A mostani iskolai telefonozás betiltásának mi a célja? Mi lesz jobb ettől?
A Youtube csomószor beadta az erről szóló hírvideókat, pl Atv, 444.hu
Ennek a szabályozásnak mi értelme van? Én értem hogy a tanuló órán ne telefonozzon, hanem figyeljen és jegyzeteljen. De hogy szünetekben ne lehessen használni, az szerintem már elég meredek. Ha baj van akkor nem tudnak elérni senkit vagy ők nem tudnak segítséget kérni. Sok ember van, aki nem szereti annyira a társaságot és/vagy kiközösítík és ők inkább a telefonon játszanak, olvasgatnak. Én is ilyen vagyok egyébként sajnos vagy nem sajnos. Még általános iskolában megértem hogy a kisgyerekek ne a telefonon lógjanak egész nap a koruknál fogva. Ők ne nevelődjenek ebbe bele. Bár otthon úgy is kézhez kapják, akkor tudnak rajta kockulni. Plusz sok feladat végezhető telefonnal/telefonon is, ami az óra anyagához kapcsolódik, ilyeneket használtunk mi is. Sokkal nagyobb problémák vannak szerintem ezen kívül, gondoljunk csak az osztályon belüli konfliktusokra, problémákra, egymással való tisztelenség, tanórák mennyisége, diákok terheltsége, felesleges stressz.
De ugyanez megtörtént a számológépek megjelenésekor is. Ott háborgott egy halom matematikus, közgazdász, fizikus stb. (tehát számokkal kapcsolatos területeken dolgozó tudós), hogy "Mi az, hogy valaki azt feltételezi galád módon, hogy MI nem tudjuk magunk is kiszámolni, mert nincs elég tehetségünk hozzá?!". Akkor sem erről volt szó, hanem arról, hogy használjuk már a technológia adta lehetőségeket a munkák leegyszerűsítése céljából, ha már létezik és képesek voltunk olyan szerkezetet előállítani, ami tud segíteni nekünk.
Ennyi erővel minek a számológép érettségin?
"Igen, a titkárnőnek meg van valahol."
Nem "valahol", hanem a Krétában is, meg egyéb helyeken is a számítógépén, meg az ofőd számítógépén/telefonjában, stb. Pár kattintás és kész.
"De ha beteg vagyok, akkor nem fogok a titkárnőhöz, meg az igazgatóhelyetteshez rohangálni."
De csak úgy ki se mehetsz az épületből. Nem engedhet ki a portás, csak úgy, ha valami tanár engedélyt adott rá. Nem neked kell betegen rohangálnod, hanem a doki szól az igazgatóságnak, hogy hívják fel a szülőt és kész. Közben persze te is felhívhatod, de az a saját magánügyed, nem a hivatalos ügymenet része.
"Tanár gyerekeként hidd el: a legtöbb szaktanárnak még a szülő nevéről sincs fogalma. Fogadóórán találkoznak, ha találkoznak és már el is felejti, max. az arc marad meg."
Én meg a szaktanár vagyok, úgy írom: nincs is szükség rá, hogy fejből vágják az adatokat a szaktanárok, viszont a Krétában ők is látják, ha kell nekik - de valójában nem ők az illetékesek, ha egy gyerek beteg lesz tanítási időben, hanem az igazgatóság intézkedik, ha az ofő nem elérhető.
"Ez a vita már nem a kérdésről, ez már csak az egóról szól..."
Nem az egóról, hanem az új helyzetben felmerülő problémák lehetséges megoldásairól.
#63.
Eleve betarthatatlan az egész. Édesapám cégénél sem lehet egy ilyet megoldani.
#62.
Eddig is bárki adhatott papírt, hogy haza lehet menni. Általában az a tanár adta, akinek az óráján rosszul lett a gyerek.
Másrészt jó vicc, hogy majd hívogatjuk a titkárnőt, az meg keresgél, majd a szülőket. Sokkal egyszerűbb, ha a diák felhívja a szüleit kinn, a folyosón.
"Lazán le lehet menni a könyvtárba, egy üres terembe vagy bárhova, ahol meg lehet írni a házit előző nap vagy aznap szünetekben vagy előző nap tanítási órák után."
Akár este 9-kor is? Akkor legalább vannak üres termek, nem úgy, mint nap közben. A szünetekben egyébként is örül a diák, ha van ideje enni-inni-pisilni-kakilni-dolgozatokrajegyzeteketátnézni, miközben egyik teremből a másikba vándorolnak, délután meg megintcsak nem ér rá, mert edzésre megy, meg magántanárhoz, meg tanfolyamra, meg stb. És egyébként is arra számít egész délután, hogy majd este meg tudja írni, hiszen modern világban élünk, ahogy te is mondod - csak közben valami műszaki gond adódik...
Hogyan tudhatná a tanár bebizonyítani, hogy nem így volt? Ha meg nem tudja bebizonyítani, hogy hazudik a diák, amikor azt mondja, hogy márpedig elromlott a telefonja töltője és le volt merülve, számítógépe meg egyszerűen nincs, akkor milyen alapon adhatna mondjuk elégtelent az el nem készült házira?
#66.
Ki mondta a drága kölöknek, hogy este 21-kor írja a leckéjét? Ez olyan, mint a sportra, szakkörre stb. hivatkozás... Nem igaz, hogy nem talált egy vagy két órát a napjában, akár tanítás után, akár bármikor.
"Édesapám cégénél sem lehet egy ilyet megoldani."
Ott felnőtt emberekről van szó, itt meg kiskorúakról. Egész más helyzet sok szempontból.
#68.
Éppen ez az. Ott sem lehetne megoldani, pedig állam bácsinak dolgozik.
"Eddig is bárki adhatott papírt, hogy haza lehet menni. Általában az a tanár adta, akinek az óráján rosszul lett a gyerek."
Nálunk csak az igazgatóság engedhet el gyereket.
"Másrészt jó vicc, hogy majd hívogatjuk a titkárnőt, az meg keresgél, majd a szülőket. Sokkal egyszerűbb, ha a diák felhívja a szüleit kinn, a folyosón."
Egyszerűbbnek egyszerűbb, de volt már olyan a világtörténelemben, hogy egy gyerek lógni próbált, és folyton felhívta a szülőt, akkor is, amikor nem kellett volna a szülő szerint. Talán ilyen tapasztalatok miatt, hogy védje magát az iskola, vagy talán a hivatalos, országos szabályozás miatt (nem tudom, az mit mond) nálunk így van.
Mindenesetre ha annyira sürgős lépni, akkor kihívják a mentőt. Ha viszont nem olyan sürgős, akkor meg pont belefér pár szót telefonon beszélni a szülővel, még akkor is, ha párat kell kattintani ahhoz, hogy előkerüljön a telefonszáma. Ha ott a beteg gyerek kezében a telefon, akkor igen, mondom, az az egyszerűbb, ezért a gyakorlatban is az szokott történni nálunk is, hogy őt magát kéri meg az igazgató, hogy hívja fel a szülőt - de átveszi a gyerektől a telefont, hogy ő maga is személyesen elmondja a szülőnek, hogy mi az ábra.
Másképp a szülő esetleg majd jöhet olyan panasszal, hogy szegény gyereke rosszul lett, a tanárok meg rá se néztek, a beteg gyereknek kellett telefonálnia a szülőnek, és a szülő ment érte és vitte haza, az iskola meg semmiről se tudott, vagyis nem gondoskodott a gyerek testi épségéről, pedig az is a dolga, stb., aztán még beperelik az igazgatót...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!