Örül.tök, hogy megszűnt a hálapénz?
Én nem. Nem azt mondom, hogy az a rendszer úgy, ahogy volt, fenntartható volt, de azt igenis undorítónak tartom, hogy csak az ügyeletesnél szülhetsz, ha nincs 1millád a szülésre magánkórházban, akkor az államiban az áll a lábad közé és kotorászik benned aki épp arra jár. Én mondjuk ezért nem fogok szülni többet, pedig gondolkodtam a tesón, császáros voltam, az lenne a 2. is, de így, hogy nem a saját orvosom műthet, biztos, hogy nem fogok még egy gyereket bevállalni.
Igazán meg lehetett volna találni a középutat, ahol hivatalosan, adózva lehet fizetni ezért a plusz szolgáltatásért. És nem én vagyok az egyetlen, ismerősi körömben 5ből 1 anyuka vállalt gyereket, ő is inkább elmegy magánba (szerencsére megteheti), mi többiek megállunk annyinál amennyi van, mert nem fogunk bekockáztatni egy esetlegesen elb.szott császárt egy sintérrel - és amiket olvasni, erre ugye vastagon meg is van az esély. Nesze neked önrendelkezési jog - és nem, a magánkórház nem meríti ezt ki, hisz az emberek 85-90%-nak nincs 1millája a szülésre...
nekem amúgy épp egy szülésznő mondta, hogy könnyebb dolguk volt, míg voltak fogadottak, mert ha szültek 6an, abból 3nak volt orvosa-szülésznője, akkor az ügyeletesnek csak azzal a hárommal kellett foglalkoznia, akiknek nem volt, most meg mind a 6 egy emberé (mert persze több munkaerőre nincs lóvé...) És így kb senki sem kap normális ellátást.
tényleg hú de jó, tapsoljunk neki...
Segítek. 76 mondanivalója kb. az volt, hogy legalább egy tényezővel jobb a helyzet, ha már a rendszerszintű megoldást nem hoz a hálapénzezés tiltása.
Alapból nem lett volna szabad hagyni, hogy kialakuljon ez a rendszer. Ahogy mondani szokás, ha eltöröm a lábam és sürgősen műteni kell sem választhatom meg, hogy melyik orvost ugrasszák haza a nyaralásáról. A szülés is ilyen. Nincs ebben sem több, sem kevesebb, mégha lélektanilag más is lenne az igény. Nekem is más lenne, ezért fogok másodszorra magánban szülni, nem érdekel mennyibe kerül. El kell fogadni, hogy államiban annál szülsz, akit a sors dob és kész. Ahogy valaki már írta, van olyan kórház, ahol lehet hivatalosan is pénzezni, de ott sem 200 ezer forint egy orvos berángatása, hanem 6-700. Mindenki eldöntheti mennyit ér a "biztonság érzete".
A bezzeg külföldözést nem igazán értem. Csak három ismerősöm szült eddig külföldön. Kettő Angliában, egy Ausztriában. Egyik sem számolt be jobb helyzetről, meg választott orvosról ingyenesen, de mégcsak sokkal jobb környezetről sem.
Nálunk pedig az összes kolléga (szólésznők többségét is beleértve) baromira örül, hogy nem kell bejárnia a szabadidejében szülést vezetni.
Egyébként persze, olyanra is van példa, hogy sokan szülnek és több helyre kell emiatt figyelni, de bizonyos dokiknál simán volt, hogy egyszerre 3 kismamájuk vajódott, miközben ügyeleti páciens meg nem volt.
Egyébként meg a műszakban dolgozók számát hozzá kellene ugye igazítani a szülésszámhoz.
Nem célom veled vitatkozni, csak leírtam a másik oldalról is a dolgokat, amit általában egy laikus nem biztos, hogy lát.
Egyébként nem igazán értem, miért tetted fel a kérdést, hiszen egyértelmű, hogy nem mások véleménye érdekel, csak a sajátod hangoztatása.
Egyébként az számomra sem világos, hogy a szülés miért annyira más, mint minden más orvosi ellátás.
Szar sebészek is vannak a világon, mégsem sír senki soha amiatt, hogy ha begyullad a vakbele hajnali 2-kor, akkor nem rángathatja be a "saját" sebészét pénzért. Ez valahogy fel sem merül semmilyen más orvosi ellátásban, csak és kizárólag a szülés esetén. Miért?
Igen, kiszolgáltatott helyzet. De ugyanígy bármilyen betegség, műtéti szükség esetén kiszolgáltatott az ember.
Igen, kellemetlen ha az ember vaginájában matatnak. De az is kellemetlen, mikor a sebész meg az ember ánuszában matat. Mi a különbség?
De az egész rendszer olyan régen elromlott, hogy mint mondtam, rendszerszintű változások kellenek, és a jelenlegi vezetés nem igazán érez rá, hogy hogy is kellene azt csinálni.
Mutatom a folyamatot: az eü dolgozók szarul kerestek (7 éve, mikor kezdtem, a nettó bérem 124 ezer forint volt, az ügyeletért pedig -1 év ingyen ügyelés után!!!- kevesebb, mint nettó 1000 ft-ot kaptam. 7 éve, nem 30!!!!) --> a dolgozók kiégtek, mert munka közben is azon kellett gondolkodni, hogy a hó végén hogy fizetik ki a számlát.
