Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha a gyalogos úgy lép a...

Ha a gyalogos úgy lép a zebrára, hogy pontosan látja, hogy a közeledő autó nem tud megállni, akkor is a gyalogost hozzák ki bűnbaknak?

Figyelt kérdés
2022. szept. 24. 20:59
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/79 anonim ***** válasza:
77%
Mégis mit értesz erkölcsi alap alatt? Mindenki azért közlekedik, mert el akar jutni valahova. Ha egy autó elüt egy gyalogost, mindig a gyalogos húzza a rövidebbet. Erkölcsös az lenne, ha emiatt MINDKÉT FÉL törekedne a balesetek elkerülésére. Felőlem akár a 4-es közepén a bokorból is kiugorhat egy gyalogos, vészfékezek és/vagy elkerülő manőver, de ha sikerül elütni, ne mondd már hogy legalább részlegesen nem vétkes a gyalogos. Zebrán baromi egyszerű a helyzet, az autós hibázott, ha sikerül ott elütni valakit. Mit kell ezen erkölcsösködni? Ez a szabály. Ha a gyalogos BIZONYÍTHATÓAN, egyértelműen elmulasztotta a körültekintést, akkor részben vétkes. Ismétlem, részben. Attól függetlenül az autós még hibás, aztán majd a bíróság eldönti, hogy az arányok tekintetében mi az ítélet és mekkora a kártérítés. Nincs itt erkölcsi alap, annyi van, hogy nem vagy képes a fekete-fehéren kívül gondolkodni.
2022. szept. 25. 12:39
 32/79 anonim ***** válasza:
0%

"Mit kell ezen erkölcsösködni? Ez a szabály."

Erről beszélek. Számodra nincs erkölcs, csak szabály. Egy erkölcs nélküli ember vagy, aki nem tudja mi a jó és mi a rossz; csak azt tudja mi a szabályos és mi a szabálytalan.

2022. szept. 25. 12:42
 33/79 anonim ***** válasza:
0%
Ismételten a kérdező voltam.
2022. szept. 25. 12:42
 34/79 anonim ***** válasza:
94%

Attól, hogy nem erkölcsi alapon vizsgálok egy kérdést, nem azt jelenti, hogy nincs erkölcsöm. Nem is tudom, mit értesz erkölcsi alap alatt, mert nem fejted ki, pedig rákérdeztem.

Nézd, a KRESZ úgy van megalkotva, hogy lehetőleg mindenki hazajusson. A gyalogos - sőt, a fogyatékkal élő, mozgáskorlátozott, vagy éppen idős gyalogos - van a legtöbb veszélynek kitéve, ezért a szabályok úgy vannak megalkotva, hogy semmi "erkölcs" vagy szubjektív vélemény vagy világnézet ne játsszon közre, hanem a veszélyeztetett gyalogos minél nagyobb biztonságban van. Pl. nem azért szabály, hogy haladéktalanul áthaladj a zebrán, mert nem akarjuk feltartani az autósokat, hanem azért, mert az úttesten nem vagy akkora biztonságban, mint a járdán, igyekezz gyorsan elhagyni a veszélyes helyet.

Nem értem, hol van az erkölcstelenségem abban, hogy szerintem nem teljesen hülye szabályozás az, hogy az autónak kötelező körültekintően, megfelelő sebességgel megközelíteni a zebrát, hogy mindenképpen meg tudjon állni, a gyalogosnak cserébe annyit kell tennie, hogy körülnéz, mert ha véletlen egy autó szabálytalan (amit elítélek), akkor se történjen baj. Nem tudom, miért fáj neked annyira, hogy ha körültekintéssel egy szabálytalanul közlekedő autó elé érsz, és esetleg súlyosan megsérülsz, akkor az autó csak 98%-ban, és nem 100%-ban volt hibás. Senki nem mondta hogy az autó nem hibázik, csak annyit mondok, hogy nem árt azért szétnézni, mert egy kétszereplős közlekedési szituációban két felelősség van, csak ezek nem azonos súlyúak. Megjegyzem, erre a szabályra nem lenne szükség, ha mindenkiben lenne egy egészséges életösztön.

Nemrég volt videó olyan gázolásról, ahol bár ideiglenesen gyalogos forgalomtól elzárt helyen akart átkelni az emberke, a külső sáv elengedte, a belsőben meg 30-as táblánál lassítás nélkül egy öreg bácsi elütötte. Ki a hibás? Az öreg bácsi! Hogy lehet, hogy nem mérte fel, miért áll a külső sáv, ment tovább ész nélkül, mintha nem is az utat nézte volna. Mit tett a másik két résztvevő azért, hogy ne legyen baleset? A külső sávban álló, gyalogost elengedő még dudált is, amikor látta, hogy bizony a belső sáv nem áll meg. A gyalogos mit tett? Szabálytalanul akart átkelni, és az álló autó mögé nem nézett be, hogy a másik sáv is ugye elengedi. Tehát akkor itt ki a hibás? A főkolompos nyilván az, aki nem állt meg, de mennyivel jobb lett volna, ha a gyalogos egy másodpercre körültekintőbb, akkor nem ütik el. Nem a gyalogos a "bűnbak", de azt sem mondhatod, hogy teljesen vétlen. Itt például ketten szabálytalankodtak, mégis egy emberre mondanám, hogy vétkes, de két emberre azt, hogy tehetett volna a baj megelőzéséért. Ha ezt az apró nüanszot fel tudja fogni a fekete-fehérre festett agyad, örülök, ha nem, az meg a te dolgod. Miután talán a jelentésének ismerete nélkül dobálózol itt erkölccsel és személyeskedsz, miközben ha el is olvasod, amit írok, megérteni biztos nem sikerül (nem tudom, mi a rosszabb, ha azért, mert nem akarod, vagy azért, mert funckionális analfabéta vagy), részemről ezt a témát lezártam. Annyit viszont biztatásul mondok, hogy a KRESZ és a felelősségteljesen vezető emberek figyelme az ilyen csökötteket is védi. :)

