Ha a gyalogos úgy lép a zebrára, hogy pontosan látja,
hogy a közeledő autó nem tud megállni, akkor is a
gyalogost hozzák ki bűnbaknak?
Mégis miért pontozta le a jó választ???
2022. szept. 25. 09:25
#21 Azért, mert nekem gyanús, hogy ugyanaz a kiíró, aki azt is kiírta 1 órával később, hogy mit kap az autós, aki 8 napon túl gyógyuló sérülést okoz zebrán. Nem érdekli semmi válasz, csak hisztizni akart, hogy de nehéz gyalogosnak lenni, az autósokat senki soha nem bünteti meg, még azt is kifejtette, hogy csak lelketlen pszichopatáknak van jogsijuk, akik még örömüket is lelik abban, hogy 50-nel elcsapnak minden gyalogost minden zebrán. Nem kell vele foglalkozni, kattant hülyegyerek.
2022. szept. 25. 10:34
A KRESZ tök egyértelműen fogalmaz:
Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.
Magyarul ha a gyalogos lelép az útra az autó meg elüti az egyszerűen azt jelenti, hogy az autós nem bizonyosodott meg az elsőbbségadási kötelezettségéről és nem megfelelő körültekintéssel, sebességgel közelítette meg a gyalogosátkelőhelyet.
2022. szept. 25. 11:27
24/79 A kérdező kommentje:
"de nehéz gyalogosnak lenni"
Hiába ismételgeted, hogy nem érdekel engem a válasz, az igazságon nem fog változtatni: gyalogosnak lenni valóban nehéz. És igen, az autósok többnyire pszichopaták. Vagy te minek neveznéd azokat, akik indokolatlanul szennyezik a környezetet a saját egoizmusuk miatt?
Tegyük hozzá az általad idézett szöveg arra vonatkozik, ha a gyalogos az úttest általános részére lép, ahol NINCSEN ELSŐBBSÉGE.
Tekintve, hogy a gyalogos átkelőhelyen elsőbbsége van, az autós pedig KÖTELES úgy megközelíteni a zebrát, hogy ne idézzen elő veszélyhelyzetet és a gyalogost az átkelésben ne zavarja, így tulajdonképpen értelmét veszíti a fent idézett szabály.
Érdekes ez a kettős mérce.
Hiszen vasúti átkelőhelyen sem mondta még senki, hogy a vonat a hülye, miért nem állt meg. Elsőbbség meg nem adásánál sem mondja senki, hogy az a hülye, aki elé kikanyarodnak főúton.
Bezzeg a gyalogosok elsőbbségét simán telibe szarják az emberek és még meg is magyarázzák, hogy miért. Ez itt a baj.
2022. szept. 25. 11:37
#16 Nem szarják telibe az emberek, nem belátható zebrát jóval csökkentett sebességgel közelít meg a többség is, csak pár nagydobra vert eset miatt azt hiszitek, az az általános. Nagyon relatív, mi az a váratlan rálépés meg megtévesztő viselkedés. Az egy dolog, hogy ha valaki a zebrától 1-1,5 méterre trécsel, akkor is lassítok, mert hátha kitalálja, hogy át akar menni, de ha közvetlenül a zebránál vagyok tök lassú sebességgel és ő úgy dönt, hogy egy pillanat alatt megpördül és két nagy lépéssel már a zebrán van, ott azért neki is van vétsége, mert nem nézett szét.
2022. szept. 25. 11:53
Mellesleg a zebra is az úttest része, tehát nem mondhatod önkényesen, hogy az zebrán nem érvényes. Az mindig érvényes, akár elsőbbsége van, akár nincs, ezt egészíti ki az, hogy zebrán, meg bekanyarodó autóval szemben zebra nélküli kereszteződésben elsőbbsége van. De gondolom te vagy az, aki a hosszú egyenes úton két kereszteződés között is simán átrohangál, és hülye autós nem számított rá, hogy hirtelen az útra lép ott, ahol nem is szabadna, én meg az ilyenek miatt főútvonalon is figyelem a járdaszegélyt, hogy hány öngyilkosjelöltre kell nekem figyelnem.
2022. szept. 25. 11:56
28/79 A kérdező kommentje:
Kérdeznék valamit, de úgyse válaszolnál rá, szóval mégsem kérdezek.
Kérdezz. Nem eszek gyalogosokat. Attól, hogy puffogtatom a szabályokat, amiket jobb esetben anyuka meg az általános iskolai technika és életvitel tárgy megtanított oviban-kisiskolában, tisztában vagyok vele, hogy a legtöbb gyalogos ezekkel nincs tisztában, és úgy közlekedek, hogy ezt mindenkiről feltételezem, mert nekem meg így kell közlekednem. Az más kérdés, hogy ha baj van, a gyalogos nem mindig 100%-ban ártatlan. Az megint más kérdés, hogy ettől függetlenül az autós meg sosem 100%-ban vétlen.
2022. szept. 25. 12:02
30/79 A kérdező kommentje:
Nem kérdezek, mert úgysem tudsz elvonatkoztatni a szabályoktól, és nem vagy képes erkölcsi alapon vizsgálni az autós-gyalogos viszonyt.
Kapcsolódó kérdések: