona./
Dieser Sessel gehört meinem Vater.
A könyv a lányé.
Das Buch gehört dem Mädchen.
A könyv az apámé.
Das Buch gehört meinem Vater.
Ez az apám könyve:
Das ist Buches meines Vaters.
"Ez az apám könyve:
Das ist Buches meines Vaters."
helyett: Das ist das Buch meines Vaters.
vagy: Das ist mein Vaters Buch. (itt a "s" nem a genitiv, hanem a birtokos jele, mint az angolban, csak a német nem ír aposztrófot ilyenkor.)
etwas gehört mir - valami az enyém.
Azt jelenti a gehören, hogy tartozik valamihez/valakihez. Nézd meg szótárban.
És persze a gehört a hören múlt ideje is, de itt csak véletlen az egybeesés, semmi köze a kettőnek egymáshoz.
Tudod: vár-vár, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!