Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Hogyan tudok pszihológustól...

Hogyan tudok pszihológustól "igazolást" szerezni a császárhoz? Tapasztalatok?

Figyelt kérdés

Ha eljön az ideje császárral szeretnék szülni ezt már eldöntöttem, csak ugye ahhoz indok kell. Több helyen olvastam, hogy ha viszek igazolást a pszihológustól, hogy betegesen félek a természetes szüléstől, az annak során bekövetkező, előre nem látható problémáktól (pl. elakad a baba és emiatt oxigénhiányos lesz, vákuumot, fogót kell használni; mindenféle repedések; elhúzódó vajúdás stb) akkor a dokinak meg kell császározni ha azt orvosilag semmi nem indokolja akkor is.

Van valakinek erre vonatkozóan tapasztalata? Egy alkalommal elég elmenni a pszihológushoz vagy többször kell menni, mert megpróbálja ezt a félelmet eltüntetni/kezelni és csak utána ad igazolást?

2010. dec. 8. 16:56
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/83 anonim ***** válasza:

"A világ valószínűleg afelé halad, amit az említett konferencián is megfogalmaztak: a terhesség során mindenkit fel kell világosítani a szülés és a császármetszés előnyeiről, hátrányairól, s ezután meg kell adni a lehetőséget, hogy az anya adott esetben az általa választott szülési mód mellett dönthessen. Tapasztalataim szerint az, aki félelmei miatt nem akar hüvelyi szülést, előbb-utóbb úgyis a műtőasztalon köt ki, akkor is, ha nem volt orvosi javallata a beavatkozásnak."

"A nyugati országokban és a tengerentúlon nem is olyan ritka ez a jelenség, a szakirodalomban például már "tokofóbiaként", azaz a fájdalomtól való beteges irtózásként emlegetik, és sok orvos ugyanolyan jogos műtéti okként tartja számon, mint például a magzat és az anya életét veszélyeztető idő előtti lepényleválást. Erről persze parázs viták folynak, főként abból a jogi problémából kiindulva, hogy nem sérti-e a nő önrendelkezési jogát, ha akarata ellenére természetes szülésre kényszerítik."

2010. dec. 9. 17:27
 42/83 anonim ***** válasza:
14%
Teljesen igaz.Ha egy nőnek joga van eldönteni,hogy otthon szüljön v kórházban,akkor az a jog is megilleti,hogy eldönthesse h simán vagy császárral szeretne szülni.Előbbi még sokkal súlyosabb döntés is,mert ott nem a maga élete felett rendelkezik,meg egyáltalán.
2010. dec. 9. 18:15
 43/83 anonim ***** válasza:
86%

Igazatok van! Hajrá!

Ezentúl orvosra se lesz szükség! Mindenki eldöntheti, szüksége van-e orvosi beavatkozásra, és néhány éven belül el is végzi magának! Nincs szükség már orvosokra, pláne nem olyanokra, akik 6+6 évig tanulják a szakmát hogy el tudják dönteni, mikor mi a legmegfelelőbb lépés, elég lesz hozzá néhány rossz álom, és eldöntheti BÁRKI!

Éljen a 21. század:)

Most már nagyon jól szórakozom rajtatok:)

Remélem a fogorvosnál is eldöntitek, hogy nem kínlódunk a töméssel, mert az fáj, inkább műtsék ki altatásban az egész fogat!

És nem szerencsétlenkedünk vesekővel, hátha kijön magától, egyből bemegyünk a kórházba, és közöljük, hogy minket vágjanak fel teljesen, mert úgy döntöttünk!

Még sorolhatnám, de minek? Tengerbe vizet....

Tiszta vicc.

2010. dec. 9. 18:29
 44/83 anonim ***** válasza:
100%
Érdekesnek tartom, hogy attól soha senki nem fél hogy esetleg lebénul a spinál közben/miatt, csak attól hogy ki kell nyomni a gyereket...
2010. dec. 9. 19:37
 45/83 anonim ***** válasza:
90%

"műtét során ma már meglehetősen kis sebet ejtenek (esztétikai szempontok miatt), ezért nem mindig sikerül a babát könnyedén kiemelni. Nem ritka, hogy az anya gyomortájékára nyomást gyakorolnak, sőt, az is előfordul, hogy vákuummal segítik ki a babát a méhből."

