Milyen szabályok vonatkoznak a gyalogosra, amikor egy zebrát közelít meg? Megteheti, hogy pl hirtelen rohanni kezd?
A következő eset történt:
Haladtam az autóval a körülményekhez képest mérsékelt tempóval egy zebra felé. Ahhoz lassan közeledett egy babakocsit toló férfi. A távolságok és a sebességeink olyanok voltak, hogyha egyikőnk sem változatja meg drasztikusan a sebességét, akkor én már régen átérek a zebrán, mikor ő gyalogosként még 1-2 méternél közelebb nem is kerül hozzá.
Tehát a valóságban őt nem is akadályoztam, nem is zavartam.
Ellenben az történt, hogy a babakocsit toló férfi elkezdett üvöltözni. Talán épp meglátott valamit, talán szóltak neki a túloldalról, gondolta, hogy "az autó úgyis megáll, akár át is futhatok. na rajta...." ...aztán jöttem én, és keresztülhúztam a tervet. (nyilván ez egy jóhiszemű feltételezés, de történhetett akár így is)
Szegtem-e ezzel szabályt?
Fontos tény, hogy
- a gyalogos még nem kezdett bele a sebessége megváltoztatásába
- kb 2m-re volt még a zebrától.
-> tehát lényegében csak a szándéka megváltoztatására késztettem, miszerint nem kezdhette meg a futva átkelést.
Ha jól gondolom részemről pusztán szívesség (és talán a forgalom indokolatlan akadályozása) lett volna, ha ő legyen akár tetszőleges távolságban is az átkelőtől, a kiszámíthatatlan jövőbeli sebességének utat engedve megállok.
Helyes ez így? De mi történt volna ha tényleg elkezd rohanni, én az addigi sebességemet nem ahhoz igazítottam, és nem tudok megállni?
Kresz:
"43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
(2) * Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni."
Te vagy a hibás. A gyalogost védik a szabályok, akár rohangál, akár nem.
Egy felnőtt ember simán 1 métert léphet normál közlekedésnél, tehát ha ő normál tempóval 1 méterre volt a zebrától, akkor a babakocsi már az útra lógott.
Elsőbsèg adás elmulasztása.
Lehet ezzel vitába szálni, mondván csak a zebrán lèvő gyalogosnak van elsőbsège, illetve meg kell győződnie, hogy veszèlytelen az átkelès. Èn annak a híve vagyok, hogy ha a gyalogos elèg közel van, illetve olyan magatartása van, hogy át szeretne kellni, jobb megálni. Ha megállsz, tuti nem ütöd el... Veszítesz egy kis id{t, de kevesebbet, mintha elütnèd.
Ez nem ennyire egyszerű, mint sokan gondolják. A KRESZ-nek nem csak egyes részeit kell betartani, hanem mindet, mindenkinek, a gyalogosoknak is a rájuk vonatkozó részeket.
Az nem védekezés, hanem tény, ami a KRESZ-ben le van írva, hogy a gyalogosnak csak akkor van elsőbbsége, ha már megkezdte az átkelést:
"21. § (7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen ÁTHALADÓ gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van."
Viszont ha eléd fut a babakocsival, és előbb lép a zebrára, mint ahogy te odaérsz, azzal máris megsértetted a 43. § (2)-t, ha nem tudsz megállni, pedig az elsőbbséggel rendelkezőnek akkor is elsőbbsége van, ha szabályt sért. Mert szabályt sért természetesen a gyalogos is, hiszen le van írva ez is:
"21. § (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet"
Ha az addigi haladásából úgy tűnt, hogy nem fog előtted a zebrára érni, akkor pedig váratlan volt, hogy hirtelen meglódulva eléd futott.
A magyar bírói gyakorlat szerint elsőbbség meg nem adása esetén - gyalogosok és járművek esetében is - nem büntetik meg azt, aki azért nem adta meg valakinek az elsőbbséget, mert a másik fél szabálytalan közlekedése miatt nem tudta felmérni, hogy ott neki elsőbbséget kell adni. Tehát ilyen eseteket az autósok meg szoktak úszni, ha bizonyítható, hogy egyrészt viszonylag lassan haladtak, másrészt meg tanú vagy felvétel van arról, hogy a gyalogos valami váratlan manővert tett. Számtalan esetet lehetett már olvasni, hogy a zebrán gázolót nem büntették meg, neked is lett volna esélyed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!