Emelt biosz/kémia. Ki hogy ítéli a megoldókulcs alapján?
Akit érdekel:
Tételem biológiából:
A rész:
- Milyen öröklésmeneteket ismer? Mutassa be példákkal!
- Milyenek lehetnek a szülők genotípusai, ha az első utódnemzedék tagjainak vérplazmájában nincs antitest AB0-vércsoport rendszer esetében? Milyenek lehetnek az utódok genotípusai? Mi történik, ha az utódokat keresztezzük?
- Miért nem szabad rokonok közt utódot létrehozni?
B rész: Már a nevére se emlékszem, ami a feladattal kapcsolatba volt... Valami telomár, de nem tudom. Kromoszómák végén található dolog, amiről nem történik fehérjeszintézis. Volt hozzá egy elég gagyi szöveg, amit lámpalázamban fel se fogtam. A kérdések hozzá:
- Miben különbözik az említett kromoszóma szakasz a szabályozó illetve struktúrgének régiójától?
- Miért káros, ha rákos sejteken jelen van ez?
- A DNS-bioszintézis a sejtciklus melyik szakaszába történik? Hogyan?
- Mi a szívinfarktus?
- Vélemény a genomok kísérleteiről meg mittudomén
Te mázlista vagy, legalább érdekes tétel kaptál, (ami mellesleg nincs benne a követelmény rendszerben), én holnap megyek.
Amőgy a tételed a teloméra régiórol szólt, ami megakadályozza a sejtek öregedését. És a többi kérdés meg hülyeség!!! Ezért biztos szoltam volna :DD
Mivel a teloméra minden rákos sejtben jelen van, illetve termelődik a telomeráz enzim ami megújítja, ez a kulcsa a rákos sejtek "végtelen" osztódásának. Arra azért kíváncsi lettem volna, hogy ha tájékozott vagy a témában (erről órákat lehet beszélni) akkor mit szolnak hozzá hogy kérdés rossz, illetve helytelen.
Na mind1, én holnap megyek, remélem nem lesz nehéz :P
Azért aki hazaért a holnapirol az tolhatná fel, hogy mik voltak, mert én csak du. megyek :D
Thx., am idei biosz nem is volt nehéz szerencsére :)
A másik meg, hogy a szivinfarktusnak mi köze hozzá? :D
Még ha egy apoptozisos kérdés lenne, de az meg nekrozisos sejtelhalás... faxa :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!