A kevés pénz miatt kevesen választották a szakmát, így iszonyatos orvos és egéstségügyi személyzet hiány alakult ki. A maradék kevés nővér és orvos nem elég, hogy szarul keresett, még marha sokat is dolgozott mellé, így rendesen kiégtek.
Az orvos és szakdolgozó hiány, valamint a borzalmas inftrastruktúra miatt
a betegek egyre frusztrálktabbak lettek, mert mindenhol baromi sokat kellett várni.
A kiégett dolgozó és a frusztrált beteg találkozásából pedig oda-vissza bunkóskodás, vádaskodás, türelmetlenség lett.
Aztán azok, akik rühellték az egész rendszert, azok inkább leléptek külföldre vagy a magánegészségügybe, aki pedig maradt, az megpróbált valami mellékest, pl. a szülészorvosok és a szülésznők a "maszekolást".
Mivel az orvosnak akkor lett pénze, ha kedves volt a beteggel, így hát a fizetős pácienseknek több figyelem és kedvesség járt, a többi meg egyre jobban le lett szarva, hiszen a fizetős betegek mellett egyre kevesebb idő maradt azzal is foglalkozni, aki nem akart vagy nem tudott tejelni.
A betegek észrevették, hogy ha fizetnek, több kedvességet kapnak, így hát fizettek.
A kormánynak (pontosabban a MOK-nak), az az ötlete, hogy rendezni kellene a fizetéseket, nem volt rossz. A probléma az, hogy a szakdolgozókat kifelejtette, ami miatt nőtt a bérfeszültség. Valamint annyira versenyképes fizetést nem tudott kínálni, hogy az eddig magánintézményben dolgozókat vagy külföldre menekülőket visszacsábítsa, tehát az iszonyatos orvos- és szakdolgozóhiány továbbra sem oldódott meg. És mivel a fizetésemelés mellé berakott egy gusztustalan jogviszonyt is, még pluszban jó pár dolgozót elüldözött a rendszerből, tehát nem hogy segített a hiányon, még fokozta is.
Ez a hálapénz eltörlés sem lenne ugye rossz ötlet, csak azt, hogy ehhez minden kórházban egységes szakmai színvonalat kellene biztosítani először, azt valahogy kifelejtette.
Ahogy mondtam, a rendszer eddig sem volt jó, most sem az. Nagyon átfogó, átgondolt, hatástanulmányokkal igazolt, a szakszervezetekkel együtt kialakított teljes strukturális átalakításra lenne szükség, nem ilyen random elbaszott ötletekre, mint a jogviszony, a hálapénz diktatórikus betiltása, a magánegészségügyben dolgozók berendelése és a vezénylés.
"Nálunk pedig az összes kolléga (szólésznők többségét is beleértve) baromira örül, hogy nem kell bejárnia a szabadidejében szülést vezetni." baszki, akkor nem kell elvállalni...
értettem, amit a 76 írt, csak hogy szerintem ezzel éppen rosszabb lett, mint jobb. A fizetéseket nem rendezték olyan szinten, mint ami a borítékban bejött (mondom, én is a normális, utólagos, megbeszélt dologról beszélek, mikor ténylegesen elégedett a páciens), így kevesebb marad a doki zsebében a végén. Nálunk mondjuk a személyzet is kap belőle, minden szülésnél X összeget betesz minden doki és a végén elosztják (vagyis 2016ban így volt).
és, hogy miért nem keresünk a vakbelünkhöz is dokit. hát, mondjuk ha tudom, hogy 01.28. este 8kor nekem bedurran a vakbelem, akkor szerencsés helyzetben vagyok, de általában nem így van. De pl. apámnak a szívműtétjéhez kerestünk orvost, Mert nem sürgősségi eset volt (értsd.: nem azonnal kellett műteni, de 1 héten belül), volt rá valamennyi idő. Igaz ott szerencsénk volt, mert minden itt dolgozó szívsebészről csak jó vélemény volt. Na ez a szülészekről nem mondható el.
Ha minden orvosról jó vélemény lenne, vagy legalább a 80-20% arány a jók javára lenne, nem fordítva, mint most, akkor ennyire nem paráznánk szerintem. De mikor 1 az 5höz az esélyed a jó dokira, akkor te sem lennél nyugodt.
Már tizenöt éve sem adtam senkinek, még egy egyszerű gyomortükrözéskor sem.
Hogyne. Én sem kaptam semmi pluszt azért, mert elvégzem a munkámat (egészségügyisként dolgoztam otthon).
Én már hálapénz után lettem terhes, és első babám sztk-s terhesgondozással, ügyeletes szüléssel teljesen rendben zajlott.
Második magzatom magán terhesgondozással a legfelszereltebb műszerekkel kisérve elment a 20.héten.
Tényleg csak illúziót veszel a pénzeden. (Nem a fizetett orvosomat okolom a magzat elvesztéséért, egyszerűen csak korlátozott az ő ideje is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!