Hogyan tudok pszihológustól "igazolást" szerezni a császárhoz? Tapasztalatok?
Ha eljön az ideje császárral szeretnék szülni ezt már eldöntöttem, csak ugye ahhoz indok kell. Több helyen olvastam, hogy ha viszek igazolást a pszihológustól, hogy betegesen félek a természetes szüléstől, az annak során bekövetkező, előre nem látható problémáktól (pl. elakad a baba és emiatt oxigénhiányos lesz, vákuumot, fogót kell használni; mindenféle repedések; elhúzódó vajúdás stb) akkor a dokinak meg kell császározni ha azt orvosilag semmi nem indokolja akkor is.
Van valakinek erre vonatkozóan tapasztalata? Egy alkalommal elég elmenni a pszihológushoz vagy többször kell menni, mert megpróbálja ezt a félelmet eltüntetni/kezelni és csak utána ad igazolást?
Ha megkezdődött vajúdás után, szakszerű érzéstelenítés mellett segítik világra császármetszéssel az érett magzatot, akkor nincs nagy veszélyben az újszülött – a szövődmény kockázata alig nagyobb, mint a normál hüvelyi szülésnél.
az újszülött – a szövődmény kockázata alig NAGYOBB, mint a normál hüvelyi szülésnél.
Vagyis, még így is nagyobb.
Az úgynevezett elektív császármetszésnek azonban,
amikor a műtétet a szülés megindulása előtt végzik, vannak kockázatai.
Előfordul, hogy a magzat érettségét helytelenül ítélik meg, ezért kissé éretlenebb újszülött jön világra. Ebben az esetben nőhet a légzészavar előfordulásának esélye, amire az elektív császármetszés egyébként is fokozott esélyt teremt. Vajúdás alatt a magzatot érő élettani mértékű stressz felkészíti a szervezetét a változások elviselésére, a tüdőt pedig arra, hogy meg tudjon telni levegővel, és a léghólyagocskák levegővel telve is maradjanak. Hüvelyi szülésnél áthalad a magzat teste a szűk szülőcsatornán, a nyomás pedig kipréseli a magzati tüdőben lévő folyadék nagy részét, így könnyebben indul meg a légzés.
Ha a kismamának bármilyen gyógyszert kell adni, annak magzati hatásaival mindig számolni kell. Ha olyankor emelik ki a babát, amikor még magas az anya vérében az altatószer koncentrációja, akkor előfordulhat, hogy a baba légzése bénul, ezért lélegeztetni kell. Néha a gyógyszer "ellenszerét" kell beadni, hogy magához térjen. Napjainkban vannak "biztonságos", opiát jellegű fájdalomcsillapítók, melyeket néha szülésnél is alkalmaznak, mert légzésbénító hatásuk csekély. Ezek utóhatása azonban az újszülöttön napokkal később is érzékelhető. Egyes megfigyelések szerint éppen a szopási készséget érinti hátrányosan, a másik lehetséges mellékhatás a hányás és a hányinger. Ezek a gyógyszerek az anya és a baba szempontjából is megnehezítik a korai kapcsolat kialakulását. Ugyanez mondható el a spinális érzéstelenítéssel végzett császármetszésről: a kismama egy teljes napig fekvésre kényszerül. Csak folyamatos és hozzáértő segítséggel tudna az újszülöttel foglalkozni, szoptatni, összebújni. De nincs az a kórház, amelyik minden nő mellé oda tudna ültetni egy szakképzett nővért.
Altatás, vágás, a szülési stressz hiánya, éretlenség veszélye stb.
Még mindig nem értem,de mindegy.
Császárnál nincs altatás,csak a legeslegvégső esetben.
A vágással mi a gond?Gyorsan összeforr,én szinte nem is érzem,jobb,mint egy nőt elnyomorítani alul egy életre.
Szülési stressz?Ez alatt mit értesz pontosan?Kell a fenének stressz,kinek jó az,nekem v a babának?Boldog voltam,nyugodt,én is,a gyerekek is,lett szinte rögtön tejem,alvós babák voltak.
Éretlenség?Ezt sem értem.Egy 40. hétre született baba miért lenne éretlen?
Egyet tudok:feküdtem bent 2 hónapig a kórházban,láttam,hallottam elég nyomorult szüléstörténetet,48 órán át vajúdós kismamát,aki mély depresszióba esett az őt ért brutális hatásoktól,kívül belül szanaszét repedt anyukát,akinek soha nem lett olyan többé a szexuális élete,mint volt,elakadt oxigénhiányos babát,mert a doki majd 5 kilós gyereknél is ragaszkodott a sima szüléshez,és 24 óra vajúdás után végül megcsászározták,hát hogyne,úgysem kinlódott még eleget,stb.Rosszul sikerült műtét ezzel szemben egyetlen egy sem volt.Szóval köszönöm,de teljes mértékben megértem azt,aki a császárra vágyik.