Ezt a linkelt oldalak egyikében találtam.

Pont ezt írtam délelőtt, barátnőm pontosan így járt, úgyhogy aki abban reménykedik, hogy ott majd nem fogják jól megkönyökölni....lehet, hogy az is téved... ;)

Részemről ennyi, felesleges minden további sor :)

Szép estét!

2010. dec. 9. 19:39
 46/83 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam el a kommenteket, nem akarok beszállni a vitába.

Szerintem a hozzáálláson múlik monden. És Te félsz.

Ha a félelmedtől meg akarsz szabadulni (hangsúly az akaráson van), menj pszichológushoz, és az segít - ha tud. Ha nem tud segíteni, akkor ad gondolom papírt.

De ha nem szabadulni akarsz, hanem simán császárral szülni, akkor keress olyan orvost, aki ezt vállalja.

Egy köztes megoldásként ha javasolhatom, akkor veselkedj neki a sima szülésnek, amjd ha nem megy, menjen a császás. Nem a szülés eszmeisége miatt, hanem mert a császárt hasi műtétként és nem szülésként tartják nyilván, egész más beavatkozás és vannak komoly szövődményei.

Három gondolatodra szeretnék viszont reagálni, ha megengeded.

"Az esetenként 10 órán át tartó elviselhetetlen fájdalom"

A fájdalom nem midenkinél azonos hosszan és erősen tart. Első gyerekre az egész nem volt 7 óránál több, ebből 3 volt rendes fájásokkal teli. Ez egyébként lutri.

"végtelenségig hagynak vajúdni"

Hát ilyen van, hallottam én is, de ezt is orvosa válogatja.

"előfordulhat hogy repedek kívül-belül"

A szakadás, repedés meg utókezelés és az orvos varrástechnikai tudásán is múlik, tapasztaltam. Majd' egy órát varrtak, szakadtam, vágtak, volt minden ödéma, hematóma, meg amit akarsz, de 6 nap alatt gyógyultam és panaszmentes vagyok azóta is.

"racionálisan gondolkodó nőknek a szülés nem életük legszebb napja,és igenis alappal félnek tőle"

Ezt honnan tudod? Ha már van gyereked, nem értem a mondatot, ha nincs, akkor meg értelme nincs. Én gyakorlatias nő vagyok, készültem a szülésre és kicsit féltem is, de akkor is a legszebb nap volt, amikor megláttam a lányom, aki mázas volt és véres (amit olyan undorítónak gondoltam addig).

CSak ennyit akartam, remélem segítettem a válaszommal.

2010. dec. 9. 19:55
 47/83 anonim ***** válasza:
Én Szlovákiában élek és itt sincs kérésre császár. Viszont! Voltam pár hete sebésznél sérvgyanú miatt, sérvem nincs, de közölte a doki, hogyha szeretnék császárt, menjek vissza nyugodtan, és Ő ad nekem papírt. Rá pár napra allergológusnál is voltam, Ő is adott volna minden gond nélkül igazolást! Szóval meglehet találni a módját szerintem Magyarországon is!
2010. dec. 9. 21:34
 48/83 anonim ***** válasza:
2010. dec. 10. 07:01
 49/83 anonim ***** válasza:
Tudtátok, hogy a babát is megvághatják császármetszés közben? :-O
2010. dec. 10. 10:16
 50/83 anonim ***** válasza:
86%

Egyébként mi rossz volt azokban a válaszokban, hogy nem való az olyannak gyerek, aki fél a szüléstől??? Semmi sértő és trágár beszéd nem volt bennük. Gyorsan be kellett jelenteni őket igaz? Komolyan, mint az oviban, jaj modi bácsi nem tetszik ez a válasz, törölje már ki! Nevetségesek vagytok!!!

Egyébként igaza van az előttem írónak, megvághatják a babát is császármetszés közben, ha olyan rosszul fekszik, maradandó sérülést is okozhatnak neki. Nekem nem érne ennyit az egész...

2010. dec. 10. 11:53
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!