Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mi a véleményetek azokról a...

Mi a véleményetek azokról a kismamákról akik császárt kérnek?

Figyelt kérdés

2013. aug. 17. 00:02
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/76 anonim ***** válasza:

Első válaszoló vagyok. Én nem ítélek el senkit, aki császárral vagy akárhogy akar(t) szülni. Ez valóban mindenkinek a magánügye, ha meg tudja oldani. Szerintem minden kismama, főleg az elsőként szülők, fél valamennyire a szüléstől, én is nagyon féltem. Sőt korábban volt már pániktól asztmás rohamom is. De igyekeztem minden oldalról informálódni, hogy milyen is a császár és milyen a hagyományos szülés. Sok kisgyermekes barátnőm, ismerősöm, rokonom van, mindegyiktől megkérdeztem, mik a tapasztalatai, és arra jutottam, hogy (legfőképpen abban a kórházban, ahol én szültem) én szeretném elkerülni a császárt. Ismerek olyan anyukát is, akinek a férje elintézte, hogy programozott császárral szüljön, mert apuka meg volt arról győződve, hogy ez a legjobb mindenkinek, anyukának is, babának is, na meg persze neki is, ugye sejtitek, miért... Persze a hivatalos indoklás téraránytalanság volt :)

A lényeg az, hogy a kismamákat szerintem megfelelően fel kellene készíteni a szülésre lelkileg is, a légzéstechnikát jó lenne, ha mindenkinek alapból megtanítanák, és főleg azt, hogyan lazuljanak el a fájások között. A szüléstől való rettegés sokszor az alulinformáltságból, illetve az ismerősi, családi körben történt kellemetlen vagy éppen tragikus esetekből fakad. Ilyenkor kicsit hajlamos az ember csak a negatív tapasztalatokra odafigyelni, pedig azt is fel kellene ismerni, hogy az ismerősi, családi körben hány komplikációktól mentes szülés történt.

Kicsit más téma, de ide kapcsolódik: sokszor olvasom, hogy egyes anyukák napokig vajúdtak, és végül meg kellett császározni őket. Felfigyeltem arra, hogy milyen gyakran hangzik el, hogy túlhordták a babát, megindították a szülést, és nem tágultak megfelelően. Ez is alátámasztja, amit már sok helyen olvastam: ha a szülés nem spontán indul be, fennáll a veszély, hogy nem tud az anyuka megfelelően tágulni. Az oxitocin, a burokrepesztés, illetve minden olyan technika, ami a szülést fel kívánja gyorsítani, végül sok esetben visszájára sül el, a szülés elhúzódik, a baba beakad, leesik a szívhang stb. Remélem, a hazai szülész-nőgyógyász társadalom egyszer ráébred majd arra, hogy mindenkinek az a legjobb, ha a lehető legkevesebbet avatkoznak be a szülés folyamatába, és így kevesebb sürgősségi császárra lesz majd szükség.

- egy kétgyermekes anyuka -

2013. aug. 22. 22:37
 52/76 anonim ***** válasza:
Sokmindenben egyetértek veled, de tudod, nem teljesen reális a dolog a spontán és indított szülésekkel kapcsolatban. A terhességem alatt én is tartottam a szüléstől, de nem féltem igazán, inkább izgultam, ahogy mindenki. Nekem is spontán indult az első szülésem, időre, 39. héten, nagyon sokat vajúdtam, nem tágultam, császár lett. Féltem nagyon a vége felé, de nem zavart a fájdalom egy pillanatig sem, elfogadtam, hogy természetes, nem bánom utólag sem. Attól féltem, hogy a baba megsérül, mert egyértelműen nem haladt a szülés. Ezért kértem a másodiknál, hogy hadd legyen császár, nem engedték, mert az nem divat. Ahol én szültem, a természetes szülés preferálják, szinte már megszállott módon. Ezért lett sürgősségi császár a vége, pedig egy programozottal mindenki jobban járt volna. És most nem karok példákat hozni a számos szülési sérülésre amikor a "természet tudja a dolgát", meg az orvosok ne avatkozzanak be... szerintem meg ez egy olyan esély, amivel érdemes élni, aki megteheti. Tehát nincs köze az túlhordáshoz és indításhoz, ez nem ettől függ.
2013. aug. 22. 23:24
 53/76 anonim ***** válasza:
100%

"Nem hiába van így a természet "kitalálva",hogy simán szüljünk. "

akkor gondolom a szülésed utáni aranyérre sem vettél kenőcsöt, hisz nem hiába rendezte úgy a természet! Vagy nem vennél a babádnak tápszert, ha nincs tejed, hisz nem véletlen, a természet szelektál, ugye... (tudom, kicsit morbid példa, de kiborít a kérdező bántóan ostoba egyoldalúsága...)

2013. aug. 25. 22:47
 54/76 A kérdező kommentje:
Nem volt aranyerem.3 hónapig volt tejem is.EZ abszolút nem függ össze a kérdésemmel..
2013. aug. 26. 17:04
 55/76 anonim ***** válasza:
És 3 hónap után mi volt a "természettel"? Gondolom a válaszoló példának szánta az aranyeret, és már én is értem, min akadt ki az miután az utolsó kommentedet olvastam.
2013. aug. 26. 21:38
 56/76 anonim ***** válasza:
valóban példának szántam, bár látom nem mindenkinek sikerült felfogni...
2013. aug. 26. 23:04
 57/76 anonim ***** válasza:
Akkor most kezdjünk szidni a kérdező, és lelkiismeret furdalást kelteni benned mert csak 3 hónapig szoptattál? Miért nem tettél meg mindent, hogy szoptathass, biztosan nem akartad teljes szívedből a szoptatást ha nem sikerült. Ahogy a császárt kérő kismama sem tesz meg semmit azért, hogy legyőzze a félelmét, a gondolatait, de egyszerűen nem megy. (iróniának szántam a fent írtakat. A császárt késő kismama is szeretne természetes úton szülni, ő is tudja, hogy így kellene a nagy könyv szerint, de a félelem olykor felül kerekedik az akaratot, a rossz élmények szintén felül kerekednek azon, hogy az ember agyilag tudja a szülés talán jobb lenne. Ahogy te kérdező is egészen biztosan mindent megtettél, hogy tovább szoptathass, de ilyen vagy olyan okok miatt sajnos tápszerre kényszerültél.)
2013. aug. 27. 08:00
 58/76 A kérdező kommentje:

Ez nem fog menni..:D

Én megtettem mindent azért,hogy szoptassak.

Ellenben aki császárt kér meg sem próbál simán szülni.

2013. aug. 27. 09:35
 59/76 anonim ***** válasza:
100%
Ne haragudj, de szerintem nagyon szánalmas vagy, hogy ezzel tudsz büszkélkedni, hogy te simán szültél, ami egy átlagos dolog, de leszúrod azt, aki császárt kér. Más úgy gondolja, hogy ha az orvoslás már ilyen cipőben jár, akkor igénybe veszi és azért, mert nem szenved még lehet jó anya.Komolyan sajnállak, ha te ettől többnek és jobbnak érzed magad a császáros anyukáknál.
2013. aug. 27. 10:06
 60/76 anonim ***** válasza:
100%
annyira ostoba vagy, hogy én nem ereszkedem tovább a szintedre
2013. aug. 27. 10:06
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!