2022. szept. 25. 12:56
 35/79 A kérdező kommentje:

"Nem értem, hol van az erkölcstelenségem abban, hogy szerintem nem teljesen hülye szabályozás az, hogy az autónak kötelező körültekintően, megfelelő sebességgel megközelíteni a zebrát, hogy mindenképpen meg tudjon állni,"

Ott az erkölcstelenséged, hogy csak ennyit vársz el egy autóstól. Elvárhatnád azt is, hogy ne üljön autóba, ha nem muszáj. Ha nem ül a sarki közért miatt autóba, akkor el se fog ütni senkit. Vagy elvárhatnád azt is, hogy adjon elsőbbséget a busznak akkor is, ha nem kötelező. Ezeket te nem várod el.

2022. szept. 25. 13:06
 36/79 Alex Fly ***** válasza:
20%
@29: az eszmefuttatásod hibája, hogy a gyalogátkelőn a felelősség minden esetben az autósé és nem a gyalogosé. A KRESZ egyértelmű, ha a gyalogos féktávolságon belül lép le az úttestre, akkor a járművezető nem megfelelően közelítette meg azt, hanem túl gyorsan hajtott. Ezt felesleges tovább ragozni...
2022. szept. 25. 13:16
 37/79 anonim ***** válasza:
83%
#36 Ezt senki nem mondta, hogy nem így van. De a kérdés szövege azt írta, hogy a gyalogos pontosan látja, hogy az autó nem fog tudni megállni. Szabálytalan az autó? Igen. Ha a gyalogos ezt így látja, akkor rá kell lépni a zebrára? Nem. Hiába hibás az autó, ha a baleset megelőzhető lenne a másik fél által. És akkor utána rázhatja az öklét, hogy "köcsög autós, miért nem közlekedsz szabályosan", de tényleg megéri elüttetnie magát, csak hogy igaza legyen? Szerintem nem. Tehát a gyalogos is hibás, mert lehetett volna ő az okosabb, ha már a másiknak nem sikerült.
2022. szept. 25. 13:23
 38/79 A kérdező kommentje:
Jól kierőszakoltad, hogy mondjam el, miért vagy erkölcstelen. Kellett nekem leírnom, miközben pontosan tudtam, hogy nem fogsz rá válaszolni.
2022. szept. 25. 13:41
 39/79 anonim ***** válasza:
94%
Bocsi, válaszolok rá, csak eddig nevettem. Miért adjak elsőbbséget egy busznak? Úgy érted, ha zöld lámpám van, neki meg piros, engedjem el? :D Mi közöm ahhoz, ki mikor ül autóba? Mi van, ha mozgáskorlátozott, azért megy a közértig autóval? Én speciel oda nem autóval mennék, de ez van. Nekem se mondja meg senki, hogy ne sétálgassak csak kedvemre, maradjak otthon. Ilyen ez a szabad akarat. De gondolom akkor te vagy az, aki mindenkire puffog, aki 3-4 szintnél kisebb útra liftet használ a társasházban, akármiért is teszi.
2022. szept. 25. 13:47
 40/79 anonim ***** válasza:
94%
Mellesleg jól sejtettem, fogalmad sincs a szó jelentéséről, mert semmi erkölcsi dolog nincs abban, hogy a közértbe valaki autóval megy. Ezer meg okból lehetne támadni, motornak mennyire tesz jót, felesleges környezetszennyezés, zajszennyezés, de ezek egyike sem feltétlenül etikátlan. Ha valaki ezt felesleges motorbőgetéssel meg gumiégetéssel teszi, na, az már az. A buszos dolog meg... ha picit a nagyobb képben, rendszerben gondolkodnál, esetleg közlekedtél volna valaha életedben, akkor a logikát is látnád a szabályokban, és abban, hogy ha mindenki betartja őket, egy jól olajozott gépezet lehetne. Nem az a hülye szabálytalankodók miatt, de lehetne. Helyette csak annyit tudsz mondani, hogy bizony te akkor is rálépsz a zebrára, ha jogosan, de feleslegesen életveszélybe sodrod magad. Na, az viszont már sok vallás és gondolkodási irányzat szerint igenis erkölcsi kérdés, hogy szabad-e így megválni a saját életünktől.
2022. szept. 25. 13:52
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!