Kedves, a szülési stressz JÓ a babának. Ugyanis felkészíti arra, hogy óriási változás következik.
Gondolom az azért tiszta számodra, hogy odabent milyen körülmények között él a gyerek, és idekint mennyiben más minden, ugye?
A kedvenc dokim hasonlata:
alszol, és puszilgat a párod, amíg fel nem ébredsz - ez a természetes szülés.
alszol, és a párod egy mozdulattal kihajít az erkélyre, a hidegbe - ez a kérdező által favorizált fájások nélküli szülés.
Egyet árulj el nekem: ha szerinted jobb a császár, akkor a természet miért nem cippzárral a hasunkon teremtett minket? Egyáltalán nem értelek.
Nekem volt mindkettőben részem, és egy baromságnak tartom a császárt, ha nincs egészségügyi oka. És az is, bármit is gondolsz egyébként.
Nem mellesleg nem lettem tönkretéve alul, a gátmetszés SEM látszik, viszont a császáros hegem borzasztó csúnya. Akkor melyik részem is van tönkresilányítva? Erről ennyit.
Akkor tegyünk különbséget az elektív,programozott császármetszés,és azon császármetszés között,ahol már megindult a szülés ,ahogyan azt már az egyik válaszoló megtette.Ott már vannak hosszabb-rövidebb ideje tartó fájások,magzatvízelfolyás stb,tehát a babát már éri az általad említett oly kedvezően ható stressz,sőt mi több,a méh fala is elvékonyodik,tehát nem olyan nagy a vérzékenység veszélye sem.De hogy a szülés többi része annyira kedvezően hatna a babára,azt azért vitatnám,keresztülnyomódik a szülőcsatornán,nem kap közben levegőt,elkékül,összenyomódik a koponyája(nem egy tanulmány készült arról,hogy ez mennyire fáj a babának),szóval én közel nem hasonlítanám "hajnali simi-puszilgatás" érzetéhez..Persze,ez a természetes,így lettünk megalkotva,nem kell cipzár,de könyörgöm,2011 lesz mindjárt,ha mindent úgy csinálnánk,ahogyan a természet megadta,hol tartanánk,hol lenne a civilizáció?
Nem tudom hogy te hogy vagy vele,de én a hasamat,meg a császáros hegemet nem igazán használom semmire sem.Ezzel szemben az alfelemet igen,több mindenre is.
Egyáltalán nem mondtam h jobb a császár,csak azt,hogy indokolt esetben(és ez lelki ok is lehet) igenis jobb lehet.
Továbbra támogatom,hogy igen,ha a kérdező valóban irtózik a sima szüléstől,és eljön az ideje,és megindul a szülés(!)császározza őt meg az orvos.Semmivel nem lesz kevesebb a szülésélménye,nem lesz ettől kevésbé jó anya,és nem lesz a baba kevésbé egészséges.
Valószínűleg hogy ki melyik pártra áll,nagyban a saját szüléstörténete határozza meg.Neked volt egy rossz császáros élményed,nekem egy jó,te nem kívánod vissza,én igen.Ennyi.
"keresztülnyomódik a szülőcsatornán,nem kap közben levegőt"
Az anyaméhben nem vesz levegőt a baba...
Az oxigént a köldökzsinóron keresztül kapja, úgyhogy ez rossz indok volt...
Az első levegővétel idekinn történik!
2 hete regisztráltam, szóval friss vagyok erre.
2 hozzászólásom is el lett távolítva, pedig se trágár se obszcén se sértő nem voltam...úgy látom a kérdező későbbi hozzászólását is eltávolították. Valaki megmagyarázná nekem? Szólásszabadság???? Tudtommal ami nem trágár,sértő, etnikai kisebbséget bántó, azt nem lehet csak úgy kitörölni, vagy ez egy ilyen oldal? Ennek így semmi értelme, visszaolvasva a hozzászólásokat lényegtelen az egész az eltávolított részek miatt!
Mondjuk egyébként én sem értem, sokat fejlődőtt a világ, miért kell még mindig úgy szülni, mint ősanyáink? Nem is értem miért nem császárral segítik a világra a babákat?
Miért kell indok ahhoz, ha valaki emberhez méltó módon szeretné világra hozni a gyerekét? Nem akar órákat vajúdni, üvölteni a fájdalomtól, átpréselni az alsófelén egy gyereket. Vagy ebben az egyben legalább hasonlítunk az állatokra, ők is így hozzák világra utódaikat?
Oké, ha valaki szülni akar, tegye azt. De miért nem mondhatja valaki, hogy igenis én inkább műtéttel szeretném világra hozni a babámat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!